EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Thu, 22 Feb 2018 16:38:53 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Κύπρος: Απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου ζητούν οι Ευρωβουλευτές https://www.euractiv.gr/section/energia/news/kypros-apomakrynsi-ton-dexamenon-apothikefsis-ygraeriou-zitoun-i-evrovouleftes/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/kypros-apomakrynsi-ton-dexamenon-apothikefsis-ygraeriou-zitoun-i-evrovouleftes/#respond Thu, 22 Feb 2018 16:34:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051938 Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν κοντά στο βιομηχανικό λιμάνι της Λάρνακας θα πρέπει να απομακρυνθούν, λένε οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών.

Η Επιτροπή Αναφορών ενέκρινε την Τετάρτη σειρά από συστάσεων, έπειτα από την εξεταστική αποστολή της στην Λάρνακα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σκοπό είχε να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του βιομηχανικού λιμένα της πόλης στην περιοχή. Οι αιτούντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις βιομηχανικές δραστηριότητες κοντά στις παραλίες και τις κατοικημένες περιοχές ενώ υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις ενέργειες του λιμένα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι εθνικές αρχές έχουν προσφέρει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του λιμένα.

Οι δεξαμενές υγραερίου θα πρέπει να απομακρυνθούν

Οι Ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμφιλεγόμενων δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου από το λιμάνι της Λάρνακας, ιδίως από τη στιγμή που  εκκρεμεί, εδώ και 17 χρόνια, απόφαση απομάκρυνσης τους. Καλούν επίσης τις αρχές να κοινοποιήσουν στους κατοίκους της περιοχής και στους επηρεαζόμενους δήμους μια ακριβή ημερομηνία μέχρι την οποία η διαδικασία απομάκρυνσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Η Επιτροπή Αναφορών υπογραμμίζει τη σημασία του ενισχυμένου δημόσιου διαλόγου επί του θέματος και προτείνει τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των αρμόδιων υπουργείων, της Επιτρόπου Διοικήσεων  και του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των αιτούντων.

Συστήνεται επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις μελλοντικές αναπτυξιακές στρατηγικές για το λιμάνι της Λάρνακας, τη γειτονική Αραδίππου και άλλες «συναφείς» περιοχές. Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει επίσης να διασαφηνίσουν τους όρους της πρόσφατης ανανέωσης της άδειας για τις διευκολύνσεις στο λιμάνι της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα τη φύση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, αναφέρει το κείμενο.

Στρατηγικό σχέδιο για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές κυβερνητικές αρχές να ετοιμάσουν στρατηγικό σχέδιο αναφορικά με την προοπτική εξεύρεσης  πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, και συστήνουν την εισαγωγή αυστηρότερων διαδικασιών σύναψης συμβάσεων για τις μελέτες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Επίσης, τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ δεσμεύονται να παρακολουθούν τις αιτήσεις των πολιτών για ανάληψη δράσης σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας, στην Αραδίππου και κατά την απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου, αν αυτές προχωρήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς τα σχέδια που υπέβαλαν οι εθνικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της εξεταστικής αποστολής.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της συμμόρφωσης των κυπριακών αρχών με τις διατάξεις της οδηγίας Seveso της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων που έχουν να κάνουν με επικίνδυνες ουσίες ή υλικά.

Η έκθεση της Αντιπροσωπείας και οι συστάσεις εγκρίθηκαν με 18 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 0 αποχές.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/kypros-apomakrynsi-ton-dexamenon-apothikefsis-ygraeriou-zitoun-i-evrovouleftes/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/αρχείο-λήψης-150x150.jpg150150
ΗΠΑ: Αποστάσεις από Ράμα για κοινό πρόεδρο Αλβανίας-Κοσόβου https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/ipa-apostasis-apo-rama-gia-kino-proedro-alvanias-kosovou/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/ipa-apostasis-apo-rama-gia-kino-proedro-alvanias-kosovou/#respond Thu, 22 Feb 2018 09:51:44 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051909 Την αποφυγή «απρόσεκτης ρητορικής» ζήτησαν από την Αλβανία οι ΗΠΑ, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας να προτείνει έναν κοινό πρόεδρο και μια ενιαία πολιτική ασφαλείας, τόσο για την Αλβανία, όσο και για το γειτονικό Κόσοβο, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, με αφορμή την 10η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας από το Βελιγράδι, δήλωσε: «Το Κόσοβο και η Αλβανία θα έχουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική και όχι μόνο τις ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Γιατί να μην υπάρχει κοινός πρόεδρος, ένα σύμβολο της εθνικής ενότητας και μια ενιαία πολιτική εθνικής ασφάλειας;».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι τα εν λόγω σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν βοηθούν την κατάσταση», ενώ η Σερβία εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον κ. Ράμα, με την κατηγορία ότι επιδιώκει να οικοδομήσει μια «Μεγάλη Αλβανία» στην περιοχή.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του κ. Ράμα.

«Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», ανέφερε σε σχετική δήλωση.

Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Catherine Ray, δήλωσε ότι Τίρανα ότι θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ένωση, λέγοντας ότι τα σχόλια που θεωρούνται ως παρεμβάσεις σε άλλες χώρες δεν «βοηθούν».

Κοινό πρόεδρο για Κόσοβο και Αλβανία προτείνει ο Έντι Ράμα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε την Κυριακή (18 Φεβρουαρίου) ότι η χώρα του και το Κόσσοβο θα μπορούσαν μια μέρα να έχουν έναν πρόεδρο ως «σύμβολο εθνικής ενότητας» μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας.

Σε μια παρατήρηση που είναι βέβαιο ότι …

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ΕΕ αναμένει από όλες τις περιφέρειες να δημιουργήσουν εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις τους, για να προχωρήσουν προς την πορεία ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/ipa-apostasis-apo-rama-gia-kino-proedro-alvanias-kosovou/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/Edi-Rama-puppet-800x450-150x150.jpg150150
Τσεχία: Η κεντροαριστερά σε διαβουλεύσεις για συνασπισμό https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tsechia-i-kentroaristera-se-diavoulefsis-gia-synaspismo/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tsechia-i-kentroaristera-se-diavoulefsis-gia-synaspismo/#respond Thu, 22 Feb 2018 09:23:02 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051906 Οι Τσέχοι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες ξεκίνησαν συνομιλίες στις 21 Φεβρουαρίου, για τη συγκρότηση κυβέρνησης με το κόμμα ΑΝΟ, περσινό νικητή των εκλογών, με στόχο να βγουν από το  αδιέξοδο που έχει εμποδίσει έως τώρα τη δημιουργία ενός συνασπισμού πλειοψηφίας.

Η ΑΝΟ λειτουργεί ως κυβέρνηση με μειοψηφικό υπουργικό συμβούλιο από τον Δεκέμβριο, αλλά έχασε την υποχρεωτική ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα και πλέον ο ηγέτης και πρωθυπουργός Andrej Babiš αναζητεί μια εναλλακτική λύση.

Το κύριο εμπόδιο μέχρι στιγμής απέναντι σε οποιαδήποτε συμφωνία είναι ο ίδιος ο Babiš. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από μια δεκαετία, τις οποίες αρνείται, όπως επίσης αρνείται την απαίτηση άλλων κομμάτων να απομακρυνθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Jan Hamáček, που εξελέγη σε συνέδριο του κόμματος την Κυριακή, δήλωσε ότι τα δύο κόμματα επικεντρώνονται πρώτα σε αυτά που ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να συμφωνήσει ως κύρια ατζέντα ζητημάτων.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το πρόγραμμα και εν τέλει σε θέματα προσωπικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Babiš.

Είπε ότι το κόμμα του θέλησε να συζητήσει ένα ειδικό υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τους χρηματοοικονομικούς και τηλεπικοινωνιακούς τομείς, έναν πιο προοδευτικό φόρο εισοδήματος ή τρόπους μείωσης του ποσού των πληρωμών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στις μητρικές εταιρείες τους στο εξωτερικό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι κάθε υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα εντάσσονται πρέπει να επιμείνει σαφώς σε μια φιλοδυτική πορεία και να αποφύγει οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το μέλλον της χώρας ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Babiš συμμερίζεται αυτή τη θέση, αλλά διατηρεί τη δυνατότητα σχηματισμού άλλου υπουργικού συμβουλίου μειοψηφίας, το οποίο θα υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ακροδεξιό SPD, το οποίο απαιτεί τη δημιουργία νόμου που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Robert Pelikan, υπουργός Δικαιοσύνης του Babiš, δήλωσε σε συνέντευξη του σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ότι θα παραιτηθεί εάν η ΑΝΟ συνάψει οποιαδήποτε κυβερνητική συμφωνία με το έντονα αντι-ισλαμικό και αντι-μεταναστευτικό SPD.

