Euractiv Γερμανίας – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Tue, 09 Apr 2019 00:00:05 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Euractiv Γερμανίας – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες, λένε οι σοσιαλιστές https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/i-viosimi-anaptyxi-prepei-na-xekina-apo-tis-topikes-koinonies-lene-oi-sosialistes/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/i-viosimi-anaptyxi-prepei-na-xekina-apo-tis-topikes-koinonies-lene-oi-sosialistes/#respond Wed, 13 Feb 2019 04:00:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091659 Η οικονομική στρατηγική της Ευρώπης πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και η πολιτική συνοχής είναι το κλειδί για να φθάσει εκεί, δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα (7 Φεβρουαρίου) οι σοσιαλιστικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Έπειτα από την δημοσίευση του εγγράφου προβληματισμού της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής «προς μια βιώσιμη Ευρώπη μέχρι το 2030»  και πριν από την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής, οι σοσιαλιστές υπερασπίστηκαν την ανάγκη οικοδόμησης μιας πιο βιώσιμης Ευρώπης από τις περιφέρειες.

Αντίθετη η Ελλάδα με τη μείωση της Πολιτικής Συνοχής και την ΚΑΠ

Την αντίθεση της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μείωση στις μακροχρόνιες πολιτικές της Ένωσης που κατοχυρώνονται από τις Συνθήκες εξέφρασε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Παυλόπουλος.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. Σε πάρα πολλές περιοχές οι άνθρωποι είναι περιθωριοποιημένοι και υποφέρουν από συνεχιζόμενη ανισότητα», δήλωσε η Catiuscia Marini, πρόεδρος της Ομάδας ΕΣΚ στην ΕτΠ.

«Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν σε αυτήν την κρίση, είτε να αποφασίσουμε να ενδυναμώσουμε τα εδάφη της Ευρώπης για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη κοινωνία», τόνισε η Marini.

Οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες στο Κοινοβούλιο και στην ΕτΠ θέλουν «μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη» και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, υποστηρίζουν, μπορούν να παίξουν  πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία προς την «πραγματικά βιώσιμη» ανάπτυξη.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ανέφεραν ότι πολλές τοπικές και περιφερειακές αρχές εφαρμόζουν ήδη πολιτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη μιας πιο βιώσιμης Ευρώπης, ωστόσο, ισχυρίστηκαν, χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική με βασικό στοιχείο μια ισχυρή πολιτική συνοχής.

«Η εφαρμογή του 65% των SDGs βασίζεται σε πόλεις και περιοχές», υποστήριξε η Marini.

Ενίσχυση της συνοχής για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης

Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το εργαλείο συνοχής της Ευρώπης έχει ενισχύσει τη σύγκλιση μεταξύ περιφερειών στην Ευρώπη για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

«Η πολιτική συνοχής είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Udo Bullmann, αρχηγός της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο.

Οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες δήλωσαν ότι η πολιτική συνοχής πρέπει τώρα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη μιας πιο βιώσιμης Ευρώπης, θέτοντας κύριους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Πολιτική Συνοχής και αποφεύγοντας τη χρηματοδότηση έργων που ενδέχεται να υπονομεύσουν αυτόν τον στόχο.

Οι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ΕΣΚ ισχυρίστηκαν ότι το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ εξακολουθεί να μην επαρκεί για τη σωστή χρηματοδότηση όλων των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και ζήτησαν «τουλάχιστον» να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο επενδύσεων στις περιφέρειες την επόμενη περίοδο 2021-27.

Το κοινοβούλιο αναμένεται πράγματι να απαιτήσει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: υπέρ μιας πιο πράσινης Πολιτικής Συνοχής

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε για τη ρύθμιση της Πολιτικής Συνοχής και υπάρχει σαφής πρόθεση να καταστεί η Συνοχή πολύ πιο πράσινη από το 2020. Για πρώτη φορά θα πρέπει επίσης να απαγορευθεί η στήριξη των ορυκτών …

«Η πολιτική συνοχής δεν είναι η μόνη απάντηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει πραγματικά», δήλωσε ο κ. Constanze Krehl, συνεισηγητής του κειμένου.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών εκλογών».

Κάντε του πολίτες συμμετόχους

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για την ΕΕ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπερασπίζονται την ανάγκη προώθησης της συμμετοχής όλων των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Χρειαζόμαστε γνήσια δημόσια συζήτηση στο πιο σχετικό επίπεδο, επιτρέποντας μια κοινή επεξεργασία των δημόσιων επιλογών», υποστήριξαν. Προωθώντας την οικονομική σύγκλιση, ανέφεραν οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκρατικοί, ενθαρρύνεται επίσης η επιδίωξη της ισότητας μεταξύ των πολιτών αλλά και η προώθηση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

«Πρέπει να συμπεριλάβουμε ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, αλλιώς δεν θα καταλάβουν τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για αυτούς», υποστήριξε ο Krehl. «Αν οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς λειτουργεί αυτό το έργο, θα είναι πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν και έτσι θα έχουν καλύτερη άποψη για την Ευρώπη».

«Η πολιτική συνοχής είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει πίσω καμία περιοχή. Τα κράτη μέλη πρέπει να ακούσουν καλύτερα τις πόλεις και τις περιφέρειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz.

Μελέτη: ασαφής ο κοινωνικός αντίκτυπος της Συνοχής στους πολίτες

Τα κοινωνικά αποτελέσματα στην πολιτική συνοχής παραμένουν σχετικά ασαφή για το ευρύ κοινό σε σύγκριση με τις οικονομικές εξελίξεις, υπογραμμίζει πρόσφατη μελέτη του πρότζεκτ PERCEIVE, μιας κοινοπραξίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

(Το κείμνεο προσαρμόστηκε στην ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/i-viosimi-anaptyxi-prepei-na-xekina-apo-tis-topikes-koinonies-lene-oi-sosialistes/feed/ 0
Βαρουφάκης σε euractiv: Ο Τσίπρας επιβάλλει τις πιο γελοίες πολιτικές λιτότητας – Δεν υπάρχει πλέον Ευρωπαϊκή Αριστερά https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/varoyfakis-se-euractiv-o-tsipras-epivallei-tis-pio-geloies-politikes-litotitas-den-yparchei-pleon-eyropaiki-aristera/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/varoyfakis-se-euractiv-o-tsipras-epivallei-tis-pio-geloies-politikes-litotitas-den-yparchei-pleon-eyropaiki-aristera/#respond Mon, 28 Jan 2019 13:27:49 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10089767 Ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλει την πιο γελοία πολιτική λιτότητας στο λαό, υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Euractiv Germany, ενόψει ευρωεκλογών, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν υπάρχει», εξαπολύοντας συνολική επίθεση προς πρόσωπα και κόμματα που άλλοτε συνομιλούσε μαζί τους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος αναδείχθηκε Spitzenkandidat (υπερυποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν) για το Κίνημα DiEM25που ο ίδιος ίδρυσε, τονίζει παράλληλα ότι  «αν η ευρωπαϊκή αριστερά ήταν ενωμένη, συνεκτική και πολιτισμένη, δεν θα είχαμε δημιουργήσει το Diem25, θα είχαμε ενωθεί μαζί τους. Τώρα κατεβαίνουμε εναντίον τους, γεγονός που είναι οδυνηρό για εμάς».

Τον Νοέμβριο του 2018,  ο συνδυασμός «Δημοκρατία στην Ευρώπη» (DiEM25) που ίδρυσε το 2016 ο κ. Βαρουφάκης, εξέλεξε τον πρώην υπουργό ως Spitzenkandidat για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Μιλώντας στη EURACTIV Γερμανίας, ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε βάρος των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η έλλειψη ενότητας δεν μπορεί να οδηγήσει σε απτά εκλογικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια σε αλλαγές στη Γηραιά Ήπειρο.

«Δεν υπάρχει πια πραγματική Ευρωπαϊκή Αριστερά. Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Γκρέγκορ Γκίζι (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), ενώ τότε υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιβάλλει την πιο γελοία πολιτική λιτότητας στο λαό ή οι Podemos στην Ισπανία που δεν έχουν κανένα πολιτικό όραμα για την Ευρώπη».

«Τα αριστερά κόμματα έχουν τόσο μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους, που η έκδοση μιας διακήρυξης του κόμματος θα καθίστατο ‘’κενό γράμμα’’ και δεν θα είχε συνοχή. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να προσελκύσουν ψηφοφόρους από δεξιά ή προοδευτικά κόμματα. Αντίθετα, συρρικνώνονται», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν σκέφτηκε να ενταχθεί στην πολιτική ομάδα GUE/NGL, σημείωσε ότι το κίνημά του δεν θα συμμετάσχει σε κανένα από αυτά τα κόμματα.

«Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με διαφορετικές ομάδες για διάφορα θέματα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, για να συζητήσουμε επ’ αυτού. Θα διασχίσουμε τη γέφυρα μόλις φτάσουμε σε αυτήν», υπογράμμισε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από το GUE/NGL, τους Πράσινους και το S&D δημιούργησαν τη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία, μια άτυπη ομάδα που στοχεύει στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των τριών πολιτικών οικογενειών και μακροπρόθεσμα σε προοδευτικό «μέτωπο». Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Αριστερά παραμένει ευρέως κατακερματισμένη, όπως φαίνεται στην περίπτωση του ηγέτη του La France Insoumise, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω κίνηση, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για μεγάλη συζήτηση».

«Στην πραγματικότητα δεν προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο. Οι εκλογές είναι τον Μάιο, αλλά δεν συνεργάζονται. Δεν έχουν κοινό πρόγραμμα και η συζήτηση για τη Προοδευτική Συμμαχία δεν επηρεάζει τις προεκλογικές τους εκστρατείες».

Γιατί υποψήφιος στην Γερμανία;

Επιπλέον, σε ερώτηση της EURACTIV γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει στη Γερμανία μια θέση στο ΕΚ, απάντησε: «Αν θες να αλλάξεις τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ξεκινάς με τη Ρώμη».

«Η Γερμανία αποτελεί την οικονομική καρδιά της Ευρώπης, είτε μας αρέσει είτε όχι. Επιπροσθέτως, η κοινή γνώμη στη Γερμανία – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα-, ήταν πολύ πιο κοντά στον ευρωπαϊσμό απ’ ό,τι π.χ. στη Γαλλία», ανέφερε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι γαλλικές ελίτ θεωρούσαν πάντα την ΕΕ ως ευκαιρία να προβάλουν την εξουσία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Γερμανία θέλησε πραγματικά να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Για τον λόγο αυτό, είναι το καλύτερο μέρος, προκειμένου να εργαστούμε για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΟ

Ανταποκρινόμενος στη δημοσίευση αυτού του άρθρου στο δίκτυο της EURACTIV, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται τώρα και στην Ευρωπαϊκή Αριστερά».

«Και το πράττει αυτό, θέλοντας να προκαλέσει θόρυβο γύρω από το όνομά του. Διεξάγει την εκστρατεία στη Γερμανία, διότι ξέρει ότι στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε καλύτερα και επιπλέον έχει επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί», πρόσθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

«Όλα θα κριθούν στις εκλογές του Μαΐου. Του εύχομαι καλή επιτυχία», κατέληξε.

