EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Thu, 28 Feb 2019 11:21:36 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Πώς η ΚΑΠ «έσωσε» δύο αγρότισσες από τη νότια Ιταλία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/pos-i-kap-esose-dyo-agrotisses-apo-ti-notia-italia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/pos-i-kap-esose-dyo-agrotisses-apo-ti-notia-italia/#respond Thu, 28 Feb 2019 11:21:14 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094136 Τα κεφάλαια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ) βοήθησαν μια οικογένεια στη νότια Ιταλία να αναβιώσει και να καινοτομήσει στις δραστηριότητές της, αναφέρει o εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Sicilia Agricoltura.

Η Anna Savasta και η Marinella Romano είναι δύο αγρότισσες από το Roccapalumba, μια μικρή πόλη κοντά στο Παλέρμο, γνωστή στους ντόπιους ως η πόλη των αστεριών και των φραγκοσυκιών.

Οι δύο αγρότισσες έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ για την υλοποίηση ενός σχεδίου το οποίο τους βοήθησε να ανακαινίσουν τα υπάρχοντα κτίρια σε μια μεγάλη περιοχή προκειμένου να αυξήσουν την καλλιέργεια φραγκοσυκιών.

«Χάρη στην βοήθεια της ΕΕ, κατορθώσαμε να σώσουμε την οικογενειακή μας επιχείρηση», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η οικονομική υποστήριξη περιελάμβανε την αγορά τεχνικού εξοπλισμού όπως μια μηχανή βαθμονόμησης, έναν κύλινδρο βούρτσας για φρούτα και μια μηχανή περιτυλίγματος.

Επίσης, έχτισαν μια ψυκτική μονάδα αποθήκευσης που τους επιτρέπει να διατηρούν περισσότερα φρούτα, προκειμένου να επεκταθεί η περίοδος εμπόρευσης, αλλά και ένα ζωολογικό κήπο και εγκαταστάσεις πολυμέσων.

Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Το 2016, μόνο 11% εκ των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Νέα ΚΑΠ και γυναίκες

Ανέφεραν ότι η γνώση, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι που εγγυώνται την επιτυχία της ΚΑΠ μετά το 2020.

Σύμφωνα με τους ιταλούς αγρότες, ο στόχος της επόμενης ΚΑΠ θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση ενός μάλλον απαρχαιωμένου γεωργικού τομέα που χρειάζεται ριζική αλλαγή, από την τεχνολογία μέχρι την ανανέωση των γενεών.

Μόνο το 5,6% όλων των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων διαχειρίζεται αγρότες ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ πάνω από το 31% είναι άνω των 65 ετών, για συνολικά 3,2 εκατομμύρια αγρότες που βρίσκονται τώρα σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Για να εξασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των στόχων, η γεωργία χρειάζεται επαρκή στήριξη, αλλά η νέα ΚΑΠ θα είναι μικρότερη – προβλέπεται να λάβει το 38% εκ του προϋπολογισμού της ΕΕ, το οποίο αποτελεί μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Κομισιόν: Στα 25.000 ευρώ το πλαφόν των de minimis ενισχύσεων στην γεωργία

Η Επιτροπή ενέκρινε  αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας (τις λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), αυξάνοντας το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εθνικές αρχές για τη στήριξη των γεωργών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει …

Η έξυπνη και ανθεκτική γεωργία πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου με τη συμμετοχή των γυναικών.

Η συμβολή των γυναικών στη βιομηχανία τροφίμων ήταν ανέκαθεν καθοριστική, καθώς παραδοσιακά ήταν μέρος του τελευταίου σταδίου, μετατρέποντας ένα πρωτογενές προϊόν σε εμπόρευμα μετά τις παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες.

Σήμερα, μία στις τρεις εκμεταλλεύσεις στην Ιταλία διοικείται από μια γυναίκα και περισσότερες από 400.000 γυναίκες απασχολούνται στον τομέα. Οι προσπάθειες των γυναικών στον τομέα αφορούν την αναγέννηση επιχειρήσεων με νέες δραστηριότητες που συνδέονται με την ποιότητα των τροφίμων, μετατρέποντας την αρχαία τεχνογνωσία σε οικονομικά.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδύεται και στον αγροτουριστικό τομέα, χάρη στις καινοτόμες δεξιότητες των γυναικών. Οι γυναίκες διαχειρίζονται κατά μέσο όρο το 40% περίπου των ιταλικών εταιρειών αγροτουρισμού.

Παλιές αγροικίες και αγροκτήματα έχουν μετατραπεί σε πανέμορφες σύγχρονες αγροικίες, εξοπλισμένες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ η τουριστική κίνηση συνεχώς αυξάνεται, παρά την οικονομική κρίση.

[Επιμέλεια: Gerardo Fortuna, Sarantis Michalopoulos, Zoran Radosavljevic, Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/pos-i-kap-esose-dyo-agrotisses-apo-ti-notia-italia/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-7/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-7/#respond Thu, 28 Feb 2019 10:18:31 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094100 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Super Barnier: ο Michel Barnier δεν δίστασε να είναι σκληρός απέναντι στην κεντροδεξιά πολιτική οικογένειά του (EPP) και μαλακός απέναντι στο Macron κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης. Δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να διευκρινίσουν τη γραμμή τους όσον αφορά την εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία και επαίνεσε τον Macron για τη θέση του σχετικά με το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το Reuters ανέφερθηκε σε πηγή του, λέγοντας ότι o Macron θα επιθυμούσε να δει τον Barnier ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ειδήσεις αυτές θα αποτελέσουν πονοκέφαλο για τον Manfred Weber, τον επίσημο αλλά μη δημοφιλή υποψήφιο του ΕΛΚ. Ο Barnier είναι ήδη σεβαστός στις Βρυξέλλες, αλλά με τις ευλογίες του Macron θα μπορούσε να ξεπεράσει τον Weber. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει δεύτερο δημοψήφισμα: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα του θα υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς το εναλλακτικό του σχέδιο για το Brexit έχασε τη μάχη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θα υποστηρίξουμε μια δημόσια ψηφοφορία για να αποτρέψουμε ένα καταστρεπτικό Brexit από τους Tory ή ένα καταστροφικό αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόρμπιν μετά τη χθεσινή ψηφοφορία.

Τα μέτρα των Εργατικών ήθελαν το Ηνωμένο Βασίλειο να συνάπτει μια τελωνειακή σχέση με την ΕΕ. Ωστόσο, ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα εξερευνήσει επίσης άλλες επιλογές, όπως η άσκηση πίεσης για άλλες γενικές εκλογές. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Γερμανικό γεράκι: Το 2018, η γερμανική κεντρική τράπεζα σημείωσε κέρδη 2,5 δισ. Ευρώ έναντι 2 δισ. Ευρώ το 2017. Η επιτυχία αυτή βοήθησε τον σημερινό τραπεζικό επικεφαλής Jens Weidmann να διοριστεί για δεύτερη οκταετή θητεία ως πρόεδρος της Deutsche Bundesbank. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στη διαδρομή για να ακολουθήσει τον Mario Draghi στην πολυπόθητη προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία είναι εντάξει με την επέκταση του Brexit: ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κάλεσε τη Theresa να μην παρατείνει την αβεβαιότητα του Brexit, αφότου η ίδια έδωσε στους βουλευτές της το δικαίωμα να ψηφίσουν για την παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου με την ΕΕ.

Ο κ. Pedro Sánchez, του οποίου η κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει κανόνες σχετικά με το καθεστώς των Βρετανών πολιτών που ζουν στην Ισπανία μετά το Brexit, δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί σε πιθανή παράταση εάν το Westminster υπερψηφίσει μια τέτοια πρόταση. «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα με καθυστέρηση των προθεσμιών δεν είναι μια λογική ή επιθυμητή εναλλακτική λύση», δήλωσε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο του θα εγκρίνει ένα διάταγμα που θα καλύπτει τα ενδεχόμενα ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

«Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ισπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι θεμελιώδης για την κυβέρνηση της Ισπανίας». «Υπάρχουν επίσης σχέδια για διοικητική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις», πρόσθεσε. (EFE-EPA / EuroEFE.EA.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Οι ευρωσκεπτικιστές ενώνονται: Νέος ευρωσκεπτικιστικός συνασπισμός δεξιών κομμάτων ιδρύθηκε στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος ενός πρώην ράπερ και μιας ομάδας υπό την ηγεσία ενός αμφιλεγόμενου υποψηφίου για τη δημαρχία του Γκντανσκ. Ο συνασπισμός ισχυρίζεται ότι δεν είναι αντιευρωπαϊκός, αλλά φιλοπολωνικός.

Η Πολωνία ενάντια στον προστατευτισμό της αγοράς της ΕΕ: ​​Η Πολωνία υπέγραψε επιστολή προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, όπου η χώρα και άλλα 16 κράτη μέλη εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποστηρίξουν τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της ΕΕ. «Είναι η αντίδρασή μας απέναντι στον αυξανόμενο κίνδυνο προστατευτισμού στην ΕΕ», ανέφερε ο Πολωνός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Konrad Szymański.

Βρετανοί στην Πολωνία: Η Βαρσοβία θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα για τους 6.000 Βρετανούς πολίτες που ζουν μόνιμα στην Πολωνία, σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία για το Brexit. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πρόεκιται να αλλάξει το χρονικό διάστημα που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα μπορούν να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα χωρίς άδεια. Προς το παρόν είναι τρεις μήνες. (EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι Τσέχοι στο διάστημα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο συμφώνησαν για την επέκταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GSA) με έδρα την Πράγα. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει σημαντική ώθηση για την τσεχική οικονομία, φέρνοντας περισσότερα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και προσφέροντας εργασιακή απασχόληση σε 700 άτομα (σήμερα 500).

Απόκλιση της καινοτομίας: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει έλλειψη καινοτόμων τσεχικών επιχειρήσεων. Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ προειδοποίησε επίσης ότι τα δημόσια οικονομικά ήταν υγιή, αλλά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα είναι λιγότερο ευνοημένη. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Μην με κάνετε ευρωβουλευτή: Ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, ο Igor Matovič, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος OĽaNO (ECR), ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ως επικεφαλής του καταλόγου του κόμματος του. Αν εκλεγεί, όμως, δεν σκοπεύει να αποδεχθεί τη νέα του θέση. Αντ ‘αυτού, αναζητά μόνο μια νέα εντολή για το σλοβακικό κοινοβούλιο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε διαφορά απόψεων στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματός του και σε θέματα όπως οι ΗΠΑ. Ορκίστηκε δε, ότι θα παραιτηθεί εάν πέσει κάτω από 50.000 ψήφους. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΡΩΜΗ

Κίνδυνος μετάδοσης: Η Επιτροπή ανησυχεί για το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας και σε μια νέα έκθεση αναφέρει ότι «το υψηλό επίπεδο χρέους είναι μια πιθανή πηγή αρνητικών επιπτώσεων για τη ζώνη του ευρώ». Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παραμένει επίσης επιφυλακτικό σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 και τα δύο εμβληματικά μέτρα: μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και βασικό εισόδημα. (Gerardo Fortuna)

 

ΑΘΗΝΑ

Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την Αθήνα: Η Κομισιόν δεν είναι επίσης ευχαριστημένη από τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά ούτε και εκτιμά ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Επέκρινε επίσης τις καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Αν και αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ των αποδόσεων των ομολόγων (από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) παραμένει αβέβαιο.