Το κεντρικό κίνημα STAN, με έξι βουλευτές, δήλωσε ότι είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τον Babiš προκειμένου να κρατήσει μακριά τα ακροαριστερά και τα ακροδεξιά κόμματα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tsechia-i-kentroaristera-se-diavoulefsis-gia-synaspismo/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/Babis-grins-800x450-150x150.jpg150150
Τουρκία: Στοχοποιεί όσους στηρίζουν τους Κούρδους στο Αφρίν https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tourkia-stochopii-osous-stirizoun-tous-kourdous-sto-afrin/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tourkia-stochopii-osous-stirizoun-tous-kourdous-sto-afrin/#respond Thu, 22 Feb 2018 09:07:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051900 «Νόμιμο στόχο» θεωρεί η Τουρκία κάθε ομάδα που σπεύδει να παρέχει βοήθεια στις κουρδικές πολιτοφυλακές στην επαρχία Αφρίν της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον Τούρκο εκπρόσωπο Τύπου, Ibrahim Kalin.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα πραγματοποίησε διασυνοριακές αεροπορικές και επίγειες επιθέσεις, για να υποστηρίξουν τους Σύρους επαναστάτες εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν.

Ειδικότερα, η Τουρκία αναφέρει ότι το YPG είναι συνδεδεμένο με το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξήγαγε εξεγέρσεις εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, ενώ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το έχουν εντάξει σε μαύρη λίστα.

Προειδοποιήσεις Μακρόν στην Άγκυρα για τη Συρία

Την ανησυχία του για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στη Le Figaro.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα,  η Τουρκία έχει αρχίσει επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Αφρίν, ενάντια στις Μονάδες …

«Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα, σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων περιστατικών», δήλωσε ο κ. Kalin.

«Κάθε βήμα προς υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG θα σήμαινε ότι οποιεσδήποτε δυνάμεις μεταβαίνουν στην πλευρά των Κούρδων αγωνιστών βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και για εμάς, κάτι τέτοιο αυτόματα θα τους στοχοποιούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Δεν έχει σημασία ποιος κάνει μια τέτοια προσπάθεια, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τα Συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι δυνάμεις υπέρ της Δαμασκού θα κατευθυνθούν στην Αφρίν, για να «ενταχθούν στην αντίσταση ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα».

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το YPG εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα.

Η Τουρκία προειδοποιεί τη Συρία να μην επέμβει στην Αφρίν υπέρ των Κούρδων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε σήμερα τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία ζήτησε την αποπομπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ και υποστήριξε τους μαχητές της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της επταετούς διένεξης.

Τέλος, ο κ. Kalin δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία επίσημη επαφή με τη Δαμασκό, αλλά εάν κριθεί απαραίτητο, οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας θα μπορούσαν να έρθουν σε «άμεση ή έμμεση» επαφή.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/tourkia-stochopii-osous-stirizoun-tous-kourdous-sto-afrin/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/Funeral-Turkey-800x450-150x150.jpg150150
Die Zeit: Στήριξη του SPD σε υποψηφιότητα Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/die-zeit-stirixi-tou-spd-se-ypopsifiotita-vaintman-gia-tin-proedria-tis-ekt/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/die-zeit-stirixi-tou-spd-se-ypopsifiotita-vaintman-gia-tin-proedria-tis-ekt/#respond Thu, 22 Feb 2018 06:40:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051883 Οι Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζαν την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Die Zeit.