 

(το άρθρο προσαρμόστηκε δημοσιογραφικά στα Ελληνικά από τους Θοδωρή Καραουλάνη και Ειρήνη Σωτηροπούλου)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/varoyfakis-se-euractiv-o-tsipras-epivallei-tis-pio-geloies-politikes-litotitas-den-yparchei-pleon-eyropaiki-aristera/feed/ 0
Μακρόν για Συνθήκη του Άαχεν: Γαλλία και Γερμανία να δείξουν υπευθυνότητα https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/makron-gia-synthiki-toy-aachen-gallia-kai-germania-na-deixoyn-ypeythynotita/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/makron-gia-synthiki-toy-aachen-gallia-kai-germania-na-deixoyn-ypeythynotita/#respond Wed, 23 Jan 2019 08:58:10 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10089129 Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, Γαλλία και Γερμανία ανανεώνουν εκ νέου τη συμμαχία τους. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν στενά σε ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, του πολιτισμού και της εξωτερικής πολιτικής. Μπορεί όμως μια συνθήκη να γεφυρώσει το χάσμα των απόψεων; Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

«Πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και λόγω της έντονης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, ο Μακρόν πρέπει να ανακτήσει τη δυναμική του, γεγονός που συνδέεται με την αναβίωση της Συνθήκης των Ηλυσίων», εκτιμά η εκπρόσωπος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Πολιτικής (DGAP), Julie Hamann.

Ωστόσο, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου για εμβάθυνση της ΕΕ δεν χαίρουν ευρείας υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία εκφράζει ανησυχίες για άνοδο του ακροδεξιού AfD.

«Μερικές φορές η Ευρώπη δεν προχωρά αρκετά γρήγορα. Πρέπει όμως να εξετάσουμε τις επιτυχίες μας στην ήπειρο και όλα όσα έχουμε καταφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Μακρόν και Μέρκελ υπογράφουν νέα συνθήκη για διμερή συνεργασία

Η Γαλλία και η Γερμανία προτίθενται να δώσουν νέα πνοή στη μεταξύ τους συνεργασία, με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία στρέφεται προς τη Γαλλία

Η έκκληση του Μακρόν για έναν ευρωπαϊκό στρατό επανεμφανίζεται, τουλάχιστον έμμεσα. Και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να «αναπτύξουν την ικανότητα της ΕΕ στον αμυντικό τομέα» και να δημιουργήσουν ένα κοινό συμβούλιο ασφαλείας. Τον Νοέμβριο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας ενός γαλλογερμανικού στρατού.

«Δεν φτάσαμε ποτέ σε τέτοιο σημείο στον τομέα της κοινής άμυνας», ανέφερε το γραφείο του προέδρου.

«Η συνθήκη μπορεί να δεσμεύσει αμφότερα τα κράτη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το χάσμα των διαφορετικών απόψεών τους. Ωστόσο, δεν αναμένω ότι η κοινή πολιτική ασφάλειας θα καθίσταται ευκολότερη με την υπογραφή αυτής της Συνθήκης», υπογράμμισε η κ. Hamann.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της ενεργειακής πολιτικής. Η προγραμματισμένη εναρμόνιση της νομοθεσίας των δύο χωρών ενδέχεται να αποτελέσει εξίσου σκληρή διαδικασία. «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε η Καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της.

Εντούτοις, τα περισσότερα από τα σημεία της Συνθήκης του Άαχεν παραμένουν ασαφή, ενώ οι επικριτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη συγκεκριμένων παραχωρήσεων.

«Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα σημεία. Το κείμενο είναι μια συνθήκη που θα διαρκέσει για δεκαετίες, δεν είναι ένα διάταγμα», δήλωσε ο Christophe Arend από το La République En Marche (LREM).

«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», ανέφερε ο κ. Μακρόν στην ομιλία του.

«Ο τρόπος με τον οποίο Γερμανία και Γαλλία καταλήγουν σε συμφωνία δεν λειτουργεί πλέον. Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει λόγω των μεγάλων κρίσεων και των εσωτερικών φραγμών, όπως το Brexit», κατέληξε η κ. Hamann.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/makron-gia-synthiki-toy-aachen-gallia-kai-germania-na-deixoyn-ypeythynotita/feed/ 0
Υπέρ λύσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Μάνφρεντ Βέμπερ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/yper-lysis-gia-to-onomatologiko-tis-pgdm-o-manfrent-vemper/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/yper-lysis-gia-to-onomatologiko-tis-pgdm-o-manfrent-vemper/#respond Thu, 10 Jan 2019 14:14:31 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10087458 Τη σιωπή μηνών έσπασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφορικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός αξιωματούχος δεν είχε προβεί σε κανέναν σχολιασμό επί του θέματος, παρά την αυξανόμενη πίεση από άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Βέμπερ για το ονοματολογικό

Σιγή ιχθύος φαίνεται να τηρεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων, η οποία έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία του ΕΛΚ, αλλά απορρίφθηκε από ορισμένα μέλη του.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το ζήτημα (σσ: της ονομασίας) πρέπει να επιλυθεί, προκειμένου η «Μακεδονία» να έχει μια θετική οικονομική και ευρωπαϊκή προοπτική στο μέλλον», δήλωσε στην euractiv.com ο κ. Βέμπερ.

Η συμφωνία για την ονομασία έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάρτιο. Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία, το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ στην Ελλάδα και αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ, ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, υπονοώντας ότι δεν θεωρείται απαραίτητη η στήριξη από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο αυτό.

«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Σημειώνεται ότι τη στήριξή τους στη συμφωνία εξέφρασαν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Μόσχα εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον προωθεί τη συμφωνία με στόχο τη διεύρυνση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/yper-lysis-gia-to-onomatologiko-tis-pgdm-o-manfrent-vemper/feed/ 0
Γερμανία: Εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/germania-egkrithike-to-schedio-proypologismoy-gia-to-2019/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/germania-egkrithike-to-schedio-proypologismoy-gia-to-2019/#respond Wed, 28 Nov 2018 09:57:22 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10083347 Το «πράσινο φως» για τον εθνικό προϋπολογισμό του 2019 έδωσε το γερμανικό Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή (23 Νοεμβρίου), με δαπάνες που φθάνουν στα 356 δις ευρώ, προβλέποντας αύξηση στις αμυντικές δαπάνες. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πολιτικές δαπανών και εισοδήματος της Γερμανίας, καθώς ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Βιώσιμο το 60% του χρέους

Η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει δημιουργήσει τακτικά πλεόνασμα από το 2014. Επιπλέον, η Γερμανία βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη μέγιστου συνολικού χρέους 60% του ΑΕΠ το 2019.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υπόκειται σε διαρκείς επικρίσεις, διότι το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως το διευρυνόμενο επενδυτικό χάσμα ή η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα.

Οι ίδιοι επικριτές τονίζουν ότι είναι απαραίτητη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η ψηφιακή ατζέντα, η περίθαλψη και η δημόσια υποδομή.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη τομέας στον προϋπολογισμό, στον οποίο οι δαπάνες θα αυξηθούν έντονα και αφορά στο Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της υπουργού Ursula von der Leyen αυξήθηκε κατά 12%, φθάνοντας τα 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Η άνοδος αυτή ενδέχεται να οφείλεται στην πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ στη Γερμανία για αύξηση των συνεισφορών της στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των σχολείων με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα το σχέδιο προϋπολογισμού. «Πώς εξασφαλίζουμε την κοινωνική ειρήνη; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε μια ενωμένη Ευρώπη; Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει και να βρει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Anton Hofreiter, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Βλέπουμε έναν συνασπισμό, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και δεν έχει ασχοληθεί με τις ανησυχίες και τις ανάγκες του λαού», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του κόμματος Die Linke, Gesine Lötzsch, επέκρινε το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά και δεν ενισχύθηκαν άλλοι τομείς.

«Υποτίθεται ότι δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να διατεθούν για το «ολοήμερο σχολικό πρόγραμμα». Παρόλα αυτά αφαιρέθηκαν από το σχέδιο προϋπολογισμού εν μια νυκτί. Είναι ντροπή», δήλωσε η κ. Lötzsch.

«Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2019, που εγκρίθηκε σήμερα, φέρει την υπογραφή  των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι ένας προϋπολογισμός με συγκεκριμένες βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή και σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Achim Post (SPD).

«Ο προϋπολογισμός αφαιρεί το βάρος των οικογενειών και των εργαζομένων και επενδύει σε καλά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ψηφιοποίηση, την αστυνόμευση και το ισχυρό κράτος δικαίου».

Επιπροσθέτως, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier, τόνισε ότι θα διατεθούν περισσότερες πιστώσεις στο υπουργείο το 2019 για μελλοντικές επενδύσεις.

«Ενισχύουμε την ικανότητα της Γερμανίας να ανταγωνιστεί και να καταστεί καινοτόμος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομίας. Το 2019, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας για έρευνα και ανάπτυξη θα αυξηθούν κατά 132 δις ευρώ. Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για παράδειγμα μέσω του αποδεδειγμένου κεντρικού προγράμματος καινοτομίας για τις ΜμΕ (ZIM)».

Επιπλέον, 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε μέτρα με στόχο την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της γερμανικής οικονομίας.

Επικριτική η στάση της ΕΕ για το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο

Εντούτοις, η κριτική δεν προέρχεται μόνο από τη γερμανική αντιπολίτευση. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται απόλυτα ικανοποιημένες με τις επιδόσεις της Γερμανίας. Η Φθινοπωρινή δέσμη «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» περιλαμβάνει σχόλια για τα δημοσιονομικά σχέδια των χωρών, αλλά και την έκθεση μηχανισμού προειδοποίησης, η οποία εξετάζει τις οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών.

Στην έκθεση εκφράζονται ανησυχίες, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι η Γερμανία υπερέβη το όριο του 6% στην ΕΕ για εμπορικά πλεονάσματα.

«Από το 2011, σημειώθηκε σταδιακή αύξηση του μεγάλου πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας. Επί του παρόντος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε μεγάλα πλεονάσματα που καταγράφηκαν στη Γερμανία και την Ολλανδία», ανέφερε η τελευταία έκθεση.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και επιθυμεί να εξετάσει διεξοδικά τα γερμανικά σχέδια.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/germania-egkrithike-to-schedio-proypologismoy-gia-to-2019/feed/ 0
Σέφκοβιτς: Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/interview/sefkovits-i-eyropi-stin-proti-grammi-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis/ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/interview/sefkovits-i-eyropi-stin-proti-grammi-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis/#respond Tue, 20 Nov 2018 10:03:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10082206 Με τη δέσμη μέτρων για την καθαρή ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την περαιτέρω ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση ενός μέλλοντος ουδέτερου από άνθρακα, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.

Κύριε Σέφκοβιτς το πακέτο για την καθαρή ενέργεια αποτελεί βασικό στοιχείο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Τα μέτρα που περιέχει υπερβαίνουν κατά πολύ την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα για την καθαρή ενέργεια και το μέλλον της Ευρώπης, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει  φιλόδοξες νομοθετικές προτάσεις που μπορούν να διασφαλίσουν ότι το 32% της ενέργειας μας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, έχουμε τη δυνατότητα να τηρούμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στη συμφωνία του Παρισιού.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολλή δουλειά ακόμη, δεδομένου ότι πρέπει να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο στο σχεδιασμό της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και μεγαλύτερη παροχή στους καταναλωτές. Η τεχνολογία αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα.