Η αντιπολίτευση επισκέπτεται τη Ρωσία: Τη Μόσχα θα επισκεφθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, προέτρεψε τη Ρωσία να επενδύσει στην πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό και την ακίνητη περιουσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης πρέπει να διαφοροποιηθούν. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Kövesi κερδίζει την υποστήριξη του ΕΚ: Τόσο η επιτροπή δικαιοσύνης όσο και η επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν την προσπάθεια της Laura Kövesi να γίνει ο πρώτος γενικός εισαγγελέας της ΕΕ. Ωστόσο, η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της Ρουμανίας αντιμετωπίζει τώρα ένα πιο σκληρό αγώνα, αυτόν του να κερδίσει την υποστήριξη των κρατών μελών, καθώς η ρουμανική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα εναντίον της υποψηφιότητάς της. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Πέντε περιφέρειες μεταξύ των φτωχότερων στην ΕΕ: Η βορειοδυτική περιοχή της Βουλγαρίας κατέχει την τελευταία θέση σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Μεταξύ των 20 περιφερειών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ, πέντε ανήκαν στη Βουλγαρία. (Dnevnik.bg – Εταίρος ενημέρωσης EURACTIV)

Σοσιαλιστικό σκάνδαλο: Οι σοσιαλιστές της Βουλγαρίας (BSP), η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη, εγκατέλειψε το κοινοβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, δηλώνοντας ότι οι δίκαιες εκλογές δεν ήταν εγγυημένες μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον εκλογικό κώδικα.

Ωστόσο, δύο βουλευτές του BSP ταξίδεψαν με κοινοβουλευτικές δαπάνες από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου για να παραστούν στην τουριστική έκθεση στην Αυστρία. Εξοργισμένη δήλωσε η ηγέτης της BSP Kornelia Ninova, αναφέροντας ότι ζήτησε από τους βουλευτές να επιστρέψουν τα χρήματα για τα έξοδα του ταξιδιού τους. Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς άδεια από το κόμμα εξαρχής. Η επικεφαλής του κοινοβουλίου Tsveta Karayancheva, από το κυβερνών κόμμα GERB, προέτρεψε τη Ninova να αποκαλύψει ποιος εξουσιοδότησε το ταξίδι. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο υπουργός περιβάλλοντος παραιτείται: Ο Πρωθυπουργός Μarjan Šarec δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού περιβάλλοντος Jure Leben, αφού ο δεύτερος ενεπλάκη σε σκάνδαλο κατασκευής σιδηροδρόμων. Τα χρήματα από το σχέδιο φέρονται ότι κατέληξαν στο ταμείο του κόμματός του (ALDE). Είναι η τρίτη υπουργική παραίτηση από την ίδρυση της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η κυβέρνηση θα πετάξει ψηλά: Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το HDZ (EPP) θα εξασφαλίσει πέντε ευρωβουλευτές το Μάιο, το SDP (S&D) τρεις και το κόμμα Ανθρώπινη Ασπίδα δύο (σε συμμαχία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων). Οι υπόλοιπες δύο έδρες θα πρέπει να χωριστούν μεταξύ του HDZ και μερικών μικρότερων κομμάτων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Σκεφτείτε θετικά: ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία David McAllister συμφώνησαν ότι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον.

Ο κ. Vučić δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σπάσει τη σιωπή της για την έλλειψη εφαρμογής της Συμφωνίας των Βρυξελλών, καθώς και για την εισαγωγή φόρων στα εμπορεύματα από τη Σερβία. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-7/feed/ 0
Δίκτυα κινηματογράφων: ανοιχτές οι αιτήσεις για τη δεύτερη φάση του προγράμματος https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/diktya-kinimatografon-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ti-deyteri-fasi-toy-programmatos/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/diktya-kinimatografon-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ti-deyteri-fasi-toy-programmatos/#respond Thu, 28 Feb 2019 07:00:16 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093147 Δράσεις για την υποστήριξη και διασύνδεση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κινηματογράφου προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Cinema Networks 2019

Επιλέξιμος υποψήφιος είναι εταίρος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεωνμε αριθμό EACEA / 06/2018, στην οποία χορηγήθηκε διετές σύμβαση-πλαίσιο εταιρικής σχέσης το 2018. Ο εκτελεστικός οργανισμός θα κληθεί να υποβάλει πρόταση για τον εταίρο του για το δεύτερο ετήσιο έργο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», στο οποίο ανήκει η παρούσα πρόσκληση, μία από τις προτεραιότητες αποτελεί η αύξηση της ικανότητας των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα με δυνατότητα κυκλοφορίας εντός και εκτός της Ένωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές με τη συμμετοχή και των τηλεοπτικών φορέων.

Ο αιτών και οι εταίροι μπορούν να είναι ιδιωτικοί φορείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Σύνδεσμοι και Σωματεία μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 31/05/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/diktya-kinimatografon-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ti-deyteri-fasi-toy-programmatos/feed/ 0
Νίμιτς: υπάρχουν ζητήματα με τα εμπορικά σήματα στη Μακεδονία – ανησυχία για τον αλυτρωτισμό https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/nimits-yparchoyn-zitimata-me-ta-emporika-simata-sti-makedonia-anisychia-gia-ton-alytrotismo/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/nimits-yparchoyn-zitimata-me-ta-emporika-simata-sti-makedonia-anisychia-gia-ton-alytrotismo/#respond Thu, 28 Feb 2019 06:00:43 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094066 «Κάθε χρόνο ρωτούσα (Αθήνα και Σκόπια) αν πράγματι με ήθελαν ακόμη να παραμείνω. Γιατί στη διαπραγμάτευση, δεν μπορείς να παραμείνεις αν δεν απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης και των δύο πλευρών, πρέπει να αποσυρθείς. Μου έλεγαν πάντα, μείνε ακόμη ένα χρόνο, δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως συνέχισε την προσπάθεια».

Με αυτά τα λόγια, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, ο μακροβιότερος απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, περιέγραψε σήμερα το πώς παρέμεινε στη θέση του για 20 χρόνια και ευτύχησε να δει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν επιτυχή κατάληξη. Ήταν καλεσμένος στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών, από τον Στεφάν Ντουζαρίκ, τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

«Αυτό μου έδινε ελπίδα. Γιατί πίστευα ότι ως πρόβλημα ήταν επιλύσιμο. Ηταν πραγματικό, αλλά επιλύσιμο», τόνισε όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε πως τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, είπε πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο να προσέχει τα συμφέροντά της. Ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε πως για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια.

«Ήταν τιμή μου που μπόρεσα να βοηθήσω», πρόσθεσε.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς, είπε πως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η συνταγματική της ονομασία θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως προκλητική και το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε οδηγία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να χειριστεί το θέμα, με τα ψηφίσματά του το 1993. «Δεν ήταν το όνομα της χώρας, ήταν ένας προσδιορισμός μέχρις ότου καθοριστεί το όνομα. Για παράδειγμα, σα να λέμε το παιδί του κυρίου και της κυρίας Νίμιτς, μέχρις ότου οι γονείς συμφωνήσουν στο όνομα. Όμως αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν κι αυτό συνεχίζεται για 24 χρόνια, το παιδί δεν μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη ζωή».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, που κυρώθηκε κι από τις δύο χώρες και τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, υπενθύμισε πως «αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα, θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Όμως σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα. Και όμως επιλύθηκαν», είπε ο Μάθιου Νίμιτς, πιστώνοντας για τη συμφωνία στο μεγαλύτερο βαθμό, τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, «οι οποίοι προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν».

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα, έκανε μία σύντομη αναφορά στις διαπραγματεύσεις του με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ – κυρίως στη Βιέννη – οι οποίες τελικά κατέληξαν σε μία συμφωνία που αφορά ένα ολόκληρο εύρος θεμάτων, μεταξύ άλλων και τα σχολικά βιβλία, και θέματα που προκαλούν, την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας κ.ά..

«Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή. Η Ελλάδα ήρε τις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λύση, και τώρα το δικό μου έργο τελείωσε».

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ. Νίμιτς είπε πως έχει θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία.

«Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτήρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’…».

Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο για τους Ελληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ‘Μακεδόνας'(Macedonian) όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο ‘Μακεδόνες’ αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι θα υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και των ανθρώπων, όμως, όπως κάθε τι, θα τα επεξεργάζονται. «Οι Αμερικανοί κι οι Καναδοί έχουν ακόμη ζητήματα που προσπαθούν να λύσουν», είπε χαριτολογώντας.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την διαπραγμάτευση της διαφοράς Αθηνών – Σκοπίων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές, όπως το Κυπριακό και το Ιρλανδικό, ο κ. Νίμιτς που είχε εμπλοκή και στα δύο (στο Κυπριακό όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977, την περίοδο του σχεδίου ΗΠΑ-Καναδά- Βρετανίας), είπε πως στην επίλυση των διαφορών η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική.

«Κάποια από αυτά (τα προβλήματα) είναι πολύ προφανή. Σχετίζονται με την ταυτότητα, εθνικές διαφορές, ιστορικές διαφορές… Η ιστορία της Κύπρου ή της Ιρλανδίας… Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Υπάρχουν όμως ιστορικές στιγμές όπου συμβαίνει».

Για το Κυπριακό είπε πως η δυναμική του σχετίζεται, όχι μόνο με τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.ά..

«Πιστεύω πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι να κρατάς τη διαδικασία ενεργή. Στα 24 χρόνια, στο θέμα της μακεδονικής ονομασίας υπήρχαν στιγμές όπου δεν υπήρχε πρόοδος και τα πράγματα φαίνονταν μαύρα. Αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε πάντοτε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, συνεχίσαμε να ανταλλάσουμε προτάσεις, παρατηρώντας για ανοίγματα, μιλώντας στους ανθρώπους κι ακούγοντας τις ανησυχίες τους. Κι όταν ήλθε η σωστή σύνθεση, ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω πως σ’ αυτόν τον τομέα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση των σχέσεων. Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διαχειρίσου το».

Απαντώντας σ’ όσους, μιλώντας για το Κυπριακό το χαρακτηρίζουν «κατεψυγμένο πρόβλημα» όπου δεν υπάρχει πρόοδος, ο διεθνής μεσολαβητής είπε πως «συγκρίνοντάς το με τη Συρία και μέρη όπου σκοτώνονται άνθρωποι .. και παιδιά, τι θέλουμε; Μία διαμάχη όπου (οι άνθρωποι) ζουν μία κανονική ζωή, ή ένα πραγματικά θερμό πόλεμο; Διάλογο, ακόμη κι αν χρειάζονται χρόνια και χρόνια…».

Πηγή: https://www.voria.gr/article/nimits-iparchoun-zitimata-stin-emporiki-chrisi-tou-onomatos-makedonia

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/nimits-yparchoyn-zitimata-me-ta-emporika-simata-sti-makedonia-anisychia-gia-ton-alytrotismo/feed/ 0
Κυβέρνηση: προστατευμένα τα σήματα από ελληνικές επιχειρήσεις με αναφορές στην Μακεδονία https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/kyvernisi-prostateymena-ta-simata-apo-ellinikes-epicheiriseis-me-anafores-stin-makedonia/ https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/kyvernisi-prostateymena-ta-simata-apo-ellinikes-epicheiriseis-me-anafores-stin-makedonia/#respond Thu, 28 Feb 2019 06:00:17 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094043 Τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα. Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, σχετικά  με τα εμπορικά σήματα στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενώ σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, όπως ανέφερε ο ίδιος, από τη φύση τους, οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε ολόκληρα κράτη, και αναγνωρίζονται εντός της ΕΕ και όπου υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ο κ. Αυλωνίτης συμπλήρωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης από εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να διατυπωθούν οι οποιεσδήποτε ενστάσεις, να εξεταστούν ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και να αποφευχθεί σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κλπ

Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και η επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα είναι ενεργή τουλάχιστον για τρία χρόνια. Μέσα από το δίαλογο των επιχειρηματιών να αμβλύνονται οι διαφορές.

Ο κ. Αυλωνίτης είπε ότι δεν υπάρχουν πολλές καταχωρήσεις στο Ευρωπαϊκό Γραφείο καταχώρησης σημάτων (19) με την αναφορά σε Μακεδονία, Μακεδονικό κλπ ενώ, γενικότερα, δεν παρατηρείται αυξητική τάση στην κατοχύρωση σημάτων από ελληνικές επιχειρήσεις.

