Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε μετά από λίγες ώρες στην εξουσία

Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας και νεοδιορισθείσα πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στο σουηδικό κοινοβούλιο, Στοκχόλμη, 24 Νοεμβρίου 2021. [EPA-EFE / SWEDEN OUT]

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας από τότε που οι γυναίκες στη χώρα έλαβαν το δικαίωμα ψήφου το 1921, αλλά έχασε την θέση παραιτούμενη λίγες ώρες μετά τον διορισμό της. 

Η επιλογή της σφραγίστηκε με το στενότερο δυνατό περιθώριο. Σύμφωνα με το σουηδικό σύνταγμα, σημασία έχει ο αριθμός των αρνητικών ψήφων για την επικύρωση της εκλογής μιας κυβέρνησης. Από το 349μελές κοινοβούλιο, έλαβε 174 ψήφους κατά, μία ψήφο λιγότερη από όσες χρειαζόταν για την απόρριψή της. Όμως η κ. Άντερσον (54), νυν υπουργός Οικονομικών, κέρδισε την θέση με τις ψήφους του Κόμματος του Κέντρου και του Κόμματος της Αριστεράς.

Καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με το Κόμμα της Αριστεράς στην αντιπολίτευση. Η «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» σήμαινε ότι οι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα, περίπου 700.000 άτομα, θα έπαιρναν περίπου 100 ευρώ αύξηση για τις μηνιαίες συντάξεις τους από τις αρχές του 2023.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο SVT, οι ηγέτες των κομμάτων εξήραν το γεγονός ότι η χώρα είχε για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργό. Κατά τα άλλα, ο πολιτικός αστερισμός της επερχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων που υποστηρίζεται από το Κέντρο και το Κόμμα της Αριστεράς στην αντιπολίτευση συγκέντρωσε έντονες επικρίσεις.

Περισσότερο στο στόχαστρο βρέθηκε το Κόμμα του Κέντρου. Ο Ουλφ Κρίστερσον, πρόεδρος του συντηρητικού-φιλελεύθερου Μετριοπαθούς Κόμματος, δήλωσε ότι το Κέντρο θα μπορούσε να είχε ψηφίσει και τη δεξιά κυβέρνηση και τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο δύο πολιτικά μπλοκ στη Σουηδία. Επίσης, ο ηγέτης των λαϊκιστών Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Όκεσον, κατηγόρησε το Κέντρο και την πρόεδρό του, Άνιε Λέεβ, ότι ζουν σε μια «εναλλακτική πραγματικότητα», καθώς ο πολιτικός μεσαίος χώρος είναι ψευδαίσθηση.

Αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Έμπα Μπους, κατηγόρησε το Κεντρώο Κόμμα ότι «κάνει διατάσεις» – υποστηρίζει την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζει την πρόταση προϋπολογισμού της. Υποστηρίζοντας μάλιστα, αντ’ αυτού τον σκιώδη προϋπολογισμό που συνέταξαν το κόμμα των Μετριοπαθών, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σουηδοί Δημοκράτες.

Από τη στιγμή εκείνη, ένας καταιγισμός γεγονότων διαδέχθηκε το ένα το άλλο μέσα σε λίγες ώρες.

Το απόγευμα, το κοινοβούλιο ενέκρινε όντως τον σκιώδη προϋπολογισμό, πράγμα που θα σήμαινε ότι η Σουηδία θα είχε μια κόκκινη και πράσινη κυβέρνηση με έναν μπλε και καφέ προϋπολογισμό. Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμη να κυβερνήσει με ένα τέτοιο παράδοξο.

Στη συνέχεια, μετά την ήττα της κυβέρνησης, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους Πράσινους. Οι Πράσινοι, που είχαν ήδη αμφιβολίες για τη θέση τους στην κυβέρνηση, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την υπουργική τους θέση. Μπροστά στις κάμερες, η ηγεσία του κόμματος δικαιολόγησε την αποχώρησή τους λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν έναν προϋπολογισμό που φέρει το αποτύπωμα ενός «ακροδεξιού κόμματος», των Σουηδών Δημοκρατών.

Μετά την απόφαση των Πρασίνων, η Μαγκνταλένα Άντερσον κατέληξε σε γρήγορες αποφάσεις και παραιτήθηκε, έχοντας υπάρξει πρωθυπουργός για επτά ώρες. Ωστόσο, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής για την προθυμία της να προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα, αποκλειστικά σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Μετά από μια χαοτική ημέρα, αυτό είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα και η Μαγκνταλένα Άντερσον ενδέχεται να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)