EURACTIV.rs | betabriefing.com

Ανοίγει η συνοριακή διάβαση Κοτρομάν μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η διάβαση Κοτρομάν στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άνοιξε ξανά στις 27 Ιουνίου μετά από ανακαίνιση που κόστισε πάνω από 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

«Ευρώπη Τώρα»: το νέο κίνημα που δημιουργήθηκε από πρώην υπουργούς του Μαυροβουνίου, για να κατέβει στις εκλογές

Οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης του Μαυροβουνίου, Milojko Spajić και Jakov Milatović, ίδρυσαν στις 27 Ιουνίου ένα νέο κίνημα με την ονομασία «Ευρώπη Τώρα».
Μεταφορές 27-06-2022

Συμφωνία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Τιμισοάρα

Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Τιμισοάρα, ανακοίνωσε το σερβικό Υπουργείο Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών.
Διεθνή 27-06-2022

Ο πρόεδρος της Σερβίας σχετικά με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι 16 από τα 27 μέλη της ΕΕ μίλησαν άμεσα ή έμμεσα για την ανάγκη να συμμετάσχει η Σερβία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής.
Διεθνή 23-06-2022

Το ΕΚ ζήτησε να συμμετάσχουν οι βουλευτές των Δυτικών Βαλκανίων

Το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σερβία κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Ιουνίου να συμμετάσχουν στις τακτικές συνεδριάσεις του οι βουλευτές των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Εκλογές 21-06-2022

Οι παρατηρητές της ΚΟΕ διαπιστώνουν σειρά ελαττωμάτων στη σερβική εκλογική διαδικασία

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που στάλθηκε για να παρακολουθήσει τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 3ης Απριλίου στη Σερβία, διαπίστωσε μια σειρά παρατυπιών και ελλείψεων.
Εμπόριο 20-06-2022

Σέρβος Υπουργός Γεωργίας: Εξαγωγές στη Ρωσία μέσω Τουρκίας, Βαλτικής

Ο Σέρβος Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς δήλωσε στις 19 Ιουνίου ότι «βρέθηκε μια οδός για την εξαγωγή σερβικών προϊόντων στη Ρωσία» «μέσω της Τουρκίας και ορισμένων χωρών της Βαλτικής».
Διεθνή 17-06-2022

Υπέρ της σερβικής ένταξης στην ΕΕ η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Βελιγράδι στις 16 Ιουνίου ότι η Σερβία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η Σερβία έχει πρόβλημα με τις πατάτες

Η τιμή της πατάτας στη Σερβία αυξήθηκε κατά 193% από το 2021 λόγω της περσινής ξηρασίας και των εισαγωγών μεγάλης κλίμακας.
Διεύρυνση 14-06-2022

Αυστριακός Υπουργός: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα μπορούσε να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι σημαντική για την προστασία της περιοχής από την αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Ευρώπης και Διεθνών Υποθέσεων Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Διεθνή 14-06-2022

Η Ευρωβουλή καλεί τη Σερβία να επανεξετάσει τη σχέση της με τη Ρωσία

Η Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, θα πρέπει να επιδείξει δέσμευση στις πολιτικές και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη Ρωσία.

Διπλωμάτες: Κοινό μέλλον της ΕΕ είναι το κλειδί για να θαφτούν τα διαρκή προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια

Ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον είναι η μόνη λύση στα διαρκή προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων και η Σερβία αναμένεται να σεβαστεί πραγματικά τις αξίες της ΕΕ, καθώς ένας νέος πόλεμος ανατέλλει στην Ευρώπη.
Διεθνή 08-06-2022

Διάσκεψη: Η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της αν παραμελήσει τα Δυτικά Βαλκάνια

Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας απειλεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της ΕΕ από την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Διεθνή 07-06-2022

Βούτσιτς: Η Σερβία θα είναι η μοναδική χώρα που δεν θα σημειώσει πρόοδο στην ΕΕ τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να βιαστεί στην ευρωπαϊκή της πορεία, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της, αλλά ότι είναι η μόνη χώρα που δεν θα προχωρήσει τον Ιούνιο.
Ενέργεια 06-06-2022

Στοπ στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού JANAF της Αδριατικής για τη σερβική πετρελαϊκή εταιρεία

Η κατά πλειοψηφία ρωσικής ιδιοκτησίας σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS (Naftna industrija Srbije) δεν θα είναι πλέον σε θέση να προμηθεύεται ρωσικό αργό πετρέλαιο από τον αγωγό πετρελαίου JANAF της Αδριατικής.
Διεθνή 06-06-2022

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Βούτσιτς όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους Σέρβους φίλους

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν, όπως είπε, τους Σέρβους φίλους του.
Διεθνή 03-06-2022

Βούτσιτς: Η επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι περιπλέκεται

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι η κατάσταση γύρω από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι περιπλέκεται.

Ο Βούτσιτς ορκίστηκε για δεύτερη προεδρική θητεία απουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Σερβίας σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις 31 Μαΐου.

Βούτσιτς και Βάρχελι επισκέφθηκαν χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ παιδιατρική κλινική στο Βελιγράδι

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι ξεναγήθηκαν στις 30 Μαΐου στις εργασίες για την κατασκευή της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Tirsova.
Ενέργεια 30-05-2022

Ο Βούτσιτς έκλεισε «ευνοϊκή» συμφωνία για το φυσικό αέριο με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή, ο ίδιος κανόνισε μια ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Ενέργεια 27-05-2022

Για φυσικό αέριο και συνεργασία θα συζητήσουν Βούτσιτς και Πούτιν

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται να συζητήσει την περαιτέρω συνεργασία και μια νέα σύμβαση φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 11 το πρωί της Κυριακής.
Διεθνή 25-05-2022

Ακτιβιστές έβαψαν με σπρέι τα Ζ στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακτιβιστές που ανήκουν στην άτυπη ομάδα Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι και Σέρβοι Μαζί Κατά του Πολέμου έβαψαν στις 24 Μαΐου με σπρέι πάνω σε διάφορα γράμματα Ζ που συμβολίζουν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Διεθνή 24-05-2022

Σερβία: Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ένταξη στην ΕΕ

Η πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω ενίσχυση της ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Σερβίας-ΕΕ αφορά ξεκάθαρα «στην εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία».
Διεθνή 18-05-2022

Ντάτσιτς: Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αντίκειται στο διεθνές δίκαιο

Το να επιτραπεί η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.