«Το ότι οι καταχωρήσεις είναι λίγες δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι θέμα επιχειρηματικών επιλογών και δεν θα έρθουν σε δυσμενέστερη θέση οι ελληνικές επιχειρήσεις» σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συγκροτημένη εμπορική πολιτική και σήμερα κίνδυνοι σύγχυσης υπάρχουν. Η πρόκληση είναι τα ελληνικά προιόντα να αποκτήσουν την εξωστρέφεια που αξίζει στην ποιότητα τους και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και σε αυτή την προσπάθεια η συμφωνία δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. ‘Αλλο οι αυστηρά νομικές πρόνοιες της συμφωνιας και άλλο η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να εξασφαλίζεται η διακριτότητα. Η συμφωνία δημιουργεί μια δυναμική για διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα και τελικά να επέλθει η βαλκανική συνανάπτυξη».

Τέλος σχολίασε ότι οι αναφορές για πλήθος μηνύσεων που ενδεχόμενα να προκύψουν από την συμφωνία είναι ανυπόστατες. «Η συμφωνία δεν δίνει πάτημα σε μηνύσεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Αυλωνίτης.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/kyvernisi-prostateymena-ta-simata-apo-ellinikes-epicheiriseis-me-anafores-stin-makedonia/feed/ 0
Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα – συνέντευξη στο Ρωσικό Πρακτορείο TASS https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/episkepsi-mitsotaki-sti-moscha-synenteyxi-sto-rosiko-praktoreio-tass/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/episkepsi-mitsotaki-sti-moscha-synenteyxi-sto-rosiko-praktoreio-tass/#respond Thu, 28 Feb 2019 05:45:40 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094061 Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη για αύριο Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται οι εξής συναντήσεις:

  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δούμα, κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν, στο κτίριο της Δούμα
  • Συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες
  • Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ.  Ντμίτρι Μεντβέντεφ
  • Γεύμα εργασίας παρατιθέμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν όψει της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη στο Ρωσικό πρακτορείο TASS. Στον πρόλογό του το Ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει, ακόμη, ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα σε σχετική επίσημη ανακοίνωση η ΝΔ «πανηγυρίζει» ότι «μετά το Bloomberg, τους Financial Times, την ιταλική RAI, και το CNBC, σήμερα και το ρωσικό πρακτορείο TASS προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο πρακτορείο TASS:  

Κύριε Μητσοτάκη, στα σχέδια σας είναι η επίσκεψη στη Μόσχα. Ποιους σκοπεύετε να συναντήσετε εκεί και ποια θέματα σκοπεύετε να συζητήσετε;

Θα έχω σειρά σημαντικών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν. Προσδοκώ σε ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων. Για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η κατάσταση στη Συρία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Όλα αυτά θα τα συζητήσω υπό το πρίσμα της άποψης ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερο ρόλο αλλά και ευθύνη στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη.

Κρίνοντας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα έναντι του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μπορεί να κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αν γίνετε πρωθυπουργός της χώρας, ποιες αλλαγές προτίθεστε να κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία; Πώς προτείνετε να βελτιώσετε τις σχέσεις αυτές σε διάφορους τομείς;

Ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και ευρύτερα την γεωπολιτική βαρύτητα, το κύρος και τον περιφερειακό της ρόλο. Πιστεύω σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι, της επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία. Θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα το 1979. Για να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των αντίστοιχων θεμελιωδών προτεραιοτήτων, την ειλικρινή συνεργασία και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κρατών. Στη βάση αυτών των θεμελιακών παραδοχών, πιστεύω ακράδαντα ότι η συστηματική επικοινωνία Ελλάδας-Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα θα ενισχύσει τη δυναμική της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μου για τη σταθερή και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα.

Πώς βλέπετε τις προοπτικές επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και ρωσικών περιφερειών;

Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Με σημείο εκκίνησης το στέρεο πλέγμα των διαχρονικών σχέσεών μας, πιστεύω ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους.

Σε ποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας θεωρείτε ότι οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν τα χρήματά τους; 

Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα αλλά και τους τομείς της υγείας και της αξιοποίησης ακινήτων. Υπάρχουν άλλωστε, ήδη, ορισμένα επιτυχημένα δείγματα γραφής. Η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στην Ήπειρο και η αγορά της από ρωσική εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης, την αύξηση των θέσεων εργασίας και παράλληλα την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Η «Δωδώνη» δείχνει τον δρόμο της στενότερης οικονομικής συνεργασίας που θα πρέπει ακολουθήσουμε.
Η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις ρωσικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής για το άνοιγμα τους στις δυτικές αγορές. Μπορεί να συμβάλλει ώστε τα ρωσικά προϊόντα να γίνουν πιο εξωστρεφή και να απευθυνθούν πιο αποτελεσματικά στους καταναλωτές της ΕΕ. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών ρωσικών επιτευγμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης εμπορικής αξίας. Ενώ και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές δυνατότητες δραστηριοποίησης.

Η ενέργεια είναι ένας σημαντικός τομέας της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πάνω από το 65% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από την Ελλάδα είναι ρωσικό. Αντί για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο δεν υλοποιήθηκε και το οποίο θα μετέφερε το αέριο μεταξύ άλλων και μέσω της Ελλάδας, τώρα υλοποιείται ενεργά το έργο του αγωγού Turkish Stream, μέσω του οποίου το ρωσικό φυσικό αέριο θα έρθει στην Τουρκία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα υπογράμμισε πρόσφατα την επιθυμία της να περάσει Turkish Stream από το έδαφός της. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας σε αυτό το θέμα;

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας, ως απαραίτητη αρχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι εξάλλου μια πολιτική που θεμελιώθηκε από την παράταξή μας, ώστε να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, και την τελευταία απόφαση της ΕΕ για τους κανόνες που αφορούν τους αγωγούς, εξετάζουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II και θεωρούμε πως πρέπει να ισχύσει το πλαίσιο που διαμορφώνει η ΕΕ.

Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι η οικονομία της επηρεάστηκε σοβαρά από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και ανέφερε ότι θα υποστήριζε την όσο το δυνατόν συντομότερη κατάργησή τους. Εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία, θα επιδιώξει να άρει τις κυρώσεις;

Οι ευρώ-ρωσικές σχέσεις έχουν περάσει από δύσκολες ατραπούς. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομηθεί βήμα-βήμα, χωρίς τεχνητές κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι εκτόνωσης της σημερινής έντασης. Η Ευρώπη θα αξιολογούσε σοβαρά κάθε κίνηση της Μόσχας προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιθυμία μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων υπό τους όρους βεβαίως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η καλή γειτονία. Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι το 2019 θα ανακηρυχθεί σε Έτος Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αντιστρόφως Έτος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Ρωσία. Πώς βλέπετε τη συνεργασία των χωρών μας σε αυτή τη αφιερωματική χρονιά;

Η πολιτιστική συνεργασία είναι ένας σημαντικός πυλώνας στήριξης των διμερών σχέσεων. Για τους Έλληνες, η κλασική ρωσική λογοτεχνία αλλά και η πιο σύγχρονη, ήταν και παραμένει το κλειδί για την κατανόηση της ρωσικής ψυχής. Γι’ αυτό, θεωρώ σημαντική τη διπλή αυτή ανακήρυξη και περιμένω με ενδιαφέρον να δω ένα ευρύ και ουσιαστικό πρόγραμμα δράσεων.

Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, η οποία προέβλεπε την αλλαγή της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία, τέθηκε σε ισχύ. Ανοίγει το δρόμο για τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το κόμμα σας καταψήφισε στο κοινοβούλιο την επικύρωση αυτής της συμφωνίας. Η Νέα Δημοκρατία θα θέσει εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών εάν κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές;

Αποτελεί τεκμηριωμένη θέση της ΝΔ ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών.  Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα ώστε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε, να προστατεύσει σε απόλυτο βαθμό τα  ελληνικά συμφέροντα και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία. Και βέβαια, έχω κάνει απολύτως σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση.

Θα ήθελα επίσης να σας ζητήσω να σχολιάσετε την ανακοίνωση για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF) εντός έξι μηνών. Πώς νομίζετε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια αντιπυραυλική ομπρέλα στη Ρουμανία και πρόκειται να το πράξουν στην Πολωνία. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να απειλήσει την Ελλάδα, δεδομένου ότι στην επικράτειά της υπάρχουν οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα; 

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ και του συνόλου σχεδόν των Διεθνών Οργανισμών συνεργασίας των μελών της διεθνούς κοινότητας. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει επίσης στη σημασία της ενίσχυσης των τομέων της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας. Είναι μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η οποία στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντικότερη από ποτέ. Είμαι βέβαιος ότι ένας ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος σε όλα αυτά τα πολυμερή φόρα αλλά και διμερώς, θα αποτρέψει τελικά την αναβίωση στη διεθνή ζωή της παρωχημένης λογικής του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού. Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις προς την κατεύθυνση της κοινής λογικής και της επιδίωξης για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/episkepsi-mitsotaki-sti-moscha-synenteyxi-sto-rosiko-praktoreio-tass/feed/ 0
Ανακοινώθηκε η πρώτη εξαγορά εταιρείας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/anakoinothike-i-proti-exagora-etaireias-farmakeytikis-kannavis-stin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/anakoinothike-i-proti-exagora-etaireias-farmakeytikis-kannavis-stin-ellada/#respond Thu, 28 Feb 2019 05:30:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093989 Ιδιαίτερα μεγάλο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για την φαρμακευτική κάνναβη καθώς πριν καν ξεκινήσει η παραγωγή το νέο προϊόν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας 25/2 η Urban Select Capital Corporation έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση της ελληνική Techno Agrofarm ΙΚΕ.

Σύμφωνα με την Urban Select Capital Corporation, η επένδυση στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της παρέχοντας στην εταιρεία τη δυνατότητα να ενισχύσει την παγκόσμια αγορά κάνναβης, η οποία προβλέπεται να αγγίξει τα 22 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2021.

Η Techno Agrofarm ΙΚΕ, η οποία ελέγχεται από τον όμιλο Golden Greece Cannabis Holding, ιδρύθηκε το 2018 και σήμερα παράγει στα 28 στρέμματα που διαθέτει στο Κιλκίς κλωστική κάνναβη. Τα σχέδια για τη φαρμακευτική κάνναβη, -η εταιρεία έχει υποβάλλει σχετικό φάκελο στο υπουργείο Οικονομίας- προβλέπουν την παραγωγή της σε 20 στρέμματα που βρίσκονται και αυτά στο Κιλκίς. Η αρχική επένδυση είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ ενώ στην πλήρη ανάπτυξη η επένδυση θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/anakoinothike-i-proti-exagora-etaireias-farmakeytikis-kannavis-stin-ellada/feed/ 0
Βρυξέλλες: Η Ελλάδα ζητά πανευρωπαϊκή στρατηγική για τον Τουρισμό – και ο ξεχωριστός Επίτροπος καλοδεχούμενος… https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/vryxelles-i-ellada-zita-paneyropaiki-stratigiki-gia-ton-toyrismo-kai-o-xechoristos-epitropos-kalodechoymenos/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/vryxelles-i-ellada-zita-paneyropaiki-stratigiki-gia-ton-toyrismo-kai-o-xechoristos-epitropos-kalodechoymenos/#respond Thu, 28 Feb 2019 05:00:24 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093827 Η ανάγκη δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής στον τουρισμό που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, την απασχολησιμότητα αλλά και την κοινωνική διάσταση του τουρισμού, αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης σε εκδήλωση της Euractiv στις Βρυξέλλες, την Τρίτη (26 Φεβρουαρίου). Αλλά στο περιθώριο συζητήθηκε και μια θεσμική εξέλιξη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η δυνατότητα να οριστεί ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο, με Επίτροπο Τουρισμού στην επόμενη σύνθεση της Επιτροπής.

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί το κλειδί για τη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας αλλά και για την οικονομική αναγέννηση της Ένωσης.

«Τώρα είναι η στιγμή να δεσμευτούμε για μια ολοκληρωμένη κοινή στρατηγική για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, η οποία θα βασίζεται στις τρέχουσες τάσεις και τις ανάγκες στην Ευρώπη, καθώς και για την εξεύρεση νέων πόρων για την ανάπτυξη του τομέα στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 με τα κατάλληλα μέσα, προγράμματα και χρηματοδοτοτικά κίνητρα», υπογράμμισε η κ. Κουντουρά.

«Στην Ευρώπη, έχουμε την ευθύνη και την ευκαιρία να αναδειχθούμε ως πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, σύμφωνα με τους στόχους της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030. Να συμπεριληφθεί ο τουρισμός στο όραμά μας και η δράση μας για την κοινωνική συνοχή», ανέφερε η Υπουργός.

Το 2018, περισσότερα από 700 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ευρώπη. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοίχημα για τα κράτη μέλη της Ένωσης, στόχος των οποίων είναι να αυξήσουν το μερίδιο τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι από το Ευρωκοινοβούλιο και φορείς χάραξης πολιτικής στον τουρισμό, υπογράμμισαν την ανάγκη η Κομισιόν να εξετάσει την προοπτική στη νέα προγραμματική περίοδο να ορίσει Επίτροπο αποκλειστικά υπεύθυνο για τον τουρισμό, κάτι που το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιμένει ότι δεν κρίνεται απαραίτητο προς το παρόν.

Στα πλαίσια της συζήτησης, η κ. Κουντουρά δέχθηκε ότι θα ήταν θετικό να υπάρξει τουριστικό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αλλά ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα προέκυπτε Επίτροπος αφοσιωμένος στον τουρισμό, θα ήταν περισσότερο αποδοτικό η διαχείριση της ευρωπαϊκή στρατηγικής στον τουρισμό να συμπεριληφθεί στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Το ελληνικό success story

Αναφερόμενη στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας, η Υπουργός σημείωσε ότι παρά την αντιξοότητα των συνθηκών των τελευταίων χρόνων, η χώρα πέτυχε «φαινομενική ανάπτυξη του τουρισμού ενάντια σε όλες τις πιθανότητες».

Η τουριστική πολιτική της χώρας που ξεκίνησε το 2015 αποσκοπούσε στην εδραίωση της Ελλάδας ως προορισμό 365 ημερών, ανέφερε η ίδια.

Πρόσθεσε, δε, ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και των αστικών αποδράσεων, την προώθηση νέων προορισμών και θεματικών προϊόντων, τη διεύρυνση των αγορών μεγάλων εισοδημάτων, την εναέρια συνδεσιμότητα και την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Με την εφαρμογή της πολιτικής μας, αυξήσαμε τον εσωτερικό τουρισμό κατά περισσότερο από 35%, τα τελευταία 4 χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου όρου της παγκόσμιας τουριστικής ανάπτυξης».

Το Υπουργείο Τουρισμού παραμένει αισιόδοξο για την πορεία ττων κρατήσεων και της ανάπτυξης του τουρισμού το 2019.

Το 2018 η Ελλάδα δέχθηκε 33 εκατομμύρια τουρίστες συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, εννέα επιπλέον εκατομμύρια από το 2014 και περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα από το 2017, όπως ανεφερε η Υπουργός.

Στον Τουρισμό η Ευρώπη μπορεί πολύ περισσότερα, με Επίτροπο ή χωρίς

«Η Ελλάδα ζητάει να αναγνωριστεί η αξία του τουρισμού ως πραγματική δύναμη ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία και προόδου για την κοινωνία» σημείωσαν με έμφαση στην EURACTIV.gr κύκλοι του Υπουργείου Τουρισμού, στο περιθώριο της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό καταρχήν η Ελλάδα ζητάει τη δημιουργία μία πανευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό συμβατή με τους στόχους και την αναπτυξιακής ατζέντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

«Αυτή είναι η προτεραιότητά μας», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Πρόσθεσαν μάλιστα με νόημα: «το αν θα οριστεί Επίτροπος για τον τουρισμό ή με τομέα ευθύνης και τον τουρισμό μεταξύ άλλων (πχ μεταφορές) θεωρούμε ότι ίσως επισπεύσει τα πράγματα, ως προς την επίτευξη του στόχου μας». Τόνισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες – κυρίως του Νότου – θεωρούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Σημείωσαν ωστόσο, προφανώς για να μην υπάρξει θεσμική παρεξήγηση, ότι σε κάθε περίπτωσή δεν είναι κάτι που ζητάει επίσημα η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Προτεραιότητα είναι μία ολοκληρωμένη πολιτική για τον τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με συνεργάτες της Υπουργού Τουρισμού «η Ελλάδα απέδειξε την τελευταία τετραετία ότι μπορεί να γίνει και να πετύχει και να αλλάξει την πορεία μίας χώρας, οικονομίας, κοινωνίας με θετικό τρόπο. Επομένως, γιατί να μην γίνει κάτι ανάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο;» αναρωτήθηκαν.

(το κείμενο επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραουλάνης)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/vryxelles-i-ellada-zita-paneyropaiki-stratigiki-gia-ton-toyrismo-kai-o-xechoristos-epitropos-kalodechoymenos/feed/ 0
Η Κομισιόν κατηγορεί την Telefónica ότι παραβίασε την δέσμευση συγχώνευσης https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/i-komision-katigorei-tin-telefonica-oti-paraviase-tin-desmeysi-sygchoneysis/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/i-komision-katigorei-tin-telefonica-oti-paraviase-tin-desmeysi-sygchoneysis/#respond Thu, 28 Feb 2019 04:30:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093723 Η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica απέτυχε να βοηθήσει τους ανταγωνιστές της να εισέλθουν στη γερμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, παραβιάζοντας έτσι την δέσμευση που έδωσε πριν από πέντε χρόνια, σε αντάλλαγμα της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξαγοράς της E-Plus από εκείνη, σημείωσαν οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια εμβληματική υπόθεση.

«Χρειαζόμαστε πλήρη συμμόρφωση και αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά κάθε περίπτωση όπου ενδεχομένως οι εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις τους, για αυτό αποστείλαμε σήμερα δήλωση αντιρρήσεων», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάτζερ.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό όπου μια εταιρεία σπάει τη δέσμευσή της για συγχώνευση, ανέφερε η Κομισιόν.

Το Όργανο προέβη σε κοινοποίηση αιτιάσεων προς την εταιρεία ζητώντας επίσημη αιτιολόγηση για τις πράξεις της, κάτι που αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα της έρευνας.

Η Telefonica έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου να απαντήσει.

Δίκτυο 4G

Το 2014, η Κομισιόν ενέκρινε τη συμφωνία E-Plus ύψους 8,6 δισ. ευρώ, αφού η Telefonica συμφώνησε να πουλήσει κάποιο ραδιοφάσμα και να εκμισθώσει χώρο από το δίκτυό της σε μικρότερους ανταγωνιστές.

Η εταιρεία έκανε ότι είχε υποσχεθεί, με μία ωστόσο εξαίρεση.

«Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Telefonica δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση της για πρόσβαση σε 4G μέσω χονδρικής πώλησης», δήλωσε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Όπως είπε, αυτό περιόρισε την ικανότητα τρίτων να ανταγωνίζονται στη γερμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Η Telefonica υποστήριξε ότι είχε συμμορφωθεί με την δέσμευση της.

«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απαλείψουμε τις πρόσφατες ανησυχίες της Κομισιόν», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική δήλωση.

Η διάρκεια της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της, από το εάν η Telefónica θα συνεργαστεί με την Κομισιόν αλλά και τον τρόπο που θα ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισης της.

Στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 10% του  κύκλου εργασιών της γερμανικής θυγατρικής της, εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση της δέσμευσης της.

Η Βεστάγκερ έχει λάβει σκληρά μέτρα εναντίον όσων εταιρειών παραβιάζουν διαδικαστικούς κανόνες ή δεσμεύσεις, ενώ έχει επίβάλλει πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες όπως το Facebook τα τελευταία χρόνια.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης για την παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξαγορά της WhatsApp.

Πιο πρόσφατα, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο ύψους 124,5 εκατ. ευρώ στην Altice, μια Ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, για την εφαρμογή της εξαγοράς του Πορτογαλλικού τηλεπικοινωνιακού φορέα PT Portugal πριν από την έγκριση της Κομισιόν.

(το κείμενο επιμελήθηκε στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Καραουλάνης)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/i-komision-katigorei-tin-telefonica-oti-paraviase-tin-desmeysi-sygchoneysis/feed/ 0
Κομισιόν: Στα 25.000 ευρώ το πλαφόν των de minimis ενισχύσεων στην γεωργία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/komision-sta-25-000-eyro-to-plafon-ton-de-minimis-enischyseon-stin-georgia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/komision-sta-25-000-eyro-to-plafon-ton-de-minimis-enischyseon-stin-georgia/#respond Thu, 28 Feb 2019 04:00:45 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093987

Η Επιτροπή ενέκρινε  αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας (τις λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), αυξάνοντας το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εθνικές αρχές για τη στήριξη των γεωργών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τη στήριξη προς τους γεωργούς χωρίς να στρεβλώνεται η αγορά, μειώνοντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο για τις εθνικές αρχές.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα αυξηθεί από 15 000 σε 20 000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση για περίοδο τριών ετών.

Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού, κάθε χώρα της ΕΕ διαθέτει ένα μέγιστο εθνικό ποσό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Κάθε ανώτατο εθνικό όριο θα καθορίζεται στο 1,25 % της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της χώρας κατά την ίδια τριετή περίοδο (από 1 % σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες). Πρόκειται για αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 25 %.

Εάν μια χώρα δεν δαπανά πάνω από το 50 % του συνολικού εθνικού κονδυλίου ενισχύσεων σε έναν συγκεκριμένο γεωργικό τομέα, μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά γεωργική εκμετάλλευση σε 25.000 ευρώ και το μέγιστο εθνικό ποσό ενίσχυσης στο 1,5 % της ετήσιας παραγωγής.

Πρόκειται για αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 66 % ανά γεωργό και του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 50 %.

Για τις χώρες που επιλέγουν αυτό το ανώτατο όριο, οι νέοι κανόνες απαιτούν τη δημιουργία υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων σε εθνικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό, θα επιτρέπεται η παρακολούθηση των χορηγούμενων ενισχύσεων, ώστε να απλοποιηθούν και να βελτιωθούν η παροχή και ο έλεγχος των λεγόμενων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Αρκετά κράτη μέλη τηρούν ήδη τέτοια μητρώα, οπότε θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αμέσως τα υψηλότερα ανώτατα όρια.

Τα αυξημένα ανώτατα όρια αρχίζουν να ισχύουν στις 14 Μαρτίου και μπορούν να εφαρμόζονται αναδρομικά σε ενισχύσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Η πρόταση της Επιτροπής για νέους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα αντικατοπτρίζει την αξία αυτής της μορφής στήριξης σε περιόδους κρίσης. Με την αύξηση του μέγιστου ποσού ενίσχυσης προς τους γεωργούς, οι εθνικές αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα είναι σε θέση να αντιδρούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα για τη στήριξη των ευάλωτων γεωργών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί σε μεμονωμένους γεωργούς θα αυξηθεί κατά 66 %. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα εξακολουθήσουν να συνοδεύουν τους συνήθεις κανόνες για τις κοινοποιούμενες κρατικές ενισχύσεις, τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη.»

