45% λιγότεροι μετανάστες στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων λέει το Υπ.Εξ της Κροατίας 

Φέτος ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που διέρχονται από την περιοχή μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2020. [EPA-EFE / FEHIM DEMIR]

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η συνοριακή αστυνομία της Κροατίας είναι έτοιμη να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων αν χρειαστεί, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί, δήλωσε ο Ζόραν Νίτσενo εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών στο Κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τα ισχύοντα μέτρα και τις δράσεις στα σύνορά μας. Εξάλλου, αποδείχθηκαν επαρκή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης Σένγκεν, δήλωσε ο Νίτσενο.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση επιπλέον απειλών στα σύνορα, αλλά πιστεύει ότι το σενάριο των συνόρων Λευκορωσίας-Πολωνίας δεν θα επαναληφθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή η Κροατία περιβάλλεται από φιλικές χώρες.

Ο Νίτσενο υπογράμμισε ότι η κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων παρακολουθείται διαρκώς για να διασφαλιστεί η έγκαιρη αντίδραση, αν χρειαστεί, και ότι έχει δημιουργηθεί ένα δημόσιο σύστημα προειδοποίησης.

Φέτος ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διέρχονται από την περιοχή μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2020 και όλα αυτά οφείλονται στην καλή δουλειά της κροατικής αστυνομίας και στη συνεργασία με τις άλλες χώρες.

Η κίνηση στη διαδρομή έχει μειωθεί ελαφρώς, αλλά δυστυχώς έχει ανακατευθυνθεί μέσω Ρουμανίας προς την Ουγγαρία και την Αυστρία ή μέσω Σερβίας προς την Ουγγαρία και είναι λογικό οι μετανάστες να πηγαίνουν εκεί που είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς, δήλωσε ο Νίτσενο. 

Απέρριψε και πάλι τους ισχυρισμούς ότι οι αστυνομικοί της κροατικής συνοριακής αστυνομίας κακομεταχειρίζονται τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το πώς θα γίνεται αυτό ορίζεται από το άρθρο 13 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, δήλωσε ο Νίτσενo, προσθέτοντας ότι αυτό αναφέρεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αποφυγή χρήσης βίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι η έρευνα για τον θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού από το Αφγανιστάν, το οποίο χτυπήθηκε από τρένο, ήταν αναποτελεσματική και αποφάσισε ότι η Κροατία πρέπει να καταβάλει στην οικογένειά της αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ και 16.700 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Το εξάχρονο κοριτσάκι, η Μαντίν Χοσεϊνί, σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 όταν χτυπήθηκε από τρένο στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας, αφού η οικογένειά της φέρεται να εμποδίστηκε να ζητήσει άσυλο από τις κροατικές αρχές και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Σερβία ακολουθώντας της γραμμές του τρένου.

Η Μαντίν και η οικογένειά της ανήκαν σε μια ομάδα μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κροατία από τον σερβικό δήμο Σιντ.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)