Πιτέλα: Οι σοσιαλιστές πίεσαν να μπει η «κοινωνική» ατζέντα στη Διακήρυξη της Ρώμης

Ο Τζιάνι Πιτέλα [European Parliament/Flickr]

Η Διακήρυξη της Ρώμης θα είναι ισορροπημένη και θα συμπεριλαμβάνει σημαντικές αναφορές στα κοινωνικά θέματα χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από τους σοσιαλιστές ηγέτες στην ΕΕ, ο Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε στη EURACTIV.com.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις νότιες χώρες της ΕΕ, ο Πιτέλα σημείωσε ότι ο Ολλανδός πολιτικός μοιράζεται τα ίδια στερεότυπα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Τζιάνι Πιτέλα είναι επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε στο δημοσιογράφο της EURACTIV Σαράντη Μιχαλόπουλο. 

Αύριο (25 Μαρτίου) γιορτάζουμε την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας;

Ελπίζω ότι δεν θα είναι μόνο μια γιορτή αλλά μια πραγματική επανεκκίνηση, μια νέα αρχή για την Ευρώπη. Γνωρίζω καλά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια επανάσταση, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να αναμένουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα προς τα εμπρός.

Ελπίζω να επιτύχουμε πλήρη ενότητα.

Μιλώντας για την ενότητα, η Πολωνία, υποστήριξε ότι αν η διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για τη χώρα, δεν θα την αποδεχθεί.

Αυτός είναι ένας παράξενος τρόπος για να κάνει τις διαπραγματεύσεις. Εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, με επίκεντρο μόνο τα εθνικά συμφέροντα, θα υπονομεύσουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον. Πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά τις προϋποθέσεις για να πάρουμε την υπογραφή για την κοινή διακήρυξη από όλα τα 27 κράτη-μέλη.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσης ένα επιπλέον σημείο για την κοινωνική διάσταση στη διακήρυξη.

Συμφωνώ με αυτό. Η κοινωνική ατζέντα και ο αντίστοιχος πυλώνας θα πρέπει να είναι μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της διακήρυξης αυτής. Χωρίς αυτό το σημείο, πρότεινα στον κ Αντόνιο Ταγιάνι (Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) να μην το υπογράψει.

Αλλά είμαι βέβαιος ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες μας στο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν αυτό το σημείο να απουσιάζει από το τελικό κείμενο. Θα πρέπει να είναι ο πυρήνας της διακήρυξης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσφατα βρέθηκε εν μέσω πυρών για το σχόλιο του αναφορικά με τις «γυναίκες και τα ποτά». Η ηγέτιδα της GUE-NGL Gabriele Zimmer, δήλωσε ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα είναι υπεύθυνοι αν ο Ντάισελμπλουμ παραμείνει στη θέση του.

Ήμουν ο πρώτος ηγέτης ο οποίος επέκρινε έντονα τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε την παραίτησή του. Έχω εκπληρώσει το καθήκον μου. Είχα το θάρρος να το ζητήσω ενώ ο Ντάισελμπλουμ είναι επίσημα μέλος της πολιτικής μου οικογένειας. Πρέπει να παραιτηθεί γιατί τα σχόλιά του δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της σοσιαλιστικής και προοδευτικής οικογένειας.

Αυτά είναι στερεότυπα εναντίον των χωρών του Νότου και των γυναικών. Ειλικρινά, αυτό δεν είναι το κατάλληλο επίπεδο ποιότητας για να είναι πρόεδρος του Eurogroup.

Αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι συνεργάζεται καλά μαζί του.

Ο Σόιμπλε μοιράζεται τα ίδια στερεότυπα. Επίσης, κατά το παρελθόν, και οι δυο τους είχαν τις ίδιες θέσεις για σημαντικά θέματα, όπως η Ελλάδα. Το έχω πει ήδη πολλές φορές, αλλά θα το επαναλάβω: ο Σόιμπλε είναι ανεύθυνος ως προς την Ελλάδα και καταφέραμε να ακυρώσουμε τα σχέδιά του για ένα Grexit, το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει τους Έλληνες, καθώς και τους πολίτες της ΕΕ.

Ας επικεντρωθούμε στις γαλλικές εκλογές. Πρόσφατα εκφράσατε την υποστήριξή σας στο Μπενουά Αμόν. 

Ο Αμόν επιλέχθηκε μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, κέρδισε τις προκριματικές και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων. Χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις που έχουν ξεχαστεί από τα αριστερά, όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φοροδιαφυγής. Το νέο αυτό πρόγραμμα με έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη προσελκύει πολλούς νέους ψηφοφόρους.

Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι η πραγματική έκπληξη των επερχόμενων εκλογών θα είναι ο Μπενουά Αμόν.

Πριν από δύο μέρες τον συναντήσατε στις Βρυξέλλες. Τι συζητήσατε μαζί του;

Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την ιδέα του για την σύσταση μιας ξεχωριστής συνέλευσης της ευρωζώνης η οποία θα βασίζεται σε μια νέα συνθήκη που θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει το Eurogroup. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη αυτή, αλλά πέρα από αυτό, συμφωνούμε και υποστηρίζουμε πολιτικούς στόχους του.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε ένα μήνα θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις.

Μετακινούνται τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα στα αριστερά; Ή είναι αυτό ακόμη μια θεωρία;

Εμείς διαλύσαμε το μεγάλο συνασπισμό επειδή δεν είμασταν σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση για τα κοινωνικά ζητήματα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Δεν είμαι ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι προσωποποίηση της αυστηρότητας και δεν νοιάζεται για τους φτωχούς πολίτες της ΕΕ. Το όραμα του για την οικονομία και την Ευρώπη είναι εντελώς ασύμβατο με τη σοσιαλιστική οικογένεια.

Μπορώ να συνεργαστώ με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Γκι Φερχοφσταντ όσον αφορά την ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Αλλά όταν πρόκειται για την κοινωνική ατζέντα και το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχω μια διαφορετική θέση.

Με τις προοδευτικές δυνάμεις βρίσκω περισσότερες σύγκλισης για τα θέματα αυτά, αλλά για την ιδεολογία μας, παραμένουμε αυτόνομοι. Έχοντας τις ιδέες μας ως βάση, συζητάμε με τους Πράσινοι και άλλες  προοδευτικές δυνάμεις άλλοι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και εκτός, με συνδικαλιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Κάνω μια περιοδεία σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να διευρυνθεί η σοσιαλιστική συμμαχία και να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Δεν νομίζετε ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες θα πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους επίσης στο Συμβούλιο; Πολλή συζήτηση αλλά στο τέλος της ημέρας, η κεντροδεξιά αποφασίζει και οι σοσιαλιστές παραμένουν σιωπηλοί. 

Δεν συμφωνώ με αυτό το επιχείρημα. Ξέρω πολύ καλά τη σύγκρουση στο εσωτερικό του Eurogroup και του Συμβουλίου της ΕΕ, μεταξύ των σοσιαλιστών και συντηρητικών εκπροσώπων. Είμαστε σε στενή επαφή με τους ηγέτες μας και μοιράζονται πλήρως το όραμα μας. Εάν η Διακήρυξη της Ρώμης είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει μια ισχυρή αναφορά στα κοινωνικά θέματα θα είναι χάρη στις ενέργειες των ηγετών μας.

Και αν ο κοινωνικός πυλώνας δεν υπάρχει εκεί;

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει. Η ιταλική, η πορτογαλική και η σουηδική κυβέρνηση μεταξύ άλλων ασκούν μεγάλη πίεση για να το διασφαλίσουν, μαζί φυσικά με το Ευρωκοινοβούλιο.