Ιστορικό

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι χώρες της ΕΕ κοινοποιούν τις κρατικές ενισχύσεις στην Επιτροπή και δεν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο ενίσχυσης μέχρις ότου εγκριθεί από την Επιτροπή. Ωστόσο, όταν τα ποσά ενίσχυσης είναι αρκετά μικρά, όπως στην περίπτωση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, οι χώρες της ΕΕ δεν χρειάζεται να τα κοινοποιούν στην Επιτροπή ή να λαμβάνουν την άδειά της. Λόγω του μεγέθους τους, οι ενισχύσεις δεν απειλούν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην εσωτερική αγορά.

Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας χρησιμοποιούνται συνήθως από τα κράτη μέλη όταν πρέπει να δράσουν γρήγορα χωρίς να θεσπίσουν καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για πολύ ειδικούς σκοπούς, π.χ. για να συμβάλουν στην πρόληψη ή στην εξάλειψη ασθενειών των ζώων αμέσως μόλις εκδηλωθεί κάποια εστία, ή για την αποζημίωση γεωργών για ζημίες που προκαλούνται από ζώα τα οποία δεν προστατεύονται δυνάμει της ενωσιακής ή της εθνικής νομοθεσίας, όπως οι αγριόχοιροι. Οι ζημίες που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη ζώων (λύκους, λύγκες, αρκούδες, κ.λπ.) μπορούν να αποζημιωθούν στο πλαίσιο των κανόνων για τις κοινοποιούμενες κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή προέβη σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις τους κατά την οριστικοποίηση των τροποποιήσεων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/komision-sta-25-000-eyro-to-plafon-ton-de-minimis-enischyseon-stin-georgia/feed/ 0
Μια γροθιά η Πολωνική αντιπολίτευση για τις ευρωπαϊκές εκλογές https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/mia-grothia-i-poloniki-antipoliteysi-gia-tis-eyropaikes-ekloges/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/mia-grothia-i-poloniki-antipoliteysi-gia-tis-eyropaikes-ekloges/#respond Thu, 28 Feb 2019 03:30:44 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093952 Πέντε Πολωνικά κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσίασαν τον συνασπισμό τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, κατηγορώντας τους συντηρητικούς κυβερνώντες ότι αναζητούν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα κάνουμε αδύνατο για οποιονδήποτε να βγάλει την Πολωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα (PO), του Πολωνικού Αγροτικού Κόμματος (PSL), του φιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna, των Σοσιαλδημοκρατών (SLD) και των Πρασίνων.

«Δημιουργούμε τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για να υπερασπιστούμε την Πολωνία ενάντια στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, εναντίον εκείνων που αποδυναμώνουν και καταστρέφουν την Πολωνική θέση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα Grzegorz Schetyna.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Πολωνίας κατηγορούν ευθέως το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι θέλει να απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ, μια κατηγορία που όμως απορρίπτει ο ηγέτης του, Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε ήδη μια ταραγμένη σχέση με τις Βρυξέλλες από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση δέχτηκε τελικά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ που την διέταξε να αναστείλει έναν νόμο που θα μείωνε την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που ανάγκασε τους παλαιότερους δικαστές να παραιτηθούν.

Η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία σχετικά με τη δικαστική ανεξαρτησία της χώρας αλλά η κυβέρνηση επέμεινε ότι στόχος ήταν η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και οι νεοσυσταθείσες συμμαχίες εξασφαλίζουν καθείς από περίπου 40%.

Άλλο ένα 10% πηγαίνει στην Άνοιξη που είναι ένα καινούριο προοδευτικό κόμμα, ενώ το 7% πάει στο αντισυστημικό κίνημα Κουκίζ.

Το Σάββατο η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 9,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η πρώτη δόση θα δοθεί εντός του  έτους και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις βουλευτικές εκλογές.

Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει επίδομα 110 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς κάτω των 26 ετών και βελτιωμένες δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι υποσχέσεις του κόμματος για κοινωνικές και οικονομικές δαπάνες, σε συνδυασμό με μια εθνικιστική, ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική πλατφόρμα, βοήθησαν την κατάκτηση της εξουσίας στο 2015, κερδίζοντας τόσο τις προεδρικές όσο και τις βουλευτικές εκλογές.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/mia-grothia-i-poloniki-antipoliteysi-gia-tis-eyropaikes-ekloges/feed/ 0
Πόσο θα αντέξει η «αυλή» του Τσίπρα https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/opinion/poso-tha-antexei-i-ayli-toy-tsipra/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/opinion/poso-tha-antexei-i-ayli-toy-tsipra/#respond Thu, 28 Feb 2019 03:00:58 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10093820 Άπαντες οι Συριζαίοι οφείλουν μεγάλες χάρες στον Αλέξη Τσίπρα. Τους άνοιξε τις πόρτες της εξουσίας, μεσούσης της πιο δραματικής μεταπολιτικής οικονομικής κρίσης στη χώρα και τους πρόσφερε χρήμα και οφίτσια την ώρα που για τους περισσότερους Έλληνες τα εισοδήματά τους κατέρρεαν και οι περιουσίες τους απειλούνταν.

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, οικονομολόγος και ειδικός της επικοινωνίας, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Σε δύσκολες έτσι στιγμές για τη χώρα , οι πιο απίθανοι άνθρωποι βρέθηκαν να δεκαπλασιάζουν τα έσοδά τους, να αποκτούν εξουσία και κυρίως να βγαίνουν από την αφάνεια. Το δε παιχνίδι του Αλ. Τσίπρα για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα υπήρξε καλά μελετημένο και από πλευράς τακτικής άψογα σχεδιασμένο.

Μετά την  εκδήλωση της κρίσης, πρώτος στόχος του αρχηγού του Σύριζα ήταν να φέρει κοντά του το αντισημιτικό και τριτοκοσμικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν «πήγαινε» ούτε τον Γ.Α. Παπανδρέου, ούτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αμφότεροι αυτοί οι πολιτικοί ηγέτες, ως εκ του επιπέδου τους και μόνον, δεν μπορούσαν να είναι αρεστοί σε τύπους όπως ο Σπίρτζης, ο Κουρουμπλής και άλλοι, για τους οποίους ο λαϊκισμός είναι τρόπος ζωής.

Κατά δεύτερο λόγο, από το 2012 και μετά, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να φλερτάρει με τον Κ. Καραμανλή και το φιλικό προς αυτόν κομμάτι της ΝΔ, το οποίο ήταν δυσαρεστημένο με τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και πέρα για πέρα εχθρικό προς το φιλοευρωπαϊκό ΠΑΣΟΚ και την οικογένεια Μητσοτάκη, υπό την ευρεία εικόνα. Από την άποψη αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία υπήρξε η επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σημαντικός επίσης στόχος του σημερινού πρωθυπουργού από τις αρχές του 2014 ήταν να απαλλαγεί από ανεπίδεκτα αλλαγής νοοτροπίας και ιδεολογίας στελέχη του κόμματος του και από «νούμερα» όπως η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Νίκο Παππά, η απαλλαγή αυτή είναι βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο και άρα για τη δημιουργία μιας νέας ελληνικού τύπου σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής στην Ελλάδα.

Σήμερα αυτός είναι ο κύριος στόχος του πρωθυπουργού και οι απώτερες προθέσεις του, προκύπτουν πλέον ξεκάθαρα από τις τελευταίες επιλογές του, τις σχετικές με τα πρόσωπα στα οποία  ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα. Για να παραμείνει το παιχνίδι της εξουσίας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε θέσεις-κλειδιά στο κράτος τοποθετεί πρόσωπα που όπως πολύ σωστά επισημαίνει και στα «Νέα» ο συνάδελφος Άρης Ραβανός, θέλει να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του Σύριζα στις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα όμως θα είναι και ένα είδος «φρουρών» του Πρωθυπουργού στο παιχνίδι εξουσίας της επόμενης ημέρας.

Αυτή η «ομάδα» των νέων ανθρώπων, των «σωματοφυλάκων» του Τσίπρα, είναι μεταξύ 30 και 45 ετών και έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικά πόστα στο κράτος, στο κόμμα και στην ΚΟ. Αν και δεν είναι ομογενοποιημένη ομάδα, έχουν ως σημείο αναφοράς τον Πρωθυπουργό και αρκετοί εξ αυτών έχουν κοινή πορεία στα αμφιθέατρα, στο κόμμα και σε κοινωνικές διαδικασίες.

Η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με καλές σπουδές, μεταπτυχιακά και οι περισσότεροι είναι κάτοχοι διδακτορικών και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη περίοδο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και οι πρόσφατες αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά και οι διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενισχύουν την άποψη ότι ο στόχος του Αλ. Τσίπρα, είναι να ανανεωθεί σημαντικά η ΚΟ, καθώς θέλει μετεκλογικά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να είναι εντελώς αλλαγμένος και με τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

Είναι δε πλέον ηλίου φαεινότερον ότι στον  κεντρικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρόσωπα που πορεύτηκαν με τον Τσίπρα επί χρόνια, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που ήταν γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (το ίδιο πόστο είχε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Εργασίας και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων) η οποία διαδέχθηκε τη Νεολαία του Συνασπισμού, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρωθυπουργός.

Επίσης η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναβαθμίσει σε υπουργό Εσωτερικών (πρώτο τη τάξει υπουργό) τον Αλέξη Χαρίτση ήταν χαρακτηριστική της στρατηγικής του για την επόμενη μέρα σε κόμμα και ΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και άλλα στελέχη, όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (γνωρίζεται με τον Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια), η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου (πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού), ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος που έχει ανοικτή γραμμή με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Στην ομάδα των «σωματοφυλάκων» του Τσίπρα εντάσσεται και η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης (μέχρι πρότινος υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης), ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, κ.ά.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αυτό του πόσο συμπαγής θα υπάρξει αυτή η ομάδα μετά μια εκλογική ήττα και πώς θα αντιδράσουν σ΄αυτήν οι διαφωνούντες με τις διαδικασίες διεύρυνσης του Σύριζα που προωθεί ο πρωθυπουργός.

Στην παρούσα φάση, είναι πέραν κάθε αφισβήτησης ότι ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει συστηματικά την επόμενη μέρα στο κόμμα. Θα συνεχίσει το σχέδιο του για την αποκαλούμενη από τον  ίδιο «δημιουργία προοδευτικού μετώπου», γεγονός που συνεπάγεται και την ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όμως, η διαδικασία αυτή, ήδη δέχεται ενστάσεις,που είναι ήπιες για την ώρα αλλά που σίγουρα θα γίνουν πολύ πιο έντονες στην περίπτωση μιας εκλογικής ήττας.

Προς αποφυγήν της τελευταίας λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να κερδίζει χρόνο για να  επιχειρεί με όλο και περισσότερη ένταση την λεηλασία του κεντρώου χώρου, ο οποίος σήμερα είναι και η έσχατη ελπίδα του. Το θέμα που τίθεται όμως είναι αυτό του αν με τραμπούκους της πολιτικής, μπορεί ο Σύριζα να προσφέρει ένα άλλο πρόσωπο;

Δεν είναι τυχαία έτσι, στο πλαίσιο των πιο πάνω εξελίξεων, η στάση των 53+ που εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο να «πασοκοποιηθεί» το κυβερνών κόμμα, ενώ ενδιαφέρον έχει και η σκωπτική ματιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε κομματική ομιλία στην Καβάλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους που συμμερίζονται τη δική του αγωνία και τα διακυβεύματα που θέτει, πέρα από πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογίες και όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, ξορκίζει την προοπτική το κυβερνών κόμμα να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

Από πολλές πλευρές έτσι, οι προσεχείς εθνικές εκλογές,είναι εξόχως κρίσιμες για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απο τη μιά πλευρά θα παίξει το πολιτικό του μέλλον,παράλληλα όμως, θα πρέπει να αποδείξει  πόσο ώριμος είναι για να δεχτεί μιαν αποτυχία… Ισως δε, η απόδειξη αυτή να αποδειχθεί σημαντική για το αύριο του.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/opinion/poso-tha-antexei-i-ayli-toy-tsipra/feed/ 0
Βρετανία: η Βουλή εγκρίνει τη νέα στρατηγική Μέι για το Brexit https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/vretania-i-voyli-egkrinei-ti-nea-stratigiki-mei-gia-to-brexit/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/vretania-i-voyli-egkrinei-ti-nea-stratigiki-mei-gia-to-brexit/#respond Thu, 28 Feb 2019 02:30:31 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094070 Εγκρίθηκε η «νέα στρατηγική» για το Brexit που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναβολή του. Οι βουλευτές, με ψήφους 502 υπέρ ενέκριναν την τροπολογία που στηρίζει την πρόταση της Μέι να αναβάλει για μικρό χρονικό διάστημα το Brexit. Πρόταση για δημοψήφισμα θα υποβάλουν οι Εργατικοί.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε χθες το βράδυ, με συντριπτική πλειοψηφία, τη νέα στρατηγική της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου.

