Η ΕΕ απορρίπτει την πρόταση του Τζόνσον για αναθεώρηση της συμφωνίας για το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον [Stuart Boulton/Shutterstock]

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προέτρεψε την ΕΕ την Πέμπτη (25 Ιουλίου) να «ξανασκεφτεί» την αντίθεσή της στην επαναδιαπραγμάτευση της τρέχουσας συμφωνίας για το Brexit – μόνο για να απορριφθεί απευθείας από τις Βρυξέλλες.

Ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι, οι όροι της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η προκάτοχος του Theresa May, ήταν «απαράδεκτοι» και θα «διώξουν μακριά την οικονομική μας ανεξαρτησία».

«Ελπίζω ότι η ΕΕ … θα επανεξετάσει την τρέχουσα άρνησή της να προβούν σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμφωνία απόσυρσης», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου στους βουλευτές.

«Αν δεν το κάνουν, φυσικά θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ΕΕ χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε, υποσχόμενος προετοιμασία «στο φουλ» πριν από την τελευταία προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απείλησε επίσης να παρακρατήσει το νομοσχέδιο-διαζύγιο ύψους 39 δις λιρών (43,5 δις ευρώ) που η Βρετανία δήλωσε προηγουμένως ότι οφείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ ‘αυτού να το ξοδέψει στην προετοιμασία για την προοπτική μη συμφωνίας.

Ο Τζόνσον απομακρύνει όσους δεν πιστεύουν σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει εκ του ασφαλούς.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους πρεσβευτές των κρατών μελών, το οποίο είδε το πρακτορείο AFP, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier προειδοποίησε ότι τα αιτήματα του Τζόνσον ήταν «απαράδεκτα», ενώ περιέγραψε την ομιλία του ως «ιδιαίτερα επιθετική».

Με τη θέση της Βρετανίας να σκληραίνει, ο Τζόνσον θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker αργότερα την Πέμπτη.

Ένας εκπρόσωπος της Downing Street αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Barnier, προσθέτοντας: «Είναι η πρώτη μέρα».

X