Ντράγκι: Παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη

Ο Μάριο Ντράγκι

Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, αλλά οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος τόνισε πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί.

Δεδομένων των ρίσκων αυτών είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομικής επέκτασης, υπογράμμισε.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε παράλληλα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι ο πληθωρισμός να αρχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα έσοδα από τα ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για παρατεταμένη περίοδο μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίου.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον αυτό χρειαστεί.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, το λεγόμενο TLTRO, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως οι ακριβείς όροι θα παρουσιαστούν σε κάποια από τις επερχόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου και την απειλή επιβολής νέων δασμών στην Ευρώπη, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η απειλή του Τραμπ υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Σχετικά με το ζήτημα της δυσμενούς επίπτωσης των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οι τράπεζες επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο από τα αρνητικά επιτόκια, ανάλογα με το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ
Σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ επανέλαβε το guidance για τη μελλοντική νομισματική πολιτική και δεν ανακοίνωσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (TLTRO).

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2019 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί για τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης σύγκλισης του πληθωρισμού προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζει να επανεπενδύει όλα τα κεφάλαια από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση, για όσο χρειαστεί ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

X