euro2day.gr

Δύο νέα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο

Στη δημιουργία θερμοκοιτίδων και δομών στήριξης των επιχειρήσεων προχωρά η περιφέρεια Πελοποννήσου. Ποιοι μπορούν να ιδρύσουν θερμοκοιτίδα. Ποιες οι προϋποθέσεις «εκκόλαψης» των επιχειρήσεων.

Η συμφωνία Αθήνας-Παρισιού για τα Rafale και ο ρόλος της… Μέρκελ

Το colpo grosso με τα εξοπλιστικά, η αντίδραση του Βερολίνου και τι φωτογραφίζει το ανακοινωθέν των MED7. Πρόσω ολοταχώς για την 8η αξιολόγηση, μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Στην Αθήνα ο Ρέγκλινγκ για διαβουλεύσεις.

Eurogroup: Η Covid-19 κρίνει τη δημοσιονομική χαλάρωση του 2021

Ανοίγει η συζήτηση για τη «γενική ρήτρα διαφυγής» και την επόμενη χρονιά. Στο τραπέζι οι επιπτώσεις της πανδημίας και η αναθεώρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Όχι» Βρυξελλών σε μόνιμες μειώσεις φόρων

Τί συζητείται για την Ελλάδα ενόψει Eurogroup και έκθεσης εποπτείας. Τεστ αλληλεγγύης η αποδοχή της αύξησης των αμυντικών δαπανών, λένε πηγές. Μετά το Eurogroup της Παρασκευής θα κλείσει το πακέτο παροχών της ΔΕΘ.

Πώς στήνεται η λίστα με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Από τριπλό κόσκινο περνάει η λίστα με τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης των 32 δισ. ευρώ η επεξεργασία της οποίας κορυφώνεται αυτές τις ημέρες με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάθε υπουργείο, από...

«Βουτιά» 15% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο

Πτώση 12,1% σε τριμηνιαία βάση και 15% σε ετήσια βάση κατέγραψε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11,7% σε τριμηνιαία βάση...
Διεθνή 11-08-2020

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Διπλωματικός πυρετός και ετοιμότητα για τη νέα τουρκική πρόκληση

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός σήμερα, διαδοχικά και δια τηλεφώνου, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σε ελληνικά ύδατα. Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση η κατάσταση...

Η Ευρωβουλή δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν βελτιωθεί – Τα αγκάθια

Η συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα για την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Απαράδεκτες οι περικοπές στον προϋπολογισμό. Οι ευρωβουλευτές προτίθενται να αρνηθούν να τον εγκρίνουν αν δεν βελτιωθεί η συμφωνία. Απαραίτητος ο δημοκρατικός έλεγχος.

Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. το συνολικό πακέτο για Ελλάδα

Για «εθνική επιτυχία» μίλησε ο πρωθυπουργός. Οι επιδοτήσεις «αντιστοιχούν σε ένα ΕΣΠΑ». Δεν βλέπω πρόβλημα με τους όρους. Για την επόμενη τριετία, «έχουμε ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για το σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το μεγάλο ψαλίδι στις επιχορηγήσεις

Μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων για τέσσερα διαδοχικά 24ωρα, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ψαλιδίστηκαν 22% οι επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης. Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων και πώς κατανέμονται οι πόροι. Οι "σκληροί" και το παζάρι

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Στην τέταρτη ημέρα της εισέρχεται η Σύνοδος Κορυφής, καθώς παραμένει το αδιέξοδο για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οργή Μακρόν για τη στάση των "σκληρών", έντονη δυσαρέσκεια Κόντε για τον Ρούτε.

Σύνοδος Κορυφής: Τρίτη ημέρα θρίλερ με αβέβαιο αποτέλεσμα

Μεγαλύτερη περικοπή των επιχορηγήσεων ζητούν οι «φειδωλές» χώρες του Βορρά. Το βέτο στις διανομές κονδυλίων παραμένει στα αγκάθια. Μεσημέρι η νέα συνεδρίαση με αβέβαιο το αποτέλεσμα. Εκνευρισμός στον γαλλογερμανικό άξονα. Μπορεί να μην υπάρξει σήμερα συμφωνία, λέει η Μέρκελ.