Επομένως, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Επιδιώκουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 45% μέχρι το 2030. Ωστόσο, η τελευταία έκθεση της IPCC καταδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιτύχει περισσότερα.

Το COP24, που θα διεξαχθεί στην Πολωνία τον Δεκέμβριο, αποτελεί το φόρουμ για σχετικές συμφωνίες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για αυτή τη διάσκεψη και πώς επιθυμεί η ΕΕ να συνεισφέρει;

Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε με εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση για όλους.

Ως ΕΕ, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το COP24, για να παρουσιάσουμε τη στρατηγική μας, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα πρέπει να καταστεί ουδέτερη σε άνθρακα το δεύτερο μισό του αιώνα. Το έργο αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Για παράδειγμα, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη γεωργία και τον τομέα των μεταφορών, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να επανεξετάσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να παράσχουμε κίνητρα σε άλλους παγκόσμιους παίκτες, διότι σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να είμαστε επιτυχείς μόνο ως διεθνής κοινότητα.

Πραγματοποιήσατε πολλές συζητήσεις με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης. Ένα μείζονος σημασίας ενεργειακό ζήτημα, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Γερμανία, είναι το σκάνδαλο Dieselgate. Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και ποια είναι τα βασικά αιτήματα της Επιτροπής;

Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι αυτή η συζήτηση για τους Γερμανούς, αλλά και για τους Ευρωπαίους. Τα γερμανικά αυτοκίνητα είναι πολύ δημοφιλή και κατασκευάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου, της Σλοβακίας. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πρόκληση.

Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη απάντηση στο Dieselgate είναι η προσήλωση στο μέλλον. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να παράγει τα καλύτερα, αλλά και τα καθαρότερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήσαμε εντατικές συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ και κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Γερμανία επιθυμεί να αναβαθμιστεί όσον αφορά στην καθαρή κινητικότητα.

Χρειαζόμαστε στενή συνεργασία μεταξύ του κλάδου της βιομηχανίας και της πολιτικής. Για παράδειγμα, αναμένουμε ότι η αγορά ηλεκτρικών στηλών θα περιλαμβάνει ήδη 250 δις ευρώ το 2030. Ταυτόχρονα, θα έχουμε μεταξύ 25 και 35 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Φυσικά, είναι προς το συμφέρον μας να κατασκευαστούν αυτές οι μπαταρίες στην Ευρώπη, διότι η τεχνολογία είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και για τη ναυτιλία, τους σιδηροδρόμους και την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα αποτελεί η ενεργειακή ασφάλεια. Με ποιους τρόπους θα πρέπει η ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στο πλαίσιο του Nord Stream 2;

Η ενεργειακή ασφάλεια ήταν κεντρικό στοιχείο κατά την έναρξη των συνομιλιών μας για την ενεργειακή ένωση. Η ερώτηση είναι: πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εξαρτήσεις; Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη διαφοροποίηση; Και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα νομικά εχέγγυα, ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2009;

Τα τελευταία δύο χρόνια, πετύχαμε μια καλή συμφωνία. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον πρόσβαση σε τουλάχιστον τρεις πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο, οι νομικές εγγυήσεις αυξήθηκαν και κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει σε σύμβαση που είναι ασυμβίβαστη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιπροσθέτως, αυξήθηκε η διαφάνεια στις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού των κρατών μελών. Ενδεικτικά, η διαφοροποίηση αυξάνεται από το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου,  οι οποίοι μας συνδέουν καλύτερα με την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Παρόλα αυτά, ή ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο αγωγός Nord Stream 2 προκαλεί πόλωση. Περίπου τα μισά από τα κράτη μέλη μας αντιτίθενται για πολιτικούς λόγους ή λόγους που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας. Συνεπώς, εργαζόμαστε επί του παρόντος, για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε αγωγός, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε εντατικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία σε τριμερή βάση, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία για την εφαρμογή του φυσικού αερίου, η οποία θα ξεκινήσει μετά από τη λήξη της συμφωνίας το προσεχές έτος. Ευελπιστώ ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί πριν από τα Χριστούγεννα και είμαι βέβαιος ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο.

Προσφάτως αποσύρατε την υποψηφιότητά σας για τη θέση του Spitzenkandidat. Ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητές σας για την επόμενη περίοδο;

Ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να σκεφτούμε στρατηγικά. Στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έθεσα τέσσερα σημεία για τις προσεχείς εκλογές που ελπίζω ότι θα περιλαμβάνονται στο μανιφέστο αργότερα.

Πρώτον, πώς θα φτάσουμε σε μια βιομηχανική πολιτική για τον 21ο αιώνα; Επί παραδείγματι, θέματα όπως η παραγωγή κυψελών μπαταριών, τεχνητή νοημοσύνη ή έναν ευρωπαϊκό υπερυπολογιστή. Δεύτερον, θα ήθελα να μιλήσω για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, διότι δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην επικράτειά της.

Τρίτον, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους κρατικούς μηχανισμούς στήριξης, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από την εμπειρία με την παραγωγή κυψελών μπαταριών. Στο σημείο αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στο παγκόσμιο επίπεδο και τις υπάρχουσες προκλήσεις. Τέλος, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στους νέους στην Ευρώπη. Η νεολαία μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη όσο το δυνατόν περισσότερο για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να έχουν μόνιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης και εκπαίδευσης. Επομένως, το -πολύ επιτυχημένο- πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει να επεκταθεί αναλόγως.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/interview/sefkovits-i-eyropi-stin-proti-grammi-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis/feed/ 0
Εκλογές στην Έσση: Οι Αυστριακοί Συντηρητικοί επιβεβαιώνονται για την πολιτική τους πορεία https://www.euractiv.gr/section/ekloges/news/ekloges-stin-essi-oi-aystriakoi-syntiritikoi-epivevaionontai-gia-tin-politiki-toys-poreia/ https://www.euractiv.gr/section/ekloges/news/ekloges-stin-essi-oi-aystriakoi-syntiritikoi-epivevaionontai-gia-tin-politiki-toys-poreia/#respond Tue, 30 Oct 2018 09:03:01 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10078771 Η Γερμανία και η Αυστρία πραγματοποίησαν εθνικές εκλογές πριν από περίπου ένα χρόνο. Έκτοτε, τα κυβερνώντα κόμματα και στις δύο χώρες προχώρησαν σε διαφορετική πολιτική πορεία, όπως έδειξαν οι περιφερειακές εκλογές στην Έσση.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν απολαμβάνει την αντίστοιχη στήριξη της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία. Ακόμα και ένα χρόνο μετά τις αυστριακές κοινοβουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) βρίσκεται σε καλή θέση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) υπέστη ελάχιστη ζημιά, αλλά εξακολουθεί να είναι λίγο πολύ ίσο με το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ).

Στη γειτονική Γερμανία, τα κυβερνώντα κόμματα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως κατέδειξε και η εκλογική αναμέτρηση στην Έσση. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης διαδραματίζει καίριο ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα σχόλια στα αυστριακά ΜΜΕ επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην Άνγκελα Μέρκελ. Αφενός, ορισμένοι θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για την Καγκελάριο να αποχωρήσει, αφετέρου ότι εξαιτίας της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα, η παραμονή της κρίνεται αναγκαία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, επίσης, ότι ο Καγκελάριος Kουρτς με την επιθυμία του να επιφέρει μια «αλλαγή» στην πολιτική, έλαβε υπόψη το αίτημα ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος. Παρά την κριτική, το κοινό εκτιμά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τελικά συνεργάζεται και δεν διαφωνεί.

Αυτό, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της κριτικής του «μεγάλου συνασπισμού» στο Βερολίνο.

Αν ο Kουρτς δεν είχε ανέλθει στην εξουσία, το ÖVP ενδεχομένως να ήταν σε παρόμοια θέση με τα γερμανικά αδελφά του κόμματα, το CDU και το CSU. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι στις αρχές του 2017 ήταν η τελευταία στιγμή να επέλθει μια πολιτική αλλαγή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για το κόμμα.

Το αυστριακό SPÖ βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με το γερμανικό SPD. Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναρωτηθούν τι πρέπει να προτείνουν στους ψηφοφόρους, προκειμένου να αποκτήσουν εκ νέου ευρεία αποδοχή.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/ekloges/news/ekloges-stin-essi-oi-aystriakoi-syntiritikoi-epivevaionontai-gia-tin-politiki-toys-poreia/feed/ 0
Σε ανοδική τροχιά η γερμανική οικονομία https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/se-anodiki-trochia-i-germaniki-oikonomia/ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/se-anodiki-trochia-i-germaniki-oikonomia/#respond Thu, 25 Oct 2018 08:07:56 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10078124 Η γερμανική οικονομία διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ανόδου από το 1966, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρόβλεψη που έκανε για τη γερμανική οικονομία ακουγόταν σχεδόν άψογη. Παρόλο που προβλεπόταν ελαφρά μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2020, οι μισθοί θα αυξηθούν, όπως και η κατανάλωση, ενώ αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερες επενδύσεις και η χώρα να στραφεί προς την πλήρη απασχόληση.

Η Γερμανία κατάφερε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης. Πολλά κράτη εξακολουθούν να αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας – σχεδόν ένας στους πέντε Ισπανούς αναζητά εργασία. Στο μεταξύ, στην Ιταλία βρίσκεται στο δεύτερο μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζώνης με την κυβέρνηση να σχεδιάζει δαπανηρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

«Δέκα ή 15 χρόνια πριν, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η οικονομία μας θα μοιάζει όπως τώρα», ανέφερε ο Jürgen Matthes από το German Economic Institute. Ο ίδιος θεωρεί αποφασιστικής σημασίας τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις «Agenda 2010» υπό την κυβέρνηση του καγκελαρίου Schröder, οι οποίες δημιούργησαν έναν τομέα χαμηλών μισθών και προσέδωσαν στη γερμανική οικονομία μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Η γερμανική εξαγωγική ικανότητα συνεχίζει να επωφελείται από τις μεταρρυθμίσεις αυτές μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Matthes.

Εντούτοις, η ανταγωνιστικότητα έχει αποτελέσει επανειλημμένα αντικείμενο κριτικής σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα έχει καταγράψει το μεγαλύτερο πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου παγκοσμίως για τρία συνεχόμενα έτη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι μόνος που ενοχλείται από αυτό – «οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί» – το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμαρτύρονται επανειλημμένα ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου στο 6%, όπως ορίζεται από την ΕΕ. Υψηλότερες τιμές θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Υπάρχουν, επίσης και άλλα κράτη μέλη που διασχίζουν τη γραμμή του 6%. Για παράδειγμα, τα εμπορικά πλεονάσματα της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Μάλτας ήταν υψηλότερα. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, η γερμανική εξαγωγική ικανότητα ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταδεικνύουν αυτή τη διαφορά: η Αυστρία, στη δεύτερη θέση, είχε πλεόνασμα ύψους 5,3 δις ευρώ. Αντίθετα, ο γερμανικός εξαγωγικός γίγαντας ανήλθε στα 71,5 δις ευρώ.

Για το German Economic Institute και τη γερμανική κυβέρνηση, το πλεόνασμα δεν θεωρείται απαραίτητα κακό.

«Αναρωτιόμαστε γιατί το πλεόνασμα είναι ακόμα τόσο υψηλό, αφού οι Γερμανοί καταναλώνουν πολλά χρόνια. Οι επιχειρήσεις επενδύουν λιγότερο δυναμικά από ό, τι στο παρελθόν, αλλά ο βαθμός στον οποίο αυτό έχει αντίκτυπο δεν είναι πολύ σαφής», παραδέχτηκε ο κ. Matthes.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι Γερμανοί να επενδύσουν, έπρεπε να υπάρξουν πολιτικά κίνητρα, όπως λιγότερη γραφειοκρατία, χαμηλότεροι φόροι εταιρειών και καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις.

«Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζεται στα επιτεύγματα της «Agenda 2010», σημείωσε ο κ. Matthes.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών προβλέψεων για το φθινόπωρο, ο υπουργός Αλτμάιερ τόνισε: «Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τις εταιρείες μας να φέρουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές».

Παράλληλα, θεώρησε ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές ή στην καινοτομία είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, αλλά αυτό δεν θα οδηγούσε αυτόματα σε όφελος άλλων οικονομιών.

Με τις προσεχείς Ευρωεκλογές στο προσκήνιο, οι λαϊκιστές κάνουν λόγο για υποκρισία και επικρίνουν την υπεροχή της Γερμανίας στην ΕΕ. Μια τέτοια εξέγερση ενάντια στο «ευρωπαϊκό κατεστημένο», όπως συμβαίνει στην Ιταλία αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να αποτελέσει τακτική της προεκλογικής εκστρατείας των λαϊκιστών.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη γερμανική οικονομία – και το εμπορικό ισοζύγιο. «Ο βασικός κίνδυνος είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της παγκόσμιας εμπορικής διένεξης, η οποία θα μπορούσε να πλήξει εξίσου τις γερμανικές εξαγωγές», δήλωσε.

Η εξαγωγή πολλών αγαθών σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διεθνή γεγονότα. Κατά συνέπεια, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ανησυχούν και για το ζήτημα του Brexit.

Στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τιμολόγια, εμπορικούς φραγμούς και συναλλαγματικές επιπτώσεις, η Γερμανία ενδέχεται να υποστεί σοβαρές ζημιές ως χώρα εξαγωγής. Το German Economic Institute υπολόγισε ότι οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν αρχικά να μειωθούν έως και κατά 57%.

Παρά τα προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών η γερμανική οικονομία είναι «σχετικά ανθεκτική στις κρίσεις», κατέληξε ο κ. Matthes.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/se-anodiki-trochia-i-germaniki-oikonomia/feed/ 0
Ευρωεκλογές 2019: Ενισχύονται τα σενάρια υποψηφιότητας του Κερν https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/eyroekloges-2019-enischyontai-ta-senaria-ypopsifiotitas-toy-kern/ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/eyroekloges-2019-enischyontai-ta-senaria-ypopsifiotitas-toy-kern/#respond Tue, 04 Sep 2018 08:38:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10070404 Ένα από τα βασικά σενάρια ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, αφορά στην πιθανότητα ανάδειξης του πρώην Αυστριακού καγκελαρίου, Κρίστιαν Κερν, ως Spitzenkandidat, εκπροσωπώντας το SPÖ.

Το κόμμα έχει ήδη ξεκινήσει κρίσιμης σημασίας συζητήσεις για την πολιτική γραμμή του, ενώ ο ηγέτης του ÖVP, Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κερδίσει την εμπιστοσύνη ορισμένων μελών του κόμματός του, αντιμετωπίζοντας περαιτέρω εσωκομματικές τριβές.

Επί του παρόντος, το SPÖ δεν έχει βρει τον κατάλληλο κορυφαίο υποψήφιο για τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου 2019. Για τον λόγο αυτό, ενδέχεται να προσπαθήσει να πείσει τον Κρίστιαν Κερν να μετακινηθεί από την αυστριακή στην ευρωπαϊκή αρένα.

Προσφάτως, ο ίδιος διενήργησε σειρά συνομιλιών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για την ανάληψη υψηλότερων καθηκόντων. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί προς τις Βρυξέλλες.

Πάντως, μέσα στο SPÖ δημιουργούνται ελπίδες για το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Κερν θα έδινε τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας εκστρατείας διαμαρτυρίας κατά της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού, προκειμένου να αμφισβητήσει το ÖVP.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/eyroekloges-2019-enischyontai-ta-senaria-ypopsifiotitas-toy-kern/feed/ 0
Κουρτς: Αναγκαίος ο διάλογος και η στενή συνεργασία EE-Κίνας https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/interview/koyrts-anagkaios-o-dialogos-kai-i-steni-synergasia-ee-kinas/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/interview/koyrts-anagkaios-o-dialogos-kai-i-steni-synergasia-ee-kinas/#respond Thu, 19 Apr 2018 08:46:14 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10054039 Στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψής του στην Κίνα, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε την επιθυμία να στρέψει την προσοχή του στην περιοχή, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονταν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τρεις υπουργοί και πλήθος επιχειρηματιών.

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Κίνα;

Η Κίνα έχει τεράστια δυναμική και οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 6,5%. Πρόκειται για μια πολύ καινοτόμο χώρα που είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η επίσκεψη ήταν επιτυχής και το γεγονός ότι μπορέσαμε να παραστούμε μαζί με τον Αυστριακό πρόεδρο και τους υπουργούς ήταν επωφελές. Εξάλλου, εξασφαλίστηκαν συμβάσεις συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ.

Εκτός από τις επίσημες φωνές, πείτε μας μία από τις ισχυρότερες προσωπικές εμπειρίες σας;

Θα έλεγα ότι οι συναντήσεις με τους Κινέζους επιχειρηματίες ήταν εντυπωσιακές, στο περιθώριο του Φόρουμ Boao, καθώς απέδειξαν πόσο γρήγορα κινείται η Κίνα στον τομέα της ψηφιοποίησης και ποιες προκλήσεις πρέπει να αναμένουμε στην Ευρώπη.

Τι έχει απομείνει από τις δεσμεύσεις περί απελευθέρωσης της αγοράς;

Θεωρώ καλό και ορθό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Xi προανήγγειλε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς κατά τη διάρκεια του φόρουμ Boao στο Hainan την περασμένη εβδομάδα. Αυτές οι εξαγγελίες πρέπει πλέον να εφαρμοστούν, για παράδειγμα όταν πρόκειται για το ελεύθερο εμπόριο. Επιπλέον, θα θέλαμε να δούμε την ύπαρξη ενός μεγαλύτερου κράτους δικαίου στην Κίνα.

Πώς πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ προς την Κίνα;

Χρειαζόμαστε ανοικτό διάλογο και στενότερη συνεργασία -οικονομικής, πολιτιστικής ή πολιτικής φύσεως. Η Κίνα είναι μια αναδυόμενη υπερδύναμη, πολιτικά και οικονομικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο στενές συνδιαλλαγές, ενώ απευθυνόμαστε ανοιχτά και σε τομείς, στους οποίους εκφράζουμε ορισμένες διαφωνίες, όπως η απομονωμένη κινεζική αγορά ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ποιες δραστηριότητες θα επικεντρωθεί η Αυστρία ενόψει της προεδρίας της ΕΕ;

Υπάρχει η Σύνοδος ASEM στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, για την οποία θα αποστείλουμε προσκλήσεις. Ο πρωθυπουργός Li Keqiang επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του. Ταυτόχρονα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών θα εστιάσει την προσοχή του στην Ασία στο πλαίσιο της Προεδρίας για τη σύσταση ενός διεθνούς οργανισμού κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας με τον οποίο η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί στενότερα.

Το σχέδιο του Silk Road συνιστά ευκαιρία ή κίνδυνο;

Η κυβέρνηση της Αυστρίας υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Μεταφορών, Norbert Hofer, υπέγραψε σχετική επιστολή προς το Πεκίνο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στενά με τους ευρωπαίους εταίρους μας, για να διευκρινίσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μαζί με την Κίνα.

Πώς αξιολογεί η κινεζική ηγεσία την προσφορά της Βόρειας Κορέας, καθώς και την αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας;

Ούσα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως γείτονα χώρα της Βόρειας Κορέας, η Κίνα αποτελεί πολύ σημαντικό διπλωματικό δρών σε αυτό το θέμα. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι προσφάτως η Κίνα άλλαξε τη θέση της σε κάποιο βαθμό. Υπάρχει πλέον και μια ευκαιρία για τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει το ζήτημα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/interview/koyrts-anagkaios-o-dialogos-kai-i-steni-synergasia-ee-kinas/feed/ 0
Βλέπει θετικά την επανεκλογή της Μέρκελ η Αυστρία https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/vlepei-thetika-tin-epaneklogi-tis-merkel-i-aystria/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/vlepei-thetika-tin-epaneklogi-tis-merkel-i-aystria/#respond Fri, 16 Mar 2018 11:10:57 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052866 Θετική εξέλιξη για την Ευρώπη χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές στην Αυστρία την εκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Ειδικά όσον αφορά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Στην Αυστρία, ο Σεμπαστιάν Κούρτς χρειάστηκε μόνο 74 ημέρες, για να δημιουργήσει συνασπισμό μεταξύ του κεντρικού δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του αριστερού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ).

Ένα χρόνο πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν πολλά αδιευκρίνιστα θέματα της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Αυτό δεν αφορά μόνο το Brexit, αλλά και την πορεία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στους νέους στόχους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Το γεγονός αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει το ερώτημα ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Brexit, προϋπολογισμός και ασφάλεια οι προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας

Το Brexit, ο προϋπολογισμός και η ασφάλεια της ΕΕ θα είναι οι τρεις κύριες προτεραιότητες, όταν η Αυστρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Ωστόσο, είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη μια μακρά και δύσκολη διαδικασία συζήτησης σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα πώς τα παραδοσιακά κόμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανάδυση του λαϊκισμού (όπως στην Ιταλία, για παράδειγμα).

Επιπλέον, οι πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένα κράτη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, πρέπει να εκληφθούν ως κομβικής σημασίας ζητήματα. Σε αυτό το θέμα, ωστόσο, η κυβέρνηση της Βιέννης σκοπεύει να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στη γεφύρωση του χάσματος.

Σε γενικές γραμμές, η σχέση μεταξύ Μέρκελ και Κουρτς θεωρείται φιλική, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχοφερ θεωρείται περισσότερο σύμμαχος με ιδιαίτερη συμπάθεια προς την αυστριακή πορεία της μεταναστευτικής πολιτικής. Υπάρχουν, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

Αν και το FPÖ δεσμεύεται για την φιλοευρωπαϊκή πορεία της κυβέρνησης Κουρτς, ο γενικός γραμματέας, Harald Vilimsky, προκάλεσε για άλλη μια φορά έντονη αναστάτωση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, καθώς επικρότησε τις απόψεις του Σαλβίνι αναφορικά με την Ευρωζώνη.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/vlepei-thetika-tin-epaneklogi-tis-merkel-i-aystria/feed/ 0
Brexit, προϋπολογισμός και ασφάλεια οι προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/brexit-proypologismos-kai-asfaleia-oi-proteraiotites-tis-aystriakis-proedrias/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/brexit-proypologismos-kai-asfaleia-oi-proteraiotites-tis-aystriakis-proedrias/#respond Wed, 14 Mar 2018 12:19:01 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052739 Το Brexit, ο προϋπολογισμός και η ασφάλεια της ΕΕ θα είναι οι τρεις κύριες προτεραιότητες, όταν η Αυστρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αποτελώντας και την τελευταία προεδρία πριν από όλες τις πρωταρχικής-σημασίας εκλογές του Μαΐου 2019, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Την 1η Ιουλίου η Αυστρία παίρνει τη σκυτάλη για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την τελευταία πλήρη περίοδο εργασίας πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019, οι πολίτες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα κληθούν να εκλέξουν ένα νέο Κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την πορεία για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες κορυφαίες θέσεις εργασίας στα θεσμικά όργανα.

«Θέλουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει»

Η Αυστρία θα υποβάλει επίσης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Ο Καγκελάριος Sebastian Kurz, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gernot Blümel και η υπουργός Εξωτερικών Karin Kneissl θέλουν επίσης να θέσουν το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις που έφεραν στην εξουσία το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) πέρυσι και το «Θέλουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει» είναι το σύνθημα της αυστριακής Προεδρίας.

Εξάμηνος οδικός χάρτης

Από την 1η Ιουλίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν 300 εκδηλώσεις, 60 συνεδριάσεις του Συμβουλίου, 13 εκ των οποίων στην Αυστρία, καθώς και μερικές σημαντικές εκδηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας. Η κυβέρνηση της Βιέννης έχει διαθέσει προϋπολογισμό ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Όλα θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όταν ολόκληρη η αυστριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει το λεπτομερές πρόγραμμά της για την προεδρία της ΕΕ. Στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ, η οποία είναι αφιερωμένη στο θέμα της ασφάλειας.

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου προγραμματίζεται διάσκεψη ΕΕ-Ασίας, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας λόγω των πολιτικών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και της προώθησης της Κίνας ως παγκόσμιου παράγοντα.

Την τελική Σύνοδο κορυφής στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα ακολουθήσει παρουσίαση των κυριότερων πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των έξι μηνών.

Brexit και προϋπολογισμός

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου είναι τεράστια, καθώς η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019. Αλλά πριν από αυτό απαιτείται η επικύρωση της τελικής συμφωνίας του Brexit από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά τις διαπραγματεύσεις για το επταετές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ. Δεν αναμένεται συμφωνία κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, αλλά πρέπει να ληφθούν ορισμένες προκαταρκτικές αποφάσεις.

Φραγμοί στην παράνομη μετανάστευση

Ένα σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα της διάσκεψης κορυφής του Σάλτσμπουργκ είναι η πολιτική ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Kurz, ο στόχος είναι, «αντί να διαπληκτιζόμαστε για την κατανομή των προσφύγων, να επικεντρωθούμε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων».

Ο Καγκελάριος επιμένει ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνες τους η Ιταλία και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πρέπει να επανεξεταστούν και οι χώρες εκείνες που αντιστέκονται προς το παρόν στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Συνεπώς, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της εντολής της Frontex για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. «Αν κατορθώσουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ΕΕ», επιμένει η αυστριακή κυβέρνηση.

Σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων

Επιπλέον, στην ατζέντα της Αυστρίας υπάρχουν δύο ακόμη ζητήματα. Ένας σημαντικός πρώτος στόχος είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ενώ ο δεύτερος είναι η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Η πρόοδος στην κοινή φορολόγηση των μεγάλων διεθνών εταιρειών Διαδικτύου, όπως το Facebook, η Amazon και η Google, στοχεύει στην επίτευξη ενός δίκαιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/brexit-proypologismos-kai-asfaleia-oi-proteraiotites-tis-aystriakis-proedrias/feed/ 0
Μέρκελ: Δύσκολες αποφάσεις για το νέο υπουργικό https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/merkel-dyskoles-apofasis-gia-to-neo-ypourgiko/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/merkel-dyskoles-apofasis-gia-to-neo-ypourgiko/#respond Tue, 27 Feb 2018 09:27:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10052073 H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ (CDU), πραγματοποίησε στις 26 Φεβρουαρίου ειδική συνδιάσκεψη κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα ψήφισε τη συμφωνία για το συνασπισμό. Προηγουμένως, η Μέρκελ ανακοίνωσε τις επιλογές της για τις νέες υπουργικές θέσεις, αναφέρει η Euractiv Γερμανίας.

Η Μέρκελ κατάφερε να διαμορφώσει μια λίστα με έξι πιθανούς υπουργούς του CDU, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το SPD για πιθανό νέο μεγάλο συνασπισμό.

Η νέα ομάδα ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ (25 Φεβρουαρίου) μετά από συνάντηση του προεδρείου του κόμματος και της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας, παρουσιάζοντας εκτεταμένες αλλαγές προσωπικού στο νέο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ.

Διάδοχος της Μέρκελ η νέα γενική γραμματέας του CDU;

Η Άνγκελα Μέρκελ υπέδειξε την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ζάαρ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ως νέα γενική γραμματέα του CDU, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για μια νέα λαμπρή διάδοχο της Καγκελαρίου.

«Γνωριζόμαστε πολύ καιρό και μπορούμε να βασιζόμαστε η μία στην άλλη, …

Νέοι, επικριτικοί, συντηρητικοί

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο επικριτής της Μέρκελ, Jens Spahn (37), θα διοριστεί ως νέος υπουργός Υγείας. Με τον Spahn, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, η Μέρκελ φέρνει στο υπουργικό συμβούλιο έναν από τους νεότερους αντιπάλους της και από τους πιο σκληρούς επικριτές της.

Καθώς ο αρχηγός των Πρασίνων Anton Hofreiter βλέπει αυτή την κίνηση ως «στρατηγική διανομή μικρών θέσεων», ο πρόεδρος του AfD, Jörg Meuthen, θεωρεί την υποψηφιότητα του Spahn ως απόπειρα της Μέρκελ να «βάλει τον επικριτή του κόμματος της σε στάσιμα νερά».

Ο Bernd Riexinger, ηγέτης της Αριστεράς, είπε ότι ο Spahn θα παράσχει στο φαρμακευτικό λόμπι και στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας «έναν συνήγορο με θέληση στο συμβούλιο της μεγάλης συμμαχίας», σύμφωνα με τον Die Welt.

Μήνυμα Μέρκελ: Η αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος

Την Παρασκευή συνέρχεται στις Βρυξέλλες η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2020-2027, ο οποίος λόγω του Brexit θα είναι …

Μια άλλη φρέσκια προσθήκη στο συμβούλιο θα είναι η Anja Karliczek, επιλογή της Μέρκελ, ως υπουργός παιδείας. Η 46χρονη αναπληρώτρια του CDU από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εντάσσεται στο αυτοεπιβεβλημένο «makeover» του CDU.

Όμως, η Karliczek, ο οποίος προέρχεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο και έχει ασχοληθεί περισσότερο με οικονομικά ζητήματα, ασχολείται για πρώτη φορά με το νέο της χαρτοφυλάκιο.
Η Julia Klöckner (45) θα αναλάβει τη γεωργία. Η πρώην δασκάλα και δημοσιογράφος είναι γνωστή υποστηρίκτρια της ισότητας των φύλων και διαπραγματεύτηκε τα κεφάλαια για τη γεωργία στις συνομιλίες για το συνασπισμό. Η Klöckner είναι ήδη γνωστή στο πιθανό νέο της Υπουργείο από την εποχή της ως Γενική Γραμματέας του Κράτους.

Ο αρχηγός της καγκελαρίας της Μέρκελ είναι επίσης μια σχετική αλλά άγνωστη προσθήκη. Ο Helge Braun (45 ετών) που είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται τώρα να αναλάβει, μεταξύ άλλων καθηκόντων, το συντονισμό της Επιτροπής του υπουργικού συμβουλίου που θα ασχολείται με την ψηφιοποίηση.

Επίπονες αποφάσεις

Ο Peter Altmaier (59), ο οποίος πρόκειται να γίνει ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών, και η Ursula von der Leyen, που θα παραμείνει στην Άμυνα, είναι τα μόνα μέλη στη λίστα της Merkel που θα επιβιώσουν στο νέο συνασπισμό.

Ο Hermann Gröhe (57), πρώην Υπουργός Υγείας και έμπιστος της Μέρκελ, καθώς επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière (64), αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις διαπραγματεύσεις και η CSU αναμένεται να αποκομίσει τα οφέλη.

Ήταν μια «επίπονη απόφαση», σχολίασε η Μέρκελ αναφορικά με την αποχώρηση των δύο υπουργών.

Γιούνκερ: Πιθανή αναταραχή στις αγορές από τις ιταλικές εκλογές

Για πιθανές χρηματοοικονομικές αναταραχές στις αρχές Μαρτίου εξαιτίας των εκλογών στην Ιταλία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για το χειρότερο σενάριο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα είναι μια «πολύ σημαντική …

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/merkel-dyskoles-apofasis-gia-to-neo-ypourgiko/feed/ 0
Γερμανία: Χωρίς σαφή εικόνα για την Ευρώπη ο Συνασπισμός https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/germania-choris-safi-ikona-gia-tin-evropi-o-synaspismos/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/germania-choris-safi-ikona-gia-tin-evropi-o-synaspismos/#respond Tue, 06 Feb 2018 09:45:11 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051320 Μετά από μια εβδομάδα εντατικών συνομιλιών, οι Γερμανοί διαπραγματευτές για το συνασπισμό κατέληξαν στους ακρογωνιαίους λίθους του νέου τους προγράμματος. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το γεγονός αν η νέα κυβέρνηση μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Η επερχόμενη ψηφοφορία για το συνέδριο του κόμματος SPD αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για την τελική απόφαση με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σε αντιδιαστολή με την προεκλογική εκστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ που δεσμεύεται να συμμορφωθεί με τους συμφωνημένους κλιματικούς στόχους για τη Γερμανία και ύστερα από την επίπληξη της υπουργού Περιβάλλοντος, Barbara Hendricks, σχετικά με το αποτύπωμα CO2 της χώρας στις μεταφορές και τη γεωργία, η χώρα φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ξεπέρασε τον στόχο εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας για το 2020 η Κίνα

Τον στόχο εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας για το 2020 ξεπέρασε η Κίνα, τρία χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με την Ευρώπη να επιδεικνύει παρόμοιες φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA), η Κίνα έχει …

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με το 1990. Μέχρι το 2030 οι εκπομπές αναμένεται να μειωθούν κατά 55% και έως το 2050 κατά 80-95%. Οι αποτυχίες της τωρινής κυβέρνησης να συμμορφωθούν με το ποσοστό αυτό, αναφέρονται στο προσχέδιο του συνασπισμού ως «τρύπα», η οποία πρέπει να κλείσει «άμεσα».

Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το μερίδιό τους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε 65% έως το 2030. Η κ. Hendricks βλέπει το γεγονός αυτό ως εγγύηση για το ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε καλό δρόμο», ώστε να καταστεί «πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος».

«Δεν θα επικεντρωθούμε σε μια φιλοσοφία εξόδου, αλλά σε μια ρεαλιστική μείωση του CO2 στην παραγωγή ενέργειας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και διαπραγματευτής του CDU, Armin Laschet.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ισχυρισμούς, η Γερμανία θα ασχοληθεί περισσότερο με την ενίσχυση της ΕΕ και κυρίως με τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μακρόν για την Ευρωζώνη.

Εντούτοις, ο βαθμός στον οποίο οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να προχωρήσουν παραμένει αβέβαιος. Γενικά, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επιδείξει την προθυμία της για «υψηλότερες γερμανικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Σουλτς και Μέρκελ δείχνουν προετοιμασμένοι να συγκεκριμενοποιήσουν τις διαδικασίες για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο διευθυντής του Centre for Applied Economic Research of the Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Ulrich van Suntum, δήλωσε: «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, αλλά τελικά πρόκειται για διαδικασία business as usual. Τα σχέδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με την περαιτέρω κοινωνικοποίηση του χρέους».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/germania-choris-safi-ikona-gia-tin-evropi-o-synaspismos/feed/ 0
Κουρτς: Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη ΕΕ για τα καίρια ζητήματα https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/kourts-chriazomaste-mia-ischyroteri-ee-gia-ta-keria-zitimata/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/kourts-chriazomaste-mia-ischyroteri-ee-gia-ta-keria-zitimata/#respond Fri, 03 Nov 2017 11:22:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10041680 Το άρθρο αποτελεί ειδικό αφιέρωμα της Euractiv στο νικητή των εκλογών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η ΕΕ μπορεί να βασιστεί σε έναν ευρωπαϊκό εταίρο στη νέα αυστριακή κυβέρνηση. Αναμένουμε μια πολιτική που βασίζεται σε συντηρητικές αξίες, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόθυμη να μεταρρυθμιστεί. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό μεταξύ του ÖVP και του FPÖ βρίσκονται σε εξέλιξη. Η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να είναι ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Πέρα από το νεαρό της ηλικίας του και την αυτοπεποίθησή του στον κύκλο των υπευθύνων για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση. Η πολιτική αυτή ήταν ζωτικής σημασίας, για να καταστεί το Λαϊκό Κόμμα νούμερο ένα στην Αυστρία.

Η δέσμευση για μια «Χριστιανο-κοινωνική πολιτική»

Εκτός από λύσεις για τη μετανάστευση και την ένταξη, στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Κουρτς δεσμεύτηκε πρωτίστως για «αλλαγή». Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτει ένα από τα μεγάλα πολιτικά του πρότυπα, τον αντιπρόεδρο του ÖVP, Alois Mock, ο οποίος έγραψε στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας:

«Η Αυστρία του αύριο μπορεί να είναι το άθροισμα των επιτευγμάτων μας και της προνοητικότητας μας, αλλά μπορεί επίσης να είναι το άθροισμα της αμέλειας μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πολιτική που να μας δίνει μια εικόνα των δυνατοτήτων που μπορεί να επιτύχει η χώρα μας μέσα από τη συνειδητή δράση για την επίτευξη των στόχων».

Με αυτή τη φράση, ο Κουρτς έθεσε ψηλά τον πήχη για το πολιτικό του έργο. Προσπαθεί να κατευνάσει τους αμφισβητίες με μια ξεκάθαρη δέσμευση για μια «χριστιανο-κοινωνική πολιτική».

«Στην πράξη, η χριστιανο-κοινωνική ευθύνη για μας σημαίνει να βοηθάμε τους αδύναμους στην κοινωνία μας, ώστε να διάγουν μόνοι τους μια ζωή ελευθερίας και προσωπικής ευθύνης. Με αυτό τον τρόπο εννοούμε τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Αυστρία, αλλά και τις τοπικές ενισχύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια στιγμή, η χριστιανο-κοινωνική αλληλεγγύη στην κοινωνία μας δεν πρέπει να είναι μονόδρομος: η αλληλεγγύη αξίζει σε εκείνους που καθιστούν το κράτος πρόνοιας δυνατό με τα επιτεύγματά τους».

Διαχωρισμός από τους Σοσιαλδημοκράτες

Η δέσμευση του Kουρτς έρχεται σε μια εποχή όπου το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη διέρχεται σημαντικές αλλαγές. Το ίδιο ισχύει για τα μεγάλα κόμματα της Αυστρίας, τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς και τους Συντηρητικούς.

Έχει γίνει δύσκολο για τους ψηφοφόρους να διακρίνουν τον πολιτικό προσανατολισμό των μεγάλων κομμάτων. Για παράδειγμα, ενώ το SPÖ τάχθηκε υπέρ της μείωσης του φόρου για τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα, που χρηματοδοτούνται από φόρο κληρονομιάς, ο κ. Κουρτς θέλησε να χρηματοδοτήσει τη μείωση του φόρου με τη μείωση της γραφειοκρατίας.

«Η πολιτική για τα επόμενα χρόνια πρέπει να δεσμευτεί ως προς το στόχο της σημαντικής μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το σημερινό 43% σε 40%. Εκτός από αυτούς τους συγκεκριμένους στόχους, υπάρχει ανάγκη για σημαντική απλούστευση της γραφειοκρατίας και για μια θεμελιώδη αλλαγή στον πολιτισμό, όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετωπίζουν τους φορείς που ασχολούνται με τη δημόσια διοίκηση».

Προωθώντας μια οικολογική-κοινωνική οικονομία της αγοράς

Αντ ‘αυτού, ο Κουρτς θέλει να επιστρέψει στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, ένα θέμα που δεν έτυχε μεγάλης προσοχής από τα κυριότερα κόμματα στη διάρκεια της αυστριακής και της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.

«Το πρότυπο της οικονομικής πολιτικής μας είναι εκείνο της οικο-κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ηγέτης στη EURACTIV.

«Οι ανάγκες του παρόντος πρέπει να καλυφθούν χωρίς να μειωθούν οι πιθανότητες των μελλοντικών γενεών. Η βιώσιμη σχέση με τη φύση, την κοινωνική ευθύνη και μια επιτυχημένη οικονομική ανάπτυξη δεν συνιστά ανταγωνισμό, αλλά συμπλήρωση και ενίσχυση του άλλου».

«Το μοντέλο μιας οικο-κοινωνικής οικονομίας της αγοράς επιτρέπει την ισορροπία μεταξύ μιας αποτελεσματικής οικονομίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικολογικής βιωσιμότητας. Ορίζει το σωστό πλαίσιο και τα κατάλληλα κίνητρα για τη συνδυασμένη καινοτομία, ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική ασφάλεια με βιώσιμη, φιλική προς το κλίμα και προς το περιβάλλον ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Kουρτς, στην Αυστρία υπάρχει μια «κοινωνική ανισορροπία». Αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο πώς το κράτος ασχολείται με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αλλά αντικατοπτρίζεται εξίσου στον τομέα της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης.

Αν και η Αυστρία έχει έναν από τους υψηλότερους κοινωνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη, διαθέτει επίσης δυσανάλογα υψηλό διοικητικό βάρος.

Μεταρρυθμιστική διάσκεψη της ΕΕ προς το τέλος του 2018

Σε περίπου ένα χρόνο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη διάσκεψη στη Βιέννη, η οποία θα ασχοληθεί με μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Παρομοίως με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Kουρτς επιδιώκει μια μορφή επικουρικότητας.

«Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «United in diversity» που σημαίνει να έχουμε το θάρρος να επιτρέψουμε την ποικιλομορφία. Ο όρος αυτός υποδηλώνει το να γίνεις πιο ισχυρός στα μεγάλα ζητήματα και παράλληλα να μην εμπλέκεσαι με θέματα στα οποία  κράτη-έθνη ή οι περιφέρειες μπορούν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις», επεσήμανε ο κ. Kουρτς.

«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία για συνεχιζόμενη καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εν πάση περιπτώσει, η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μικρότερη και πιο αδύναμη μετά το Brexit», εξήγησε ο Αυστριακός ηγέτης.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη ΕΕ για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ενισχυμένη συνεργασία για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας ή την ορθή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να είναι συνειδητά διευρυμένη, από την προστασία των εξωτερικών συνόρων μέχρι την τελωνειακή ένωση», υπογράμμισε ο κ. Κουρτς.

Αναφορικά με την οικονομική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε οι υπόλοιπες περιοχές του κόσμου όχι μόνο να μην μας ξεπεράσουν, αλλά και να μην μας ανταγωνιστούν. Για παράδειγμα, η συνολική οικονομική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σήμερα στο 20% [της παγκόσμιας παραγωγής]. Ωστόσο, οι προβλέψεις εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό μερίδιο θα μειωθεί σταδιακά κάτω από το 15%», ανέφερε στη EURACTIV.

Προειδοποίησε, ακόμη, ότι η έλλειψη οικονομικής δυναμικής θα έχει διαφορετικές και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Kουρτς μπόρεσε να εδραιωθεί ως φιλοευρωπαίος πολιτικός. Ωστόσο, για ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, το γεγονός ότι η δεξιά εθνικιστική ομάδα της ΕΕ μπορεί να ενισχυθεί με το FPÖ στην κυβέρνηση προκαλεί ανησυχίες.

Ερωτηθείς τι μπορεί να αναμένει η ΕΕ από την Αυστρία, ο κ. Kουρτς δήλωσε στη EURACTIV:

«Βλέπουμε την Αυστρία ως συνδετικό κρίκο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η χώρα πρέπει να συμβάλλει στην μείωση των εντάσεων στην Ευρώπη και να επαναφέρει την προσοχή στις ομοιότητες, όπως την κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Ο Αυστριακός πολιτικός θέλει να διατηρήσει και να επεκτείνει τις σχέσεις του με τα ανατολικά και νοτιοανατολικά γειτονικά κράτη. Εντούτοις, αποδίδει μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι «η ΕΕ ενεργεί ιδιαίτερα ανεξάρτητα και συνεργάζεται ακόμη πιο στενά στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφαλείας και την άμυνα».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/kourts-chriazomaste-mia-ischyroteri-ee-gia-ta-keria-zitimata/feed/ 0
Η Τσεχία υποστηρίζει τον Τραμπ στο προσφυγικό https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/i-tsechia-ypostirizi-ton-trab-sto-prosfygiko/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/i-tsechia-ypostirizi-ton-trab-sto-prosfygiko/#respond Mon, 30 Jan 2017 12:48:26 +0000 http://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10007757 Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ανακοίνωσε δημόσια την υποστήριξη του στην πολιτική του Τραμπ για το προσφυγικό, η οποία έχει εξοργίσει σχεδόν όλη την υφήλιο. Η EurActiv Γερμανίας αναφέρει.

Ο αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας της Τσεχίας υποστήριξε τον Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και έχει επικρίνει στο παρελθόν τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες, χαρακτηρίζοντας την εισροή των προσφύγων ως «μια οργανωμένη εισβολή». Μετά το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα του Τραμπ για τους πρόσφυγες, ο εκπρόσωπος τύπου της τσέχικης προεδρίας Jiri Ovcacek έγραψε στο Twitter το Σάββατο (28 Ιανουαρίου) ότι ο «Trump προστατεύει τη χώρα του, προβληματίζεται για την ασφάλεια των πολιτών του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια των Τσέχων πολιτών αποτελεί προτεραιότητα. Τώρα έχουμε συμμάχους στις ΗΠΑ».

Την Παρασκευή (27 Ιανουαρίου), ο Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο απαγορεύει σε αρκετούς πρόσφυγες να μπουν στη χώρα.

Ένας νέος κατάλογος από επτά μουσουλμανικές χώρες έχει συνταχθεί (Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Υεμένη και Σομαλία) και οι πολίτες αυτών των εθνών για τις επόμενες 90 ημέρες δεν θα επιτρέπεται να μπουν στις ΗΠΑ. Ο Ζέμαν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τον Τραμπ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως επί το πλείστον στέκονται αντίθετοι στην συγκεκριμένη πολιτική και κατήγγειλαν την αλλαγή πλεύσης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χρειάστηκε να εξηγήσει την Σύμβαση της Γενεύης στον Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βερολίνου.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/i-tsechia-ypostirizi-ton-trab-sto-prosfygiko/feed/ 0
Φιλανδία: Πρώτη χώρα στην ΕΕ που υιοθετεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/filandia-proti-chora-stin-ee-pou-yiotheti-to-elachisto-engyimeno-isodima/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/filandia-proti-chora-stin-ee-pou-yiotheti-to-elachisto-engyimeno-isodima/#respond Tue, 10 Jan 2017 13:35:54 +0000 http://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10007332 Η αντιπαράθεση μεταξύ των υπέρμαχων και των αντιπάλων της ιδέας ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) είναι έντονες, αλλά η Φινλανδία πήρε την πρωτοβουλία και υλοποίησε την ιδέα σε εθνικό επίπεδο με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει ορόσημο. Η EurActiv Γερμανίας αναφέρει.

Έχουν εισβάλλει στην καθημερινή μας ζωή εδώ και λίγο καιρό: η Τεχνητή Νοημοσύνη, η βιογενετική και το Διαδίκτυο των πραγμάτων θεωρούνται τώρα καθημερινότητα. Όπως έκαναν οι πρόδρομοι της, η λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση ή Βιομηχανία 4.0 θα αλλάξει σημαντικά τον κόσμο της εργασίας. Στην πραγματικότητα, η τελευταία μελέτη «Το μέλλον της εργασίας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα μπορούσαν να χαθούν πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στις 15 πιο εκβιομηχανισμένες χώρες του κόσμου. Οι οικονομολόγοι και κοινωνικοί εμπειρογνώμονες ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους για νέες μακροπρόθεσμες ιδέες που θα ανταποκριθούν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

https://www.euractiv.com/section/social-europe-jobs/interview/universal-basic-income-paid-by-a-robot-tax-is-a-pretty-but-bad-idea/

Η έννοια του εγγυημένου εισοδήματος δεν είναι νέα. Ήδη από το 1974, η καναδική κυβέρνηση εισήγαγε ένα πενταετές πρόγραμμα στη μικρή πόλη Dauphin στην επαρχία Μανιτόμπα, το οποίο έγινε γνωστό ως το πείραμα Mincome. Έκτοτε, η ιδέα της παροχής στους πολίτες ενός βασικού εισοδήματος έχει επανειλημμένα συζητηθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του συχνά φαίνεται να είναι ανυπέρβλητο, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο

Αυτή δεν είναι η περίπτωση όμως της Φινλανδίας. Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το κοινωνικό πείραμα ΕΕΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα. 2.000 Φινλανδοί, τυχαία επιλεγμένοι, θα λάβουν € 560 το μήνα, αφορολόγητα. Οι υποψήφιοι ήταν επιλέξιμοι εφόσον λαμβάνουν ήδη επίδομα ανεργίας ή άλλη μορφή επιδομάτων για την στήριξη του εισοδήματός τους.

https://www.euractiv.com/section/social-europe-jobs/news/finland-to-test-unconditional-basic-income-for-finns-in-2017/

Τα επιδόματα όπως αυτό της στέγασης θα συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα € 560 θα εξακολουθήσουν να παρέχονται, ακόμη και αν οι άνεργοι βρουν προσωρινή εργασία. Το ποσοστό ανεργίας στη Φινλανδία ανήλθε σε περίπου 8,1% το περασμένο έτος και η απασχόληση των νέων ξεπέρασε το 20%, οπότε η κυβέρνησή αντιμετωπίζει σοβαρά το πιλοτικό πρόγραμμα, από την στιγμή που το Ελσίνκι επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση των πολιτών από την πρόνοια. Τα σχέδια είναι σε θέση να προσφέρουν κίνητρα στους πολίτες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν θέσεις μερικής απασχόλησης.

Ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την φινλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός του έργου είναι να «απαντήσει στο καίριο ερώτημα για το κατά πόσο το βασικό εισόδημα ενισχύει ή όχι τις μισθωτές υπηρεσίες». Τόνισε επίσης την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Η μελέτη του WEF επιβεβαίωσε επίσης ότι ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας θα απαιτήσει οι εργαζόμενοι να έχουν πιο εξειδικευμένες δεξιότητες στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν ισχύει για πολλούς εργαζόμενους. Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένα έλλειμμα σε όλες τις κατηγορίες θέσεων εργασίας και ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή έλλειψη κατάλληλων προσλήψεων στον τομέα των χαμηλόμισθων.

«Χωρίς επείγουσα και στοχευμένη δράση σήμερα για να διαχειριστεί την βραχυπρόθεσμη μετάβαση και να οικοδομήσουν ένα εργατικό δυναμικό με δεξιότητες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ολοένα αυξανόμενη ανεργία και ανισότητα, και οι επιχειρήσεις μια συρρικνωμένη καταναλωτική βάση», προειδοποίησε η έκθεση.

https://www.euractiv.com/section/digital/news/eu-plans-first-laws-on-robotics/

Ωστόσο, αν το ΕΕΕ αποτελεί πραγματικά μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλα κοινωνικά συστήματα που έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους προβληματισμούς είναι θέμα αντιπαράθεσης. Οι επικριτές του επιμένουν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και ισχυρίζονται ότι χάνει το δεδηλωμένο στόχο του να παρέχει στους πολίτες εργασία.

Αλλά οι προηγούμενες απόπειρες, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Το πείραμα Mincome στον Καναδά οδήγησε σε μια πτώση του ποσοστού των αναρρωτικών αδειών, οι νέοι βελτίωσαν τα προσόντα τους και μόνο το 1% των βασικών δικαιούχων εισοδήματος παραιτήθηκε από την εργασία του. Δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η Ολλανδία σχεδιάζει ένα παρόμοιο σύστημα σε 12 πόλεις της φέτος. Το έργο, ανάλογα με τη δομή της οικογένειας, θα διαθέσει σε αυτές που είναι επιλέξιμες μεταξύ € 800 και € 1.300 το μήνα.

Η Γαλλία και η Σκωτία θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά αυτό. Ο ριζοσπάστης οικονομολόγος Γκάϊ Στάντινγκ, ο οποίος ίδρυσε το Basic Income Earth Network, είπε πρόσφατα στη Guardian ότι «Το αίσθημα της ανασφάλειας, η στασιμότητα του βιοτικού επιπέδου, όλα αυτά τα πράγματα είναι έκδηλα στην Σκωτία και το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εντός του SNP το υποστηρίζουν, σημαίνει ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την πιλοτική εφαρμογή του στην Σκωτία».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/filandia-proti-chora-stin-ee-pou-yiotheti-to-elachisto-engyimeno-isodima/feed/ 0
Απομακρύνεται η Αυστρία από την Τουρκία, προσεγγίζει τη Μόσχα https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/apomakrynete-i-afstria-apo-tin-tourkia-prosengizi-ti-moscha/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/apomakrynete-i-afstria-apo-tin-tourkia-prosengizi-ti-moscha/#respond Tue, 13 Dec 2016 08:31:54 +0000 http://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10006901 Ο Αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι έτοιμος να ζητήσει εκ νέου το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ. Είναι επίσης πρόθυμος να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όπως αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Όμως ο Προέδρος της Κομισιόν Γιούνκερ είναι πιθανό να συγκρουστεί με τον νεαρό αυστριακό, από την στιγμή που ο ίδιος δεν θα ήθελε να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Ο Λουξεμβούργιος δήλωσε στη Γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag ότι στέκεται κριτικά στην τοποθέτηση της ευρωβουλής και επιμένει ότι η διαδικασία εισδοχής δεν θα πρέπει να παγώσει. Ο Γιούνκερ προσέθεσε ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τους Τούρκους, οι οποίοι ελπίζουν στο άνοιγμα της χώρας τους και την προσαρμογή της στους θεσμούς και λειτουργίες της ΕΕ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δουλέψει για να «φέρει την Τουρκία πιο κοντά», όχι να τη διώξει πιο μακριά.

Ο Κουρτς επιθυμεί να τροποποιήσει ψήφισμα που έχει προετοιμαστεί για το Συμβούλιο Εξωτερικών το οποίο εκτός από τις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, συστήνει επίσης την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα, γιατί η Αυστρία είναι υπέρμαχος της διεύρυνσης στα Βαλκάνια.

Ως αποτέλεσμα, ο Αυστριακός ΥΠ.ΕΞ. συνεργάζεται με τον Βούλγαρο και Ολλανδό ομολόγους του για την τροποποίηση της διατύπωσης του κειμένου που αναφέρεται στην Τουρκία, έτσι ώστε να γίνει εφικτή μια ομόφωνη απόφαση ως προς την αποδοχή του ψηφίσματος.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας είναι ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μην έγινε τίποτα» αναφερόμενοι στις συλλήψεις, απαγορεύσεις βασικών ελευθεριών και καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Κουρτς προειδοποίησε ότι αυτό αφορά την «αξιοπιστία» της ΕΕ και την ανάγκη να μην έχει «διπλές αναγνώσεις».

Παρά το γεγονός ότι ο αυστριακός υπουργός ακολουθεί σκληρή γραμμή όσον αφορά την Τουρκία, ο ίδιος είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει για μια νέα, καλύτερη συμφωνία με την Μόσχα. Στην λήξη της 23ης Συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο, την προεδρία του οποίου θα αναλάβει ο Κουρτς για την επόμενη χρονιά, αποκάλυψε ότι μια από τις προτεραιότητές του θα είναι η αναζήτηση πιο στενών δεσμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Παρά τα γεγονός ότι η Ρωσία έχει διέσχισε την κόκκινη γραμμή με την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ανατολική Ουκρανία, ο Κουρτς είπε ότι ένας διάλογος χρειάζεται να εγκαθιδρυθεί. Σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του για την Άγκυρα, ο Κουρτς είπε ότι «αν θέλουμε ασφάλεια, χρειαζόμαστε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/apomakrynete-i-afstria-apo-tin-tourkia-prosengizi-ti-moscha/feed/ 0
Η Αφρική υποδέχεται με ανάμεικτα συναισθήματα το Γερμανικό «Σχέδιο Μάρσαλ» https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/i-afriki-ypodechete-me-anamikta-synesthimata-to-germaniko-schedio-marsal/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/i-afriki-ypodechete-me-anamikta-synesthimata-to-germaniko-schedio-marsal/#respond Thu, 08 Dec 2016 10:58:05 +0000 http://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10006841 Το υπό εκπόνηση «Σχέδιο Μάρσαλ» της Γερμανίας για την Αφρική καλωσορίστηκε τόσο με αισιοδοξία όσο και σκεπτικισμό, με τους υποστηρικτές του να το χαιρετίζουν ως θεραπεία για τα διαχρονικά αναπτυξιακά προβλήματα της Αφρικής και τους σκεπτικιστές να αναρωτιούνται για τις πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας, όπως μεταφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Το αρχικό Σχέδιο Μάρσαλ εκπονήθηκε από τις ΗΠΑ και σκόπευε στην ανάνηψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο με κόστος περίπου στα 100 δις δολάρια. Το σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε σε τέσσερα χρόνια, συνόδευσε την γρηγορότερη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης στην ιστορία της Ευρώπης η οποία είδε τη βιομηχανική της παραγωγή να εκτινάσσεται κατά 35%.

Η Γερμανία θέλει τώρα να μεταφέρει ένα παρόμοιο σχέδιο στην Αφρική, με την προοπτική δημιουργίας ενός περιβάλλοντος ευκαιριών κυρίως  για  τη νεολαία της Αφρικής, αναφορικά με την παροχή κινήτρων για να μείνουν και να βρουν εργασία στις πατρίδες τους από το να αναζητήσουν εργασία στην Ευρώπη.

Αντιμετωπίζεται ως μια προσπάθεια συγκράτησης της χωρίς άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής μεταναστών στη Γερμανία, η οποία ακολούθησε την πολιτική ανοιχτών θυρών για τους προσφυγές. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 160.000 Αφρικανοί διέσχισαν την Μεσόγειο μέχρι τώρα αυτήν τη χρονιά και 4.220 πέθαναν προσπαθώντας.

Η Γερμάνια επιθυμεί να βάλει ένα τέρμα σε αυτήν την κατάσταση με την πρότασή της. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Γκέρντ Μίλερ, ο οποίος ζήτησε από τις ανεπτυγμένες χώρες να υποστηρίξουν το σχέδιο, είναι η σωστή στιγμή για την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου για την Αφρική πέρα από την αναπτυξιακή βοήθεια, αν όλα τα έθνη επιθυμούν αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση, η οποία όπως ανέφερε έχει οδηγήσει εκατομμύρια Αφρικανούς στο να καταφύγουν στην Ευρώπη.

Τα σημαντικότερα πεδία του σχεδίου αφορούν την εκπαίδευση, τη νεολαία, την οικονομία και το κράτος δικαίου. Η κριτική επί του σχεδίου εδράζεται στο γεγονός ότι συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Ο Τζεικομπ Καενια, πολιτικός επιστήμονας από την Κένυα, υποστηρίζει ότι το σχέδιο πάσχει ως προς το σκεπτικό του με το να συγκρίνει την κατάσταση στην Αφρική με το τι συνέβη στην Ανατολική Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ το 1948 και του τι προσπαθεί να εισαγάγει η Γερμάνια τώρα είναι εντελώς διαφορετικές. Η Αφρική του 21ου αιώνα χρειάζεται σοβαρές και πολύπλευρες προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που την καταδυναστεύουν, μέρος των οποίων θα προέρχονται από τις ίδιες τις χώρες. Αυτό το σχέδιο θα είναι μια παταγώδης αποτυχία», επέμεινε ο Καενια.

Ο Δρ. Νασιμπ Μαπούντα, ειδικός στα ζητήματα διπλωματίας με έδρα την Τανζανία, συμφώνησε, υποστηρίζοντας ότι η Γερμάνια δρα με βάση τα συμφέροντά της αναφορικά με τον περιορισμό της μετανάστευσης και προειδοποίησε ότι το Βερολίνο θα καθορίζει τις προτεραιότητες των δαπανών, γεγονός το οποίο μπορεί να μην συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες της Αφρικής.

Ο Καένια προσέθεσε ότι κάθε έθνος της Αφρικής έχει τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα και τις δικές του προτεραιότητες, και ότι το σχέδιο θα αντιμετωπίσει αντιξοότητες αν γενικοποιήσει τα διάφορα προβλήματα της ηπείρου. «Οι προτεραιότητες διαφέρουν σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως και τα προβλήματα. Δεν αποφασίζεις ποια λύση θα αντιστοιχεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 54 έθνη. Κάθε πρόβλημα απαιτεί το δικό του σχέδιο και αυτό είναι το σημείο που του σχέδιο Μάρσαλ αποτυγχάνει. Μετά υπάρχει το πρόβλημα της κατανομής των πόρων, η οποία κατά παράδοση, δεν καταλήγει εκεί που πρέπει και μια ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη ως προς αυτό» είπε ο πολιτικός επιστήμονας.

Αλλά οι υποστηρικτές του σχεδίου είπαν ΄το σχέδιο αυτό είναι ακριβώς αυτό που περίμενε η Αφρική και ότι η στοχοπροσήλωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας όχι μόνο θα ενδυναμώσει τους νέους Αφρικανούς αλλά θα αποτελέσει τον πρόδρομο για άλλες κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εμπορικών δραστηριοτήτων, της μείωσης των εισαγωγών και της βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρώπη.

«Είναι ένα μοναδικό και εναλλακτικό μοντέλο το οποίο αλλάζει τον τρόπο που ξέραμε μέχρι τώρα, με το να μετατρέψει τους Αφρικανούς από αποδέκτες βοήθειας σε εταίρους με την προοπτική να τους ενδυναμώσει και να τους δώσει την ευκαιρία να αυξήσουν την συμμετοχή τους στο διεθνές εμπόριο», είπε ο οικονομολόγος Ματίας Οκιεμο από το Ναϊρόμπι.

Με το σχέδιο έτοιμο τώρα να επανακαθορίσει τις Αφρο-Γερμανικές σχέσεις από απλά αυτές της αναπτυξιακής βοήθειας σε μια συνολική στρατηγική για την οικονομική ενδυνάμωση οποία θα προέλθει από τις ίδιες τις χώρες, εναπόκειται πλέον στους Αφρικανούς αν θα αγκαλιάσουν την ιδέα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/i-afriki-ypodechete-me-anamikta-synesthimata-to-germaniko-schedio-marsal/feed/ 0
Σε άνοδο η στρατικοποίηση της Ευρώπης λόγω Ρωσίας https://www.euractiv.gr/section/all/news/se-anodo-i-stratikopiisi-tis-evropis-logo-rosias/ https://www.euractiv.gr/section/all/news/se-anodo-i-stratikopiisi-tis-evropis-logo-rosias/#respond Mon, 05 Dec 2016 15:06:27 +0000 http://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10006728 Η στρατικοποίηση στην Ευρώπη έχει ενταθεί με πέντε από τις χώρες της να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης ενός νέου δείκτη, ο οποίος αντιπαραβάλλει τις δαπάνες για την άμυνα με του κοινωνικούς παράγοντες όπως αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Σύμφωνα με το νέο Δείκτη για την Παγκόσμια Στρατικοποίηση (Global Militarisation Index (GMI)) του Διεθνούς Κέντρου για την Ύφεση της Βόννης (Bonn International Centre for Conversion (BICC)), η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, έχουν οδήγησε σε περισσότερη στρατικοποίηση, ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο GMI έχει πεδίο αναφοράς 152 χώρες και συγκρίνει τις σχετικές δυνατότητες των εθνικών στρατών με κοινωνικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για την άμυνα συγκρίνονται με τις δαπάνες επί του ΑΕΠ για την υγεία.

Η ίδια η Ουκρανία προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής επιχειρησιακής δυνατότητας. Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης έκανε ένα άλμα στον δείκτη από την 23η θέση το 2015 στην 15η το 2016. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη δεκάδα είναι η Αρμενία, η Ρωσία, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ανατολικοευρωπαίες χώρες όπως η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία όπως επίσης και οι Βαλτικές χώρες, όλες ανεξαιρέτως αύξησαν της δαπάνες τους ενώ την ίδια ώρα το ΑΕΠ τους μειώθηκε. Η Φιλανδία και η Εσθονία, οι πιο γειτονικές από την ΕΕ χώρες της Ρωσίας, βρίσκονται στην 22η και 25η θέση αντίστοιχα. Η Λιθουανία ανέβηκε από την 60η στην 44η μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια ώρα η Ρωσία βρίσκεται στην 5η θέση και παραμένει μια από τις πιο στρατικοποιημένες χώρες της Ευρώπης

Παρά ταύτα, η Δυτική Ευρώπη δεν σημειώνει τις ίδιες ανοδικές τάσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία, η οποία βρίσκεται την 100η θέση. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις εξοπλιστικές του δαπάνες κατά 6.2% μεταξύ 2015-2019.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι επίσης πιθανό να ασκήσει πίεση στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη να επενδύσουν περισσότερα στους στρατούς του, έτσι ώστε να ανεβάσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% επί του ΑΕΠ τους. Η προοπτική αυτή έχει ήδη φέρει αντιδράσεις από την Ευρώπη όπως δείχνει σχετική έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το 2015 οι δαπάνες έφτασαν στα $595 δις άλλα η χώρα βρίσκεται στην 31η θέση του δείκτη. Όπως σημειώνει ο επιμελητής του δείκτη Μαξ Μούτσλερ «Οι υψηλές δαπάνες και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού σχετίζεται μόνο με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό στην κατάταξη». Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι μικρότερες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Κύπρος και η Αρμενία βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις στον GMI.

Εξαιτίας του μοντέλου στρατολόγησης το Ισραήλ βρίσκεται την πρώτη θέση του δείκτη, επειδή ο αριθμός του στρατιωτικού του προσωπικού είναι άνω του μέσου όρου σε σύγκριση με τον πληθυσμό του. Ο κρατικός προϋπολογισμός επηρεάζεται επίσης από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τις συνεχείς συγκρούσεις.

Οι ερευνητές του BIIC ερεύνησαν το ενδεχόμενο μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στις χώρες του Κόλπου λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου από το 2014. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

«Αυτό είναι αλήθεια στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας (κατατάσσεται στη 17η θέση). Το μερίδιο των αμυντικών δαπανών της ανέρχεται στο 13.7% του ΑΕΠ και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη και για τη Μέση Ανατολή».

Φέτος, ο GMI μπήκε σε σύγκριση με το Δείκτη Welthungerhilfe για την Παγκόσμια Πείνα, ο οποίος δείχνει με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η πείνα δεν συνδέεται μόνο με οικονομικά ή κλιματικά αίτια. Πάει χέρι με χέρι με τις συγκρούσεις και την αστάθεια.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/all/news/se-anodo-i-stratikopiisi-tis-evropis-logo-rosias/feed/ 0