Δολοφονία Σέρβου πολιτικού πυροδοτεί το κλίμα μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινα

eulex-kosovo-euractiv.jpg

Καθώς η δολοφονία ενός Σέρβου πολιτικού στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου πυροδοτεί εντάσεις στην περιοχή, η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πρίστινα, Vlora Çitaku, καλεί την ΕΕ να «ανταποκριθεί» περισσότερο στο νεοσύστατο κράτος της.

Όσο η Ευρωβουλή ενέκρινε χθες (16 Ιανουαρίου) ψηφίσματα για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων του τελευταίου έκανε έκκληση για επιτάχυνση της ένταξης της χώρας της στην ΕΕ.

Το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε από την Σερβία έξι χρόνια πριν και αποτελεί τη μόνη χώρα της περιοχής που οι πολίτες της δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην περιοχή Schengen.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τα άλλα βαλκανικά κράτη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ένταξης, τόσο λόγω εσωτερικών ισορροπιών όσο και εξαιτίας του περίπλοκου διεθνούς καθεστώτος της χώρας που εγείρει πολιτικές ανησυχίες σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Αργή η διαδικασία κατάργησης της βίζας

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωβουλής και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας, η Κομισιόν μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει μόλις μία έκθεση και έχει στείλει μία αποστολή επιτήρησης στη χώρα, τόνισε χθες στον Τύπο η Çitaku.

«1.7εκ Κοσσοβάροι είναι πλήρως απομονωμένοι. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε στο 2009 όπου ολόκληρη η περιοχή πήρε καθεστώς κατάργησης της βίζας, γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει έκτοτε, αλλά από τότε που ξεκίνησε ο διάλογος, έχουμε μία έκθεση και μία αποστολή παρόλο που υλοποιήσαμε ό, τι μας ζητήθηκε», υπογράμμισε.

«Θα θέλαμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Κομισιόν, απλά θέλουμε μεγαλύτερη διάδραση», είπε.

Την άποψή της συμμερίζεται η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, που ζήτησαν σήμερα από την ΕΕ να επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες με την Πρίστινα και να αποφευχθεί να μπει η χώρα «σε ξεχωριστή ενταξιακή διαδικασία από τις άλλες βαλκανικές χώρες».

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία με τη Σερβία στις 19 Απριλίου χαιρετίστηκε ως «ιστορική» από τη διεθνή κοινότητα και έχει ως στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι εντάσεις είναι ακόμη εμφανείς.

Δολοφονία Σέρβου πολιτικού

Ο Σέρβος τοπικός πολιτικός Dimitrije Janićijević πυροβολήθηκε θανάσιμα χθες (16 Ιανουαρίου) έξω από το σπίτι του στην πόλη Μιτροβίτσα.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και η αποστολή της ΕΕ στην περιοχή, EULEX, διερευνούν την υπόθεση. Ωστόσο η δολοφονία ήδη παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους ως απόπειρα των σκληροπυρηνικών να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες ομαλοποίησης μεταξύ των δύο μερών και να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του Απριλίου.

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

«Μετά από 15 χρόνια βλέπουμε αλλαγή στην πολιτική στη Σερβία. Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Βελιγραδίου εδώ και χρόνια, χρηματοδότησαν και τροφοδότησαν όλες τις δομές και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν το τέρας που δημιούργησαν», είπε, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου δεν είχαν σχέδια να «αφομοιώσουν» τους Σέρβους αλλά να τους «εντάξουν».

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Ivica Dačić, είπε ότι η δολοφονία του Janićijević θα έχει συνέπειες.

«Κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης απειλεί να καταστρέψει την ειρήνη και σταθερότητα των πολιτών», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι θα βοηθήσει στην έρευνα της δολοφονίας.

Έναρξη διαπραγματεύσεων

Και η ΕΕ κάλεσε για άμεση έρευνα της δολοφονίας και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πρόοδο του Βελιγραδίου.

Η Σερβία θα ξεκινήσει επίσημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου, και σύμφωνα με αναλυτές δε θα χρειαστεί πάνω από 7 χρόνια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

>>Διαβάστε περισσότερα: Παρά την κρίση υπολογίσιμη δύναμη στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Ωστόσο η χώρα είναι ακόμη αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και η προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Το σερβικό σύνταγμα ακόμη αναφέρεται στο Κόσσοβο σαν οργανικό τμήμα του εδάφους της χώρας. Η Σερβία πρέπει επίσης να εξετάσει τη συγκεντρωτική νοοτροπία που διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής», τόνισε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής György Schöpflin μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την Σερβία.

X