Η Γερμανία θα επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρίες social media για την ρητορική μίσους

Ένα γερμανικό προσχέδιο νόμου προβλέπει επιβολή προστίμων ύψους έως και € 50 εκατ σε επιχειρήσεις social media στην περίπτωση που αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν ρητορική μίσους [SPD/ Flickr]

Ένα γερμανικό προσχέδιο νόμου προβλέπει επιβολή προστίμων ύψους έως και € 50 εκατ σε επιχειρήσεις social media στην περίπτωση που αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν ρητορική μίσους, κερδίζοντας έτσι ως χώρα το προβάδισμα από αντίστοιχα σχέδια της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να ζυγίζει κατά πόσον θα προτείνει κανόνες για την πάταξη της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas (SPD) έχει χάσει την υπομονή του με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Είχε μιλήσει έξω από τα δόντια για την αργή ανταπόκριση τους σε κρούσματα ρητορικής μίσους εδώ και μήνες. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αυξανόμενες εντάσεις, το Facebook προσέλαβε επιπλέον προσωπικό στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με τα παράπονα των χρηστών του πιο γρήγορα. Ο Maas πρότεινε ένα νέο νόμο χτες (14 Μαρτίου) ο οποίος απαιτεί από τις κοινωνικές πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης να αφαιρούν  την «προφανή» παράνομη ρητορική μίσους μέσα σε 24 ώρες και τη λιγότερο προφανή εντός επτά ημερών. Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων €. Μεμονωμένα άτομα τα οποία εργάζονται σε επιχειρήσεις κοινωνικών μέσων αντιμετωπίζουν ποινές έως 5 € εκατ.

Το προσχέδιο του νόμου πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση και τη Bundestag. Ο Maas δήλωσε στους δημοσιογράφους χτες ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να περάσει πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει δύσπιστη όσον αφορά την εισαγωγή ενός νέου νόμου για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους. Αντ ‘αυτού, η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Vera Jourova προκρίνει μια πιο ήπια προσέγγιση και υπέγραψε μια εθελοντική συμφωνία με την Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft τον περασμένο Μάιο ζητώντας από τις εταιρείες να αφαιρούν τις αναρτήσεις μέσα σε 24 ώρες. Αλλά θα ανακοινώσει το Μάιο αν η Επιτροπή θα μπορούσε να γίνει πιο σκληρή.

Οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με βίαια σχόλια όπως «Βάλτε όλους τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» θα είναι ένα σαφές παράδειγμα της ρητορικής μίσους που οι εταιρείες θα πρέπει να αφαιρούν μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε ο Maas. Η Γερμανία έχει πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει κανόνες σε επίπεδο ΕΕ οι οποίοι θα απαιτούν από τις εταιρείες των social media να αφαιρούν τυχόν δημοσιεύσεις κάτω από συγκεκριμένους όρους, εφόσον περιέχουν ρητορική μίσους. Η Brigitte Zypries, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, έγραψε μια επιστολή προς τον Επίτροπο για τα Ψηφιακά ζητήματα της ΕΕ Andrus Ansip τον περασμένο μήνα ζητώντας του να αποσαφηνίσει ποιο περιεχόμενο οι εταιρείες θα πρέπει να αφαιρούν στην ΕΕ.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV.com ότι η Επιτροπή εξετάζει το αίτημα της Zypries για κοινούς κανόνες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο, ο Ansip και άλλοι έξι Επίτροποι της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει νέα μέτρα τα οποία να ορίζουν ποιο είναι το παράνομο περιεχόμενο το οποίο εταιρείες του Διαδικτύου θα πρέπει να αφαιρούν. Άλλες χώρες της ΕΕ είναι πρόθυμες για μια νομική αλλαγή, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ένας εκπρόσωπος του Twitter, το οποίο σύμφωνα με τη Maas έχει αφαιρέσει μόνο το 1% της ρητορικής μίσους στη Γερμανία, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το νομοσχέδιο.

Ο Maas εξήρε Youtube στις παρατηρήσεις του σήμερα για την αφαίρεση του 90% της ρητορικής μίσους η οποία είχε επισημανθεί από τους χρήστες, σύμφωνα με έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν «οι διαδικασίες αφαίρεσης ανάλογου περιεχομένου από το YouTube είναι γρήγορες και αποτελεσματικές. Εμείς θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα συστήματα μας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους αντιμετωπίζεται γρήγορα». Το Facebook αφαίρεσε το 39% της ρητορικής μίσους που αναφέρθηκε από τους χρήστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Εκπρόσωπος του Facebook δεν είχε ακόμη απαντήσει στο αίτημα για κάποιο σχόλιο μέχρι την ώρα που δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο.