Συνέντευξη του Σπύρου Δανέλλη στην EurActiv.gr

danellis000222_0.jpg

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Δανέλλης εξέφρασε ανησυχία για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, μίλησε για την αντίληψη των Ευρωπαίων για το μέλλον της αριστεράς στην Ελλάδα και απέκλεισε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα είπε πως η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποτελεί «ευχής έργον».

Μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο για την EurActiv.gr 

Ποιο είναι το δίλημμα των ερχόμενων Ευρωεκλογών;

Νομίζω στις μέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμίσει κανείς τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, το θαύμα και το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που είναι το στοίχημά μας. Οι ακολουθούμενες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, το μεγάλο στοίχημα είναι να θυμίσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες για ποιο λόγο έγινε η ΕΕ και να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μονόδρομος είναι πια τα γρήγορα βήματα προς μια ουσιαστική ενοποίηση.

Οι παρούσες συνθήκες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον στα εθνικά κράτη, δεν υπάρχει μέλλον σε χώρες όπως η Ελλάδα, να επιλέξει να κάνει μοναχικές πορείες. Οι μοναχικές πορείες οδηγούν στο χάος.

Θα πρέπει ωστόσο επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές, η άρνησή μας μέχρι σήμερα μέσα σε ένα πολιτικό στραβισμό σχεδόν του συνόλου της πολιτικής ελίτ της Ευρώπης, όχι μόνο των ηγεσιών, να ανοίξουμε την ουσιαστική συζήτηση για την πραγματική ενοποίηση, οδήγησε την ΕΕ στη σημερινή προβληματική κατάσταση.

Ανησυχείτε για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα;

Βεβαίως, όχι μόνο στην Ελλάδα. Συνολικότερα θεωρώ πως όχι πια ο ευρωσκεπτικισμός αλλά ο «ευρωαρνητισμός» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι οι νέοι σήμερα είναι προφανές ότι δεν έχουν μπροστά τους το δίλημμα βαρβαρότητα και συνεχείς πόλεμοι που είχαμε στο παρελθόν ή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών. Οι νέοι διερωτώνται σήμερα «τι μου έδωσε η Ευρώπη» και τι προοπτικές μου ανοίγει. Οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες εν γένει, δύσκολα αντιλαμβάνονται τη διάκριση μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων. Βλέπουν την ΕΕ ως σύνολο όπου οι ασκούμενες πολιτικές είναι αποτέλεσμα του διακυβερνητικού τρόπου λειτουργίας της ΕΕ.

Οι ισχυρές εθνικές κυβερνήσεις, πχ η Γερμανία, επιβάλουν τις επιλογές τους στους Ευρωπαίους πολίτες μέσα σε ένα οριακά δημοκρατικά νομιμοποιημένο σύστημα παραγωγής πολιτικών και λήψη αποφάσεων. Αυτή η βασική αντίφαση δεν είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει, προφανώς δεν είναι στον ορίζοντα των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, μιλώντας ως Έλληνες, ότι θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να στείλουμε τους πρώτους νεοναζί ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή. Δεν είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να ξαναδούμε τους λόγους που βρήκαν τόσο εύφορο έδαφος στην ελληνική κοινωνία το κήρυγμα της μισαλλοδοξίας των νεοναζί. Και δυστυχώς ίσως δεν μας αρέσει, αλλά φαίνεται ότι επειδή δεν υπήρχαν λόγοι και αφορμές να φανούν όλα αυτά, κρατούσαμε τις ντροπές μας κάτω από το χαλί. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ξαναψάξουμε στην πρόσφατη ιστορία μας.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Hannes Swoboda, πρόσφατα πρότεινε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το υγιές κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ποια είναι η άποψή σας;

