EurActiv.ro

[Shutterstock / Sashkin]
Ενέργεια 19-10-2021

Ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας στη Ρουμανία

Η σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί μείζονα ανησυχία για τη Ρουμανία.
Πολιτικά 13-10-2021

Μαζική αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Ρουμανία

Περισσότερο από δύο τρίτα των Ρουμάνων πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της όταν αυτά αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ.

Ψήφος Δυσπιστίας από τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας;

Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Florin Citu από τα κόμματα PSD, USR και AUR. Οι υποστηρικτές είναι αρκετοί ώστε να μπορεί να προκληθεί διάλυση της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ρουμανία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων COVID-19

Καθώς εδώ και 14 ημέρες παρατηρείται στο Βουκουρέστι αύξηση των κρουσμάτων COVID19 - ξεπερνώντας μάλιστα το όριο των 6 κρουσμάτων ανά 1.000 άτομα, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πιο αυστηρά μέτρα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κερδίζει τις εκλογές

Μέλη του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) εξέλεξαν τον πρωθυπουργό Florin Citu ως τον νέο πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος.

Ρουμανία: Η διασπορά του κορονοϊού φέρνει mini lockdown

 Οι μολύνσεις από τον COVID-19 εξαπλώνονται ραγδαία στη Ρουμανία και οι μεγάλες πόλεις ετοιμάζονται ήδη να ενισχύσουν τους περιορισμούς.

Ρουμανία: Εξαντλούνται τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία στη Ρουμανία ξεμένουν από κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με COVID-19.

Μεγάλη άνοδος στον αριθμό κρουσμάτων COVID και στη Ρουμανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παρουσίασε αύξηση την Τετάρτη, εμφανίζοντας τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό περιστατικών για περισσότερους από πέντε μήνες- σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το κόμμα USR PLUS αποχωρεί από τη ρουμανική κυβέρνηση

Όλοι οι υπουργοί από το κόμμα USR PLUS πρόκειται να υποβάλουν την παραίτησή τους από τη ρουμανική κυβέρνηση σήμερα.

Η Ρουμανία στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης

Η απομάκρυνση του Ρουμάνου υπουργού Δικαιοσύνης Stelian Ion με απόφαση του πρωθυπουργού Florin Citu προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η πολιτική συμμαχία USR PLUS ζητά από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) να ορίσει νέο αρχηγό κυβέρνησης.

Μάχη στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τις επενδύσεις της Volkswagen

Τέσσερις χώρες αναθάρρησαν στα νέα ότι η Volkswagen έχει αναβάλει την απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.
Ενέργεια 19-07-2019

Το χαρτοφυλάκιο ενέργειας προσελκύει την προσοχή των κρατών μελών στην ΕΕ

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας «καλής θέσης» στην επόμενη Επιτροπή αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ursula von der Leyen προκειμένου να γίνει επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.
Διεθνή 21-06-2019

Διχασμός μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21 Ιουνίου) σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, καθώς οι διαχωρισμοί σχετικά με τη διανομή βασικών θέσεων εμπόδισαν την πρόοδο.
Διεθνή 20-06-2019

Ισπανία: πυρά κατά Φιλελευθέρων λόγω συμφωνίας με την ακροδεξιά

Ο Manuel Valls επέκρινε έντονα την Τετάρτη το κεντρώο κόμμα Ciudadanos (C’s) για αυτό που περιέγραψε ως «σοβαρή παρέκκλιση» σε ακραίες και «αντιευρωπαϊκές» θέσεις εξαιτίας -έμμεσων- συμφωνιών που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ της C’s και της ακροδεξιάς Vox.

Μείωση ΦΠΑ για «υγιεινά και παραδοσιακά τρόφιμα» στη Ρουμανία

Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την κατανάλωση υγιεινών και παραδοσιακών τροφίμων, μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5%, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η EURACTIV Ρουμανίας. “Για να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και να ενισχυθούν οι πωλήσεις ρουμανικών...
Εμπόριο 14-05-2019

Δεύτερη η Ρουμανία στην ανάπτυξη λιανικού εμπορίου στην ΕΕ τον Μάρτιο

Η Ιρλανδία και η Ρουμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στο λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ρουμανία: αυξάνεται η κρατική χρηματοδότηση για την καλλιέργεια σκόρδου

Σε έως και 3.000 ευρώ ανά εκτάριο σκοπεύουν να αυξήσουν οι αρχές στη Ρουμανία την οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση της παραγωγής του σκόρδου, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας.
Διεθνή 12-04-2019

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές «παγώνουν» τις σχέσεις τους με τους Ρουμάνους λόγω του κράτους δικαίου

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) εξετάζει το πάγωμα των σχέσεων με το αδελφοποιημένο κόμμα της στη Ρουμανία, το κυβερνών κόμμα PSD.

Αγώνας για τη διασφάλιση της έδρας της Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο για τη σύσταση νέας Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής (ELA) για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έναρξη διασυνοριακών ερευνών σε περίπτωση πιθανής κατάχρησης.

Ρουμανία: εξαντλείται το τοπικό μέλι στα σούπερ μάρκετ

Λείπει τελευταία από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Ρουμανία το τοπιΛείπει τελευταία από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Ρουμανία το τοπικό μέλι. Ο λόγος είναι οι εισαγωγές μελιού από το εξωτερικό σε πολύ χαμηλές τιμές και τα υψηλά τέλη που επιβάλλονται στους μελισσοκόμους της Ρουμανίας.

Ρουμανία: εγκαταλείπουν οι νέοι αγρότες λόγω έλλειψης τραπεζικών εγγυήσεων

Η λήψη δανείου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες στη Ρουμανία, ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να παράσχουν εγγυήσεις ως υποστήριξη.

Κρέτσου: «Ελλιπείς οι προτάσεις της Ρουμανίας για λήψη κοινοτικής χρηματοδότησης»

Η Ρουμάνα Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου προέτρεψε τη χώρα της να υποβάλει ποιοτικότερα σχέδια για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς το κράτος της Ανατολικής Ευρώπης αγωνίζεται για να διασφαλίσει όλες τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική δήλωσε...