EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Fri, 09 Mar 2018 20:52:39 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων θέλει η Επιτροπή https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/metarrythmisis-sto-eborio-georgikon-proionton-theli-i-epitropi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/metarrythmisis-sto-eborio-georgikon-proionton-theli-i-epitropi/#respond Fri, 09 Mar 2018 16:24:24 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052567 «Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που όμως δεν θα δημιουργούν κωλύματα στις διεθνείς και εθνικές οικονομίες αλλά θα αφήνουν παράλληλα χώρο στις τοπικές αγορές ώστε να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Willi Schulz-Greve, Υπεύθυνος Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης με θέμα τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου στον πρωτογενή τομέα, που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φαίνεται πως είναι η προτεραιότητα του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να έχουμε Συνοχή δίχως τη γεωργία. Πρέπει να διατηρήσουμε μία δυνατή ΚΑΠ, να κρατήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο, να ενισχύσουμε τις εθνικές αγορές», τόνισε ο Jacques Blanc, εισηγητής του ΕτΠ για τη μεταβλητότητα των τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η καταπολέμηση της παγκοσμιοποίησης στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η ενίσχυση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, ανέφερε ο Zoltán Somogyi, Υπεύθυνος Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναδιαμορφωθεί μια πολιτική που θα έχει ως γνώμονα την εκμηδένηση της φτώχειας που απειλεί τους γεωργούς.

Ουσιαστικά, «αυτό που πρέπει να εξασφαλίσει η Ένωση είναι οι αγρότες να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη στην αλυσίδα αξιών. Πρέπει να μείνουμε μπροστά στο παιχνίδι, όχι απλώς να αντιδρούμε στις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Blanc.

Τέλος, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η Ευρώπη εξειδικεύεται όλο και περισσότερο στην εξαγωγή επεξεργασμένων προϊόντων όπως το τυρί και το κρασί, αλλά όχι σε ωμά προϊόντα όπως το γάλα. «Εάν καταφέρουμε να εξάγουμε βιώσιμα προϊόντα τότε θα πουλήσουμε και νέες ιδέες. Δε θέλουμε να εγκαταλείψουμε την παραγωγή μας και να εισάγουμε προϊόντα που δεν θα είναι βιώσιμα και ποιοτικά όσο τα δικά μας», υπογράμμισε ο  κ. Schulz Greve.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/metarrythmisis-sto-eborio-georgikon-proionton-theli-i-epitropi/feed/ 0
Editor’s pick: Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση στην πολιτική προστασία και στη γεωργική πολιτική https://www.euractiv.gr/section/picks/opinion/editors-pick-i-evropi-analamvani-drasi-stin-politiki-prostasia-ke-sti-georgiki-politiki/ https://www.euractiv.gr/section/picks/opinion/editors-pick-i-evropi-analamvani-drasi-stin-politiki-prostasia-ke-sti-georgiki-politiki/#respond Fri, 09 Mar 2018 15:49:52 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10052562 Στην Ελλάδα, ακόμη προσπαθούν να φέρουν πίσω τους στρατιωτικούς αλλά από ότι φαίνεται ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αφού η Τουρκία αρνείται πεισματικά και βλέπει την όλη κατάσταση ως ένα ακόμη «λαυράκι» για την προώθηση της εξωτερικής της πολιτικής. Μέσα σε όλα πάντως, τιμήσαμε παραδοσιακά και την ημέρα της Γυναίκας.

Ωστόσο, η κ. Jourová δεν είναι ευχαριστημένη με την ευρωπαϊκή πρόοδο και σκοπεύει να προχωρήσει σε περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια.

Η Ελλάδα μάλλον πρέπει να δώσει έμφαση και σε άλλα ζητήματα όπως οι φυσικές καταστροφές, λέει ο Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας. Ναι, η Μάνδρα ακόμη δεν αποκαταστάθηκε πλήρως.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ, που στοχεύει στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, έχει θυμώσει με τον Πρόεδρο Γιούνκερ για τα «εμπόδια» που θέτει στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. «Φόρους εσείς, φόρους και εμείς στα αυτοκίνητα σας» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Twitter.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι δεν πτοείται από τις απειλές του Mr. America First, και ξεκαθάρισε ότι θα προκύψει αύξηση του QE αν χρειαστεί, προκειμένου να τονωθεί η νομισματική ένωση. Πάντως, ανήσυχοι παραμένουν –και μάλλον καλά κάνουν- οι αγρότες για την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Στην Ιταλία ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, αλλά ο Ματέο Σλαβίνι είναι σίγουρος ότι είναι ιδανικός για την top job της χώρας. Από την άλλη, ο Ρέντσι παραιτήθηκε αφού τα αποτελέσματα του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν επιεικώς απογοητευτικά. Πάντως, ο Ταγιάνι, πρόεδρος ακόμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έβαλε το πρωθυπουργικό κουστούμι πίσω στη ντουλάπα, αλλά ποιος ξέρει, ίσως του χρειαστεί στο κοντινό μέλλον.