Με βάση τα όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έλαβε τη διαβεβαίωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/die-zeit-stirixi-tou-spd-se-ypopsifiotita-vaintman-gia-tin-proedria-tis-ekt/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/1471850-weidman-930-150x150.jpg150150
Βρετανία: Επιστολή 62 Τόρις προς Μέι για τους όρους του Brexit https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/vretania-epistoli-62-toris-pros-mei-gia-tous-orous-tou-brexit/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/vretania-epistoli-62-toris-pros-mei-gia-tous-orous-tou-brexit/#respond Thu, 22 Feb 2018 06:40:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051886 Περισσότεροι από 60 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι υπογράφουν επιστολή με την οποία ζητούν από την πρωθυπουργό της Βρετανίας ένα Brexit που να διασφαλίζει «πλήρη ρυθμιστική αυτονομία» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μάρτιο του 2019, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση συναδέλφων τους, που κάνουν λόγο για «σημείωμα για λύτρα».

Η Τερέζα Μέι, η κυβέρνηση της οποίας είναι διαιρεμένη ως προς το Brexit, δεν έχει στη διάθεσή της παρά έξι μήνες για να επιτύχει συμφωνία εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί στις 29 Μαρτίου 2019 και ώρα 23:00.

Οι 62 βουλευτές των Τόρις, που ανήκουν στο European Research Group (ERG) του κόμματός τους και έχουν υπογράψει την επιστολή, ζητούν από την Τερέζα Μέι να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να διαπραγματευτεί και να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν πρόκειται για επιστολή, πρόκειται για σημείωμα για λύτρα. Το ERG πιστεύει ξεκάθαρα ότι κρατά όμηρο την πρωθυπουργό» δήλωσε η Νίκι Μόργκαν, υποστηρικτής του ήπιου Brexit και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Μέι να αποσαφηνίσει πώς βλέπει τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit. Η βρετανή πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει με σηφήνεια, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της βαθιάς διαίρεσης που υπάρχει στις τάξεις του κόμματός της για το εν λόγω θέμα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/vretania-epistoli-62-toris-pros-mei-gia-tous-orous-tou-brexit/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/cache_728x3000_Analog_medium_492066_18228_2122018-150x150.jpg150150
Παράταση 6 μηνών στις κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών και εταιρειών από την ΕΕ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/paratasi-6-minon-stis-kyrosis-kata-roson-politon-ke-eterion-apo-tin-ee/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/paratasi-6-minon-stis-kyrosis-kata-roson-politon-ke-eterion-apo-tin-ee/#respond Thu, 22 Feb 2018 06:40:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051877 Οι πρεσβευτές των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν για ένα εξάμηνο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε 150 Ρώσους πολίτες και 38 ρωσικές εταιρείες, δήλωσε στον ανταποκριτή του TASS στις Βρυξέλλες διπλωματική πηγή στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή , η απόφαση αυτή θα πρέπει τυπικά εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και εν συνεχεία η σχετική απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της κοινότητας και θα τεθεί σε ισχύ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/paratasi-6-minon-stis-kyrosis-kata-roson-politon-ke-eterion-apo-tin-ee/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/82005E546C35A665389E56A09061355F-150x150.jpg150150
Γαλλία: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/gallia-ti-provlepi-to-neo-nomoschedio-gia-to-asylo/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/gallia-ti-provlepi-to-neo-nomoschedio-gia-to-asylo/#respond Thu, 22 Feb 2018 06:40:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051880 Για «μια ελεγχόμενη μετανάστευση και ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου» είναι ο τίτλος του αμφιλεγόμενου νομοσχέδιου της κυβέρνησης Μακρόν που παρουσιάζεται σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αλλά αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή μέσα στον Απρίλιο.

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές επί το αυστηρότερον, οι οποίες αφορούν την είσοδο και τη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο γαλλικό έδαφος.

Στο επίκεντρο φαίνεται επίσης να βρίσκεται η μείωση των προθεσμιών για την υποβολή αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ η όλη διαδικασία σχετικά με τη χορήγηση άσυλου θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα εξάμηνο. Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο από τις οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα μεταναστών, προσφύγων και απάτριδων.

Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα

Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται στις 90 μέρες επίσης η διάρκεια κράτησης των ατόμων που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους, ενώ εδώ και χρόνια ο μέσος όρος κράτησης ήταν μόλις 12 μέρες. Σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου προτείνεται η καθιέρωση ποινής για την παράνομη διέλευση συνόρων. Προβλέπεται ακόμη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ.

