EurActiv.com

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο μετά από είκοσι χρόνια

Η Μαλτέζα ευρωβουλευτής Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη την Τρίτη (18 Ιανουαρίου) για να ηγηθεί του θεσμικού οργάνου της ΕΕ για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του.
Πολιτικά 18-01-2022

Οι ευρωσοσιαλιστές δίνουν στην κεντροδεξιά άλλη μια ευκαιρία

Καθώς η πάλαι ποτέ ισχυρή κεντροδεξιά βλέπει να καταρρέει εκλογικά σε ολόκληρη την ΕΕ, οι σοσιαλιστές φαίνεται ότι αποφάσισαν να της δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να παραμείνουν στην φιλοευρωπαϊκή πορεία υποστηρίζοντας την υποψήφιά τους για την Προεδρία της Ευρωβουλής.

Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ – Ο Επίτροπος Γεωργίας προειδοποιεί για… «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι επανέλαβε τη σημασία της ταυτόχρονης υποβολής των εθνικών στρατηγικών σχεδίων από τα κράτη μέλη.

Έρχεται το τέλος των απάνθρωπων πρακτικών μεταφοράς ζώντων ζώων στην ΕΕ;

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν δραστικά τη ζωή των ζώων κατά τη μεταφορά τους.
Ενέργεια 13-01-2022

Μεγάλοι επενδυτές καλούν την ΕΕ να εξαιρέσει το φυσικό αέριο από την «πράσινη» ταξινομία

Το ορυκτό αέριο θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των βιώσιμων επενδύσεων της Ευρώπης.

Ο κόσμος του γυαλιού: Μια συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα της FEVE

«Η γυάλινη συσκευασία θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο».

Ο Επίτροπος Γεωργίας ρίχνει όλο το βάρος στη γεωργία άνθρακα

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να θέσει τη γεωργία άνθρακα στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των κρατών μελών.

Ανακύκλωση των αποβλήτων των συσκευασιών: Η σπαζοκεφαλιά της συλλογής

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.

Πέντε κράτη της ΕΕ υιοθετούν υψηλού ρίσκου προσέγγιση για το άνοιγμα των σχολείων

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

2022: ΚΑΠ, «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και άλλες πολλά υποσχόμενες πολιτικές

Μετά από ένα γεμάτο 2021 που κράτησε τον αγροδιατροφικό τομέα απασχολημένο με τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπάρχουν ακόμη ορισμένα κρίσιμα θέματα για το 2022.

Μελέτες: 1,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι και σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις άσθματος αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα το 2019 παγκοσμίως, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Εννέα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών η Γερμανία, έχασαν την πρώτη προθεσμία για την ΚΑΠ

Το ένα τρίτο των 27 χωρών της ΕΕ έχασε την επίσημη προθεσμία για την υποβολή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

2022: Εφαρμογή στην πράξη των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την νόσο COVID

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η COVID-19 έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή των Ευρωπαίων αλλά και στην ατζέντα της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι το επίκεντρο θα παραμείνει στην υγεία και το 2022.

Μπορούν οι συσκευασίες να γίνουν κλιματικά ουδέτερες;

Χαρτί, πλαστικό, κασσίτερος ή γυαλί; H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την αναθεώρηση της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.
Διεθνή 04-01-2022

2022: Πανδημία και πρόσβαση στα εμβόλια επισκιάζουν το σχέδιο εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αφρικής

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια για μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με την Αφρική, η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης πλησιάζει.

Δανία: Πρωθυπουργική δέσμευση για «πράσινες πτήσεις»

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανέφερε την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια πράσινη μετάβαση. Έθεσε δηλαδή τον φιλόδοξο στόχο να κάνει τις εσωτερικές πτήσεις «πράσινες» έως το 2030.

20 χρόνια ευρώ – Με επιτυχίες και… αποτυχίες

Αν και επισήμως εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 1999, το ευρώ έγινε απτή πραγματικότητα για τους περισσότερους Ευρωπαίους την 1η Ιανουαρίου 2002.
Διεθνή 03-01-2022

Δανία: Μεγιστάνας του πετρελαίου αποδέχεται την ετυμηγορία στην υπόθεση «Dan-Bunkering»

Η «Dan-Bunkering» και ο ιδιοκτήτης της «Bunker Holding», δεν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου που τους έκρινε ένοχους για παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ με την προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών κατά τη συριακή σύρραξη.

2022: Δημοσιονομική αναμέτρηση σε αβέβαιες οικονομικές συνθήκες

Η ατζέντα οικονομικής πολιτικής για το νέο έτος είναι γεμάτη με διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

2022: «Σε μηχανική υποστήριξη» η διεύρυνση της ΕΕ

Η διεύρυνση έχει βαλτώσει και οι κυβερνήσεις της ΕΕ μετά βίας μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για την ένταξη των έξι υποψηφίων προς ένταξη χωρών: Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Βιομηχανία: Μόνο με ανακυκλωμένα υλικά οι χάρτινες συσκευασίες ποτών μέχρι το 2030

Οι παραγωγοί χάρτινων συσκευασιών για ποτά έχουν δεσμευτεί να κατασκευάζουν τις συσκευασίες αυτές από 100% ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά και να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικού μέχρι το 2030.

2022: Ανοίγει ο δρόμος για πράσινες μεταφορές στην ΕΕ

Η δέσμη μέτρων για το κλίμα «Fit for 55» και οι διαταραχές στον τομέα των μεταφορών εξαιτίας της COVID πρόκειται να κυριαρχήσουν και πάλι στις συζητήσεις για την πολιτική μεταφορών της ΕΕ το 2022.

Οι Αφρικανοί αγρότες προβληματίζονται για τη στάση της ΕΕ σχετικά με τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Αν και επικροτήθηκε από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών η αυστηρή γραμμή της ΕΕ όσον αφορά τις ανοχές κατά της εισαγωγής φυτοφαρμάκων, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους Αφρικανούς παραγωγούς τροφίμων.
Διεθνή 27-12-2021

30 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει παλιά ψέματα

Πριν από 30 χρόνια, πάρθηκε κι επίσημα η απόφαση για το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, επιβεβαιώνοντας την πραγματικότητα.