Η μοναξιά του Αρμιν Λάσετ

Η κριτική προς τον πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, Αρμιν Λάσετ δυναμώνει και πολλοί θεωρούν ότι είναι ήδη τελειωμένος. [EPA-EFE/Maja Hitij]

Ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Αρμιν Λάσετ μοιάζει να βρίσκεται μια ανάσα πριν το τέλος. Εχει προσκολληθεί στην ιδέα της «Τζαμάικα» αλλά οι ελπίδες του λιγοστεύουν σχολιάζει ο Tagesspiegel από το Βερολίνο.

Ηταν μια Κυριακή των απανωτών πολιτικών ραντεβού, που αφορούσε όμως και το μέλλον του Armin Laschet. Αυτό μοιάζει να κρέμεται πια από τις προσπάθειες να σφυρηλατηθεί μια άλλη συμμαχία «Τζαμάικα» με αυτόν ως καγκελάριο.

Σε μια επίδειξη αρμονίας, ο γραμματέας της CDU Πάουλ Τσίμιακ και ο γραμματέας της CSU Μάρκους Μπλούμε εμφανίστηκαν στον πλευρό του. Ο Μπλούμε τόνισε ότι στη συνομιλία με τους Φιλελεύθερους συμφωνήθηκε η εμπιστευτικότητα: «Ηταν μια καλή βραδιά, μια καλή αρχή που σε κάνει να θέλεις περισσότερα».

Και ναι, η CSU θέλει επίσης την Τζαμάικα. Με το FDP υπάρχουν οι μικρότερες διαφορές στο περιεχόμενο, την Τρίτη η Ένωση μιλά με τους Πράσινους – οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για το εάν η Τζαμάικα ή το φανάρι πρέπει να διαπραγματευτούν πλέον επί της ουσίας.

Ο γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ βλέπει  τα λιγότερα εμπόδια στη συζήτηση με την Χριστιανική Ένωση, αλλά δεν θέλει να σχολιάσει την κατάσταση της.

Αλλά η CDU αποδυναμώνεται λόγω εσωτερικής αστάθειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς το κόμμα παλεύει με την εκλογική ήττα. Όσοι τον στήριξαν στην θέση του προέδρου της CDU και υποψηφίου για καγκελάριο, εν αναμονή  υπουργικών θέσεων στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τον μαχαιρώνουν τώρα στην πλάτη.

Πρώτα ο βασικός του αντίπαλος Φρίντριχ Μερτς, τώρα ακόμη και ο προηγούμενος συνεργάτης του, τον οποίο επέλεξε ως αντιπρόεδρο, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν. Και οι δύο, καθώς και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί του κόμματος ήδη διαπραγματεύονται τη διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας της CDU.

Ο Λάσετ ελπίζει ακόμα στην προοπτική να σωθεί ως καγκελάριος σε συνασπισμό της Τζαμάικα. Αλλά αυτό γίνεται λιγότερο πιθανό κάθε μέρα, καθώς συνεχίζει να χάνει την εξουσία του.

Η βαυαρική CSU τον αμφισβήτησε πρώτη  με τον Μάρκους Ζέντερ να αποκαλεί τον Ολαφ Σολτς ως τον πιθανό επόμενο Ομοσπονδιακό Καγκελάριο. Αυτό δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για να κερδίσεις το FDP και τους Πράσινους. Και έτσι η πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ  CDU / CSU και του FDP έγινε ήδη κάτω από βαρύ κλίμα.

Ακόμη και σύμφωνα με  πολιτικούς της Ένωσης, η διαπραγματευτική θέση του κόμματος είναι κακή. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σενάρια ότι η Τζαμάικα με  Καγκελάριο τον Μάρκους Ζέντερ θα μπορούσε να είναι μια επιλογή εάν οι διαπραγματεύσεις για το «φανάρι» αποτύχουν.

