Συνέντευξη Δ. Παπαδημούλη στην EurActiv: Κανένα Grexit δεν υπάρχει

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει η Ελλάδα από το ευρώ σε ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη στην EurActiv.gr.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο για τηνEurActiv.gr στο Στρασβούργο.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

Άρχισαν ξανά τα σενάρια Grexit. Γιατί κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τροφοδοτούν και μιλάνε για Σχέδιο Β και περί σεναρίων επιστροφής στη δραχμή σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κανένας. Όσοι επικαλούνται τέτοιους κινδύνους παίζουν ένα παιχνίδι προπαγάνδας στην πλάτη και της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής προκειμένου να στηρίξουν το μνημόνιο και τους εκλεκτούς τους στην Ελλάδα. Εάν από κάτι κινδυνεύει η Ελλάδα είναι από την κοινωνική αποσύνθεση και την ιστορική παρακμή με τη μονιμότερη μετατροπή της σε αποικία χρέους και σε παρία της Ευρώπης. Και εάν απειλείται από κάτι η ίδια η ευρωζώνη, είναι ένας νέος κύκλος ύφεσης με ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και αποπληθωρισμό.

Δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που να μιλά για επιστροφή στη δραχμή. Όλοι σέβονται και στηρίζουν τις συνεδριακές μας αποφάσεις που είναι σαφείς, και εκφράζονται πριν από όλα από την Αλέξη Τσίπρα και κάνουν λόγο για λύση εντός ευρώ. Αυτό επανέλαβε και ο Τσίπρας ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν. Επειδή ο νέος κύκλος θορύβων έγινε με αφορμή δηλώσεις του Λαπαβίτσα, πρώτον δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του, τον άκουσα με τα αυτιά μου στον ΣΚΑΙ. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα ένα μέρος της δημοσιογραφίας κάνει προπαγάνδα.

Καταψηφίσατε τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, απείχατε από την Συμφωνία ΕΕ-Μολδαβίας, τι θα κάνετε με την Ουκρανία όταν βγείτε στην κυβέρνηση; Δεν θα την αναγνωρίσετε;

Μας ανησυχεί μια προσπάθεια αναβίωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος στη σχέση ΕΕ-Ρωσίας. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε να υπάρξει εκτόνωση αυτής της έντασης και σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα έτσι ώστε να ξαναγίνουν στρατηγικοί εταίροι ΕΕ και Ρωσία.

Δεν μασάμε τα λόγια μας για τις ευθύνες του Πούτιν, μας χωρίζει άβυσσος με το εκεί καθεστώς και τους ολιγάρχες του και τις αντιδημοκρατικές του πρακτικές. Πιστεύουμε όμως ότι η Ευρώπη που έχει στενή οικονομική αλληλεξάρτηση με τη Ρωσία και δεν έχει κανένα λόγο να ταυτίζεται με ψυχροπολεμικές επιλογές ή με σχεδιασμούς πέραν του Ατλαντικού.

Οι ΗΠΑ απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την Ευρώπη, δεν θα κρυώσουν τον χειμώνα.

Τώρα που είπατε «να κρυώσουν», πώς σχολιάζετε την απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει τον South Stream;

Μας προβληματίζει, είμαστε υπέρ του αναπτυχθούν περισσότεροι του ενός αγωγοί που να συνδέουν την Ευρώπη με το φυσικό αέριο. Όσο και να προσπαθεί να αναπτύξει τις ΑΠΕ η ΕΕ θα έχει ανάγκη και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Δηλαδή δεν θέλετε να υπάρχει αποκλειστικά ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου;

Κ Μιχαλόπουλε δεν είμαστε μικρομέγαλοι, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτά που είναι προτεραιότητες για τη χώρα. Να ξαναγίνει το χρέος βιώσιμο, να στραφούμε στην ανάπτυξη, να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να βάλουμε μπροστά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εκεί που η Ελλάδα πονάει, η φορολογία, η διοίκηση, η διαπλοκή κλπ.

Θα ήταν υπερφίαλο για εμάς να πιστέψουμε ότι μονομιάς μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει και να εξασφαλίσει αλλαγές σε όλα τα θέματα που διαπραγματεύεται η Ευρώπη. Θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στις προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Όσοι νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ηλιθίους στον ΣΥΡΙΖΑ, να το ξεχάσουν.  

Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση Γιούνκερ;

Με έχει ξαφνιάσει η ωμή παρέμβαση Γιούνκερ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Δεν θα είχε μείνει ούτε 24 ώρες στη θέση του εάν έκανε τέτοιες δηλώσεις παραμονές εκλογών σε Γερμανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν νομίζει ότι με τέτοιες δηλώσεις μπορεί να επηρεάσει τους Έλληνες, λέγοντάς τους ότι εγώ ξέρω τι είναι καλό για να ψηφίσετε και ποια πρόσωπα προτιμώ, ας μας προτείνει κανέναν συγγενή του.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας, όπως ορίζουν οι συνθήκες. Αλλά και πέρα από αυτό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν οφείλει στα θέματα που υπάρχουν αντιθέσεις να μην γίνεται μέρος του προβλήματος για να μπορεί αύριο να συμβάλλει στο διάλογο και στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελών λύσεων.

Και όλοι όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους στην ΕΕ, καταλαβαίνουν ότι εάν σπάσει ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, σπάει όλη η αλυσίδα.

Δηλαδή δεν συμφωνείτε με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο;

Ακριβώς για αυτό δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, διότι το κόστος μιας τέτοιας περιπέτειας θα είναι μεγάλο για όλη την ευρωζώνη και για τη Γερμανία. Για αυτό ακριβώς και ο γερμανικός Τύπος είναι πολύ πιο χαμηλά σε τόνους, από τις κραυγές που ακούω από τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Τι εννοείτε;

Αν δει κανείς τους τίτλους ορισμένων δελτίων ειδήσεων ή τα πρωτοσέλιδα κάποιων κυριακάτικων εφημερίδων είναι τόσο όμοια μεταξύ τους, σαν να τα έχει συντάξει ο ίδιος αρχισυντάκτης, πιθανόν σε κάποιο υπόγειο του Μαξίμου.

Υπάρχει τάση αναγνώρισης της Παλαιστίνης. Η γαλλική βουλή με μη δεσμευτικό για την κυβέρνηση ψήφισμά της, η Σουηδία την αναγνώρισε και η κα Μογκερίνι εξέφρασε παρόμοια βούληση. Θα προβεί σε παρόμοια κίνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτα από όλα, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλω να προχωρήσει αυτό το θέμα με το ψήφισμα του ΕΚ γιατί εδώ υπάρχει μια αναβλητική τάση.

Από εκεί και πέρα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να βρεθεί με πολιτικά, διπλωματικά μέσα μια λύση στην πληγή στη Μέση Ανατολή, με τη δημιουργία και Παλαιστινιακού Κράτους και διασφάλιση του δικαιώματος των Ισραηλινών να έχουν το δικό τους κράτος και την δική τους πατρίδα.

Συνεπώς δεν θα υπάρξει μονομερής δράση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά θα τα ανακοινώσουμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις κ Μιχαλόπουλε.

Πλησιάζουν οι εκλογές, δεν έπρεπε να γνωρίζουμε τι θα κάνει στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι, τώρα έχουμε προεδρικές εκλογές.

Δηλαδή δεν είστε σίγουρος ότι θα έχουμε πρόωρες γενικές εκλογές;

Όχι, απλά επειδή είμαι από την Ήπειρο κάθε πράγμα στον καιρό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ εάν χρειαστεί; Κάποτε ο κ Σβόμποντα είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί με το υγιές κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίστροφο θα το κάνατε εσείς σήμερα;

Δεν μου αρέσει να βάζω το κάρο πριν από το άλογο, αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι ακόμη και με αυτοδυναμία και με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πάλι θα επιδιώξουμε συμμαχίες και στην Βουλή και στην κοινωνία με βάση το πρόγραμμά μας. Θέλουμε την αυτοδυναμία, όχι για να διαμορφώσουμε κυβέρνηση Συριζαίων αλλά για να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού φάσματος από ανθρώπους έντιμους, ικανούς και με καθαρό μητρώο.

Δεν ξέρω ακόμη ποια κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές, και πόσα από αυτά θα μπουν στη Βουλή. Πόσα ΠΑΣΟΚ θα κατέβουν; Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα κάνει τις μονοκομματικές αθλιότητες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αυτές τις μέρες που ισχυρίζονται ότι έχουν τους 180 και ότι δεν θα πάμε σε γενικές εκλογές, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του ΟΚΑΝΑ. Ο πρόεδρος του οργανισμού για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και ο πρόεδρος του οργανισμού που είναι ταγμένος να σώζει ζωές. Τι σημαίνει αυτό; Ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν την προπαγάνδα τους, και το δεύτερο και χειρότερο, είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αυτά τα πόστα που δεν είναι πολιτικά, δεν βάζουν ικανούς ανθρώπους από την αγορά, αλλά τους πολιτευτές τους που απέτυχαν να εκλεγούν και αντί να νοιάζονται για ναρκωτικά και πώς να σώσουνε ζωές, ασχολούνται με το πώς θα μαζέψουν ψήφους.

Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε.

X