Κεφαλογιάννης: Δεν θα κάνουμε δώρο στον Τσίπρα την εσωστρέφεια της ΝΔ, δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας

Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να κάνει «δώρο» στον Αλέξη Τσίπρα την εσωστρέφειά της καθώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ηγεσίας, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr στο Στρασβούργο ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι ακολουθεί την πορεία που ξεκίνησε η ΝΔ πολλά χρόνια πριν.

«Πρόβλημα αρχηγού δεν υπάρχει στη ΝΔ. Το συζητήσαμε στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, στην κεντρική μας επιτροπή […] Μπορεί να υπάρχουνε κάποιες φωνές, καλοδεχούμενες αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας», υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σωστή στρατηγική αλλά λάθος τακτική και ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «λόγω λανθασμένης στρατηγικής οδηγεί τη χώρα στα βράχια».

«Έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση, αυτό αποδείχθηκε και στο ΕΛΚ, χρειάζεται να αποκτήσουμε και σοβαρή κυβέρνηση, κανείς δεν θέλει να μας βγάλει από ευρωζώνη και ΕΕ», είπε, αναφερόμενος στην επίσκεψη Σαμαρά στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα.

Το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει τίποτα

Αναφορικά με την πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνίας «εκτός πλαισίου λαϊκής εντολής», διαφώνησε κατηγορηματικά, ισχυριζόμενος ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή.

«Και το αποτέλεσμα θα είναι πριν φθάσουμε στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα να έχει βγει από το ευρώ», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού βοήθεια, ούτε στα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το Πεκίνο […] αλλά ούτε και στις ΗΠΑ που είναι πολύ σημαντική η στήριξή τους «αλλά χρήματα στο τραπέζι δεν μπαίνουν».

«Ο εθνικός πλούτος της Ελλάδος είναι περίπου 650 δις ευρώ. Αυτοί που έχουν περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ είναι 1.3% και ο πλούτος που κατέχουν δεν ξεπερνά τα 70 δις ευρώ. Ακόμη και εάν δημεύσει αυτόν τον πλούτο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει ούτε τους τόκους των επόμενων τριών χρόνων», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει την εθνική της κυριαρχία εάν δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. «Για να γίνει αυτό πρέπει να ζει με αυτά που βγάζει δημιουργώντας νέο πλούτο και κάνοντας νοικοκύρεμα. Αυτό που δεν ξέρει να κάνει η Αριστερά στην Ελλάδα».

Το ενεργειακό άνοιγμα στη Μόσχα

Αναφορικά με το ενεργειακό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόσχα, είπε ότι η ΝΔ συμφωνεί με ό, τι βοηθά την Ελλάδα και την πορεία της.

«Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 με την επίσκεψη στη Μόσχα και την Κίνα […] Χαιρόμαστε που συνεχίζει ο Τσίπρας τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε όμως να μην χάσει τις άλλες παραδοσιακές μας συμμαχίες  στην ΕΕ».

«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, όπως με την περίπτωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Αυτό ναυάγησε, ελπίζω να μη ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης», είπε αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο αγωγό «Greek Stream», προσθέτοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να λέει «ψέματα» περί προκαταβολών.

Επίσης προειδοποίησε αναφορικά με την στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας:

«Βεβαίως υπάρχουν γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά εμείς είμαστε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να συντονιστούμε. Και ό, τι έχουμε θα το πούμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όχι κατά μονάδες προς το εξωτερικό, διότι εμάς πάνε να εκμεταλλευτούνε και όχι να εξυπηρετήσουν δικά μας συμφέροντα».

Σαράντης Μιχαλόπουλος