Παράλληλα, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας παραμένει στάσιμος ενώ ο ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι βλέπει με σκεπτικισμό την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Στα βόρεια σαλόνια της Ευρώπης, οι Βρετανοί προσπαθούν να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit αλλά ο κ. Τουσκ παραμένει ανένδοτος.

Το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς ευρωεκλογών, έχει θέσει ως στόχο να στείλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να κλείσει τις μισοτελειωμένες υποθέσεις με την Λε Πεν που –μάλλον- ξόδεψε λίγα παραπάνω από όσα έπρεπε το 2016. Ταυτόχρονα, οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να αποφύγουν τη «γερμανοποίηση» του Κοινοβουλίου και η υποψηφιότητα του Udo Bullmann δεν φαίνεται να πηγαίνει όπως τα υπόλογισε.

Πάντως, η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση στην πολιτική προστασία και στη γεωργική πολιτική αλλά η ακροδεξιά με τη βοήθεια της Ρωσίας τείνει να «ανεβαίνει» συνεχώς.

Αυτά, και για να μη ξεχνιόμαστε, χρόνια πολλά και σε εσάς, άνδρες και γυναίκες.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/picks/opinion/editors-pick-i-evropi-analamvani-drasi-stin-politiki-prostasia-ke-sti-georgiki-politiki/feed/ 0
Στον τοπικό παράγοντα επενδύει η ΕΕ για την πολιτική προστασία https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/ston-topiko-paragonta-ependyi-i-ee-gia-tin-astiki-prostasia/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/ston-topiko-paragonta-ependyi-i-ee-gia-tin-astiki-prostasia/#respond Fri, 09 Mar 2018 11:52:56 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052548 Στην εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες και στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών σκοπεύει να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την πολιτική προστασία ενάντια στη τρομοκρατία.

«Η προσέγγιση μας πρέπει να είναι απαραιτήτως στοχευμένη και τοπικά προσανατολισμένη» τόνισε ο Karl-Heinz Lambertz, Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, σε διάσκεψη δημάρχων της ΕΕ που διοργανώθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση 120 εκατομμυρίων ευρώ στις ευρωπαϊκές τοπικές αρχές για την ενίσχυση της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους. «Από τις Βρυξέλλες δεν μπορούμε να φτιάξουμε τείχη. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν ανάγκη από απτή προστασία», σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Σε συνέχεια της Διακήρυξης της Νίκαιας της 29ης Σεπτεμβρίου 2017 και το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τη στήριξη της προστασίας των δημόσιων χώρων, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017, η διάσκεψη επικεντρώθηκε στα διδάγματα από πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

«Το κράτος πρέπει να αναλάβει τον κεντρικό του ρόλο. Να προστατεύσει τους πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να βοηθήσουμε την ΕΕ να ευημερήσει», σημείωσε ο δήμαρχος της Νίκαιας, Christian Estrosi.

Η στρατηγική της ΕΕ δομείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η οχύρωση των δημόσιων χώρων σε συνδυασμό με την πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων και τον περιορισμό των απωλειών σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Το δεύτερο στοχεύει στην καταπολέμηση της διάδοσης ριζοσπαστικών ιδεολογιών, φιλικών απέναντι στη τρομοκρατία.

«Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να αναθεωρήσουμε θεμελιωδώς την έννοια της ασφάλειας και για να πετύχουμε το σκοπό μας πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τις κοινότητες μας», τόνισε ο Julian King, Ευρωπαίος Επίτροπος Ασφάλειας.

Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής για την αστική άμυνα είναι η ενίσχυση της ροής σχετικών πληροφοριών. «Με την ανταλλαγή μυστικών και κοινωνικών πληροφοριών καθώς και με την ενεργοποίση του εκπαιδευτικού συστήματος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους προπομπούς της ριζοσπαστικοποίησης» σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gérard Collomb.

Τελικός στόχος είναι να ενισχυθεί η έννοια της συλλογικότητας στα πλαίσια των πόλεων. «Έχουμε ανάγκη από ενεργούς πολίτες και από τη στήριξη των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών» δήλωσε ο  δήμαρχος του Mechelen, Bart Somers.

Τέλςο, ο κ. Collomb πρόσθεσε ότι «… μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ. Επομένως η επαγρύπνιση των πολιτών είναι το κλειδί για την πρόληψη της τρομοκρατίας».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/ston-topiko-paragonta-ependyi-i-ee-gia-tin-astiki-prostasia/feed/ 0
EE: Ανήσυχοι οι αγρότες για την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ee-anisychi-i-agrotes-gia-tin-eboriki-diamachi-me-tis-ipa/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ee-anisychi-i-agrotes-gia-tin-eboriki-diamachi-me-tis-ipa/#respond Fri, 09 Mar 2018 11:22:08 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052542 Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, εξέφρασε η κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση, Copa-Cogeca στη EURACTIV.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την εισαγωγή δασμών 25% επί του εισαγόμενου χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΕΕ, η οποία διεμήνυσε ότι θα υιοθετήσει μια «σταθερή, αλλά ανάλογη αντιμετώπιση».

Τριντό: Απαράδεκτοι οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

«Τα προϊόντα που αναφέρονται από την ΕΕ περιλαμβάνουν τα φασόλια, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα βατόμουρα, το χυμό πορτοκαλιού, το φυστικοβούτυρο, τα πούρα και τα τσιγάρα, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε η Copa-Cogeca.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Pekka Pesonen, προειδοποίησε ότι η εν λόγω διαμάχη θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τον αγροτικό τομέα των δύο εταίρων, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε».

Γιατί ο Ντράγκι άλλαξε τη ρητορική για το QE

Ομόφωνη η απόφαση να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση για αύξηση του QE αν χρειαστεί, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Παραμένει η ανάγκη για νομισματική τόνωση. Στο 2,4% αυξήθηκε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018. Τα «καρφιά» στον Τραμπ.

Η απόφαση του …

«Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός εταίρος όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής της ΕΕ. Διατηρούμε μια σταθερή εμπορική σχέση, την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο. Ζητάμε μετριοπάθεια στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, για να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες δεν καταλήγουν να πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής», κατέληξε ο κ. Pesonen.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ee-anisychi-i-agrotes-gia-tin-eboriki-diamachi-me-tis-ipa/feed/ 0
Γιούνκερ: Να δούμε τις προειδοποιήσεις της Πολωνίας για το άρθρο 7 https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/giounker-na-doume-tis-proidopiisis-tis-polonias-gia-to-arthro-7/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/giounker-na-doume-tis-proidopiisis-tis-polonias-gia-to-arthro-7/#respond Fri, 09 Mar 2018 10:41:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052536 Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, για το γεγονός ότι οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια της ΕΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει «λαϊκιστική» αντίδραση στη χώρα με αφορμή τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

«Αναμένουμε μια διεξοδική και σοβαρή ανάλυση του εγγράφου που υποβάλαμε αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Morawiecki σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη περίληψη του πολωνικού εγγράφου ανέφερε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιολογία για ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7, διότι οι Πολωνοί δικαστές «απολαμβάνουν ισχυρές εγγυήσεις» ανεξαρτησίας και οι μεταρρυθμίσεις μοιάζουν με κανονισμούς άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Το πολωνικό έγγραφο προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» για την υπονόμευση της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιθανή ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού αισθήματος που είναι όλο και πιο εμφανές», πρόσθεσε.

«Μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει την ανάπτυξη λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να εξαλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μεταπολεμικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να εξαγνίσουμε το σύστημα από την σαθρότητα», δήλωσε ο κ. Morawiecki.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον κ. Γιούνκερ, -τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ελπιδοφόρες»-, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα καταφέρει να πείσει την ΕΕ για το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις εγγυώνται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια διέξοδο».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η Επιτροπή «θα αξιολογήσει προσεκτικά το εν λόγω έγγραφο», ενώ δεν σχολίασε περαιτέρω το κλίμα στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Κομισιόν: Σε εξέλιξη ο διάλογος με την Πολωνία για το κράτος δικαίου

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Πολωνία απηύθυναν οι δυτικές χώρες της ΕΕ την Τρίτη (27 Φεβρουαρίου), τονίζοντας ότι εξαντλείται η περίοδος χάριτος και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις δημοκρατικές ελευθερίες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Το έγγραφο υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις εγγυώνται την ίδια ανεξαρτησία, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/giounker-na-doume-tis-proidopiisis-tis-polonias-gia-to-arthro-7/feed/ 0
Ο Ματέο Ρέντσι δεν θα λάβει μέρος στις επόμενες ανοικτές εκλογές του PD https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/o-mateo-rentsi-den-tha-lavi-meros-stis-epomenes-aniktes-ekloges-tou-pd/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/o-mateo-rentsi-den-tha-lavi-meros-stis-epomenes-aniktes-ekloges-tou-pd/#respond Fri, 09 Mar 2018 06:23:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052513 Η ιταλική κεντροαριστερά ετοιμάζεται να αναλύσει την αρνητική έκβαση των εκλογών της 4ης Μαρτίου, στην εθνική διεύθυνση του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ρώμη.

Στο μεταξύ, ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην βουλή, Έτορε Ροζάτο, έκανε γνωστό ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του κόμματος, Ματέο Ρέντσι «δεν θα λάβει μέρος, ως υποψήφιος, στις επόμενες ανοικτές εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος». Ο Ροζάτο, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού La 7, πρόσθεσε ότι «οι Δημοκρατικοί δεν εννοούν να μπουν ούτε σε κυβέρνηση με την Λέγκα, ούτε με τα Πέντε Αστέρια».

«Όσοι έλαβαν από τους ιταλούς την εντολή να κυβερνήσουν, πρέπει να το πράξουν και να δείξουν αν διαθέτουν τις σχετικές ικανότητες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την γραμμή του Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα, όμως, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια και ζήτησε «να καταβληθεί προσπάθεια, συγχρόνως, ώστε να επιστρέψουν μέσα στο κόμμα στελέχη όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο επικεφαλής της αριστερής δύναμης Ελεύθεροι και Ίσοι, Πιέτρο Γκράσο».

Είναι σαφές, πάντως, ότι η εσωτερική αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα για το αν θα πρέπει να επιλεγεί η συγκυβέρνηση με άλλη πολιτική δύναμη ή η παραμονή στην αντιπολίτευση, έχει μόλις αρχίσει και ότι για να ληφθεί μια οριστική απόφαση, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/o-mateo-rentsi-den-tha-lavi-meros-stis-epomenes-aniktes-ekloges-tou-pd/feed/ 0
Γιατί ο Ντράγκι άλλαξε τη ρητορική για το QE https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/giati-o-ntragki-allaxe-ti-ritoriki-gia-to-qe/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/giati-o-ntragki-allaxe-ti-ritoriki-gia-to-qe/#respond Fri, 09 Mar 2018 06:23:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052515 Ομόφωνη η απόφαση να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση για αύξηση του QE αν χρειαστεί, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Παραμένει η ανάγκη για νομισματική τόνωση. Στο 2,4% αυξήθηκε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018. Τα «καρφιά» στον Τραμπ.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση πως η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό αγορών τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν ομόφωνη και δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στις προσδοκίες της ΕΚΤ, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως επισήμανε, η αλλαγή αυτή δεν συνδέεται και με κάποια αλλαγή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΚΤ διατηρεί τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς τίτλων.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η ΕΚΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP».

Στη σημερινή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα έχει αφαιρέσει τη φράση αυτή, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες ότι επίκειται έξοδος από το QE και αύξηση των επιτοκίων.

Παραμένει υποτονικός ο πληθωρισμός

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Tόνισε παράλληλα πως το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις τους στο outlook για τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

H κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει νομισματική στήριξη μέσω των αγορών τίτλων, του μεγάλου όγκου στοιχείων ενεργητικού που έχει συσσωρεύσει, των επικείμενων επανεπενδύσεων και της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια, επισήμανε.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Το 2019 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% και το 2017 κατά 1,7%.

Μικρές οι άμεσες επιπτώσεις από δασμούς Τραμπ

Ο άμεσος αντίκτυπος από μια επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ δεν θα είναι πολύ μεγάλος, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι εμπορικές διαφωνίες πρέπει να επιλύονται σε ένα πολυμερές πλαίσιο και όχι με μονομερείς αποφάσεις. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει μια ανησυχία για την κατάσταση των διεθνών σχέσεων. «Αν οι δασμοί επιβάλλονται σε εταίρους, τότε ποιοι είναι οι εχθροί;» ανέφερε.

Ερωτώμενος για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των δασμών στη συναλλαγματική ισοτιμία, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη συναλλαγματική ισοτιμία; Στο παρελθόν, όταν γινόταν συζήτηση για δασμούς, το δολάριο ενισχυόταν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη. Αυτός θα είναι αρνητικός τόσο στον πληθωρισμό όσο και στο outlook».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/giati-o-ntragki-allaxe-ti-ritoriki-gia-to-qe/feed/ 0
Ηνωμένο Βασίλειο και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν deals 90 δισ. δολαρίων https://www.euractiv.gr/section/all/news/inomeno-vasilio-ke-saoudiki-aravia-symfonisan-deals-90-dis-dolarion/ https://www.euractiv.gr/section/all/news/inomeno-vasilio-ke-saoudiki-aravia-symfonisan-deals-90-dis-dolarion/#respond Fri, 09 Mar 2018 06:23:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052517 «Eίναι μια σημαντική ώθηση για την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου και μια σαφής επίδειξη της ισχυρής διεθνούς εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, καθώς προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει η Downing Street.

Ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εγκαινίασαν οικονομική και επενδυτική συνεργασία αξίας πολλών δισ. δολαρίων την Τετάρτη, εν μέσω διαδηλώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Λονδίνο και πολιτικής πίεσης στο κοινοβούλιο.

Ο Σαουδάραβας Mohammed bin Salman βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τριήμερη επίσκεψη. Στην πρώτη μέρα του ταξιδιού, είχε δείπνο με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και συναντήθηκε με τη Τερέζα Μέι και τους υπουργούς της στη Downing Street.

Εκεί, σύμφωνα με το CNBC, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και ο πρίγκηπας – γνωστός ως MBS – έκαναν την εναρκτήρια συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένου Βασιλείου-Σαουδικής Αραβίας, ενός εμπορικού και επενδυτικού οργανισμού, που αισιοδοξεί να έχει deals αξίας πολλών δισ. ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε η φιλοδοξία για περίπου 65 δισ. στερλινών (90,3 δισ. δολάρια) αμοιβαίες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης άμεσης επένδυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», σύμφωνα με εκπρόσωπο της κ. Μέι.

«Αυτή είναι μια σημαντική ώθηση για την ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου και μια σαφής επίδειξη της ισχυρής διεθνούς εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, καθώς προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/all/news/inomeno-vasilio-ke-saoudiki-aravia-symfonisan-deals-90-dis-dolarion/feed/ 0
Σε μηδενικό σημείο ο διάλογος ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/se-mideniko-simio-o-dialogos-anamesa-se-servia-ke-kosovo/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/se-mideniko-simio-o-dialogos-anamesa-se-servia-ke-kosovo/#respond Fri, 09 Mar 2018 06:23:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052519 Μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να μην εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη του καταστατικού λειτουργίας της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας επιστρέφει στο σημείο μηδέν, εκτίμησε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Εφόσον το ουσιώδες μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των Αλβανών ανενδοίαστα και χωρίς κυρώσεις αρνούνται να το εφαρμόσουν, τότε και το Βελιγράδι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός ισχύος ό,τι άλλο συμφωνήθηκε», προειδοποίησε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας ερμηνεύει τη στάση της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου ως πρόθεση να εγκαταλείψουν τον διάλογο και καλεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παρέμβουν άμεσα για να αποτραπεί η οριστική διακοπή της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σερβία εκτιμούν ότι η Πρίστινα προσπαθεί να υπονομεύσει τον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ για να κινηθεί μία νέα διαδικασία με την συμμετοχή και των ΗΠΑ όπου η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν θα αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση, αλλά προαιρετική παροχή της κυβέρνηση του Κοσόβου με σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες απ’ ότι προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας που είχε διακοπεί για 14 μήνες επαναλήφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Η αλβανική πλευρά, ενώπιον των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υποσχέθηκε ότι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Εχθές, ωστόσο, η κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι ανακάλεσε με την δικαιολογία ότι η διαδικασία θα κινηθεί όταν κριθεί απαραιτητο.

