Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας επικυρώνεται ταυτόχρονα σε Στρασβούργο και Κίεβο

ukraine-martin.jpg

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (16 Σεπτεμβρίου) τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Στο μεταξύ σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, την ίδια στιγμή η συμφωνία εγκρίθηκε και από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο. 

Με 535 ψήφους υπέρ, 127 κατά και 35 αποχές οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πολυαναμενόμενη Συμφωνία, που αποτέλεσε την απαρχή της διατάραξης των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας και οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης.

«Μέσω της σημερινής κύρωσης θεσμοθετείται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας και το μέλλον των δύο πλευρών γίνεται κοινό. Η κοινωνία της Ουκρανίας έχει πληρώσει το υψηλότερο τίμημα για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, καθώς θρηνεί το θάνατο πολλών ανθρώπων, έχει υποστεί εδαφική κατοχή από τη Ρωσία και αντιμετωπίζει επιδείνωση των οικονομικών της συνθηκών. Με την κύρωση της συμφωνίας, η ΕΕ δείχνει ότι στηρίζει την Ουκρανία, παρά τη θλιβερή πρόταση να αναβληθεί η εφαρμογή της», δήλωσε ο Πολωνός εισηγητής της Ευρωβουλής, Jacek Saryusz-Wolski (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Πρόσθεσε ότι το κοινό μέλλον ΕΕ και Ουκρανίας πρέπει τώρα να προστατευτεί από τη ρωσική επιθετικότητα με την εισαγωγή «όλο και πιο σοβαρών κυρώσεων, έως ότου το κόστος για τη Ρωσία καταστεί απαγορευτικό».

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, στην ομιλία του στους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Κίεβο (οι δύο ψηφοφορίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και υπήρχε απευθείας σύνδεση των δύο κοινοβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης).

«Το γεγονός ότι τα δύο κοινοβούλια αποφάσισαν ελεύθερα να ψηφίσουν επί της συμφωνίας σήμερα την ίδια στιγμή αποδεικνύει ότι αυτό είναι ελεύθερη δημοκρατία, το αντίθετο της κατευθυνόμενης δημοκρατίας. Το ΕΚ ανέκαθεν στήριζε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να το κάνει», υπογράμμισε ο Γερμανός.

«Οι Ουκρανοί ανέστρεψαν την πορεία του ‘τρένου’ που πήγαινε ταχέως προς την Ανατολή, και ελπίζω ότι και η σημερινή ψηφοφορία θα το επιβεβαιώσει. Οι ταυτόχρονες επικυρώσεις των δύο κοινοβουλίων θα αποτελέσουν μία γιορτή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ευρώπη, γιατί χωρίς την Ουκρανία, δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko

EurActiv.gr