Απόψεις

Editor's Pick 25-05-2018

Editor’s Pick: Οι δασμοί Τραμπ στα αυτοκίνητα και η Ιταλία προκαλούν αναταράξεις στην ΕΕ

Μπορεί το Eurogroup να ασχολείται με την Ελλάδα, η Ευρώπη πάντως κρατάει την ανάσα της με την Ιταλία, γι αυτό και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, έσπευσε να αντιδράσει θετικά στην πρόθεση της Ιταλίας για διάλογο.

Χάνει και η Ευρώπη τα μυαλά της

Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μόνον προβλήματα νομισματικά και οικονομικά, στα οποία ήλθε να προστεθεί και ο ιταλικός πονοκέφαλος. Δυστυχώς γι’ αυτήν και το μέλλον της, έχει απέναντί της και ένα τεράστιο πρόβλημα διαρροής φαιάς ουσίας.

Ο ευρωπαϊκός δρόμος του Εμανουέλ Μακρόν

Από όλες τις τελευταίες ομιλίες του Γάλλου προέδρου προκύπτει ξεκάθαρα ότι επιδιώκει να δώσει στην γαλλο-γερμανική φιλία μία πιο πολιτική διάσταση.
Διεθνή 22-05-2018

Οι αγορές πίσω από τη γεωπολιτική

Mε αφορμή την αναστάτωση πάλι στην Μ.Ανατολή και χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στην σφαγή αθώων αμάχων στην ματωμένη γή της Γάζας, ας ανατρέξουμε στις κρυμμένες οικονομικές συσχετίσεις του παγκοσμιοποιημένου παίγνιου.
Editor's Pick 18-05-2018

Editor’s Pick: Στα Βαλκάνια για την ειρήνη, στις Βρυξέλλες για τα λεφτά

Εξαιρετικά πυκνή σε ειδήσεις και γεγονότα η εβδομάδα που κλείνει σήμερα, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς κορυφώνονται οι συνομιλίες με τα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος.
Διεθνή 18-05-2018

Εκλογές στην Τουρκία: η χώρα σε ένα ακόμη σταυροδρόμι

Στις 24 Ιουνίου, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, σχεδόν 17 μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Εμπόριο 16-05-2018

Νέο χρήμα και αγορές στην Ευρωζώνη: μια δύσκολη σχέση

Στα τέλη του 2010 τόσο στο Bloomberg όσο και στο Reuters κυκλοφορούσε μια ριζοσπαστική πρόταση περί υποτίμησης του ευρώ μέσω έκδοσης νέου χρήματος που θα κατανέμονταν ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε χώρας.

Ενημερωτική ασφυξία

Βασική παράμετρος για την δημοκρατική λειτουργία και την βιώσιμη πορεία των σύγχρονων κοινωνιών είναι η ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την διαμόρφωση κοινωνικών στάσεων και πολιτικών επιλογών, οι οποίες οριοθετούν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον.
Editor's Pick 11-05-2018

Editor’s Pick: Διαλογισμός αντί για διάλογο για την Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης μπορεί να γιορτάστηκε μάλλον σε χαμηλούς τόνους φέτος, όμως  η Ευρώπη παραμένει εδώ και αναζητά το νέο της όραμα, ίσως με κατεύθυνση την ομοσπονδία.

Οικοδόμηση μιας Ομόσπονδης Ευρώπης

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας Ομόσπονδης Ευρώπης είναι εξαιρετικά δύσκολο και μοναδικό στη Παγκόσμια ιστορία. Τι είναι όμως εκείνο που ωθεί τους πολίτες να αγωνίζονται για μια Ομόσπονδη Ευρώπη;

Η εκπαίδευση ως προϋπόθεση ανάπτυξης

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαιδευτική πολιτική κινούνται προς αντιαναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Ο νέος ψυχρός πόλεμος είναι οικονομικός

Η αντιπαράθεση Κίνας και ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου στις πιστωτικές αγορές, εις βάρος της ανάπτυξης.
Διεθνή 03-05-2018

Ισράηλ: 70 χρόνια μετά

Πώς το εβραϊκό κράτος κατάφερε να είναι πραγματική οικονομική και στρατιωτική δύναμη, αλλά και η Κοιλάδα του Πυριτίου της Εγγύς Ανατολής.

Η Δύση δεν πρέπει να υποχωρήσει

Οι δυτικές δυνάμεις δεν πρέπει να εγκαταλείψουν ιδέες και θεσμούς που προσέφεραν ευημερία και σταθερότητα τις προηγούμενες δεκαετίες.
Editor's Pick 27-04-2018

Editor’s Pick: Ειδική μέριμνα για τα νησιά και άμεση πρόσβαση στο AMIF ζητούν οι ελληνικές Περιφέρειες

Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε και από το βήμα της Ελληνικής βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιούνκερ –σημαντική η στήριξη μεν, χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα δε. Η Γερμανία ανησυχεί και για τις σχέσεις με τις...

Ακραίο Ισλαμικό κόμμα στο Βέλγιο

Με στόχο το 2030 οι Βρυξέλλες –έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ– να είναι η πρώτη ισλαμική πόλη της Ευρώπης, το κόμμα ISLAM στο Βέλγιο κατέθεσε πρόσφατα και το ανάλογο «φιλόδοξο» πρόγραμμά του.

Ποιο το DNA της καινοτομίας

Όλοι οι οργανισμοί επιθυμούν οι ηγέτες και τα στελέχη τους να διαθέτουν δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο σκέψης. Ποια είναι τα συστατικά της πολυπόθητης αυτής ιδιότητας;

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Εναλλάξ οι συναντήσεις προς Donald Trump για αυτήν την εβδομάδα. Πρώτα, ο Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλίας, και αργότερα μέσα στην εβδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.
Διεθνή 24-04-2018

Που το πάει ο Ερντογάν

Πολλοί ερίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, για τις επόμενες επιθετικές κινήσεις του νεοσουλτάνου της γείτονος σε βάρος της χώρας μας.
Οικονομία 23-04-2018

H σημειωτική παραγωγή και η αίγλη του ψηφιακού

Είναι χρήσιμο να διεισδύσουμε σε αυτή την ρωγμή μεταξύ φυσικής παραγωγικής δραστηριότητας και άυλης εργασίας.
Διεθνή 20-04-2018

Είναι χαμένο το δυτικό παιχνίδι στη Συρία;

Με την τελευταία επέμβασή τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έδειξαν ότι υπάρχουν και αυτοί –σε ένα παιχνίδι που μπορεί πλέον να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο.
Πολιτικά 18-04-2018

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες.
Οικονομία 17-04-2018

Επενδυτικά Κεφάλαια: Μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική αγορά;

Ένα καινούργιο επενδυτικό προϊόν που πρόσφατα εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά είναι τα Εναλλακτικά Δανειστικά Κεφάλαια (Credit Alternative Investment Funds).
X