EurActiv.com

Covid19: Η αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει την Ιρλανδία να επιβραδύνει το άνοιγμα της χώρας

Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία.

Το κυβερνητικό Κεντρώο Κόμμα της Νορβηγίας έχει έντονα αντιευρωπαϊκά αισθήματα

Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας των δυο κομμάτων, που ορκίστηκε την Πέμπτη, έχει διαφορετικές απόψεις για την ΕΕ.
Πολιτικά 16-10-2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Το γαλλικό ΥΠΑΜ επιβεβαιώνει ότι η ΑΟΖ είναι εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας

Η συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που αφορά στην επικράτεια των δύο χωρών, αλλά όχι τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στην EURACTIV Γαλλίας.
Ενέργεια 15-10-2021

Και η Εσθονία στο φιλοπυρηνικό μέτωπο της Ευρώπης;

Η Εσθονία δείχνει να προβληματίζεται μετά τη φιλοπυρηνική δήλωση που έκαναν εννέα χώρες της Ε.Ε., υποστηρίζοντας τη Γαλλία.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Παράταση της περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032 και μειώσεις στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την παράταση των υπηρεσιών περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032 καθώς και χαμηλότερες τιμές από ό, τι είχε αρχικά προταθεί.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία 136 χωρών για μια διεθνή φορολογική συμφωνία, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται οδηγία της ΕΕ για την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες.

Η ΕΕ ξεκινά «πράσινη» διπλωματία με την Αρκτική

Καθώς η κλιματική αλλαγή στην Αρκτική αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η Ε.Ε. φαίνεται πως δεν μένει απαθής.
Ενέργεια 14-10-2021

Ο Πούτιν κατηγορεί τις Ευρωπαϊκές πράσινες πολιτικές για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη (13 Οκτωβρίου) ότι η αιτία της εκτίναξης των τιμών ενέργειας είναι η μείωση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών παραγωγής.
Ενέργεια 14-10-2021

Μέτρα για την άμεση αντιμέτωπη της αύξησης των τιμών ενέργειας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη (13 Οκτωβρίου) μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Οι χώρες της Ε.Ε. απορρίπτουν την αυστηρή προθεσμία για τις DSA και DMA

Η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. απέρριψε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία σχετικά με τις Digital Services Act (DSA) και Digital Markets Act (DMA).
Ενέργεια 13-10-2021

Δέκα χώρες πιέζουν να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια από την ΕΕ

«Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης» στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης αλλά και της αύξησης στις τιμές διαφόρων μορφών ενέργειας.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την παραπληροφόρηση και τον ψηφιακό εγγραμματισμό

Στον απόηχο των νέων καταγγελιών που απασχολούν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ για επιβλαβή χρήση του facebook από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την Τρίτη (12 Οκτωβρίου) μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η ΕΕ εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες Τρίτη (12 Οκτωβρίου) πράσινα ομόλογα αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αγορές για τη χρηματοδότηση των πράσινων τμημάτων του ταμείου ανάκτησης κορονοϊού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οικονομία 13-10-2021

Ρώσος ολιγάρχης αγοράζει νησί στη Φινλανδία με… κυπριακό διαβατήριο

Η πώληση ενός μεγάλου νησιού από μια στρατηγικά σημαντική περιοχή της Φινλανδίας σε έναν Ρώσο ολιγάρχη επαναφέρει το ζήτημα της πρακτικής ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως της Κύπρου, να χορηγούν τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» σε ξένους υπηκόους.
Ενέργεια 12-10-2021

Οι χώρες της Ε.Ε. αποκρούουν τα σχέδια της Κομισιόν για επέκταση της αγοράς άνθρακα σε κτίρια και μεταφορές

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ξεχωριστό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα για τις οδικές μεταφορές και τον κτιριακό τομέα δέχτηκε αρνητικά σχόλια.

Προς απαγόρευση των επικίνδυνων χρωστικών στα τρόφιμα η Ε.Ε.

Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη χρήση του πρόσθετου τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου.

Η Europol θα μπορεί να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα

Η Europol, βρίσκεται πολύ κοντά στο να πάρει το πράσινο φως, που της επιτρέπει να εφαρμόσει πρακτικές επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.
Οικονομία 12-10-2021

Η Σουηδία κατασκευάζει την πρώτη βάση εκτόξευσης δορυφόρων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το διαστημικό κέντρο Esrange θα είναι η πρώτη πλατφόρμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών πυραύλων και την εκτόξευση δορυφόρων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, παραιτείται μετά από τις κατηγορίες για διαφθορά

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz ανακοίνωσε την παραίτησή του το βράδυ του Σαββάτου (9 Οκτωβρίου) μετά από κατηγορίες για διαφθορά και υπό την επαπειλούμενη κυβερνητική κρίση.

Κροατία: Καρατομήσεις αστυνομικών μετά τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Σε αναστολή τέθηκαν τρεις αστυνομικοί στην Κροατία μετά την δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζονται  να βιαιοπραγούν εναντίον μεταναστών στα σύνορα.
Ενέργεια 11-10-2021

Βουλγαρία: Έως τo 2040 το τέλος του άνθρακα

Η κυβέρνηση εξετάζει τρεις πιθανές προθεσμίες για το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα - έως το 2035, το 2038 ή το 2040, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Αντρέι Ζίβκοφ, όπως αναφέρεται από τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR). 

Προβληματική η πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις στη Σλοβακία

Το ένα τρίτο όλων των νοσοκομείων και των ιατρικών εγκαταστάσεων της Σλοβακίας αρνούνται να παράσχουν νόμιμες αμβλώσεις, σύμφωνα με μελέτη για τη διαθεσιμότητα αμβλώσεων στη χώρα από τη φεμινιστική οργάνωση Possibility of Choice. Τα νοσοκομεία εφαρμόζουν τη λεγόμενη ένσταση συνείδησης.

Κορονοϊός: Η Ισπανία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα

Το ποσοστά της πανδημίας στην Ισπανία βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, και πολλές περιοχές αίρουν τους περιορισμούς.
Πολιτικά 11-10-2021

Ιταλία: Συλλήψεις στελεχών του ακροδεξιού κόμματος μετά τις βίαιες διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών

Η διαδήλωση ενάντια στα μέτρα κατά της Covid στη Ρώμη που προσέλκυσε περίπου 10 χιλιάδες διαδηλωτές είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση και λεηλασία της έδρας του εθνικού συνδικάτου CGIL, τραυματισμό 38 αστυνομικών και σύλληψη 12 διαδηλωτών συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αξιωματούχων του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova.