Επίθεση Ντράγκι σε ΕΕ για μεταναστευτικό και Αφγανιστάν

«Η Ευρώπη, αν και ενωμένη υπό πολλές αρχές, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αυτό αποτελεί αγκάθι για την ίδια την ύπαρξη της ένωσης». [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν κατέδειξε την ανεπαρκή πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στο μεταναστευτικό.

«Η Ευρώπη […] δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αυτό αποτελεί αγκάθι για την ίδια την ύπαρξη της ένωσης», δήλωσε πριν αποχωρήσει για τη Μασσαλία, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά μίλησαν κυρίως για το Αφγανιστάν, τον ρόλο της Ε.Ε. στη διαχείριση της κρίσης και την πιθανή έκτακτη σύνοδο της G20 που προτάθηκε από την Ιταλία, η οποία θα λάβει χώρα μετά τη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε σαφείς στρατηγικές, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνάντηση των G20 θα λάβει χώρα».

Όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση, οι δύο τους συμφώνησαν ότι οι χώρες της Ε.Ε. έπρεπε να εργαστούν πιο συντονισμένα απέναντι στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης, επικρίνοντας εκείνα τα κράτη μέλη που αρνούνται να δεχτούν περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση […] δεν είναι ακόμη σε θέση να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις […] ορισμένες χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτούν Αφγανούς. Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;» είπε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με 120 εκατομμύρια ευρώ τον αφγανικό στρατό ώστε να διαμορφώσει σύστημα υποδοχής για όσους έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ.

«Σε αυτούς τους ανθρώπους θα χορηγηθεί αμέσως καθεστώς πρόσφυγα», πέραν από το εμβόλιο για την COVID-19, πρόσθεσε ο Ντράγκι.