Η Βουλγαρία κατηγορεί την Τουρκία για ανάμειξη στις εκλογές της

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση φοβάται ότι η υψηλή συμμετοχή στην Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική στον επαναληπτικό προεδρικό γύρο της 21ης Νοεμβρίου. [EPA-EFE / VASSIL DONEV]

ΣΟΦΙΑ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρενέβη στις υποθέσεις της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου. Την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Σόφια για εξηγήσεις.

«Η Βουλγαρία αναμένει από τα τουρκικά θεσμικά όργανα να απέχουν κατηγορηματικά από προπαγανδιστικές ενέργειες και πολιτικά μηνύματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών», αναφέρει η βουλγαρική ανακοίνωση.

Το κόμμα της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία DPS έλαβε περισσότερες από 87.000 ψήφους από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της χώρας. Σχεδόν όλες προήλθαν από εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, όπου η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή Τούρκων πολιτών, οι οποίοι έχουν και βουλγαρικά διαβατήρια. Έτσι προέκυψε το 1/3 των εδρών του DPS στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ο αριθμός των ψηφοφόρων στα τουρκικά τμήματα ήταν τρεις φορές μικρότερος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση φοβάται ότι υψηλή συμμετοχή στην Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική στον επαναληπτικό προεδρικό γύρο της 21ης Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Ράσκοφ αναφέρθηκε στα θέματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη. Περιλάμβαναν τίτλους όπως «Ένας Τούρκος είναι υποψήφιος πρόεδρος στη Βουλγαρία» και ότι οι Βούλγαροι πολίτες στην Τουρκία πρέπει να κινητοποιηθούν ενόψει των εκλογών. Ο κ. Ράσκοφ αποκάλυψε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στη νότια βουλγαρική πόλη Κάρτζαλι πριν από τις εκλογές, Βούλγαροι πολίτες τουρκικής εθνικότητας παραπονέθηκαν ότι δέχτηκαν απειλές πως «αν δεν ψηφίσουν το DPS, κάποιος (στη Βουλγαρία) θα αλλάξει τα (τουρκικά) ονόματά τους σε βουλγαρικά». «Δεν γνωρίζω καμία περίπτωση βουλγάρων πολιτών να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Τουρκία», παρατήρησε ο Μπόικο Ράσκοφ.

Μια σύντομη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Σόφια το βράδυ της Πέμπτης. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν μήλα και ντομάτες στο κτήριο, αλλά η χωροφυλακή διέλυσε τη διαμαρτυρία.

Η Βουλγαρία έχει εκφράσει την προσδοκία ότι η Τουρκία θα απέχει από την προεκλογική εκστρατεία.

«Η Βουλγαρία αναμένει από τα τουρκικά θεσμικά όργανα να απέχουν κατηγορηματικά από προπαγανδιστικές ενέργειες και πολιτικά μηνύματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών», αναφέρει η θέση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το DPS αποφάσισε να μην υποστηρίξει επίσημα τον υποψήφιο πρόεδρο του GERB Αναστάς Γκερντίκοφ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εναντίον του νυν προέδρου Ρούμεν Ράντεφ. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, μέλη της ηγεσίας του DPS ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλει στο να μην επανεκλεγεί ο Ράντεφ.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)