Υπό πίεση η Μέρκελ για τους γάμους ομοφυλοφίλων

gay_pride_2010_munich

Υπό πίεση είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ μετά το «ναι» των Ιρλανδών στο γάμο ομοφυλοφίλων.

Το  «ναι» στους γάμους ιδίου φύλου της Ιρλανδίας έδωσε νέα ώθηση στην εκστρατεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Γερμανία. Ένας αυξανόμενος αριθμός Συντηρητικών πολιτικών  υποστηρίζουν τώρα την τροποποίηση του βασικού νόμου της χώρας ώστε να επιτρέψει την ένωση των ζευγαριών του ίδιου φύλου.

«Μου φαίνεται βέβαιο, ότι μπορεί επίσης να μπούμε σε μια διαδικασία προβληματισμού στην κεντροδεξιά συμμαχία,» δήλωσε ο Stefan Kaufmann, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), μιλώντας στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αναγνωρίζοντας τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου θα έχει συμβολική αξία για πολλούς υποστηρικτές των ομοφυλόφιλων και πέρα από αυτούς», είπε, επίσης,  στην Tageszeitung.  «Κάποιος πρέπει να σκεφθεί: Αν μπορούν να το κάνουν οι Καθολικοί Ιρλανδοί, μπορούμε να κάνουμε  και εμείς», επανέλαβε ο Jens Spahn, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CDU, μιλώντας στην  Welt.  Ο Σύλλογος  λεσβιών στην CDU ασκεί επίσης πιέσεις στο κόμμα να ανοίξει το θέμα. «Το ξεκάθαρο ‘ναι’ στην Ιρλανδία είναι ένα σημάδι. Στη Γερμανία, και ιδιαίτερα στο κόμμα μας, κάτι που  να συμβεί τώρα», δήλωσε ο διευθυντής του συλλόγου  Alexander Vogt στο Spiegel Online. Ελπίζει ότι η Angela Merkel θα πάρει μια θέση μακριά από όσους αντιδρούν στην CDU. Αλλά η καγκελάριος είναι μέχρι στιγμής πολύ προσεκτική όταν σχολιάζει το  θέμα. Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων ήταν θέμα διαμάχης κατά τις προηγούμενες εκλογές της Bundestag.

Ερωτηθείσα για τη θέση της όσον αφορά τα πλήρη δικαιώματα για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, η καγκελάριος είπε:  «Έχω κάποιες δυσκολίες με αυτό», προσθέτοντας ότι η ίδια δεν θα συντάξει προσωπικά ένα νομοσχέδιο για το ζήτημα.

Οι ομοφυλόφιλοι προς το παρόν δεν έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν στη Γερμανία. Από το 2001, ωστόσο, μπορούν να συνάψουν σχέση καταχωρημένης συμβίωσης. Αλλά αυτό προσφέρει λιγότερα νομικά δικαιώματα σε σχέση με το γάμο.

Euractiv Γερμανίας

φωτογραφία από Jerome Marot/Flickr