Euractiv.cz

Διεύρυνση 16-05-2022

Η διεύρυνση ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ενεργοποίηση της μεταρρύθμισης της ΕΕ

Ενώ οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ κερδίζουν έδαφος, αρκετά κράτη-μέλη αντιτίθενται στην πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης.
Διεθνή 07-02-2022

Η Τσεχία στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα στο Κίεβο

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν προσπαθεί ανεπιτυχώς να βλάψει τις τσεχο-ουκρανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ευρωκοινοβούλιο: Μετά τον COVID έρχεται «πανδημία ψυχικής υγείας»

Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα επιδείνωσαν την ψυχική ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, ωστόσο η ΕΕ δεν διαθέτει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του φλέγοντος ζητήματος.
Ενέργεια 24-01-2022

Πράγα: Στροφή σε γερμανικό LNG για να μειώσει εξάρτηση από το ρωσικό φ/α

Επιδιώκοντας λιγότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Πράγα σχεδιάζει συμμετοχή σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG πιθανότατα στη Γερμανία.
Οικονομία 07-01-2022

Τσεχία: Δέσμευση της νέας κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και των μεταφορών

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, υπό την ηγεσία του Πετρ Φιάλα (Δημοκρατικό κόμμα των πολιτών), ενέκρινε την Πέμπτη το πρόγραμμα της πολιτικής της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Διεθνή 23-12-2021

Γιούροβα: Σε μερικά κράτη της ΕΕ, η δημοσιογραφία είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα

Σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η δημοσιογραφία αποτελεί «πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα σε συνέντευξη για το EURACTIV.cz. «Θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη σε διμερές επίπεδο», πρόσθεσε. 
Ενέργεια 10-12-2021

Τσέχος ευρωβουλευτής: Κίνδυνος μαζικών αντιδράσεων από τις αλλαγές στη φορολογία της ενέργειας

Εάν η ΕΕ εφαρμόσει πολύ μεγάλες αλλαγές στη φορολογία της ενέργειας, ενδέχεται να προκαλέσει μαζική αντίδραση τόσο από τους πολίτες όσο και από τις επιχειρήσεις, προειδοποίησε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Ondřej Kovařík.

Γιούροβα: Η Ελλάδα στις «προβληματικές» χώρες για την ελευθερία Τύπου

Η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην ελευθερία Τύπου, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Aneta Zachová και στη...

Τσεχία: Ελπίδες για ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax

Η Τσεχία προσβλέπει σε ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax κατά του COVID-19, με την ελπίδα ότι αυτό θα μεταπείσει τους ανεμβολίαστους.

Κόντρα υπηρεσιακής- μελλοντικής κυβέρνησης στην Τσεχία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας θα επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID-19 για άτομα άνω των 60 ετών και για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, για παράδειγμα γιατρούς, νοσηλευτές ή αστυνομικούς.
Ενέργεια 03-12-2021

Η Τσεχία θα μπορούσε να καταργήσει τον άνθρακα μέχρι το 2033 «το αργότερο»

Η μελλοντική κυβέρνηση της Τσεχίας θέλει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και να καταργήσει τον άνθρακα νωρίτερα.
Διεθνή 26-11-2021

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τις χώρες του Βίζεγκραντ να θέσουν εκτός νόμου την έμφυλη βία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία να επικυρώσουν αμέσως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Διεθνή 25-11-2021

Ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τη Βουδαπέστη είναι ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Το Ινστιτούτο CEE-China, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τη Βουδαπέστη, είναι ύποπτο για κατασκοπεία στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ).

Σκιώδη παιχνίδια με την υγεία του Τσέχου προέδρου

Αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ο Τσέχος πρόεδρος, επιβεβαίωσε το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται, αναδεικνύοντας ότι το γραφείο του έκρυβε την αλήθεια.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Τσεχίας θα ενισχύσει το Επενδυτικό Ταμείο της πρωτοβουλίας «Three Seas»

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπιτς θα αποφασίσει τη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου) για μια στρατηγική επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Διεθνή 13-10-2021

Η εκλογική ήττα του Τσέχου Πρωθυπουργού «πλήγμα» για το συντηρητικό Βίσεγκραντ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν είναι αυστηροί επικριτές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και συχνά θέτουν εν αμφιβόλω συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πολιτικά 22-09-2021

Η Τσεχία ζητά από την Επιτροπή να επανεξετάσει τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7 για τα αυτοκίνητα

Tο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 7 για όλα τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ «φαίνεται να είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί».

Η Τσεχία ξεκινά εμβολιασμούς με τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό

Η Τσεχία ξεκινά σήμερα τους εμβολιασμούς με την τρίτη ενισχυτική δόση σε όλους όσουςολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους πριν από οκτώ μήνες.
Διεθνή 13-09-2021

Η Τσέχικη Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν

Η Πράγα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jakub Kulhánek.
Διεθνή 31-10-2019

Μάθημα «προπαγάνδας» χρηματοδότησε η Κίνα σε τσεχικό Πανεπιστήμιο

Στόχος του μαθήματος ήταν η ενημέρωση των φοιτητών για την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», αλλά οι εξωτερικοί ειδικοί το επικρίνουν ως προπαγάνδα.

Σύγκρουση Μακρόν-Πολωνίας για την κλιματική αλλαγή

Μετά από την πρώτη κλιματική σύγκρουση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ το 2017 και τη διάσημη υπόσχεσή του να «κάνουμε τον πλανήτη μεγάλο ξανά», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει στοχοποιήσει τώρα την Πολωνία
Ενέργεια 19-07-2019

Το χαρτοφυλάκιο ενέργειας προσελκύει την προσοχή των κρατών μελών στην ΕΕ

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας «καλής θέσης» στην επόμενη Επιτροπή αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ursula von der Leyen προκειμένου να γίνει επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.
Διεθνή 16-07-2019

Ποιοι είναι οι επόμενοι Επίτροποι της ΕΕ;

H κεντροδεξιά Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen (VDL) βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Οι λεγόμενοι «προοδευτικοί» ευρωβουλευτές (ομάδες εντός των σοσιαλιστών, αριστεροί, πράσινοι) δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον της.
Διεθνή 15-07-2019

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η ψήφος της Ευρωβουλής δοκιμάζει την ευρωπαϊκή πολιτική

H Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen (VDL) αντιμετωπίζει μια κρίσιμη ψηφοφορία την Τρίτη (16 Ιουλίου), καθώς επιδιώκει να πείσει τουλάχιστον 374 νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να την στηρίξουν και να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.