Αυστηρότερη θα είναι η αντιμετώπιση, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω νομοσχέδιο, και για τα άτομα που παραμένουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί τέλος να υπάρξει απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος για όλα τα άτομα που εκδιώχθηκαν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/gallia-ti-provlepi-to-neo-nomoschedio-gia-to-asylo/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/981EE794351AEFEFB40B556DCFFF2012-150x150.jpg150150
Γιατί δεν αρκεί η Συνθήκη με την ΠΓΔΜ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/opinion/giati-den-arki-i-synthiki-me-tin-pgdm/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/opinion/giati-den-arki-i-synthiki-me-tin-pgdm/#respond Thu, 22 Feb 2018 06:40:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10051889 Ο Λάμπρος Ροϊλός είναι Συντ. δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέας-ερευνητής.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του συντάγματος του, αφού με τα παραρτήματα 1 και 2 σε αυτό, ήδη από την 6-1-1992 αντιμετωπίστηκαν τα επίμαχα άρθρα: 3 (Περί απαραβίαστου και επέκτασης των συνόρων) και 49 (περί ενδιαφέροντος για τους ομοεθνείς «Μακεδόνες» που βρίσκονται σε άλλες γειτονικές χώρες).

Ειδικότερα το παράρτημα 1 για το άρθρο 3 προβλέπει ότι: «1.Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις προς οιαδήποτε γειτονική χώρα.2. Τα σύνορα της Δ.Μ. μπορούν να αλλάξουν μόνο σύμφωνα με το σύνταγμα και την αρχή της ελευθέρας βουλήσεως, καθώς και σύμφωνα με τους αναγνωρισμένους διεθνείς κανόνες.». Το παράρτημα 2 ότι: «Η ενάσκηση αυτού του ενδιαφέροντος δεν θα υπεισέρχεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές σχέσεις τους»..

Σε ενίσχυση του επιχειρήματος περί μη ανάγκης αναθεώρησης του συντάγματος ήρθε το άρθρο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου περί υπεροχής των διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 -αλλά και μιας μελλοντικής διμερούς διεθνούς συμφωνίας- έναντι των διατάξεων του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Επικαλείται γι’ αυτό το άρθρο 27 της συμβάσεως της Βιέννης του 1969 «περί δικαίου των συνθηκών». Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι: «το συμβαλλόμενο στη συνθήκη μέρος δεν δύναται να επικαλεσθεί τας διατάξεις του εσωτερικού του δίκαιου ως δικαιολογία δια την μη υπ’ αυτού τήρησιν της συνθήκης». Επιπροσθέτως τόσο το περιεχόμενο του πιο πάνω άρθρου 27 όσο και του 26 αυτής (pacta sunt servanda= οι συμβάσεις είναι για να εκτελούνται) αποτελούν μέρος του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου και επομένως τόσο για την ενδιάμεση συμφωνία όσο και για τη μελλοντική συμφωνία ισχύουν και εφαρμόζονται.

Όσον αφορά όμως την υπεροχή των διατάξεων των διεθνών συμβάσεων έναντι των συνταγματικών διατάξεων των συμβαλλόμενων χωρών, πρέπει να γίνει η διάκριση μεταξύ: (α) των διεθνών σχέσεων των χωρών αυτών προς άλληλες, προς τις τρίτες χώρες, προς τους διεθνείς οργανισμούς και (β) των αποτελεσμάτων στο εσωτερικό της έννομης τάξης των συμβαλλομένων αυτών κρατών.

Για να γίνει κατανοητή αυτή η διάκριση θα πρέπει να εκτεθεί ότι η διαδικασία μιας διμερούς διεθνούς σύμβασης ακολουθεί τον εξής δρόμο:

Α. Μετά από διαπραγματεύσεις τα μέρη με τα εντεταλμένα κατά το σύνταγμα τους όργανα, καταλήγουν σε κάποιο κείμενο συμφωνίας το οποίο υπογράφουν και κατ΄ αυτό τον τρόπο «συνάπτουν» μια διεθνή σύμβαση η οποία στην σφαίρα των διεθνών σχέσεων τους είναι από τη σύναψη της δεσμευτική και υπερέχει των συνταγματικών διατάξεων, είτε δυνάμει της συμβάσεως της Βιέννης είτε ως διεθνές εθιμικό δίκαιο με ταυτόσημο αποτέλεσμα. (Για την ΠΓΔΜ αρμόδια όργανα για σύναψη διεθνών συμβάσεων είναι ο πρόεδρος ή η κυβέρνηση αρθρ. 119, για την Ελλάδα ο πρόεδρος με την συνυπογραφή του αρμοδίου υπουργού. Άρθρα 35-36).