Οι βουλευτές, με ψήφους 502 υπέρ έναντι 20 κατά, ενέκριναν την τροπολογία που στηρίζει την πρόταση της Μέι να αναβάλει για μικρό χρονικό διάστημα το Brexit αν απορριφθεί η συμφωνία την οποία επιδιώκει να πετύχει με τις Βρυξέλλες, καθώς και μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα θα προτείνει ή θα στηρίξει μια τροπολογία υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό Brexit.

Λίγο νωρίτερα, οι βουλευτές είχαν καταψηφίσει (με ψήφους 323 κατά έναντι 240 υπέρ) την πρόταση των Εργατικών για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απογοητευτήκαμε που η κυβέρνηση απέρριψε την εναλλακτική συμφωνία για το Brexit των Εργατικών. Για αυτό θα προωθήσουμε ή θα στηρίξουμε μια τροπολογία υπέρ ενός δημοψηφίσματος για να εμποδίσουμε ένα καταστροφικό Brexit των Τόρις», είπε ο Κιρ Στάρμερ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τις τροπολογίες Κούπερ και Κόστα με την υποστήριξη της κυβέρνησης

Οι τροπολογίες του βουλευτή των Συντηρητικών, Αλμπέρτο Κόστα, για την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών μετά το Brexit, και της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που επιβεβαίωνε τις χθεσινές δεσμεύσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, έγιναν δεκτές από την Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την υποστήριξη που έλαβαν από την κυβέρνηση.

Από τις συνολικά πέντε τροπολογίες, αυτή της Κάρολαϊν Σπέλμαν, για νέα συζήτηση αύριο στη Βουλή που θα απέκλειε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αποσύρθηκε. Οι τροπολογίες του Εργατικού κόμματος για ένα ήπιο Brexit με τελωνειακή ένωση, και του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, που απέκλειε την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκαν από το Σώμα με 323 ψήφους έναντι 240 και 324 ψήφους έναντι 288, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Εργατικό κόμμα τις προηγούμενες μέρες, το επόμενο βήμα, μετά από την απόρριψη της συγκεκριμένης τροπολογίας, θα είναι η υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Την θέση αυτή επιβεβαίωσε στην συζήτηση που προηγήθηκε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέρ Στάρμερ, συμπληρώνοντας ότι θα περιλαμβάνει τις επιλογές της παραμονής και της αποχώρησης.

Νωρίτερα, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις τροπολογίες Κούπερ και Κόστα, εφόσον η πρώτη αποτελεί επιβεβαίωση όσων δεσμεύτηκε η πρωθυπουργός χθες. Ωστόσο, η τροπολογία επικρίθηκε από μέλη της ομάδας ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, ERG (European Research Group) που φώναζαν ότι θα την καταψηφίσουν. Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με 502 ψήφους έναντι 20.

Για την τροπολογία του Αλμπέρτο Κόστα, ο υπουργός για το Brexit, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ να διατηρήσει το κομμάτι της συμφωνίας για την αποχώρηση που αφορά στα δικαιώματα των πολιτών, ακόμη και στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του Αλμπέρτο Κόστα, η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ότι δεν απολύθηκε από τα καθήκοντα του βοηθού υπουργού, αλλά ότι παραιτήθηκε. Εκπρόσωπος του ΝΟ10 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζεται υπάρχει ο κανονισμός ότι τα μέλη του κυβερνητικού προσωπικού δεν καταθέτουν τροπολογίες σε κυβερνητικά νομοσχέδια. Σαφώς πρόκειται για ένα ζήτημα που τον απασχολεί πολύ και για αυτό επέλεξε να παραιτηθεί».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/vretania-i-voyli-egkrinei-ti-nea-stratigiki-mei-gia-to-brexit/feed/ 0
WSJ: οι Βρυξέλλες απειλούν να παγώσουν το 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/wsj-oi-vryxelles-apeiloyn-na-pagosoyn-to-1-dis-eyro-pros-tin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/wsj-oi-vryxelles-apeiloyn-na-pagosoyn-to-1-dis-eyro-pros-tin-ellada/#respond Thu, 28 Feb 2019 02:00:32 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094068 Η απειλή των Βρυξελλών για το «πάγωμα» της δόσης του 1 δισ. ευρώ αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει η Wall Street Journal, αναφορικά με τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής επιτήρησης της Κομισιόν.

Παρότι η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, χάρη στο «μαξιλάρι», αν τελικά το Eurogroup «παγώσει» τη δόση, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πλήγμα για το επενδυτικό αίσθημα απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα. Και μάλιστα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε θετική αξιολόγηση ως σήμα προς ξένους επενδυτές ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.

Κομισιόν: ενστάσεις για σειρά θεμάτων στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν μεν σημαντική πρόοδο σε μία σειρά από δεσμεύσεις, αλλά εκφράζουν ενστάσεις για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο. …

«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απειλούν να δεσμεύσουν 1 δισ. ευρώ που περίμενε η κυβέρνηση της χώρας αυτή την άνοιξη, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η απειλή των επιτηρητών της ΕΕ που παρακολουθούν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες», γράφει η Wall Street Journal.

Η έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατηγορίας. Η έκθεση προειδοποιεί πως αν η Αθήνα δεν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα «παγώσει» πιθανότατα τη δόση.

Μία τέτοια απόφαση «μπορεί να πλήξει το επενδυτικό αίσθημα για τα ελληνικά ομόλογα», επισημαίνει η Wall Street Journal, ενώ «η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010». Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας, «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ομως η Αθήνα ήλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση των δανειστών, ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα», επισημαίνει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.

Βασικό «αγκάθι» ο νέος «νόμος Κατσέλη»

Η βασική πηγή διαφωνιών είναι το προσχέδιο του νέου «νόμου Κατσέλη», αναφέρει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι υπερβολικά γενναιόδωρος απέναντι σε ανθρώπους που αποτυγχάνουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία, συνεχίζει η Wall Street Journal.

«Ο νέος νόμος είναι τόσο γενναιόδωρος απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών και τους ισολογισμούς των τραπεζών και ο συνολικός σχεδιασμός του μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεση. Ελληνας αξιωματούχος, που επικαλείται η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Ομως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ικανοποιεί τους αξιωματούχους της ΕΕ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/wsj-oi-vryxelles-apeiloyn-na-pagosoyn-to-1-dis-eyro-pros-tin-ellada/feed/ 0
Κομισιόν: ενστάσεις για σειρά θεμάτων στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας https://www.euractiv.gr/section/all/news/komision-enstaseis-gia-seira-thematon-sti-2i-metamnimoniaki-axiologisi-tis-elladas/ https://www.euractiv.gr/section/all/news/komision-enstaseis-gia-seira-thematon-sti-2i-metamnimoniaki-axiologisi-tis-elladas/#respond Wed, 27 Feb 2019 22:00:58 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094064 Στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν μεν σημαντική πρόοδο σε μία σειρά από δεσμεύσεις, αλλά εκφράζουν ενστάσεις για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο. Φαίνεται να βάζουν πάγο στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ζητούν από την Αθήνα να «τρέξει» σε ιδιωτικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και χτυπούν καμπανάκι σχετικά με το κόστος δικαστικών αποφάσεων.

Βάζουν δε στο τραπέζι και πιο «ανώδυνα» θέματα, όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ. Η Αθήνα έχει περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Αν η απόφαση των υπουργών Οικονομικών είναι αρνητική, η δόση δεν χάνεται, αλλά η εκταμίευσή της θα καθυστερήσει και πιθανότατα δεν θα έρθει πριν από το καλοκαίρι.

Η ρύθμιση για τις οφειλές

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει στο προσεχές μέλλον να αναθεωρήσει το σχήμα των δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς χρειάζεται ακόμη να εξεταστούν τεχνικά και άλλα ζητήματα. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής των οφειλών» υπογραμμίζει η Κομισιόν. Η αναφορά αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες, που ήθελαν οι θεσμοί να είναι αρνητικοί σε μια νέα οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία.

Τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

Η Ελλάδα συνεχίζει να μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης έχει πέσει και νέες οφειλές εξακολουθούν να δημιουργούνται από τον Αύγουστο του 2018 και έπειτα, τονίζει η Κομισιόν και ζητεί από τις ελληνηικές αρχές να βελτιώσουν περαιτέρω το σύστημα εκκαθάρισης οφειλών και να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της δημιουργίας νέων.

Οι τράπεζες και η προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρά την πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, το ύψος τους παραμένει υπερβολικά υψηλό (κοντά στο 47% του συνόλου) ή 85 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2018. Η αξιοποίηση εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτού του βάρος είναι «κατώτερη των προσδοκιών» σχολιάζουν οι Βρυξέλλες. Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει επίσης υπό πίεση και σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων στους ισολογισμούς τους συγκρατεί τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων υποχωρεώσεων. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός φαίνεται να προχωράει με πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η Κομισιόν δεν κρύβει ότι αυτό που την ανησυχεί είναι πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά». Το θεωρεί υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και φοβάται ότι θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπρορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις στρατηγικής» προειδοποιεί η Κομισιόν. Σημειώνει δε πως η πρόταση δεν στοχεύει επαρκώς στους πιο ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ έχει άμεση αλληλεπίδραση με άλλες διαδικασίες, όπως το καθεστώς πτώχευσης/ ειδικής διαχείρισης. Ενέχει δε τον κίνδυνο για περαιτέρω καθυστερήσεις από δανειολήπτες με εκκρεμείς αιτήσεις στο υφιστάμενο σχήμα προστασίας, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση και για το νέο σχήμα. Επιπλέον δεν περιλαμβάνει εκτίμηση για τον αντίκτυπο στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Το αγκάθι των αναδρομικών

Οι Βρυξέλλες χτυπούν το καμπανάκι για τις δικαστικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις και να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο και πιθανούς κινδύνους. Μέχρι στιγμής η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 έχει «αμελητέο» δημοσιονομικό κόστος. «Ωστόσο το ζήτημα δεν έχει ακόμη κλείσει, καθώς ορισμένα δικαστήρια έχουν αποφανθεί κατά της περιορισμένης επιλεκτικότητας, ενώ εκκρεμεί ακόμη η οριστική απόφαση  για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016» θυμίζει η Κομισιόν. Ακόμη μία σημαντική απόφαση είναι και αυτή, που που αφορά την αποκατάσταση επιδομάτων (δώρο Πάσχα- Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) σε δημοσίους υπαλλήλους. Το κόστος της θα μπορούσε να ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ.

Ο κατώτατος μισθός και οι σχεδιαζόμενες προσλήψεις

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της να αυξήσει τα επίπεδα απασχόλησης, αναγνωρίζουν οι Βρυξέλλες, αλλά προειδοποιούν πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε μακροπρόθεσμη βάση είναι καθοριστικής σημασίας.

Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και την κατάργηση του υποκατώτατου. Αν και αναφέρουν ότι μία αύξηση ήταν αναμενόμενη και καλοδεχούμενη από τη στιγμή, που τα επίπεδα των μισθών είχαν παγώσει από το 2012, ξεκαθαρίζουν ότι δεν περίμεναν να είναι τόσο μεγάλη. «Η αύξηση σε διψήφιο ποσοστό εγείρει ανησυχίες για μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως και στις προοπτικές απασχόλησης συγκεκριμένων ομάδων» επισημαίνουν στην έκθεση.

Ανησυχίες για την Κομισόν εγείρουν και οι «πρόσφατες ανακοινώσεις για προσλήψεις στο δημόσιο». Αν αυτές εφαρμοστούν πλήρως, τότε το 2019 θα έχουμε υπέρβαση του κανόνα για προσλήψεις- αποχωρήσεις κατά 1.800 άτομα, υπολογίζει η Κομισόν. «Είναι καθοριστικής σημασίας για τις αρχές να συνεχίσουν να δίνουν προσοχή στην εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων» σημειώνει, ώστε να αποφευχθεί μία επιστροφή στην προ κρίσεως κατάσταση.

Η στελέχωση της ΑΑΔΕ

Στο φορολογικό πεδίο η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ. Ζητεί πάντως να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε κατά το 2018 σε 11.492 από 11.682, ωστόσο οι ελληνικές αρχές έχουν προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι έως τα τέλη του 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 μονίμων υπαλλήλων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Η πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019 είναι καλοδεχούμενη, αλλά την συνολική εικόνα επισκιάζουν επίμονες καθυστερήσεις σε ορισμένες συναλλαγές, επισημαίνεται στην έκθεση. Ικανοποιητικα είναι τα βήματα, που έχουν γίνει για τη Μαρίνα Αλίμου και την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στα ΕΛΠΑ. Αντιθέτως η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπόδια, με τις αρχές να μην έχουν εφαρμόσει επαρκή μέτρα για να ξεπεραστούν.

Οι οικονομικές προβλέψεις

Η Κομισιόν αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος και 2,3% το 2020, με βασικούς «οδηγούς» την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ προειδοποιεί για μικρότερη συμβολή των εξαγωγών εξαιτίας της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της Ε.Ε. Σε γενικές γραμμές πάντως οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομιά είναι «καθοδικοί».

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, υπολογίζει ότι για τέταρτη διαδοχική χρονιά το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο και πιθανότατα ήταν υψηλότερο από την εκτίμηση για 3,7% στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Όσο για το 2019, ο προϋπολογισμός που έχει υιοθετηθεί διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/all/news/komision-enstaseis-gia-seira-thematon-sti-2i-metamnimoniaki-axiologisi-tis-elladas/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-6/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-6/#respond Wed, 27 Feb 2019 10:30:37 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093896 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η AfD κερδίζει την υπόθεση εναντίον της υπηρεσίας κατασκοπείας: Το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD κέρδισε στις 26 Φεβρουαρίου τη δίκη εναντίον του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος (BfV), της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

Η AfD διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση είχε δυσφημίσει το κόμμα, αντιμετωπίζοντας το δημόσια ως μια «υπόθεση υπό δοκιμή», η οποία επιτρέπει στο BfV να διερευνήσει οργανώσεις που είναι ύποπτες για εξτρεμισμό. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας δήλωσε ότι η BfV υπερέβη την εντολή της και «μεταβίβασε αρνητικές επιπτώσεις στο κοινό». (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΡΑΓΑ

Έλεγχος επενδύσεων: Το υπουργείο εμπορίου της Τσεχίας προετοιμάζει έναν εθνικό μηχανισμό ελέγχου για την αποφυγή των κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Σύμφωνα με την Τσεχική Υπηρεσία Τύπου, η αρχική πρόταση απαιτεί από το κράτος να εγκρίνει ξένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι υποδομές.

Πλούσιο κεφάλαιο: Η Πράγα ήταν μια από τις πλουσιότερες περιοχές στην κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (187%) το 2017, σύμφωνα με την Eurostat. Οι άλλες κύριες περιοχές ήταν η περιφέρεια του Inner London – West (626% του μέσου όρου), το Λουξεμβούργο (253%), η Νότια Ιρλανδία (220%), το Αμβούργο στη Γερμανία (202%) και η περιφέρεια των Βρυξελλών στο Βέλγιο (196%). (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η επέκταση του Brexit στο τραπέζι: Η Theresa May διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα παραχωρηθεί ψηφοφορία σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καθυστερήσει την αναχώρησή του από την ΕΕ, στην περίπτωση απόρριψης της συμφωνία της, καθώς και στη περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Εάν η Βουλή, έχοντας απορρίψει την τελική διαπραγμάτευση με την ΕΕ, απορρίψει την αποχώρηση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία απόσυρσης και μελλοντικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου πρόταση σχετικά με το εάν το Κοινοβούλιο επιθυμεί να επιδιώξει σύντομη επέκταση στου άρθρου 50», δήλωσε η May την Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου). (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Είμαι πολιτικός κρατούμενος»: ο Jordi Cuixart, ηγέτης πολιτιστικής οργάνωσης ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με το ρόλο του στην υποκίνηση διαμαρτυριών πριν από το παράνομο δημοψήφισμα της Καταλονίας, δήλωσε στο ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο ότι ήταν «πολιτικός κρατούμενος». Υποστήριξε με υπερηφάνεια την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017, λέγοντας ότι ήταν «η μεγαλύτερη άσκηση πολιτικής ανυπακοής στην Ευρώπη».

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Υποψήφιοι για την Επιτροπή: ο Πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου. Η εφημερίδα Rzeczpospolita ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει καταρτίσει κατάλογο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τον Jerzy Kwieciński, σημερινό υπουργό ανάπτυξης, τον Konrad Szymański, πρώην ευρωβουλευτή και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Adam Bielan, αναπληρωτή εκπρόσωπο της Γερουσίας, τον ευρωβουλευτή Tomasz Poręba και τον Joachim Brudziński, υπουργό εσωτερικών υποθέσεων. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΑΘΗΝΑ

Οι Σοσιαλιστές απορρίπτουν τον Τσίπρα: Το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι απέρριψαν πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημιουργία «προοδευτικής» συμμαχίας πριν από τις ευρωεκλογές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αρνήθηκε επίσης δημοσιεύματα που τον θέλουν να δηλώνει υποψηφιότητα στις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κάνναβη προσελκύει την προσοχή: Η ιατρική κάνναβη, η παραγωγή της οποίας πρόσφατα επιτράπηκε στην Ελλάδα, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV στην Ελλάδα, Ypaithros.gr. Η Urban Select Capital Corporation υπέγραψε την πρώτη επένδυση ύψους 70 εκατ. Ευρώ. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Šefčovič δεν είναι πια πρωτοπόρος: Η λαϊκή υποστήριξη στη δικηγόρο Zuzana Čaputová μεγενθύνεται λίγο πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η Čaputová βρίσκεται πρώτη στην τελευταία δημοσκόπηση, με δεύτερο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Maros Šefčovič, ενώ ένας άλλος υποψήφιος, ο R. Mistrík, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αγώνα για να υποστηρίξει τη δικηγόρο.

Το σοσιαλιστικό κόμμα Smer-SD, το οποίο πρότεινε τον Šefčovič, εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της Čaputová. «Οι υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους, η καταχωρισμένη συμβίωση, οι αμβλώσεις … Αυτές είναι οι αξίες της Čaputová; (…) Δεν υπάρχει ιερό και όσιο για ανθρώπους όπως αυτή», έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος του κόμματος Smer-SD, Juraj Blanár. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ακροάσεις εισαγγελέων: Οι υποψήφιοι για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα αντιμετώπισαν τις απορίες των ευρωβουλευτών στις επιτροπές του ΕΚ για τη δικαιοσύνη και τον προϋπολογισμό. Η πρώην επικεφαλής της Ρουμανικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Laura Codruta Kovesi πήρε τις περισσότερες ψήφους από τα μέλη της επιτροπής CONT (12 συνολικά, ενώ ο Γάλλος υποψήφιος Jean-Francois Bohnert έλαβε 11). Η επιτροπή LIBE θα ψηφίσει σήμερα. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Σφοδρά πυρά εναντίον Βούλγαρου τηλεοπτικού επικεφαλής: Ο επικεφαλής της κρατικής δημόσιας τηλεόρασης, Konstantin Kamenarov, θα δικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Για να ξεφύγει από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 18 Φεβρουαρίου, υπέβαλε ιατρικό πιστοποιητικό ασθένειας. Ωστόσο, ο Kamenarov συμμετείχε σε συνάντηση με επικεφαλής Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Φεβρουαρίου σε σχέση με τα fake news. Η αποκάλυψη ήρθε όταν η BNT έστειλε υλικό που έδειχνε ότι ο Kamenarov παρακολούθησε την εκδήλωση. Εάν καταδικαστεί, ο Kamenarov κινδυνεύει με έως και 3 χρόνια φυλάκιση. Θα χρειαστεί επίσης να παραιτηθεί από τη ΒΝΤ, καθώς ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι πρόσωπο που έχει υποστεί καταδίκη. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Σχίσμα στην κεντροδεξιά: Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Σλοβενία ​​(ΕΛΚ) αποφάσισε να προχωρήσει μόνο του στις ευρωεκλογές, χωρίς τον ομοϊδεάτη εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα της Σλοβενίας (που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ). Ο συνασπισμός τους κέρδισε δύο έδρες το 2014. Το Κόμμα της Νέας Σλοβενίας θέλει να εξασφαλίσει το κεντροδεξιό χώρο της Σλοβενίας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Πρόεδρος και λαϊκιστές λιγότερο δημοφιλείς: Μια νέα δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Kolinda Grabar-Kitarović, του οποίου η πρώτη θητεία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, έχει τη στήριξη μονάχα του 48% των ψηφοφόρων. Επιπλέον, το λαϊκιστικό κόμμα της Ανθρώπινης Ασπίδας, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κίνημα των 5 Αστέρων, έχει πέσει στο 12,4%, μολονότι διατηρεί ισχυρή την υποστήριξη μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών. ((Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η νέα πρωτοβουλία για την εξωτερική πολιτική: το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σερβία και το Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής, παρουσίασαν τη Νέα Πρωτοβουλία για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία απαιτεί συναίνεση για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της Σερβίας. Η πρωτοβουλία απαιτεί την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, την ώθηση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. (Simić Julija, Beta-EURACTIV.rs)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-6/feed/ 0
Πολωνία: οι νέοι αγρότες αναζητούν περισσότερη στήριξη στην ΚΑΠ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/interview/polonia-oi-neoi-agrotes-zitoyn-perissoteri-stirixi-apo-tin-kap/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/interview/polonia-oi-neoi-agrotes-zitoyn-perissoteri-stirixi-apo-tin-kap/#respond Wed, 27 Feb 2019 07:30:51 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10093849 Οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κυριαρχούν στην πολωνική γεωργία. Ο χώρος τους μειώνεται σταδιακά, αλλά στοιχεία από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι ο μέσος Πολωνός αγρότης έχει δύο έως πέντε εκτάρια γης στη διάθεσή του, αναφέρει η EURACTIV Πολωνίας.

Συνήθως, ο ιδιοκτήτης γης είναι άνδρας ηλικίας άνω των 45 ετών, αφού ο αριθμός των νέων γεωργών βρίσκεται σε απότομη πτώση. Και παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες, οι γυναίκες επίσης εκπροσωπούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, στην Πολωνία υπήρχαν περισσότερες από 30.000 γυναίκες αγρότισσες ηλικίας 25 έως 34 ετών.

