Σούλτζ στην EurActiv.gr: «Δημοκρατικό καθήκον» να ακούσουμε τους πολίτες που θέλουν αλλαγή της πολιτικής λιτότητας

schulz_ep

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ζητούν αλλαγή πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν «δημοκρατικό καθήκον» να ακούσουν και να πράξουν αναλόγως, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτζ. Τόνισε επίσης ότι το ερχόμενο 4μηνο είναι κρίσιμο και χρειάζεται «ευελιξία» από όλες τις πλευρές, ώστε να τηρηθούν τόσο οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και να γίνει σεβαστή η επιλογή του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σούλτζ, μίλησε στο δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο για την EurActiv.gr.

Κύριε Πρόεδρε, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι η Αθήνα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παράλληλα, να σεβαστεί την ψήφο του ελληνικού λαού;

Οι εντυπώσεις μου είναι αυτές που θα είχα για κάθε νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων που χρειάζεται κάποιο χρόνο να προσαρμοστεί στο καθήκον της διακυβέρνησης. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι αυτή η ‘’περίοδος χάριτος’’ δεν υπήρξε ποτέ για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των εξαιρετικά πιεστικών προθεσμιών που ήλθαν αμέσως μετά τις εκλογές. Επομένως, υπήρξε λίγος χρόνος για τον Τσίπρα να γίνει από ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πρωθυπουργός της χώρας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους υπουργούς. Θα πρέπει πάντα να έχουμε αυτό στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αυτή την κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το γεγονός ότι έχει λίγο χρόνο για την μετάβαση. Αυτό θα είναι σημαντικό, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ενώ ταυτόχρονα, να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα αντανακλά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τύχη των δεσμεύσεων της Ελλάδας και του σεβασμού της επιθυμίας των ψηφοφόρων. Ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δείξουν κάποια ευελιξία. Αλλά προτού δειχθεί αυτή η ευελιξία, πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο εάν όλοι χρησιμοποιήσουν αυτό το 4μηνο παράθυρο ευκαιρίας εποικοδομητικά, εξετάζοντας ειδικά το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup ομαλά και γρήγορα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το χρονικό διάστημα και όχι για να εμφανιστούν νέα στοιχεία ή για λεκτικές διαμάχες.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία νέα προθεσμία μέχρι το 2017 να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%, μια κίνηση που δέχθηκε δριμεία κριτική, δη σε μια περίοδο όπου άλλα ευρωπαϊκά κράτη «υποφέρουν» από τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας. Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;

Ναι συμφωνώ με τα συμπεράσματα της Κομισιόν. Η Γαλλία μειώνει τον προϋπολογισμό της πάρα πολύ και έχει σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για μείωση δαπανών ύψους 50 δις ευρώ. Επίσης, πρόσφατα πέρασε πολύ σημαντικούς νόμους που πρόκειται να αναμορφώσουν σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον. Επομένως, σε όλα τα επίπεδα η Γαλλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά την θετική πρόοδό της, η Επιτροπή απαιτεί από τη Γαλλία να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες εξυγίανσης και εξακολουθεί να υπόκειται σε αυστηρή επιτήρηση του προϋπολογισμού της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν έχει αφεθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής χαλάρωσης, με έλεγχο στον προϋπολογισμό και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες έλεγχο να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες.

Ανησυχείτε για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη; Πολλοί πιστεύουν ότι η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό; Συνιστά ευκαιρία για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο;

Ανησυχώ ιδιαίτερα για κάθε κίνημα ή κόμμα που έχει απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Στην πολιτική και την διακυβέρνηση η κατάσταση ‘’τι απλή λύση πώς και δεν το είχα σκεφθεί εγώ’’ δεν ισχύει ποτέ. Τα κόμματα που δίνουν τέτοιες ‘’λύσεις’’ επομένως, το μόνο που κάνουν είναι να πωλούν οφθαλμαπάτες στον κόσμο και αυτό συνιστά αιτία για σοβαρή ανησυχία.

Μερικά σχετικά παραδείγματα στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ είναι η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση, η οικονομική μεταρρύθμιση και η δημοσιονομική εξυγίανση.

Σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ή λιτότητα όπως την αποκαλείτε, είναι γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης πολιτικής. Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ζητούν αλλαγή πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν δημοκρατικό καθήκον να ακούσουν και να πράξουν αναλόγως. Επιπλέον, και εξίσου σημαντικό, μια αλλαγή θα ήταν λογική καθώς το βάρος της εξυγίανσης έχει πέσει πάρα πολύ στις πλάτες των αδυνάμων και επίσης, επειδή η απόλυτη προσαρμογή από μόνη της δεν θα φέρει την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, οι σοβαροί πολιτικοί έχουν επίσης καθήκον να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε πολιτική ανέπτυξαν είναι και βιώσιμη. Κατά την αναθεώρηση της πολιτικής που έχει εστιαστεί στη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι σημαντικό επομένως, μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά.

Εγώ, μαζί με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κεντροαριστερών κομμάτων, ζητάμε εδώ και χρόνια μια κατάλληλα αναθεωρημένη προσέγγιση. Ευτυχώς η συζήτηση έχει αλλάξει, έχει απομακρυνθεί από την σχεδόν αποκλειστική εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση και έχει κινηθεί προς την αναγνώριση ότι χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει υγιείς προϋπολογισμούς, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις. Με άλλα λόγια, η ενίσχυση της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης πρέπει επίσης να έρθουν στο προσκήνιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του δεν υπήρξε ξένος σε αυτή τη συζήτηση, ωθώντας σε πολλές περιπτώσεις και μέσω διαφόρων νομοθετημάτων προς μια συνεκτική προσέγγιση που να οδηγεί σε βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και η οποία να μπορεί να πετύχει ανάπτυξη και να είναι δίκαιη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή καθώς πλέον πολλοί πολιτικοί παράγοντες και θεσμικά όργανα συμμερίζονται την άποψή αυτή.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, θεωρείτε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια νέα ψυχροπολεμική εποχή;

Οι σχέσεις είναι πράγματι εύθραυστες. Αλλά το να κάνουμε εικασίες για επιστροφή σε μια πολύ τεταμένη στιγμή της Ιστορίας, ή το να σκιαγραφούμε την εικόνα μιας άλλης ψυχρής σύγκρουσης, όσο δραματική και αν ακούγεται, δεν θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων αυτών. Οι σχέσεις δεν είναι ακόμη σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή και πρέπει να εργαστούμε όλοι για αποκλιμάκωση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο και θα πρέπει να πω πολύ ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά το γεγονός αυτό, από την πλευρά μας, μπορώ ακόμα να πω ότι υπάρχει ετοιμότητα για την ανοικοδόμηση των σχέσεων με τη Ρωσία.