Η ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Η συμφωνία προβλέπει ότι το όργανο αυτό θα εκπροσωπεί την σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα πολιτισμού και παιδείας ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/se-mideniko-simio-o-dialogos-anamesa-se-servia-ke-kosovo/feed/ 0
Τσαβούσογλου: ζήτησε ίδια μεταχείριση για την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tsavousoglou-zitise-idia-metachirisi-gia-tin-tourkia-stin-entaxiaki-tis-poria-stin-ee/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tsavousoglou-zitise-idia-metachirisi-gia-tin-tourkia-stin-entaxiaki-tis-poria-stin-ee/#respond Fri, 09 Mar 2018 06:23:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052522 Ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά από τις συνομιλίες που είχε το μεσημέρι στη Βιέννη, με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, επισημαίνοντας ότι η ‘Αγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία «ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη» αντιμετώπιση.

Ο ίδιος θεωρεί πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα στη χώρα, ωστόσο η προοπτική μίας ένταξης συνεχίζει να παραμένει και η Τουρκία θα φροντίσει να εκπληρώσει τα κριτήρια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν πως το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ (σ.σ. στην οποία η Αυστρία διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες τους.

Για αυτόν τον λόγο το θέμα της ΕΕ κρατήθηκε τελείως συνειδητά στην άκρη, κατά τις σημερινές συνομιλίες τους, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε την επιθυμία εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της διπλωματικής ανταλλαγής επισκέψεων σε πολλά επίπεδα, ανακοινώνοντας προσεχή επίσκεψη στην Αυστρία, του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Ως θέματα της σημερινής συζήτησής τους, η Κάριν Κναίσλ ανέφερε την από κοινού εκπαίδευση ιμάμηδων, την διπλή υπηκοότητα για Τούρκους στην Αυστρία και την συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της ‘Αγκυρας για μία εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας πως υπάρχουν μόνον προβλήματα που δημιουργούνται τεχνικά και τα οποία πρέπει από κοινού να απαλειφθούν, ενώ ανακοίνωσε έναν σταδιακό τερματισμό από την Τουρκία του μπλοκαρίσματος της αυστριακής συμμετοχής στα ΝΑΤΟ ικά προγράμματα.

Στη διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεκάδες διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Δολοφόνοι Ερντογάν και Τσαβούσογλου», αλλά και σημαίες με τη φωτογραφία του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε στη συνέντευξη Τύπου πως «τρομοκράτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται εδώ όπως στον ουρανό», ζητώντας ταυτόχρονα την απαγόρευση συμβόλων της, όπως είπε, «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, που αναμεταδίδουν σήμερα αυστριακά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία Μεχμέτ Φερντέν Τσαρικτσί αναφέρει ότι είναι προτιμότερος ο διάλογος από την αντιπαράθεση, σημειώνοντας την ιδιαίτερη χαρά του που στις συνομιλίες Τσαβούσογλου-Κνάισλ τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε η επαναδραστηριοποίηση της κοινής κοινοβουλευτικής οικονομικής επιτροπής, της οποίας οι εργασίες έχαν παγώσει εδώ και επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις πολιτικές διαφορές Βιέννης-‘Αγκυρας, το διμερές εμπόριο συνέχισε να αναπτύσσεται φθάνοντας ήδη τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Αυστρία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία όπου οι περυσινές επενδύσεις της ανήλθαν σε 306 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές φέρονται να ανέμεναν από τη σημερινή επίσκεψη εργασίας του Μεσούτ Τσαβούσογλου στην Βιέννη, μία περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις.

Ήδη νωρίτερα σήμερα, στην πρώτη εμφάνιση της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής, από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «μία καινούρια αρχή στις σχέσεις Αυστρίας-Τουρκίας».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως οι συνομιλίες της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξαν «μία καλή αρχή και έφεραν μία κινητικότητα στις έως τότε μάλλον στάσιμες σχέσεις των δύο χωρών».

Πριν από τις συνομιλίες τους το μεσημέρι, οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν την ειδική παράσταση της φημισμένης Ισπανικής Σχολής Ιππασίας στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tsavousoglou-zitise-idia-metachirisi-gia-tin-tourkia-stin-entaxiaki-tis-poria-stin-ee/feed/ 0