Αυστηρό μήνυμα Μπροκ σε Σκόπια να εγκαταλείψουν τους αλυτρωτισμούς

«Θα συμφωνούσατε να αφήσετε μια χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ αν θέλει να πάρει τη μισή χώρας σας», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Έλμαρ Μπροκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο EURACTIV.com στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι αυτή τη φορά υπάρχει πιθανότητα επίλυσης.

«Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι ήμασταν μερικά χρόνια πριν, αλλά θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση των Σκοπίων να καταλάβει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός».

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να καταστήσει σαφές «ότι κανένας πολιτικός δεν πιστεύει ότι τμήματα της Ελλάδας πρέπει να ανήκουν στη Μακεδονία [ΠΓΔΜ]», το οποίο και είναι η «βασική αιτία του προβλήματος».

Ερωτηθείς εάν είναι απαραίτητη μια αλλαγή στο σύνταγμα, απάντησε: «Νομίζω ότι ναι».

«Θα συμφωνούσατε να αφήσετε μια χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ αν θέλει να να πάρει τη μισή χώρας σας», αναρωτήθηκε ο Γερμανός πολιτικός.

«Στην ΕΕ δεχόμαστε τα σύνορα όπως είναι, τα καθιστούμε λιγότερο προβληματικά και τα ανοίγουμε όλο και περισσότερο αλλά δεν αλλάζουμε τα σύνορα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία για τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ, ο κ. Μπροκ δήλωσε ότι η Κομισιόν υπογράμμισε επίσης ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα καταγράψουν.

Σημείωσε ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μια ημερομηνία, αλλά ενδέχεται να μην τα καταφέρουν εάν δεν έχουν κάνει τις σωστές μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική αγορά, την καταπολέμηση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

«Ελπίζω να τα καταφέρουν», υπογράμμισε.

Σκληρή επίθεση σε Μακρόν

Στο μεταξύ, το θερμόμετρο στις σχέσεις Παρισιού-Βερολίνου ανεβαίνει αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές το 2019.

Ο Μπροκ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, λέγοντας ότι θέλει να «αποδυναμώσει» τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο Μακρόν πρότεινε τις πανευρωπαϊκές λίστες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο θέτουν σε κίνδυνο τη νομιμότητα της Ευρωβουλής, αλλά λέει όχι στο να δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες την ‘πραγματική εξουσία’ μέσω της διαδικασίας Spitzenkandidat.»

«Με αυτή τη συμπεριφορά, ο Μακρόν θέλει να αποδυναμώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε Μπροκ, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Μπροκ υπογράμμισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να πάρει εκ νέου την εκλογή του προέδρου της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και να την επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει «πίσω από κλειστές πόρτες».

«Η επιστροφή της εκλογής στο Συμβούλιο είναι ενάντια στους πολίτες, εναντίον του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού», προειδοποίησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Η διαδικασία Spitzenkandidat χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2014, στις οποίες εκλέχθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την διαδικασία «Spitzenkandidaten», τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ορίζουν τους «κορυφαίους υποψηφίους» τους για την προεδρία της Επιτροπής πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος του κόμματος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων δεν εκλέγεται αυτόματα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά του παρέχεται η δυνατότητα να εξασφαλίσει στήριξη από το Συμβούλιο το οποίο όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη του την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Συνθήκη ΕΕ δεν κάνει καμία αναφορά στη διαδικασία «Spitzenkandidat». Το 2014, χρησιμοποιήθηκε μετά από «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Ωστόσο, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε αρχικά εκφράσει ανησυχίες.

Αυτή τη φορά, πριν από τις εκλογές του 2019, ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, αντιτάχθηκαν στη διαδικασία.

Το προοδευτικό κίνημα του Μακρόν δεν ανήκει σε καμία πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναλυτές εξηγούν ότι αυτός είναι ένας λόγος που αντιτάσσεται στη διαδικασία «Spitzenkandidat», η οποία ευνοεί το κόμμα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική δεξιά ελέγχει την Ευρωβουλή και μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί τελικά να εκλέξει τον μελλοντικό πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν τάσσεται υπέρ των λεγόμενων πανευρωπαϊκών λιστών. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και να ενισχύσει την αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ο Μακρόν τόνισε ότι οι 73 κενές θέσεις των Βρετανών ευρωβουλευτών μετά το Brexit πρέπει να πάνε σε ευρωβουλευτές που θα κατέβουν σε «πανευρωπαϊκές περιφέρειες».

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους στο Κοινοβούλιο, αλλά τελικά απορρίφθηκε λόγω της στάσης του ΕΛΚ, το οποίο χαρακτήρισε την πρόταση «ανεύθυνη».

Ο Μπροκ, που είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (UEF), έκανε εκστρατεία κατά της πανευρωπαϊκής λίστας, ένα μακρόπνοο αίτημα του φεντεραλιστικού κινήματος. Ορισμένα μέλη της UEF αντέδρασαν έντονα ζητώντας την παραίτησή του.

«Επειδή είμαι φεντεραλιστής, είμαι εναντίον των πανευρωπαϊκής λίστας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόταση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε νομιμοποίηση του Κοινοβουλίου της ΕΕ.

«Σε όλη τη ζωή μου, ήμουν φεντεραλιστής, από την ηλικία των 12 ετών. Πάντα έλεγα ότι οι πανευρωπαϊκοί κατάλογοι είναι κατά του φεντεραλισμού. Σε κανένα ομοσπονδιακό κράτος του κόσμου δεν μπορεί κανείς να βρει τέτοιες λίστες. Ούτε στις ΗΠΑ ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ελβετία.»

Σύμφωνα με τον Μπροκ, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες της ΕΕ και να έχουν την έγκρισή τους.

«Πρέπει να παραχωρήσουμε στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον της ευρωπαϊκής κυβέρνησης».

 

X