Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά στα χέρια των κοινοβουλίων

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η Επιτροπή Γιούνκερ  υπέκυψε στις πίεσεις να δώσει στα κοινοβούλια της Ευρώπης το δικαίωμα να επικυρώσουν τη συμφωνία-ορόσημο ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, μια απόφαση η οποία είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τις δημόσιες ανησυχίες, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρύτερη εμπορική στρατηγική της Ευρώπης.

Μπροστά στη λαϊκή καχυποψία σχετικά με «μυστικοπαθείς» εμπορικές συμφωνίες προς όφελος μεγάλων εταιρειών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ υποχώρησε από τη θέση του ότι το σύμφωνο θα χρειαζόταν μόνο στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.

«Έχω μελετήσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια», ανέφερε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του χθες (5 Ιουλίου). «Η αξιοπιστία της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το κείμενο 1.600 σελίδων, το οποίο πέραν των δασμών μειώσει τα διατλαντικά εμποδία για τις επιχειρήσεις, θα αποσταλεί τώρα σε κάθε ένα από τα 28 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το Βέλγιο, και στα περιφερειακά κοινοβούλια.

Καθώς απαιτείται εθνική κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμφωνία, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Οι υποστηρικτές λένε ότι θα μπορούσε να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά το ένα πέμπτο έως 26 δις €. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι της ΕΕ έχουν στραφεί εναντίον του ελεύθερου εμπορίου από την παγκόσμια οικονομική κρίση, φοβούμενοι ότι δίνοντας στις πολυεθνικές απρόσκοπτη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές θα καταστραφούν θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα, προειδοποίησε η συμφωνία του Καναδά και η πολύ μεγαλύτερη συμφώνία ΤΤΙΡ με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε κίνδυνο, και επέκρινε έντονα την υποχώρηση της Επιτροπής.

Ο Καλέντα, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Ιταλίας στις Βρυξέλλες μέχρι που έγινε υπουργός βιομηχανίας το Μάιο, είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τις δύο συμφωνίες κράτησαν πάρα πολύ καιρό. Υποστήριξε ότι η καναδική συμφωνία ήταν «ό,τι καλύτερο, είχε υπογράψει ποτέ η ΕΕ», αλλά θα μπορούσε τώρα να χρειαστεί χρόνια για να επικυρωθεί και να εμποδιστεί από μία μόνο κοινοβουλευτική συνέλευση.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς η Ευρώπη μπορεί ακόμα να θεωρηθεί ένας αξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλέντα σε μια δήλωση. «Και αυτό είναι ένα πραγματικά ανησυχητικό σημάδι, το ότι η Επιτροπή ενδίδει στην πίεση των κρατών μελών, αποκηρύσσοντας τα ίδια της τα δικαώματα».

Η ΤΤΙΡ, η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, βρίσκεται επίσης μετέωρη λόγω ανησυχιών ότι θα αποτελέσει «ερέθισμα» σε μια  Ένωση που παλεύει με τον εθνικισμό και τους λαϊκιστές.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι ακόμα ελπίζει να μπορέσει να υπογραφεί η συμφωνία με τον Καναδά σε μια σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Καναδά τον Οκτώβριο, επιτρέποντάς της να τεθεί σε εφαρμογή.

Όντας η πιο φιλόδοξη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί η ΕΕ μέχρι τώρα, η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά προϊόντα.

Ωστόσο, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μαλμστρομ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία έπεσε θύμα ευρύτερων ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του κατά πόσον οι ξένες εταιρείες είναι πάρα πολύ ισχυρές.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ ότι απέτυχαν να υπερασπιστούν τις εμπορικές συμφωνίες που είχαν συμφωνήσει ότι έπρεπε να διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο κίνδυνος για την εμπορική πολιτική της ΕΕ είναι ότι τα κράτη μέλη μολύνουν αυτή τη συζήτηση συγχέοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη γενική κακουχία και τα συναισθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης»,  δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου. «Αντί να τα αντιμετωπίσουν, τα ερωτήματα και οι ανησυχίες των πολιτών χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν αυτά τα συναισθήματα.»

Ο Καναδός  Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό είπε χθες ότι ήταν αισιόδοξος πως η CETA θα επικυρωθεί σύντομα, παρά το γεγονός ότι απαιτείται η έγκριση των 28 κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.

«Τα πρόσφατα νέα δεν είναι απαραίτητα κακά, ήταν ένα βήμα που αναμενόταν και εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος για τη συμφωνία αυτή και πώς θα επικυρωθεί σύντομα», δήλωσε ο Τρουντό σε συνέντευξη Τύπου στο Μόντρεαλ.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της για να εξασφαλίσουμε την επίτευξη συμφωνίας πολύς σύντομα», είπε.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, είχε πει πρόσφατα ότι η CETA θα πρέπει να θεωρηθεί μικτή συμφωνία, κάτι που απαιτεί την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων ή και δημοψήφισμα.

«Συνιστά απαίτηση από διάφορες χώρες ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας [Άρθρο 207], θα πρέπει να θεωρηθεί μικτή συμφωνία», είχε επισημάνει.

X