Η σλοβακική αστυνομία για τον βιασμό: Οι γυναίκες να μην «προκαλούν» τους άνδρες 

Οι Σλοβάκες γυναίκες σε έρευνα τόνισαν ότι μία στις πέντε αναφέρει την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δράση της αστυνομίας ως λόγο που δεν μιλάει. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. [Karolis Kavolelis]

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκοτεινά μέρη μετά τη δύση του ηλίου και τα πάρτι με αλκοόλ-ναρκωτικά, διότι αυτά μπορούν να «πυροδοτήσουν βίαιη συμπεριφορά», αναφέρουν οι συστάσεις της σλοβακικής αστυνομίας για την πρόληψη του βιασμού που δημοσιεύονται στον επίσημο ιστότοπό της. Οι γυναίκες δεν πρέπει επίσης να «δίνουν αμφίσημα σεξουαλικά σήματα και να προκαλούν άσκοπα». 

Όταν ρωτήθηκε από τη EURACTIV Slovakia τι εννοεί με τα «αμφίσημα σεξουαλικά σήματα», ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι «ο όρος αυτός μπορεί να περιγράφει τη συμπεριφορά ενός δυνητικού θύματος, την οποία ο δυνητικός δράστης μπορεί να ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους, όπως το φλερτ, το χαμόγελο, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών κ.ο.κ.».  

«Οι συμβουλές της αστυνομίας στον ιστότοπό της λειτουργούν με τη στερεοτυπική αντίληψη, ότι ο βιασμός διαπράττεται από έναν άγνωστο κακοποιό που κρύβεται στους θάμνους», δήλωσε η Γιοχάνα Νετζέντλοβα, από την τσεχική μη κερδοσκοπική οργάνωση Konsent.

Η Ζουζάνα Οτσενάσοβα από το Κέντρο Συντονισμού και Μεθοδολογίας για την Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (KMC) επιβεβαίωσε ότι στο μεγαλύτερό του μέρος, η βία που βιώνουν οι γυναίκες διαπράττεται από τους συντρόφους τους ή από άτομα που γνωρίζουν. Αντιπροσωπευτική έρευνα του KMC έδειξε ότι μόνο στο 12% των περιπτώσεων οι γυναίκες δεν γνώριζαν τον δράστη. 

Η Οτσενάσοβα πρόσθεσε ότι η Αστυνομία μεταφέρει την ευθύνη στις γυναίκες και τελικά αμφισβητεί την ίδια τη βία και τα θύματά της. Συνεισφέρει επίσης στο ποσοστό των γυναικών που αποφασίζουν να μην καταγγείλουν τη βία εναντίον τους. 

Από τις γυναίκες αυτές, μία στις πέντε αναφέρει ως λόγο που δεν προχωρά σε καταγγελία την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η Αστυνομία θα κάνει κάτι για αυτήν . Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)