Κουρουμπλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το κέντρο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης

kourou,plis

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πρέπει να αποτελέσει το κέντρο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα αναδειχθεί ως το αντίπαλο δέος στις δεξιές, συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr o πρώην υπουργός υγείας, κ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο για την EurActiv.gr

Πρόσφατα μιλήσατε για την ανάγκη μιας μεγάλης δημοκρατικής αριστερής σοσιαλιστικής παράταξης, τις δυνάμεις της οποίας μπορεί να συστρατεύσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την διάσπασή του, πρέπει να αποτελέσει το νέο σοσιαλιστικό πόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή;

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πρέπει να αποτελέσει το κέντρο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα αναδειχθεί ως το αντίπαλο δέος στις δεξιές, συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, κατανέμοντας ανισομερώς τις επιπτώσεις της κρίσης εις βάρος των αδυνάτων. Οι αριστερές, σοσιαλιστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των πρασίνων πρέπει να βρουν ένα κοινό τόπο συγκρότησης ενός νέου μετώπου που θα πείσει τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι μπορούν να αναχαιτίσουν την υπερσυσσώρευση του πλούτου στους λίγους και την εξάπλωση της φτώχειας και της ανασφάλειας στους πολλούς, χτίζοντας θεσμούς που θα μειώνουν τις οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις. Παράλληλα, στην βάση αυτή θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι για την δημιουργία αμεσοδημοκρατικών θεσμών που θα ενεργοποιούν την πίεση της κοινωνίας προς την Κυβέρνηση, ώστε να μην μετατραπεί η Κυβέρνηση σε ένα απολίθωμα υποταγμένο στο δέλεαρ της εξουσίας.»

Το Ποτάμι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτού του νέου πόλου δεδομένης της συμμετοχής του στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

«Όσοι ασπάζονται την ανάγκη για νέους θεσμούς που θα αναστρέφουν την προσπάθεια διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων, εν τοις πράγμασι, μπορούν να συμμετέχουν σε μια προγραμματική σύγκλιση που θα συγκρούεται με την σημερινή ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων και θα μετακυλίει το αίσθημα ασφάλειας του εργαζομένου δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.»

Ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, κ Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί κάτι που το ίδιο το κόμμα υπέγραψε. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη, διαμηνύουν ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών αλλά αποκλείουν μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Είναι τελικά εφικτό;

«Αναρωτιέμαι ποιος αντικειμενικά μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας δύσκολης αλλά σημαντικής προσπάθειας. Εκείνοι που έχουν χάσει όλα αυτά τα χρόνια το ηθικό πλεονέκτημα της μη εξάρτησής τους από ποικίλα συμφέροντα ή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α που μπορούν όντας αδέσμευτοι συμφερόντων να διεκδικήσουν και να υπηρετήσουν αποφασιστικά αυτούς τους στόχους;»

Θεωρείτε ότι η προσέγγιση της Ρωσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια εποχή που η Μόσχα έδειχνε την επιθετικότητά της στην Ανατολική Ευρώπη, ήταν εύστοχη σε επίπεδο τακτικής; Η αποχώρηση Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκτονώσει το «φλερτ» της Αθήνας με τη Μόσχα;

«Η πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αποτελεί τον καθοριστικό δρόμο για μια Ελλάδα που οφείλει να έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που επηρεάζουν γεωπολιτικά την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, όταν οι Αμερικανοί προβαίνουν σε συνεργασία με το Ιράν, γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι οπαδός των αποκλεισμών; Τα πρόσωπα έχουν πάντα έναν ρόλο στις σχέσεις, ωστόσο δεν είναι αναντικατάστατα. Ως εκ τούτου η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δημιουργικό διάλογο με την Ρωσία και η Ρωσία οφείλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού με πιο φιλικό τρόπο.»

Σε ποιες δράσεις πιστέυετε ότι θα πρέπει να προβούν οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική κρίση, ώστε οι περικοπές στην Υγεία να μην πλήξουν την προσβασιμότητα των πολιτών στις νέες θεραπείες;

Υποστήριξα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης και αυτό έγινε για πρώτη φορά από Ευρωπαίο Υπουργό, ότι για να είμαστε πραγματικοί εκπρόσωποι των λαών και όχι των εταιριών θα πρέπει να προβούμε σε μια σειρά από ενέργειες.

Πρώτον,  από κοινού τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά.

Δεύτερον, η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλ. οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του.

Τρίτον, πρότασή μας είναι να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους (δηλαδή διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος).

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το τωρινό, που ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη.

Τέλος, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται στην έρευνα και αξιοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφή κριτήρια και όρους που να διασφαλίζουν την κοινωνική αποδοτικότητα και ωφέλεια των δημοσίων επενδύσεων.

Το προσφυγικό αναδεικνύεται στο πλέον φλέγον ζήτημα του 21ου αιώνα. Τι δράσεις προτείνετε για την προστασία της δημόσιας υγείας στα σημεία πρώτης υποδοχής;

 «Πρώτον, παρακολουθώ την υποκρισία εκείνων που συνυπέγραψαν για την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, χωρίς να έχουν προγραμματίσει τον έλεγχο των εξελίξεων, και εξανίσταμαι. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στον κυκλώνα του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος που φουντώνει και θα συνεχίσει όσο δεν επιλύεται η αιτία που το παράγει, δηλαδή η πολεμική αναστάτωση στα κράτη της Μέσης Ανατολής. Η κρίση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος απειλεί να κατεδαφίσει και τις τελευταίες εναπομείνασες αξίες αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια υφίσταται αυτό το κοινωνικό και οικονομικό κόστος και παρά την κρίση που βιώνει εξαντλεί τις προσπάθειές της για να μην αφήσει κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη χωρίς υγειονομική περίθαλψη ή έλεγχο. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη οφείλει να συνταχθεί υπέρ της στήριξης ενός ανθεκτικού υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς η υγεία των ανθρώπων αυτών που μεταφέρονται στην κεντρική ήπειρο, αφορά και την ίδια.

Η αποτελεσματική οργάνωση ελέγχων στα κέντρα εισόδου προστατεύει και τους ίδιους τους πρόσφυγες – μετανάστες, την ελληνική κοινωνία αλλά και την Ευρώπη. Ας αποδείξει επιτέλους η Ευρώπη το αίσθημα αλληλεγγύης που υποτίθεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της.»

Σαράντης Μιχαλόπουλος από τις Βρυξέλλες

X