Καυτός μήνας ο Σεπτέμβριος για την Κύπρο

[flickr]

Λευκωσία: Οι εντατικές διαπραγματεύσεις (μέσα από τις επόμενες εφτά συναντήσεις) και το ταξίδι στη Νέα Υόρκη συστήνουν ήδη μια ιδιαίτερα γεμάτη ατζέντα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση, σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Σεπτέμβριος καθίσταται ήδη καυτός αλλά συνάμα και καθοριστικός για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι συναντήσεις που θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί και θα πάνε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία των συνομιλιών. Στα επόμενα επτά ραντεβού (23, 29 και 31 Αυγούστου και 2, 6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου) θα διαφανεί εάν υπάρχει προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε κάποια από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με μήνυμά του χθες, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 42 χρόνων από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, διαμήνυε πως «η διαίρεση της Κύπρου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού».

Στη γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «συμπληρώνονται 42 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης εισβολής και όραμά μας είναι να καταστεί αυτή η θλιβερή επέτειος ορόσημο ενότητας και αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή».

«Η 42η επέτειος της δεύτερης εισβολής βρίσκει την πατρίδα μας ακόμη μοιρασμένη και τους πολίτες της χώρας μας να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε. Το γεγονός αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και μας επιβάλλει μέσω των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη να επιδιώκουμε μία συμφωνία που θα τερματίζει την κατοχή και θα επιβάλλει μία λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Τέλος διαβεβαίωσε πως «με πίστη στις δυνάμεις μας, σταθερότητα στις αρχές μας και αυτοπεποίθηση θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».

Εξάλλου, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, μιλώντας κατά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αλάμπρας, τόνισε πως «η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αίρονται οριστικά και αμετάκλητα». Πρόσθεσε ότι αναμένεται η «πολιτική βούληση εκ μέρους της τουρκικής Κυβέρνησης για να αποδείξει με πράξεις ότι είναι διατεθειμένη να καταθέσει τέτοιες θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να επιτρέψει την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Δεν ανησυχεί η Λευκωσία

Την ίδια ώρα, τα ανοίγματα της Τουρκίας αρχικά προς το Ισραήλ και εν συνεχεία προς τη Ρωσία δεν αποτελούν γεγονότα τα οποία προκαλούν ανησυχία στη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά όλες τις τελευταίες εξελίξεις και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Κύπρου τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Ρωσία δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή.

Το γεγονός ότι λόγω των αρνητικών εξελίξεων στις σχέσεις της Τουρκίας με Ισραήλ και Ρωσία βοηθήθηκε η κυπριακή πλευρά. Τώρα, όμως, θα αντιστραφούν τα δεδομένα.

Εκεί που υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ήταν στην περίπτωση του Ισραήλ, λόγω και κάποιων δηλώσεων που είχαν από στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ωστόσο, το ταξίδι του προέδρου Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα και οι συνομιλίες που είχε με τον Βενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισαν το τοπίο και δόθηκαν διαβεβαιώσεις που καθησύχασαν τη Λευκωσία.

Η κυπριακή πλευρά πιστεύει πως η παρουσία του Β.Νετανιάχου και οι σχέσεις που έχουν δημιουργήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που δύσκολα μπορεί να διασαλευτούν.

Απ’ εκεί και πέρα, για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη ότι, μετά τη συμφωνία για εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν και σε ανταλλαγή πρέσβεων. Αυτό το θέμα αναμένεται να κλείσει αυτή την εβδομάδα με την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σ’ ό,τι αφορά στη Ρωσία η κυπριακή πλευρά εκτιμά πως οι τελευταίες κινήσεις με την Τουρκία στηρίχθηκαν σε καθαρά οικονομική βάση. Επίσης εκφράζεται η άποψη ότι δεν αναμένεται να αλλάξουν σύντομα τα δεδομένα προς τα πίσω, όπως ήταν δηλαδή πριν από ένα χρόνο. Ακόμα και στον οικονομικό τομέα, όπου Μόσχα και Άγκυρα δίνουν ιδιαίτερο βάρος, δεν αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Σεπτέμβριος ήταν για τη Λευκωσία πάντα ένας σημαντικός μήνας, καθώς η ετήσια Γενική Συνέλευση προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Επαφές που έδιναν πάντα θετικά αποτελέσματα όχι μόνο σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και άλλα ζητήματα.

Τα τελευταία χρόνια κάθε ταξίδι στη Νέα Υόρκη ωθούσε ακόμα περισσότερο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ με τη συνδρομή του ισχυρού εβραϊκού λόμπι. Η συμπεριφορά της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας αποτελούσε πάντα βαρόμετρο στις σχέσεις του Ισραήλ με άλλα κράτη. Και στο ταξίδι του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο θα διαφανεί εάν έχουν αλλάξει τα δεδομένα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Μπαίνει δυναμικά και ο Λίβανος

Ένας ακόμα γείτονας μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Ο Λίβανος φαίνεται να αποφάσισε να προχωρήσει στις αναγκαίες αποφάσεις που θα του επιτρέπουν να αρχίσει διαγωνισμούς για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η προώθηση των σχετικών νομοθεσιών προκειμένου να εγκριθούν από την κυβέρνηση της χώρας έγινε κατορθωτή μετά τη σύμφωνη γνώμη που εξασφαλίστηκε από το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» και το «Κίνημα ΑΜΑΛ». Τα δύο κινήματα που έφεραν ενστάσεις ώστε να προχωρήσει η χώρα σε διαγωνισμούς αδειοδότησης ερευνών φαίνεται να τοποθετούνται θετικά τώρα, κάτι που διευκολύνει τις κινήσεις της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Δημοσιεύματα στη Βηρυτό σημειώνουν το γεγονός ότι ο Λίβανος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που προχώρησε σε πολύ αργά βήματα προς την κατεύθυνση των ερευνών, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. Πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε ακυρώσει για πέμπτη φορά τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο λόγω πολιτικών διαφορών.