Νέοι του LSE: «Ναι» σε μια καλύτερη Ευρώπη

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ και την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και για τις δυο πλευρές». Αυτό το μήνυμα στέλνει το ευρωπαϊκό Κίνημα 1989 Generation Initiative του London School of Economics  με αφορμή τις κρίσιμες στιγμές ώρες που διανύει η χώρα μας. Ο Πρόεδρος του Κινήματος αυτού, Μιχάλης Κωττάκης, μίλησε αποκλειστικά στην EurActiv.gr, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσα στην ΕΕ. Το Κίνημα μάλιστα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, με ένα και μοναδικό στόχο: H Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πιο διαφανής, πιο προσιτή, πιο ισχυρή και πιο κοινωνική.

Το 1989 Generation Initiative του European Institute του LSE ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με σκοπό την ανανέωση και μεταρρύθμιση της ΕΕ και πλέον επεκτείνεται και εκτός του Πανεπιστημίου. Όπως δήλωσε στην EurActiv.gr, ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο στην επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά θα δώσει την ευκαιρία και στους ίδιους τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητές τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε το βασικό πολιτιστικό υπόβαθρο για την Ευρώπη των τελευταίων 2.000 χρόνων. Με αυτή την έννοια, οφείλουμε στην Ελλάδα ένα χρέος που υπερβαίνει κατά πολύ από αυτό που οφείλει το σύγχρονο έθνος-κράτος στους πιστωτές της. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι η έξοδος της θα είναι καταστροφική και για τους δύο», επισημαίνει ο κ. Κωττάκης.

Προβάλλει δε την πρόταση, που έγινε σε πρόσφατη διάσκεψη στο LSE, για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας σε εθνικό επίπεδο, με την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Το κοινό ταμείο  θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση πόρων από τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κωττάκη, οι πόροι αυτοί  θα κατευθύνονται προς τα κράτη μέλη που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ οι συνεισφορές των χωρών θα εξαρτώνται από τις δυνατότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υποστηριχθεί η απασχόληση στις ασθενέστερες περιφέρειες της Ευρωζώνης, ενώ θα αποτελέσει σημαντική ανακούφιση για την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο  δείκτη απασχόλησης στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπτυξή της χώρας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, η δημιουργία του κοινού αυτού ταμείου θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την δημοσιονομική ένωση.

Το 1989 Generation Initiative και ο Giscard d’Estaing

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1989 Generation Initiative  αποτελείται από 35 φοιτητές του LSE, οι οποίοι προέρχονται από 17 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες. Ισχυρή είναι η παρουσία των Ελλήνων, καθώς πέρα από τον πρόεδρο, υπάρχουν και άλλοι Έλληνες με σημαντικές αρμοδιότητες, ενώ ήδη η πρωτοβουλία αυτή έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον φοιτητών από ολόκληρη την ΕΕ. Αφορμή για την ίδρυση της οργάνωσης ήταν ένα άρθρο στην εφημερίδα Guardian του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού Timothy Garton Ash, ο οποίος κάλεσε τους «89er» – δηλαδή τα άτομα της γενεάς του ’89 – να πάρουν  πρωτοβουλίες για  να σώσουν την ΕΕ από τα δεινά της σημερινής κατάστασης.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των φοιτητών του LSE σε αυτή την πρόσκληση, ιδρύοντας το εν λόγω Κίνημα και προχωρώντας στην διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Σε αυτήν έλαβαν μέρος κάποια από τα καλύτερα μυαλά της γενεάς του ’89 αλλά και σημαντικά ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Valéry Giscard d’Estaing αλλά και ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι μία προκήρυξη που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία.  Για τον λόγο αυτό, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών κρίνεται κάτι περισσότερο από επιτακτική.   Στο επίκεντρο της Διάσκεψης βρέθηκε η αναγκαιότητα για μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τις πολιτικές που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία ενός υποχρεωτικού μητρώου για το ποιός συναντήθηκε με ποιον και γιατί (ένα νομοθετικό αποτύπωμα) καθώς και η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων για τη σύγκρουση συμφερόντων ώστε να καταστεί πιο ανοικτή η νομοθετική διαδικασία.  Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την διοργάνωση τακτικών συναντήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των πολιτικών των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών που ασχολούνται με το ίδιο χαρτοφυλάκιο με τελικό αποδέκτη τον αρμόδιο υπουργό του κράτους μέλους.

Προγράμματα για δημοσιογράφους-εκπαιδευτικούς

Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή θα παίξει η ενημέρωση τόσο των πολιτών μέσω ενημερωτικών εκστρατειών για το τι ακριβώς συμβαίνει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όσο και των ίδιων των δημοσιογράφων ώστε να μπορούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής σφαίρας των  ΜΜΕ, με την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανταλλαγής δημοσιογράφων στα πρότυπα των προγραμμάτων που ισχύουν για τους φοιτητές. Οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να επισκεφτούν τις Βρυξέλλες, αλλά και άλλα κράτη μέλη, προκειμένου  να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς σκέφτονται οι χώρες, τις οποίες καλύπτουν δημοσιογραφικά συνήθως εξ αποστάσεως.  Το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να υιοθετηθεί και  στον εκπαιδευτικό τομέα, με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πηγαίνουν να διδάσκουν και σε άλλα κράτη-μέλη για εύλογο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από το νηπιαγωγείο.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και γειτονίας

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της ασφάλειας της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες προτείνουν τη ανάπτυξη μιας νέας επικαιροποιημένης στρατηγικής ασφαλείας, η οποία θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια και θα λαμβάνει υπόψη τους νέους κινδύνους που εμφανίζονται. Θα βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο πεδίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόταση  όσον αφορά την πολιτική γειτονίας της ΕΕ.  Υπάρχει η εκτίμηση ότι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας θα πρέπει να εγκαταλειφτεί προς όφελος μιας πιο εξειδικευμένης στρατηγικής, που θα δίνει έμφαση στις διαφορετικές ανάγκες π.χ των ανατολικών και  των νότιων γειτόνων. Ειδικότερα, μια ξεχωριστή πρωτοβουλία θα αναληφθεί για τους ανατολικούς γείτονες, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και μια άλλη για  τους νοτιότερους, η οποία θα απευθύνεται περισσότερο στις ανάγκες τους.

Μύρνα Νικολαΐδου

 

X