Η EURACTIV.pl μίλησε σε μία από αυτές, τη Monika Styczek-Kuryluk, η οποία διαχειρίζεται το οικολογικό της αγρόκτημα μαζί με το σύζυγό της στο χωριό Holeszów στην επαρχία Lublin.

Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Το 2016, μόνο 11% εκ των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Δεν μεγαλώσατε στην ύπαιθρο αλλά αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη γεωργική δραστηριότητα ως ενήλικας. Ο σύζυγός σας μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα και αποφασίσατε να το τρέξετε μαζί του. Πώς αξιολογείτε αυτήν την απόφαση;

Η απόφασή μου να μετακομίσω στην ύπαιθρο και να οργανώσω ένα βιολογικό αγρόκτημα λήφθηκε περισσότερο συναισθηματικά από ότι λογικά. Παρ ‘όλα αυτά, η διαίσθησή μου δεν με απογοήτευσε. Σήμερα, μετά από έξι χρόνια εργασίας στην ύπαιθρο και διαβίωσης από τη γη, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταπήρα τη σωστή απόφαση. Η επαγγελματική μου ζωή είναι πλήρης, γεμάτη προκλήσεις και ικανοποίηση. Η σκληρή δουλειά στο αγρόκτημα είναι για μένα μια ισχυρή κατευθυντήρια γραμμή για το πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου και πώς μπορώ να δώσω ό, τι είναι καλύτερο για τους πελάτες μας – υψηλής ποιότητας τρόφιμα με μοναδική γεύση.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες μη γεωργικές προκλήσεις στην ύπαιθρο σήμερα;

Πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: πώς να σταματήσουμε τη διαδικασία μείωσης του πλυθησμού της υπαίθρου, πώς να διατηρήσουμε το γεωργικό τοπίο και την απώλεια βιοποικιλότητας στη γεωργία.

Πόσο σημαντικό θα ήταν να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία νέων μη γεωργικών επαγγελματικών ευκαιριών και υποδομών στις αγροτικές περιοχές;

Πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να εξισορροπούνται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να μην απομακρύνονται οι αγρότες από τη γεωργία. Η μη γεωργική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές δεν πρέπει να διαταράσσει τον χαρακτήρα του χωριού.

Νέοι και γεωργία: χαμηλά κέρδη και έλλειψη ουσιαστικής στήριξης

Η χαμηλή κερδοφορία και η κακή ποιότητα των υποδομών καθιστούν τη γεωργία στην Ελλάδα μη ελκυστική για τους νέους, η συμβολή των οποίων καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ προκειμένου ο γεωργικός τομέας να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, δήλωσαν στην Εuractiv.gr φορείς χάραξης πολιτικής.

Πώς βλέπετε τον αντίκτυπο της τρέχουσας κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ) στην γεωργία της Πολωνίας;

Η ΚΑΠ έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν: το άνοιγμα των συνόρων για την κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των γεωργών, την παροχή επιδοτήσεων στους γεωργούς, τη δημιουργία συστήματος αντιστάθμισης για τις φυσικές καταστροφές, την καθιέρωση της υποχρέωσης επισήμανσης των τροφίμων, τον αντίκτυπο στην ποιότητα των τροφίμων, τη βελτίωση της ποιότητας της φυτικής παραγωγής στη βιολογική γεωργία και, τέλος, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Αυτά είναι: η υπερβολική γραφειοκρατία, οι περιορισμοί της περιοχής για τις σχετικές επιχορηγήσεις, η έλλειψη πρακτικών εγκαταστάσεων για τη λεγόμενη γεωργική μεταποίηση (δηλαδή σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης), οι δυσμενείς υγειονομικοί κανόνες για τη μεταποίηση σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, η έλλειψη πρακτικής προστασίας της κοινής αγοράς έναντι της εισροής φθηνών αγαθών από τρίτες χώρες (κυρίως από την Ουκρανία ή την Κίνα), η τεχνητή ρύθμιση της παραγωγής, το σύστημα επιδότησης επιδοτήσεων ανά εκτάριο (που δεν υποστηρίζει επαρκώς τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις), η προοδευτική συγκέντρωση γης, η διαφοροποίηση των επιδοτήσεων στις διάφορες χώρες , η σαφής μείωση του επιπέδου βιοποικιλότητας στη γεωργία, η επιχορήγηση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και η περιορισμένη στήριξη για τη βιολογική γεωργία.

Τι θα περιμένατε από τη νέα ΚΑΠ;

Πάνω απ’ όλα, περιμένω να χορηγηθούν επιδοτήσεις ανάλογα με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον καθορισμό της μέγιστης επιφάνειας όταν επιδοτούνται οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον, απαιτείται αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαίων γεωργών από την εισροή φθηνών αγαθών από χώρες εκτός της ΕΕ, καθώς και η καθιέρωση δημοσίων συμβάσεων για τοπικά βιολογικά τρόφιμα, επιδομάτων για αγροκτήματα με βιώσιμη καλλιέργεια και ζωική παραγωγή και τη λεγόμενη γεωργική μεταποίηση.

Τέλος, η στήριξη για άμεσες πωλήσεις προϊόντων, τα επιδόματα για τις εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό σύστημα της βιολογικής γεωργίας και η προώθηση των βιολογικών τροφίμων στα σχολεία θα είναι όλες κρίσιμες.

Θα πρέπει οι νέοι γεωργοί να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στη νέα ΚΑΠ;

Πιστεύω ότι οι νέοι γεωργοί πρέπει να έχουν περισσότερες επιλογές για την αγορά ή μίσθωση γης. Πρέπει επίσης να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα συμβουλευτικών υπηρεσιών (νομικό, λογιστικό, εμπορικό, κ.λπ.) με βάση εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/interview/polonia-oi-neoi-agrotes-zitoyn-perissoteri-stirixi-apo-tin-kap/feed/ 0
10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στο διαδίκτυο https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/10-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-optikoakoystikon-ergon-sto-diadiktyo/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/10-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-optikoakoystikon-ergon-sto-diadiktyo/#respond Wed, 27 Feb 2019 07:00:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093141 Δράσεις για την υποστήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον τομέα της παραγωγής οπτικουαστικών έργων μέσω διαδικτύου προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Promotion of European Audiovisual Works Online 2019.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 10.160.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση ανά έργο υπολογίζεται από 2 έως και 4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», μία από τις προτεραιότητες αποτελεί η αύξηση της ικανότητας των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα με δυνατότητα κυκλοφορίας εντός και εκτός της Ένωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές με τη συμμετοχή και των τηλεοπτικών φορέων.

Ο αιτών και οι εταίροι μπορούν να είναι ιδιωτικοί φορείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Σύνδεσμοι και Σωματεία μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 05/04/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/10-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-optikoakoystikon-ergon-sto-diadiktyo/feed/ 0
Δημοσκόπηση ALCO: Καθοριστική για την ψήφο η Συμφωνία των Πρεσπών https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/dimoskopisi-alco-kathoristiki-gia-tin-psifo-i-symfonia-ton-prespon/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/dimoskopisi-alco-kathoristiki-gia-tin-psifo-i-symfonia-ton-prespon/#respond Wed, 27 Feb 2019 06:30:08 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093841 Σημαντική θα είναι η επιρροή της Συμφωνίας των Πρεσπών στον τρόπο που θα ψηφίσουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open, σε ερώτημα για το εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ, λίγο ή καθόλου την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, το 67% απάντησε «πολύ». Μόλις το 23% απάντησε «λίγο» ενώ ένα 6% είπε «καθόλου».

Στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 5,7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβαίνει στο 6,5 με αναγωγή. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει 23,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3, το ΚΚΕ με 5,1, το ΚΙΝΑΛ με 4,1.

Εκτός Βουλής βρίσκεται η Ενωση Κεντρώων με 2,7, η Αριστερή Ενότητα με 2,6. Κάτω από το 1,5 βρίσκονται Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,4 και Ποτάμι με 1,3.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει 29%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που αγγίζει το 24%. «Κανέναν» επιλέγει το 43%

Μεταξύ άλλων το 59% δηλώνει πως θα συνεχίσει να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία ως Σκόπια, ενώ το 27% θα την αποκαλεί με τη νέα της ονομασία.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 18 με 23 Φεβρουαρίου, σε αυτήν συμμετείχαν 1000 άτομα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/dimoskopisi-alco-kathoristiki-gia-tin-psifo-i-symfonia-ton-prespon/feed/ 0
Μια «αλεξίσφαιρη» Συνοχή απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις ζητά η ΕΟΚΕ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/mia-quot-alexisfairi-quot-synochi-apenanti-stis-mellontikes-prokliseis-zita-i-eoke/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/mia-quot-alexisfairi-quot-synochi-apenanti-stis-mellontikes-prokliseis-zita-i-eoke/#respond Wed, 27 Feb 2019 06:00:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093338 Η ανάγκη να ανταποκριθεί η Συνοχή και η περιφερειακή ανάπτυξη στις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη κοινωνικοπολιτικά μετά το 2020, αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πολιτική συνοχής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου).

«Είναι απαραίτητο η Συνοχή να είναι ‘αλεξίσφαιρη’ σε σχέση με το μέλλον», υπογράμμισε ο Stefano Mallia, συνεισηγητής της έκθεσης της ΕΟΚΕ για το μέλλον της πολιτικής συνοχής.

Ο αποτελεσματικός προγραμματισμός, η παρακολούθηση και η εφαρμογή της Συνοχής πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο, όπως επίσης και η αξιολόγηση, η οποία πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλείο και όχι ως αποθαρρυντικός παράγοντας.

Οι ενέργειες έχουν αντίκτυπο στην πολιτική πραγματικότητα και την πολιτική σταθερότητα σε πολλές περιοχές, ανέφερε επίσης η Ilona Raugze, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ESPON ΕGTC).

Yπενθύμισε ότι οι περιφερειακές ανισότητες πρόκειται να αυξηθούν έως το 2035 και ότι η λύση βρίσκεται στις τοπικές προσεγγίσεις.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι προσεγγίσεις των φορέων πρέπει να είαι ρεαλιστικοί και εναρμονισμένοι με τους στόχους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες λαμβάνουν πραγματικά  και απτά οφέλη από τις πολιτικές και τα έργα, πρόσθεσε η Heather Roy, Γενική Γραμματέας του οργανισμού Eurodiaconia.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ‘συμφωνία’ στο εσωτερικό της Ένωσης. Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προτεραιότητες μας με την Ατζέντα για το 2030», υπογράμμισε περαιτέρω ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, συνεισηγητής της έκθεσης της ΕΟΚΕ για το μέλλον της πολιτικής συνοχής και πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

«Προσεγγίζουμε το τέλος μιας εποχής και δεν έχουμε ακόμη το κατάλληλο πολιτικό αφήγημα ώστε να βγάλουμε την ΕΕ από τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ευρωκοινοβούλιο: μην συνδέετε τα Ταμεία Συνοχής με τους κανόνες δημοσιονομικού ελλείμματος

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι νομοθέτες της ΕΕ απέρριψαν πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η καταβολή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την τήρηση ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η σύνδεση της εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ με την οικονομική διακυβέρνηση θα μπορούσε να υπομονομεύσει τη πολιτική συνοχής, βασικός στόχος της οποίας είναι η εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ χωρών και περιφερειών στην ΕΕ, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο επέμεινε ότι τα ταμεία συνοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τιμωρία των κρατών μελών που δεν τηρούν το δημοσιονομικό βιβλιάριο της ΕΕ.

Ευρωκοινοβούλιο: μην συνδέετε τα Ταμεία Συνοχής με τους κανόνες δημοσιονομικού ελλείμματος

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την Τετάρτη (13 Φεβρουαρίου) μια αμφιλεγόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η καταβολή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την τήρηση ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/mia-quot-alexisfairi-quot-synochi-apenanti-stis-mellontikes-prokliseis-zita-i-eoke/feed/ 0