Αυτό θα ήταν συνταγματικά εφικτό, αλλά ο Ζέντερ δεν ήταν υποψήφιος- οπότε η γνώμη της πράσινης βάσης, η οποία θα ζητηθεί στο τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Οι Μερτς και Ρέντγκεν σε συνέντευξη τους στο Tagesspiegel περιγράφουν με μεγάλη σαφήνεια πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ένωσης, πώς έχει χάσει την αίσθηση των ανησυχιών, λόγω της εσωστρέφειας, η οποία συνεχίζεται τώρα μετά την ημέρα των εκλογών.

Ο Μερτς έγραψε σε ένα e-mail προς τους υποστηρικτές του: «Χωρίς μια ισχυρή και, αν χρειαστεί, επιρρεπή σε συγκρούσεις πολιτική ηγεσία», η CDU δεν θα μπορούσε να βγει από αυτήν την κρίση.

Ενώ ο Μερτς παίρνει ξανά θέση για τη θέση του ηγέτη του κόμματος, ο Γιενς Σπαν, υπολογίζει σε μια ειδική διάσκεψη του κόμματος. Στο κόμμα, η επόμενη γενιά πρέπει «τώρα να γίνει πιο ορατή», είπε ο 41χρονος στη «Welt am Sonntag» και κράτησε αποστάσεις από τον Λάσετ: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έγιναν λάθη στην προεκλογική εκστρατεία και ότι η ηγεσία μας, ο υποψήφιος δεν λειτούργησε σωστά».

Σύμφωνα με τον Σπαν, η απόφαση για την υποψηφιότητα για καγκελάριο θα ληφθεί στο κοινό συνέδριο του κόμματος στο μέλλον. Ο ίδιος θα είχε αναμφίβολα μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί από στελέχη και αντιπροσώπους σε ένα συνέδριο του κόμματος, και λιγότερες σε επίπεδο βάσης.

Ο Σπαν δεν είναι μόνο αμφιλεγόμενος λόγω των ενεργειών του στην πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα γίνεται αναφορά στην απιστία του στον Λάσετ. Στο μεταξύ η πίεση στην Ένωση για περισσότερη συμμετοχή των μελών αυξάνεται, παρόμοια με εκέινη που έγινε σημείο αναφοράς στις διεργασίες στο SPD μετά από χρόνια κρίσεων.

«Πρέπει να μάθουμε ότι σημαντικά θέματα πολιτικού προσωπικού, όπως ένας υποψήφιος για καγκελάριος, δεν μπορούν να λύνονται με μια πλειοψηφία μιας επιτροπής – έναντι της πλειοψηφίας των βουλευτών, των μελών, του κοινού», λέει ο Νορμπερτ Ρέτγκεν σε συνέντευξή του στο Tagesspiegel. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως, θεωρεί ότι οι αποφάσεις των μελών είναι αναγκαίες. Ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος έχει πάλι φιλοδοξίες  για την προεδρία.

Η μοίρα του Λάσετ εξαρτάται πλέον και από τον Λίντνερ

Κατ ‘αρχήν, η μοίρα του Λάσετ εξαρτάται τώρα πρωτίστως από τον ηγέτη του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θα ήθελε να κυβερνήσει με τον Λάσετ ως Καγκελάριο. Απαιτείται μια άμεση απόφαση για το ποιος θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις συνασπισμού με ποιον.

Η CDU / CSU θα συναντηθεί με τους Πράσινους την Τρίτη. Αλλά δεδομένου ότι η παραλλαγή της Τζαμάικα είναι προς το παρόν όλο και πιο μη ρεαλιστική, λόγω της αυξανόμενης κριτικής στον επικεφαλής της, το FDP και οι Πράσινοι είναι πιθανό  να αποφασίσουν  να ξεκινήσουν πρώτα διαπραγματεύσεις συνασπισμού με το SPD .

Αν συνέβαινε αυτό, η μοίρα του Λασκέτ θα ήταν προδιαγεγραμμένη.