Επιτροπή: Θα ελέγχονται οι εξαγωγές των συστημάτων παρακολούθησης

Ένας νέος αμφιλεγόμενος νόμος ελέγχου των εξαγωγών δέχεται κύμα επικρίσεων από εταιρείες νέων τεχνολογιών της ΕΕ που ανησυχούν ότι θα καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές σε έναν επταετή νόμο και απαιτεί ειδικούς ελέγχους εξαγωγών για τα λεγόμενα είδη διπλής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τεχνολογίες επιτήρησης θα ενταχθούν σε ένα νόμο ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο μπορεί να συναντήσει εμπόδια μέχρι και τη στιγμή που θα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ομάδα διπλωματών από εννέα χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) απέστειλε στην Επιτροπή έγγραφο με το οποίο αντιτίθεται στους περιορισμούς του νέου νόμου για τα προϊόντα τεχνολογίας που θα μπορούσαν να διακόψουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός της ΕΕ.

Κάποιοι θα είναι ευτυχείς για τη νέα πρόταση. Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να αποτελέσει επιτυχία για το ΕΚ και τις ΜΚΟ που έχουν υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι των εξαγωγών για προϊόντα της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ορισμένες κυβερνήσεις έκαναν χρήση λογισμικού που έχουν αγοράσει από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να κατασκοπεύουν τους διαδηλωτές.

Ωστόσο, στην τελική πρόταση που δημοσιεύεται σήμερα, ο κατάλογος αυτός μειώνεται στο μισό. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός παρακολούθησης, το λογισμικό ανίχνευσης εισβολών, τα κέντρα παρακολούθησης, τα συστήματα καταχώρησης δεδομένων και της ψηφιακής εγκληματολογίας όλα θα πρέπει να εγκριθούν από τις εθνικές εξαγωγικές αρχές.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρήτρα με την οποία οι εταιρείες χρειάζονται ειδική άδεια, εφόσον εξάγουν τα προϊόντα διπλής χρήσης σε έναν τόπο όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αντίδραση των εταιρειών ήταν άμεση, καθώς ένας ευρύς αριθμός εταιρειών διαμαρτυρήθηκε για τους νέους ελέγχους των εξαγωγών αυτό το καλοκαίρι. Όπως φαίνεται, οι ανησυχίες τους έχουν ακουστεί.

Έλεγχοι για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, συσκευές εντοπισμού θέσης, ανιχνευτές και πακέτα συστημάτων ελέγχου διαγράφηκαν από την προηγούμενη λίστα. Όπως δήλωσαν μερικοί λομπίστες της βιομηχανίας τεχνολογιών, ο κατάλογος κατηγορίών ήταν πολύ ευρύς: Για παράδειγμα, η τοποθεσία συσκευών εντοπισμού θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστήματα GPS ή ακόμη και ένα smartphone, υποστήριξαν.

Ο Τζόν Χίγκινγκς, γενικός διευθυντής της DigitalEurope, μίας ένωσης βιομηχανιών τεχνολογιών που εκπροσωπεί μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των Google και Microsoft, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα καταστήσει τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών εταιρειών πιο δύσκολο.

“Δεν είναι μόνο ο τομέας των ΤΠΕ, αλλά και όλες εκείνες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ στις προσπάθειές τους να πραγματοποιήσουν ψηφιακές μετατροπές», σχολίασε ο Χίγκινγκς.

Επίσης, σύμβουλοι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής θεωρούν ότι υπήρχαν προβλήματα στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός στις εξαγωγές των εγκληματολογικών εργαλείων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τεχνολογία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, εάν οι ερευνητές της Ευρώπης επικοινωνούσαν λιγότερο με ερευνητές εκτός της ΕΕ.

«Ενώ η Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει θετικές προσπάθειες για να διευκολυνθεί περαιτέρω η εξαγωγή ειδών κρυπτογράφησης, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Είναι καιρός να αναρωτηθούμε αν τα προϊόντα που περιέχουν κρυπτογράφηση εξακολουθούν να έχουν μια νόμιμη θέση στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών. Για μένα, η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι, «ισχυρίζεται ο Ολλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Μαριέτ Σάακε (Δημοκράτες 66), η οποία άσκησε πίεση για τους ελέγχους των εξαγωγών στην τεχνολογία επιτήρησης.

Ένας υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού στη ΓΔ Εμπορίου, οδήγησαν στην αλλαγή της τελική έκδοσης του νομοσχεδίου.

Δεδομένου ότι μεγάλες εταιρείες και μια ομάδα των χωρών της ΕΕ είναι δυσαρεστημένες με το νομοσχέδιο, αρκετοι Επίτροποι της ΕΕ, με πρώτο το Γκίντερ Έντιγκερ, επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος ξεκίνησε τη συζήτηση για αλλαγές στην πρόταση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ καθυστέρησε να φέρει την πρόταση την περασμένη εβδομάδα, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να εγκριθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση των επιτρόπων στις 21 Σεπτεμβρίου. Αλλά το νομοσχέδιο πρόκειται να εγκριθεί με γραπτή διαδικασία, χωρίς συζήτηση, και μεταφέρθηκε για σήμερα.

Το νέο νομοσχέδιο θα επιβάλει στις εθνικές αρχές ελέγχου των εξαγωγών να υποβάλουν έκθεση για το διάστημα που θα χρειαστεί η χορήγηση αδειών. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ, ενώ η Επιτροπή θα πιέσει τις αρχές να εγκρίνουν άδειες πιο γρήγορα. Οι εταιρείες έχουν διαμαρτυρηθεί ότι ορισμένα κράτη μέλη θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να εγκρίνουν μια ενιαία άδεια, ενώ άλλα θα την εγκρίνουν με μεγαλύτερη επιείκεια.

Η ΜΚΟ «Privacy International» έχει ζητήσει από την εκτελεστική εξουσία να περιλαμβάνει ρήτρα διαφάνειας στη νέα πρόταση που θα αναγκάσει τις εθνικές αρχές να αποκαλύπτουν τις εταιρείες και τα προϊόντα που χορηγούν άδειες εξαγωγής. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιορίσει χώρες που στο παρελθόν επέτρεψαν τεχνολογίες επιτήρησης και στις οποίες κακοποιούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσει τη μετεγκατάσταση επιχειρήεων σε χώρες που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο τα νέα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών δεν θα απαιτούν από τις χώρες να μοιράζονται τις πληροφορίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.