Β. Ακολουθεί η «κύρωση» της διεθνούς συμβάσεως σύμφωνα με το σύνταγμα των δύο κρατών με απόφαση της βουλής που την καθιστά νόμο του κράτους, εγκρίνοντας και το περιεχόμενο της. (Για την ΠΓΔΜ απαιτείται για απαρτία απλή πλειοψηφία των βουλευτών, που αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρισταμένων, αλλά όχι μικρότερη του 1/3 των βουλευτών του συνόλου(άρθρα 68,69).

Κατά το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Ελληνικού συντάγματος «1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και την θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. ….».

Αντίστοιχη πρόβλεψη με παρόμοια διατύπωση υπάρχει στο άρθρο 118 συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η πιο πάνω πρόβλεψη του άρθρου 28 παράγραφος 1 κατά την ορθότερη ερμηνεία, (-που άλλωστε προκύπτει και από την ρητή διατύπωση της-) είναι ότι οι διατάξεις της διεθνούς συμβάσεως καθιστάμενες μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Δηλαδή απλού νόμου και όχι συνταγματικής διατάξεως (με εξαίρεση διατάξεων της Ε.Ε.).

Επομένως στην εσωτερική έννομη τάξη Ελλάδος και ΠΓΔΜ οι προβλέψεις της διεθνούς συμβάσεως δεν υπερισχύουν των διατάξεων του συντάγματος τους (Πρακτικά Ε΄αναθεωρητικής βουλής Συντάγματος 1975, και ενδεικτικά ΣτΕ 2960/1983, ΑΕΔ 69/1992). Η αντίθετη μάλιστα ερμηνευτική εκδοχή, ότι δηλαδή οι διατάξεις των διεθνών συνθηκών υπερισχύουν όχι μόνο των κοινών νόμων αλλά και των συνταγματικών διατάξεων θα παραβίαζαν το άρθρο 110 του Ελληνικού συντάγματος, διότι θα σήμαινε ότι συνταγματικές διατάξεις μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία της βουλής, (όπως απαιτείται για την κύρωση διεθνούς συμβάσεως με εσωτερικό νόμο) αντί για την αυξημένη των 3/5 από δύο διαδοχικές βουλές που προβλέπεται στο πιο πάνω άρθρο.

Τα ακριβώς αντίστοιχα προφανώς ισχύουν και για τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων που επικυρώνει και κυρώνει η ΠΓΔΜ σε σχέση με το σύνταγμα της, αφού όπως είδαμε υπάρχουν παρόμοιες συνταγματικές διατάξεις τόσο για την ισχύ διατάξεων διεθνών συμβάσεων, όσο και παρόμοιες συνταγματικές διατάξεις για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών (αρθρ.133), είτε εναλλακτικά με δημοψήφισμα που είναι κατά το άρθρο 73 του συντάγματος της δεσμευτικό. Ανάλογη ερμηνεία (ότι δηλαδή οι συνταγματικές διατάξεις στην εσωτερική έννομη τάξη υπερισχύουν των διατάξεων της διεθνούς συμφωνίας) θα δινόταν και από το συνταγματικό δικαστήριο της ΠΓΔΜ (άρθρα 108-113).

Εκ των πιο πάνω καθίσταται αντιληπτό ότι (αφού στην εσωτερική έννομη σχέση των Σκοπίων θα υπερισχύουν οι συνταγματικές διατάξεις εκείνων της διεθνούς συμβάσεως), προκειμένου να χρησιμοποιείται για τις εσωτερικές σχέσεις το νέο όνομα της ΠΓΔΜ με τα παράγωγα του για υπηκόους, γλώσσα κ.λπ. Για να εξαλειφθούν οι διατάξεις του άρθρου 3 που παρά το παράρτημα 1 προβλέπουν την « επέκταση των συνόρων», και του αρθρ.49 που παρά το παραρτ.2 ισχύει ως προς το «ενδιαφέρον ομοεθνών Μακεδόνων σε άλλες χώρες». Για να αλλάξει το ειδικά προστατευόμενο από το σύνταγμα σύμβολο της σημαίας με τον ήλιο της Βεργίνας (αρθρ.5).