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

Δύσκολο να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη. Πώς προέκυψε η κυπριακή γκάφα για έκτακτη σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Η σφήνα της Λιθουανίας και η «ολιστική» προσέγγιση των διαφορών εντός της ΕΕ.

Κυριαρχούν τα… αδιέξοδα στη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο η Ολλανδία

Η Ολλανδική απαίτηση για βέτο στις εκταμιεύσεις αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων. Τι έγινε στο δείπνο των ηγετών. Ποια είναι τα υπόλοιπα θέματα που διχάζουν την ΕΕ.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της οικονομίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε το προσχέδιο πόρισμα της Επιτροπής «σοφών». Οι στόχοι και οι 15 άξονες που εισηγούνται οι καθηγητές. Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προτάσεις για φόρους, ασφάλιση, επιχειρήσεις, τράπεζες και δημόσιο.

Ολο το νέο τοπίο για συμβάσεις, απασχόληση και μισθούς

Ο καθοριστικός ρόλος του προγράμματος Συν-Εργασία, ποιους αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την αναστολή συμβάσεων. Πότε επιτρέπονται οι απολύσεις. Τι αλλάζει στο επίδομα άδειας και το Δώρο Χριστουγέννων.
Διεθνή 01-06-2020

Η Κίνα, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος με ΗΠΑ και το δολάριο

Η νομισματική διάσταση της αντιπαράθεσης Πεκίνου - Ουάσιγκτον, που είναι προ των πυλών. Ποιοι λόγοι καθιστούν το «Πρώτα η Αμερική» προεκλογική προτεραιότητα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Τα ψιλά γράμματα στο «Σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν

Είμαστε ακόμα στην αρχή, διαμηνύουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νωρίς να μιλάμε για ποσά ανά χώρα. Πώς σχηματίστηκε η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πότε θα λάβει κονδύλια η Ελλάδα. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβιβασμός με δάνεια και επιδοτήσεις σε 7ετές πλάνο

Ως «λαγός» για τους σκληροπυρηνικούς λειτουργούν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία. Απορίες για την έλλειψη πρότασης από τον Νότο. Πώς «ξεφούσκωσε» η γαλλογερμανική πρόταση, τι θα ισχύσει για τη στήριξη της ΕΕ

Πώς o Βορράς οδηγεί το Νότο σε λάθος επιλογές

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρίσης της πανδημίας και οι συνηθισμένες «φτωχές» αποφάσεις της Ευρώπης. Πώς ο Βορράς ωθεί τον Νότο σε κινήσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες. Γράφουν Σ. Ρομπόλης και Β. Μπέτσης.

Αυξημένη εποπτεία έως και… μνημόνια φέρνουν τα φθηνά δάνεια ESM

Μέχρι και μνημονιακή επιτήρηση φωτογραφίζουν οι όροι των δανείων που θα δίνει ο ESM για την πανδημία. Διπλή επιτήρηση, δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και προϋποθέσεις για αλλαγή όρων. Πώς κινήθηκε η Ελλάδα. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.
Οικονομία 08-05-2020

Συνεδρίαση Eurogroup με… τουριστικό άρωμα

Τυπικές και υπό αναθεώρηση θεωρούνται οι προβλέψεις της Κομισιόν. Οκτώβριο οι πρώτες «σοβαρές» εκτιμήσεις, που αναμένονται… χειρότερες. Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί για τον μηχανισμό κρίσεως του ESM. Οι διαφωνίες και οι πιθανότητες για νέο Eurogroup.

Τι είδαν οι Γερμανοί καταστηματάρχες ανεβάζοντας τα ρολά

Ο απολογισμός από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων έως 800 τ.μ. στη Γερμανία. Πώς κινήθηκαν οι εισπράξεις και ποια είναι τα νέα καταναλωτικά πρότυπα. Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι για τους επόμενους μήνες.
X