Ο Γιούνκερ ξαναξεκινά διάλογο με τον Πούτιν

Kristalina Georgieva , Ban Ki-moon, Jean-Claude Juncker [EBS]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα προσπαθήσουν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο ηγέτες.

Για πρώτη φορά από την στιγμή που τα κράτη μέλη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, ένας ηγέτης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα συναντηθεί σήμερα (16 Ιουνίου) με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Γιούνκερ θα παραστεί στην Αγία Πετρούπολη στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, όπου αναμένεται να μεταφέρει την προοπτική της ΕΕ σε ό, τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Αλλά αυτή η διπλωματική κίνηση έχει αμφισβητηθεί από κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, ευρωβουλευτές από την πολιτική οικογένεια του Γιούνκερ, ακόμα και από τη δική του ομάδα.

«Αναμένω να στηριχτεί στις σαφώς κοινές θέσεις της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, και πρώτα απ ‘όλα να καλέσει τη Ρωσία να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όταν πρόκειται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον τερματισμό της επιθετικότητας στην Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η ΥΠΕΞ της Εσθονίας Marina Kaljurand στις αρχές Ιουνίου, όταν και επιβεβαιώθηκε το ταξίδι.

Το συμφιλιωτικό βήμα του Προέδρου της Επιτροπής έρχεται λίγες μέρες πριν λήξουν οι κυρώσεις στις 23 Ιουνίου. Οι κυρώσεις αναμένεται να ανανεωθούν με ομοφωνία των κρατών μελών.

«Ο κ Γιούνκερ έχει αφιερώσει την πολιτική σταδιοδρομία του στο διάλογο. Όταν οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων είναι οι πιο τεταμένες, ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχίσεις να μιλάς», δήλωσε σε επιστολή που απέστειλε προς την εφημερίδα Financial Times ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Σε αυτό το πνεύμα θα ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη – ως γεφυροποιού όχι διαπραγματευτή – και όποιος ερμηνεύει την επίσκεψή του ως οτιδήποτε άλλο θα απογοητευθεί», είπε.

 

X