Η Κομισιόν δεν θέλει να περάσει από τα κοινοβούλια η εμπορική συμφωνία με Καναδά

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ [Reuters]

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά θα συναφθεί χωρίς τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων προκάλεσε συζήτηση κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με πολλές χώρες μάλιστα να εκφράζουν την οργή τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σύμφωνα με πληροφορίες στους ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη (28 Ιουνίου) ότι η Επιτροπή θεωρεί πως η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) είναι μια συμφωνία «μόνο για την ΕΕ» και θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα (5 Ιουλίου) μια απλή διαδικασία έγκρισης .

Η απλή διαδικασία σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθεί μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των κρατών μελών και όχι τα εθνικά κοινοβούλια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU), μιλώντας στον Τύπο, δήλωσε ότι η Επιτροπή μπορεί να ακυρωθεί από το Συμβούλιο. «Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι όπως και να καταλήξει, θα ζητήσουμε γνωμοδότηση από την Bundestag», τόνισε, λέγοντας ότι είναι υπέρ μιας μικτής συμφωνίας σύμφωνα με την οποία τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν λόγο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι επίσης αντίθετος με την πρόταση της Επιτροπής και δήλωσε ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να σημάνουν την ετυμηγορία τους. «Είμαι υπέρ μιας συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, αλλά πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν συζητήσεις σε καθένα από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό θα πάρει σίγουρα περισσότερο χρόνο, αλλά αποτελεί μέρος αυτού που θα πρέπει να παρέχουμε από την άποψη του δημοκρατικού ελέγχου», είπε μιλώντας στον Τύπο στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Αντιπρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε στο Der Tagesspiegel χθες (29 Ιουνίου) ότι η Επιτροπή κινδύνευε να χάσει κάθε «καλή βούληση».

«Η Επιτροπή επιθυμεί να έχει το δικό της τρόπο, αναφορικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι «απίστευτα ανόητη» και απειλεί να καταστρέψει κάθε αίσθημα αντικειμενικότητας.

Η προώθηση της CETA με αυτόν τον τρόπο θα βάλει λάδι στη φωτιά της συνωμοσιολογίας, σχετικά με τις προγραμματισμένες μελλοντικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, όπως η ΤΤΙΡ. «Εάν η Επιτροπή πάει την CETA έτσι, τότε η ΤΤΙΡ είναι νεκρή», προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ σε άμυνα

Υπερασπιζόμενος την Κομισιόν, ο Γιούνκερ είπε ότι επανέλαβε κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ό, τι είχε πει σαφώς στους G7 «όπου κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν μου έφερε αντίρρηση».

«Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τον Καναδά είναι η καλύτερη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ η ΕΕ», δήλωσε ο Γιούνκερ, επιμένοντας ότι η Επιτροπή μετά από λεπτομερή ανάλυση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η CETA δεν είναι μια μικτή συμφωνία. «Αλλά αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν ότι οι νομικές γνωμοδοτήσεις δεν ισχύουν στην πολιτική, τότε είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους».

Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια λανθασμένη συζήτηση. «Κανένα από τα κράτη μέλη δεν έχει πρόβλημα με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας».

«Θα ήθελα να δω σαφή νομική απόδειξη ότι αυτό δεν είναι μόνο αρμοδιότητα της ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι κάθε κυβέρνηση είναι απόλυτα ελεύθερη να ζητήσει από τα εθνικά κοινοβούλια πώς να ψηφίσει.

Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ ελπίζει CETA να εγκριθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπου θα μπορούσε να υπογραφεί κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στις Βρυξέλλες από τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι εάν επιτραπεί στα εθνικά κοινοβούλια να έχουν λόγο στη συμφωνία θα επιβραδύνουν τη διαδικασία και να θέσουν την αξιοπιστία του μπλοκ σε αμφισβήτηση. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χρειαστούν μέχρι και τέσσερα έτη για να περάσει από τα κοινοβούλια.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε εύκολα να εκτροχιαστεί καθώς ορισμένες χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι δύσκολο να επικυρώσουν την CETA.

Τον περασμένο μήνα, Βουλγαρία και Ρουμανία απείλησαν να ασκήσουν βέτο εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η Οττάβα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να λύσει το θέμα του visa waiver – σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση τόσο στην Οτάβα και την Επιτροπή όσο και στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο επίσης πέρασε ένα ψήφισμα απορρίπτοντας την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ παρόμοιο ψήφισμα πέρασε και το κοινοβούλιο της Βαλλονίας, ζητώντας από την περιφερειακή κυβέρνηση να μην χορηγήσει πλήρεις εξουσίες στη βελγική ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία να υπογράψει την CETA.