Για να διασφαλιστούν και οι λοιπές προβλέψεις που αναφέρονται στα άρθρα 2 έως 7 της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, -που δεν τηρήθηκαν ποτέ-, απαραίτητη είναι και η παράλληλη με τη συνθήκη αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ ώστε να συμπεριλάβει τις συμφωνίες της διεθνούς συνθήκης με την Ελλάδα η/και τροποποιήσει ανάλογα τα άρθρα του συντάγματος της . Θα πρέπει μάλιστα να συμπεριληφθεί και άρθρο που θα προβλέπει ότι οι νέες αυτές διατάξεις στο σύνταγμα της δεν μπορούν να αναθεωρηθούν.

Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει στο Ελληνικό σύνταγμα σύμφωνα με το άρθρο 110 κατά το οποίο οι αναφερόμενες εκεί διατάξεις συντάγματος δεν μπορούν να αναθεωρηθούν Π.χ. αρθρ.4.4 (μόνο Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι), 4.7(περί καταργήσεως των τίτλων ευγενείας). Με αυτό τον τρόπο θα καταρριφθεί και το επιχείρημα ότι οι διατάξεις του συντάγματος της ΠΓΔΜ και να αναθεωρηθούν τώρα, μπορεί αυτή να τις ξανά αλλάξει με μεταγενέστερη αναθεώρηση.

Διαφορετικά εντός της ΠΓΔΜ η χώρα θα αναφέρεται Μακεδονία, οι κάτοικοι Μακεδόνες, κ.ο.κ., θα εξακολουθήσει η αλυτρωτική προπαγάνδα με χάρτες, διδασκαλία, βιβλία, σύμβολα, ΜΚΟ με αλυτρωτικούς σκοπούς κ.α. Τα πιο πάνω είχαν αποκλειστεί με το άρθρο 7 της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Όσον αφορά το όνομα προσφορότερο από το «άνω Μακεδονία» είναι το «νέα Μακεδονία» γιατί το πρώτο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει και «κάτω Μακεδονία» ισότιμη με την «άνω» ( ευνοώντας επεκτατικές σκέψεις), ενώ το «νέα» συνειρμικά παραπέμπει σε μια νέα εκδοχή, κίβδηλη απομίμηση του αρχαίου δοξασμένου παρελθόντος. Όπως παρομοίως παραπέμπουν και οι ονομασίες «Νέα Σμύρνη», «Νέα Φιλαδέλφεια» κ.ο.κ.

Συναινώντας η Ελλάδα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.- σε ένδειξη πρωθυπουργικής «καλής θέλησης» – και παράλληλα για συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, λύνει τα χέρια των σκοπιανών και της Δύσης, ενώ στέλνει στις καλένδες την λύση του ζητήματος για την Ελλάδα (για τουλάχιστον 7 χρόνια, όταν μόνο τότε θα χρειαστεί πάλι τα κράτη μέλη να συναινέσουν στην οριστική ένταξη) και την αφοπλίζει από τους μοχλούς πίεσης που έχει τώρα. Αφού τώρα -υπό πίεση- δεν βρίσκεται η αυξημένη πλειοψηφία στην βουλή ή με δημοψήφισμα, πως θα επιτευχθεί τότε;

Από τις δύο χώρες αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη και ωφέλεια (οικονομική και γεωστρατηγική είναι η ΠΓΔΜ). Ας υποχωρήσει αυτή λοιπόν και οι Δυτικοί ας πιέσουν αυτήν για μόνιμη λύση erga omnes (έναντι πάντων), αφού και η Ελλάδα θα έχει κάνει την μέγιστη υποχώρηση να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/opinion/giati-den-arki-i-synthiki-me-tin-pgdm/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/fyrom-2-150x150.jpg150150
Ιταλία: η μετεγκατάσταση πολυεθνικής στη Σλοβακία προκαλεί αντιδράσεις https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/italia-i-metegkatastasi-polyethnikis-sti-slovakia-prokali-antidrasis/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/italia-i-metegkatastasi-polyethnikis-sti-slovakia-prokali-antidrasis/#respond Wed, 21 Feb 2018 15:02:28 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051868 Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθούν τα λιγότερο εύπορα κράτη να “κλέψουν” θέσεις εργασίας από τους μεγαλύτερους εταίρους τους, δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, αναφορικά με τα σχέδια πολυεθνικής εταιρείας για μετατόπιση της μονάδας παραγωγής της από την Ιταλία στη Σλοβακία, που βρέθηκαν στο επίκεντρο εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η Embraco, εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία, ελεγχόμενη από την αμερικανική εταιρία λευκών συσκευών Whirlpool, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα εργοστάσιο στη βόρεια Ιταλία που κατασκευάζει συμπιεστές για ψυγεία και θα μετακομίσει στην Ανατολική Ευρώπη, με κόστος την απώλεια 497 θέσεων εργασίας.

