Εμμένει στην πολιτική της η Αυστρία-Μειώνονται οι ροές προς τη Γερμανία

15957725-8875ec1715-o

Η Αυστρία εμμένει στην πολιτική της για τον καθορισμό ενός ορίου στην υποδοχή προσφύγων μετά το πόρισμα των δύο Αυστριακών Πανεπιστημιακών, στους οποίους η ίδια είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουνγια το θέμα του ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500 έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά. Στόχος είναι  ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.

Στην χθεσινή παρουσίαση του πορίσματος στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, οι υπουργοί Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ προέβαλλαν το επιχείρημα ότι με το συνεχιζόμενο από πέρυσι προσφυγικό κύμα τίθενται σε κίνδυνο «η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια». Συνεπώς, η Αυστρία μπορεί να περιορίσει αισθητά την πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και να εξετάζει μόνον εκείνες τις περιπτώσεις , όπου αυτό είναι οπωσδήποτε αναγκαίο εξαιτίας της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε πως στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι φυσικά και υπάρχουν νομικές δυνατότητες, οι οποίες επιτρέπουν τα διαφορετικότερα περιθώρια διαμόρφωσης της πολιτικής.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως μία «τιμή αναφοράς» (όπως αποκαλούνται από τους Σοσιαλδημοκράτες τα ανώτατα όρια) στην υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, διότι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «εάν μπορούσαμε να τερματίσουμε τους πολέμους με τιμές αναφοράς, τότε θα παίρναμε πλέον αποφάσεις μόνον για τιμές αναφοράς».

Πάντως, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, θα αναληφθεί «κάθε τι πολιτικά εφικτό», για να αποσαφηνιστεί πως η Αυστρία είναι σε θέση να υποδεχθεί μόνον έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων. Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ, σημείωσε πως το πόρισμα επιβεβαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι είναι νομικά επιτρεπτό να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό του προσφυγικού ρεύματος.

Αισθητή μείωση των αφίξεων στη Γερμανία

Την ίδια ώρα οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Γερμανία έχουν περιορισθεί αισθητά. Σχεδόν Ελάχιστοι είναι πλέον οι άνθρωποι που φθάνουν σε ένα κέντρο καταγραφής στην πόλη Φραϊλάζιγκ  στα σύνορα με την Αυστρία.  «Μετά το σημείο αιχμής το περασμένο καλοκαίρι, 1.200 πρόσφυγες κατέφθαναν καθημερινά και αυτή η ροή συνεχίστηκε ως τις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν και έκλεισε η βαλκανική οδός», δήλωσε ο Γιόζεφ Φλάτσερ, δήμαρχος της πόλης.

«Έκτοτε, οι αριθμοί έπεσαν δραματικά. Σήμερα έφτασαν μόλις τρεις άνθρωποι», δήλωσε στο Ρόιτερς.

Λίγο παραπάνω από 108.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Γερμανία από την αρχή του χρόνου, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ρόιτερς.

Ο αριθμός των αφίξεων όμως μειώθηκε αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ενώ τον Ιανουάριο η αστυνομία κατέγραψε 64.700 πρόσφυγες και μετανάστες, στις 29 πρώτες μέρες του Μαρτίου μόλις 5.300 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας.

Παρόλα αυτά ο ίδιος εκτίμησε πως αυτή η ηρεμία δεν θα διαρκέσει. «Αρκεί να κάποιος να ξέρει από απλή αριθμητική και τις συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί εκεί για να διαπιστώσει ότι περιμένουν προφανώς να αποδράσουν με προορισμό μια αποκαλούμενη ‘Γη της Επαγγελίας’, όπως η Γερμανία», υποστήριξε.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*φωτογραφία [Kecko/Flickr]

 

 

X