Γραμματικάκης: Είμαι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, χωρίς την Τρόικα

grammatikakis

Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού  με τους εταίρους τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Γραμματικάκης σε συνέντευξη του στην EurActiv.gr, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο δρόμος είναι μακρύς.  Η τρόικα απέτυχε, είπε με νόημα,  ενώ θεωρεί ότι υπάρχει κοινό μέτωπο μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην εισήγηση των ευρωβουλευτών του Ποταμιού για τις προτεραιότητες της  ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2015, τονίζοντας  την ανάγκη στροφής σε καινοτόμους κλάδους,  δίδοντας έμφαση στη σύνδεση της ανάπτυξης με το περιβάλλον, κάτι που θα έχει οφέλη και για την Ελλάδα.

Μύρνα Νικολαΐδου από το Στρασβούργο

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=PxqStFupVlI”]

Καλημέρα σας κ. Γραμματικάκη και ας ξεκινήσουμε με το μέγα θέμα, που δεν είναι άλλο από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ποια είναι η εκτίμησή σας.

Εγώ εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Αλλά έχουμε να περάσουμε πολλά δύσκολα, γιατί μετά τον συμβιβασμό έρχεται το πραγματικό πρόβλημα.

Στο πολιτικό τους κείμενο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα μιλάνε και για κατάργηση της τρόικα. Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σε αυτό.

Είμαστε υπερήφανοι και εγώ και συνάδελφός μου κ. Κίρκος γιατί παίξαμε κάποιο ρόλο σε αυτό το κείμενο που  μέσα σε ένα σύνθετο Σοσιαλιστικό κόμμα πραγματικά είναι μια τομή με το παρελθόν. Είναι γεγονός ότι η τρόικα απέτυχε. Είναι γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος , ένα νέο πλαίσιο παρακολούθησης των προγραμμάτων και είμαι αισιόδοξος ότι πάμε προς τα  εκεί.

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, είδαμε αυτές τις ημέρες ότι τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάχθηκαν κατά των ελληνικών διεκδικήσεων.

Έχετε δίκιο αλλά θα έλεγε ότι δεν τάχθηκαν κατά της διεκδίκησης, θα ήταν κάτι πολύ ακραίο. Τάχθηκαν κατά του να τεθεί το ζήτημα σε συνάρτηση με τις ελληνικές απαιτήσεις για το ελληνικό χρέος. Θα έλεγα είναι μια μετριοπαθής άποψη. Οι γερμανικές αποζημιώσεις κατά τη γνώμη μου είναι ένα υπαρκτό θέμα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Και τέλος θα ήθελα να μου μιλήσετε για μια πρωτοβουλία που έχετε λάβει εσείς μαζί με τον κ. Κύρκο, την εισήγησή σας για τις οικονομικές προτεραιότητες του 2015. Θα μου αναφέρετε συνοπτικά τα κεντρικά σημεία;

Αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της νέας  Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Θα διατεθούν πάρα πολλά χρήματα για την πραγματική ανάπτυξη. Ποια όμως πρέπει να είναι αυτή η ανάπτυξη; Η δική μας άποψη και εισήγηση μας, η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή, είναι να ανοίξουμε νέους κλάδους, καινοτόμους κλάδους, να μην πάμε στις κατεστημένες απόψεις. Μια από τις νέες επιταγές είναι να συνδεθεί η ανάπτυξη με το περιβάλλον. Πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Να πληρώνει αυτός που θίγει το περιβάλλον και όχι ο απλός πολίτης, ο απλός φορολογούμενος. Τέτοιες τομές υπάρχουν πολλές στην εισήγηση μας και είμαι κατά κάποιο τρόπο βέβαιος ότι ορισμένες θα γίνουν αποδεκτές.