Η επιβεβαίωση αυτής της απόφασης ήρθε τη Δευτέρα, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου και χρησιμοποιήθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κατηγορεί εδώ και καιρό την ΕΕ για τις πολλές από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

Προκειμένου να σταματήσει η μετεγκατάσταση, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Carlo Calenda, πέταξε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πείσει την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager να κηρύξει τα σλοβάκικα δελεαστικά μέτρα στην Embraco ως παράνομη κρατική βοήθεια.

«Είναι σαφές ότι το σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει», δήλωσε ο κ. Calenda σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του, λέγοντας ότι οι μικρότερες οικονομίες μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερο λειτουργικό και εργατικό κόστος από ότι οι μεγαλύτερες, επειδή λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

«Έχει διαφορά να ανταγωνιζόμαστε τη Γαλλία και τη Γερμανία ή την Ισπανία με επίπεδα φορολογίας που είναι διαφορετικά -αλλά που δεν εξαρτώνται από το επίπεδο ανάπτυξης-, από το να ανταγωνιζόμαστε με εκείνους που έχουν πολύ χαμηλότερες δομές κόστους».

Η Ιταλία υποστηρίζει ότι η Σλοβακία πρόκειται να λάβει 20 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ από το 2014 έως το 2020, για να τονώσει την οικονομία της, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη προσέλκυση πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η κ. Vestager πρόκειται να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, δήλωσε ο κ. Calenda.

Το κυβερνών κόμμα σε ύφεση

Το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως φιλοευρωπαϊκό, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το Κίνημα 5 Αστέρων και μια ευρεία κεντροδεξιά συμμαχία που περιλαμβάνει την έντονα ευρωσκεπτικιστική Λέγκα.

Νίκη της κεντροδεξιάς στις ιταλικές εκλογές προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Η νίκη της κεντροδεξιάς στις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο, με το συνασπισμό του Μπερλουσκόνι να αγγίζει το 37,5%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται κάτω από το 22,7% ενώ εν γένει ο κεντροαριστερός συνασπισμός φτάνει …

Ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκα, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας της Embraco σηματοδοτεί την αποτυχία της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τους κανονισμούς της ελεύθερης αγοράς εντός της ΕΕ.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι με την κυβέρνηση Salvini αυτό το σύστημα που σκοτώνει τους Ιταλούς θα ανατραπεί», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.

Ο κ. Calenda, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, χαρακτήρισε τη Δευτέρα τη διοίκηση της Embraco ως «αχρείους» , αφού η επιχείρηση απέρριψε τις κυβερνητικές προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Embraco.

Η προγραμματισμένη μετεγκατάστασή της ακολουθεί τα βήματα άλλων επιχειρήσεων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ιταλία, για να μειώσουν τα κόστη παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού ομίλου Honeywell, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της Atessa στην Ιταλία και θα μετακομίσει στη Σλοβακία, όπως η Embraco.

Η φορολογική επιβάρυνση, η οποία υπολογίζεται ως το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που οι υπάλληλοι κερδίζουν καθαρά και το κόστος της απασχόλησης τους, είναι 47,8% στην Ιταλία έναντι 41,5% στη Σλοβακία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Επιχειρήσεις στην Ιταλία λένε ότι η ασφυκτική γραφειοκρατία και ένα νομικό σύστημα σε λήθαργο αποθαρρύνουν, επίσης, τους επενδυτές.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/italia-i-metegkatastasi-polyethnikis-sti-slovakia-prokali-antidrasis/feed/ 0 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2018/02/Calenda-150x150.jpg150150