Αρχικά μέσα στην πολυμορφία και ποικιλομορφία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κομμάτι του δεν παύει να είναι και φιλοευρωπαϊκό και θα έλεγα έχει αρκετές κοινές προσεγγίσεις με αυτό που λέμε δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς. Βέβαια η επικρατούσα αντίληψη αλλά και οι πολιτικές που υιοθετεί η ηγεσία δεν έχουν να κάνουν με όλη αυτή την υπόθεση. Είναι προφανώς ένα κόμμα αν όχι ευρωαρνητικό, είναι ευρωσκεπτικιστικό και κινείται μάλιστα και στα άκρα της ευρωκοινοβουλευτικής έκφρασης. Αυτό δημιουργεί προβλήματα συνεννόησης όταν υπάρχουν τόσο διαφορετικοί στόχοι και εκτιμήσεις. Θεωρώ πολλή δύσκολη μια συμπόρευση, μια συνεννόηση, πράγμα που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Μια αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να είναι μια εν δυνάμει εναλλακτική λύση θα πρέπει σε αυτές τις συνθήκες, στα βασικά ζητήματα θα έπρεπε να είναι σε ανοιχτή συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Η αδυναμία συνεργασίας οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κινηθεί περισσότερο προς το κέντρο ή ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά;

Είναι σχετικό. Η χωροθέτηση πάντα ήταν ένα ζήτημα για μένα που δεν μπορούσα να τοποθετηθώ συγκεκριμένα. Είναι πολύ σχετικό τι είναι αριστερό και τι δεν είναι. Είναι αριστερό το να αρνείσαι μια πραγματικότητα, είναι αριστερό να έχεις έναν ακραίο βολονταρισμό που δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική θεώρηση αυτών που ισχύουν σήμερα; Είναι να ζητάς να μην αλλάξει τίποτα; Διαχρονικά η αριστερά ήθελε να τα αλλάξει όλα, σήμερα βλέπουμε ότι ο αυτοπροσδιοριζόμενος χώρος της αριστεράς προσπαθεί να μην αλλάξει τίποτα να μην διαφοροποιηθεί το παραμικρό. Το μοντέλο που μας έφερε στη χρεοκοπία παλεύει να το αναστήσει ως να μην είναι αιτία όλα αυτά που μας έφεραν στο αδιέξοδο.

Τι σας λένε οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί σας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για το ΠΑΣΟΚ και τις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Η συνολική τους απορία είναι γιατί οι συγγενείς δυνάμεις στην ελληνική αριστερά δεν μπορούν να έχουν μια κοινή έκφραση. Πώς μπορούν να υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, εν προκειμένω η ΔΗΜΑΡ, η οποία αναφέρεται στην οικογένεια σοσιαλιστών και δημοκρατών, και να μην μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες για μια ενιαία έκφραση τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Εκ των πραγμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πιο κοντά, ωστόσο η πρόσφατη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δυσκολεύει πάρα πολύ τα πράγματα. Η άποψή μου είναι ότι κακώς η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση, είχε να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα εντός αυτής και πολλά λιγότερα εκτός. Δεν είναι εύκολο γιατί ο ημερολογιακός χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, αλλά επειδή πολιτικά είναι τόσο μακρύς, ελπίζω ακόμα ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στο χώρο της ευρωπαϊκής δημοκρατικής αριστεράς. Θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε μια κοινή συνεννόηση καταρχάς στις Ευρωεκλογές μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς και των διαφόρων κινήσεων και προσωπικοτήτων στον ίδιο χώρο.

Όλος ο χώρος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι θέλει να βρει πολιτική έκφραση. Σήμερα οι υφιστάμενοι πολιτικοί οργανισμοί δεν το εκφράζουν.

Θέλω και θα κάνω ό, τι μπορώ να δημιουργηθούν οι συνθήκες της μέγιστης δυνατής συμμετοχής σε έναν πόλο που θα εκφράζει όλες αυτές τις δυνάμεις που προανέφερα. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος δεν είναι δυνάμεις του κέντρου, αλλά πρόκειται για έναν χώρο με όραμα να διαφοροποιήσει την γκρίζα πραγματικότητα που σήμερα χαρακτηρίζει την πολιτική μας.

X