Χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη οι εγκυμονούσες μετανάστριες

EGUES

Περισσότερες από τις μισές εγκυμονούσες μετανάστριες δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη,  αποκαλύπτουν οι Γιατροί του Κόσμου. Λόγω μάλιστα της παράνομης διαμονής τους, τα δύο τρίτα των γυναικών περιορίζουν τις μετακινήσεις τους υπό το φόβο της σύλληψής τους, εμποδίζοντας  την πρόσβασή τους στην προγεννητική φροντίδα.

Πολλές ζουν σε υποτυπώδη προσωρινά καταλύματα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους. Οι Γιατροί του Κόσμου πήραν συνεντεύξεις από πάνω από 300 έγκυες γυναίκες σε κλινικές από το Βέλγιο  μέχρι και την Τουρκία. Περισσότερες από τις μισές δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα πριν λάβουν συμβουλές από  ΜΚΟ, και οι περισσότερες γυναίκες αυτής της ομάδας έλαβαν ιατρική φροντίδα μόνο μετά τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης, που θεωρείται πολύ αργά.

Πέρα από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που βρίσκουν καταφύγιο στην ΕΕ, οι γυναίκες που εγκυμονούν ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες. Πάνω από το 80% των εγκύων  που ερωτήθηκαν δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Στην Κωνσταντινούπολη, το 98% των εγκύων γυναικών – σχεδόν όλες από την υποσαχάρια Αφρική – δεν είχαν καμία κάλυψη.

«Οι μαίες και το λοιπό προσωπικό δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως ελεγκτές εισόδου στις υπηρεσίες μητρότητας», δήλωσε  η Lesley Page, πρόεδρος της Βρετανικής Βασιλικής Κολέγιο Μαιών. «Οφείλουν να παράσχουν φροντίδα σε όλες τις έγκυες γυναίκες που αναζητούν φροντίδα από αυτούς και πρέπει να παρέχουν φροντίδα σε όλες τις έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από τη δυνατότητα που έχουν να πληρώσουν», τόνισε.

Η έλλειψη προγεννητικής φροντίδας για τον εντοπισμό ασθενειών που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο ή τη μητέρα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό, ή την μη έγκαιρη διάγνωση νόσων όπως το HIV ή η ηπατίτιδα Β,  αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  «Αυτό που χρειάζεται είναι η συμπόνια και η  φροντίδα, όχι η γραφειοκρατία και τα εμπόδια», δήλωσε η Page. Η μη παροχή θεραπείας και φροντίδας σε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά τους μπορεί να αποβεί μοιραία, προσέθεσε.

Euractiv με Reuters

φωτό από  DFID/Flickr

X