Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ «απειλή» για την χημική ασφάλεια, προειδοποιεί ΜΚΟ

5744968358_e1392eeba0_b_0

Η ΜΚΟ «Φίλοι της Γης Γερμανίας» (Bund) θεωρεί ότι η διατλαντική εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ συνιστά απειλή για τα πρότυπα προστασίας από τα χημικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η χημική βιομηχανία «κατηγορηματικά» αντιτάχθηκε στους ισχυρισμούς της ΜΚΟ.

Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης BUND καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξαίρεση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) από την αρχή της προφύλαξης της ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προστασία των καταναλωτών.

Εάν η διατλαντική εμπορική συμφωνία εγκριθεί, αποκάλυψε η μελέτη, η Ευρώπη θα μπορούσε να καταλήξει να εκτίθενται σε περισσότερες καρκινογόνες, ορμονικά ενεργές και περιβαλλοντικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Για το λόγο αυτό, η BUND καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ αμέσως. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η ΤΤΙΡ είναι μια απειλή για τα πρότυπα της ΕΕ που προστατεύουν από τις χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Κανονισμός για τα χημικά διαφέρει σημαντικά μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η BUND είπε πάνω από 1.300 χημικά πρόσθετα στα καλλυντικά και πάνω από 80 ουσίες φυτοφαρμάκων απαγορεύονται στην ΕΕ, αλλά έχουν εγκριθεί για χρήση σε προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Η διαφορά αυτή είναι ενδεικτική του πόσο διαφορετική είναι το νομικό καθεστώς στις δύο περιοχές.

Στις ΗΠΑ, ένας συγκριτικά μικρός αριθμός χημικών ουσιών απαγορεύονται και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αποδεικνύουν την ασφάλεια μιας ουσίας.

Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, ρυθμίζει, σύμφωνα με την αρχή του «δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει αγορά» για τους κατασκευαστές χημικών ουσιών. Πριν μια ουσία λάβει πράσινο φως για πρόσβαση στην αγορά, η εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι είναι ακίνδυνη. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, μπορούν να εφαρμοστούν απαγορεύσεις και περιορισμοί άδειας εάν δεν έχουν ακόμη υποβληθεί η τελική απόδειξη των κινδύνων μιας χημικής ουσίας.

«Η αρχή της προφύλαξης, η οποία ισχύει και για εμάς εδώ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ένα διαπραγματευτικό ατού», δήλωσε ο πρόεδρος της BUND, Hubert Weiger, στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της BUND κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι επιτίθεται στις πρόσφατες προσπάθειες στην ΕΕ για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από ορμονικά ενεργά χημικά.

«Υπό το πρόσχημα της αποφυγής εμποδίων στο εμπόριο, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επανειλημμένα υποβάλει γραπτά αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να μην περάσει τα μέτρα προστασίας κατά των επικίνδυνων χημικών ουσιών θεωρώντας τα μεροληπτικά ή αδικαιολόγητα», δήλωσε ο Weiger.

Οι πολίτες σε ΗΠΑ και ΕΕ, πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή προστασία κατά των χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για την υγεία, είπε, αλλά με την ΤΤΙΡ, οι χημικές εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ελπίζουν να επιτύχουν το αντίθετο.

«Δεν χρειαζόμαστε μια λεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που αποδυναμώνει την προστασία των καταναλωτών», υποστήριξε.

Η αντίδραση της χημικής βιομηχανίας

Εν τω μεταξύ, η γερμανική Ένωση Χημικών Βιομηχανιών (VCI) απέρριψε «κατηγορηματικά» τον «ισχυρισμό της BUND, ότι οι εταιρείες χημικών προϊόντων έχουν ως στόχο την χαμηλότερη προστασία του πληθυσμού από τις χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία».

«Η γερμανική χημική βιομηχανία δεσμεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα χημικά REACH», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VCI, Utz Tillmann.

«Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει η ΤΤΙΡ να οδηγήσει σε χαλάρωση των προτύπων στον τομέα της χημικής ασφάλειας. Οι κανονισμοί που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες – TSCA στις ΗΠΑ και του REACH στην Ευρώπη – έχουν σχεδιαστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, η αμοιβαία αναγνώριση δεν είναι δυνατή», διευκρίνισε.

Αμφιβολίες για τη συμφωνία

Στο μεταξύ ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων Sigmar Gabriel, εξέφρασε πρόσφατα αμφιβολίες για το αν τελικά θα υιοθετηθεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

«Θα μπορούσε να καταλήξει σε αποτυχία», είπε την Παρασκευή (19 Ιουνίου).

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια αποτυχία.

«Είναι πιθανό να μην το πετύχουμε», δήλωσε ο Gabriel. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσφατα αρνήθηκε να χορηγήσει στον Πρόεδρο Barack Obama μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ασία».

EurActiv Γερμανίας

*φωτογραφία  [Jean-Pierre/Flickr]