Η Γερμανία αντιδρά στα πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης

germany_im.jpg

Τα τελευταία στοιχεία για τη μετανάστευση έδειξαν ότι περίπου 1.23εκ άνθρωποι μετακόμισαν στη Γερμανία το 2013, ένα πρωτοφανές νούμερο που είχε να βιώσει το Βερολίνο από το 1993. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ζήτησαν καλύτερη ρύθμιση της μετανάστευσης.

Ο αριθμός των ατόμων που μετέβησαν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά το έτος 2013 σε σύγκριση με το 2012, με περισσότερα από 1,23 εκατομμύρια άτομα να μεταναστεύουν (2012: 1 εκατομμύριο) στη χώρα το 2013, σύμφωνα με την Έκθεση Μετανάστευσης 2013.

Τέτοια νούμερο δεν έχουν καταγραφεί από το 1993, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, προβλέποντας μάλιστα ότι το 2014 τα νούμερα θα είναι μεγαλύτερα.

Περίπου 118.000 άνθρωποι που μετακόμισαν στη Γερμανία ήταν Γερμανοί, ανέφερε η έκθεση. Περίπου 708.000 ήταν πολίτες της ΕΕ, ενώ 400.000 ήταν από τις λεγόμενες τρίτες χώρες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών ήταν από την Πολωνία (190.000), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (139.000) και Γερμανοί πολίτες (118.000). Περίπου 61.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από τη Βουλγαρία. Οι περισσότεροι που έφυγαν από τη χώρα ήταν επίσης Γερμανοί (140.000), Πολωνοί (119.000), Ρουμάνοι (87.000) και Βούλγαροι (39.000) πολίτες.

Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση σε σχέση με τη μετανάστευση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Γερμανία εξαρτάται από ειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό. Η έκθεση της μετανάστευσης δείχνει ότι η πορεία εξακολουθεί να ρυθμίζεται σωστά για τη μετανάστευση των ειδικευμένων εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες», είπε.

Αναφορικά με την αποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι το Βερολίνο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις ανθρωπιστικές δεσμεύσεις του.

«Η αποδοχή [της Γερμανίας] προσφύγων της Συρίας και του Ιράκ αποτελεί παράδειγμα για τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Από το 1990 έως το τέλος του 2013, η Γερμανία έλαβε 2.584.000 αιτήσεις ασύλου. Από το 2007, οι αριθμοί αιτήσεων αυξάνονται και πάλι. Το 2013, ο αριθμός των αιτούντων για πρώτη φορά ήταν 109.580, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Περίπου το 39% των αιτούντων ήρθε από την Ευρώπη το 2013, σε σύγκριση με το σχεδόν 39% από την Ασία. Το μερίδιο των αιτούντων άσυλο από την Αφρική αυξήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με 20,5% να προέρχεται από την Αφρική το 2013 (2012: 12,9%).

Νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Δεδομένων των νέων στοιχείων, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου νόμου για την μετανάστευση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ειδικότερα, καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων ειδικευμένων εργαζομένων. Ο ηγέτης της παράταξης στη γερμανική βουλή, Thomas Oppermann, επίσης το βλέπει  ως ευκαιρία να μετατοπίσει την κρίσιμη συζήτηση για τη μετανάστευση, ωθούμενη από το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida, σε μια διαφορετική κατεύθυνση.

«Αν κάποιος θέλει να κόψει τις πηγές του κινήματος Pegida, το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να ξεκαθαριστεί», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Ο ηγέτης της παράταξης του SPD δήλωσε ότι θα υποβάλει ένα έγγραφο θέσης για ένα νόμο για τη μετανάστευση τον Φεβρουάριο, ελπίζοντας να συνδυάσει τις ισχύουσες κανονιστικές ρυθμίσεις

Ο Αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel (SPD) ζητά επίσης ένα τέτοιο νόμο. Σε άρθρο του στην Tagesspiegel, είπε ότι είναι απαραίτητος, ανεξάρτητα από την υποδοχή των προσφύγων. Θα πρέπει να καταστεί σαφές, εξήγησε, «σε ποιον θα θέλαμε να επεκτείνουμε την προσφορά, γιατί εξαρτόμαστε από [τη μετανάστευση] οικονομικά». Αλλά την ίδια στιγμή, ο Gabriel είπε ότι η νομοθεσία περί μετανάστευσης πρέπει «να καταστεί σαφές, ποιούς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να απορροφήσουμε».

Για το Πράσινο Κόμμα (Bündnis 90 / Die Grünen), ένας τέτοιος νόμος έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Υπό το φως της τελευταίας κορύφωσης της μετανάστευσης, η ηγέτης των Πρασίνων Katrin Göring-Eckardt καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αναπτύξει ένα σχέδιο.

Μιλώντας στην Neue Osnabrücker Zeitung είπε ότι πρέπει να προσφερθούν στους μετανάστες και τις οικογένειές τους οι καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής.

«Διαφορετικά αυτοί οι άνθρωποι που θέλουμε να υποδεχθούμε δεν θα έρθουν σε εμάς, αλλά θα πάνε σε πιο ελκυστικές χώρες», τόνισε.

EurActiv Γερμανίας

*φωτογραφία [Heinrich-Böll-Stiftung/Flickr]

X