Željko Trkanjec | EURACTIV.hr

Κροατία: Η πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού το 2022 αναθεωρήθηκε στο 3,5%

Ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περικοπές ΦΠΑ εξετάζονται ως μέρος μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.
Διεθνή 11-01-2022

Ευρώπη: Διαδηλώσεις υπηκόων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την κρίση στη χώρα τους

Υπήκοοι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης οργάνωσαν διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προτρέποντας την ΕΕ να αντιδράσει απέναντι σε εκείνους που αμφισβητούν την επιβίωση της χώρας.

Τα πρώτα κρούσματα της «Flurona» σε Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Κροατία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα «flurona», ταυτόχρονης μόλυνσης από Covid-19 και γρίπη, το οποίο έχει καταγραφεί στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Andrija Štampar στο Ζάγκρεμπ.

Κροατία: Η ακροδεξιά συγκεντρώνει υπογραφές για κατάργηση των πιστοποιητικών COVID

Το Most («Γέφυρα»), ένα κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς με βαθιές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία, συγκεντρώνει υπογραφές σε περισσότερους από 1.200 χώρους σε ολόκληρη την Κροατία για να οργανώσει δημοψήφισμα για την κατάργηση των πιστοποιητικών COVID-19.

Β. Μακεδονία: Ο κορονοϊός κατασκευάστηκε «για να ελέγχει τους ανθρώπους» πιστεύουν οι περισσότεροι

Σχεδόν το 65% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύει ότι η ασθένεια covid-19 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο για τον έλεγχο των ανθρώπων
Διεθνή 29-11-2021

«Το πρόβλημα στη Βοσνία δεν είναι εθνοτικό, είναι η διαφθορά» λέει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει εθνοτικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα συστημικής διαφθοράς το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία των κρατικών θεσμών.
Πολιτικά 23-11-2021

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Μακεδονίας επιλέγουν νέο ηγέτη και υποψήφιο πρωθυπουργό

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) πρόκειται να επανεξετάσει την παραίτηση του ηγέτη της, Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος και υποψήφιου πρωθυπουργού, αναφέρει το exit.al. 
Πολιτικά 23-11-2021

Η Κροατία αισθάνεται ισχυρή την παρουσία της Κίνας λέει ο ΥπΕξ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν δήλωσε ότι η οικονομική επιρροή της Κίνας είναι ισχυρή στα Δυτικά Βαλκάνια «μια περιοχή που είχε παραμεληθεί τον τελευταίο καιρό».

Επίθεση σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του εμβολιασμού

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Κροατία έφτασαν το Σάββατο στο Ζάγκρεμπ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της υποχρεωτικότητας των πιστοποιητικών COVID-19 και των εν ισχύ επιδημιολογικών περιορισμών.
Πολιτικά 22-11-2021

Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: Μόνο με συμβιβασμό θα κερδίσουν κάτι οι Κροάτες

Μιλώντας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, ο Ιζετμπέγκοβιτς επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι αρχές και οι αρμοδιότητες των λαϊκών Κοινοβουλίων, που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα ζωτικά συμφέροντα των συνιστώντων λαών
Πολιτικά 22-11-2021

Ο Ζάεφ θα παραιτηθεί μόνο όταν επιβεβαιωθεί η πλειοψηφία στη Sobranje

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί μόλις εδραιωθεί και ενισχυθεί η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τη Sobranje
19-11-2021

45% λιγότεροι μετανάστες στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων λέει το Υπ.Εξ της Κροατίας 

Η συνοριακή αστυνομία της Κροατίας είναι έτοιμη να πάρει μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων αν χρειαστεί, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστεί, δήλωσε ο Ζόραν Νίτσενo εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών
Πολιτικά 15-11-2021

Β. Μακεδονία: Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE δηλώνει φιλοευρωπαϊκό

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας: οικονομική εξυγίανση, ένταξη στην ΕΕ και περιφερειακή ολοκλήρωση, δήλωσε ο Χρίστιγιαν Μιτσκόσκι.
Πολιτικά 12-11-2021

Χάικο Μάας: Ούτε ευρώ σε όσους εργάζονται για την καταστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

«Αυτό που βλέπουμε στη Β-Ε είναι η χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995 και αυτή είναι και η άποψή μου», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη Sarajevo Klix.
Πολιτικά 12-11-2021

Αναβολή της πρότασης δυσπιστίας στη Σομπράνιε λόγω έλλειψης απαρτίας

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Φαντίλ Ζεντελί δήλωσε ότι η Σομπράνιε δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με παρόντες μόλις 60 βουλευτές, από τους 120
Ενέργεια 10-11-2021

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κηρύσσει κατάσταση ενεργειακής κρίσης

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την Τρίτη να κηρύξει κατάσταση ενεργειακής κρίσης διάρκειας 30 ημερών εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Διεθνή 09-11-2021

Ψήφος δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ την Πέμπτη

Ο Χριστιάν Μιτσόσκι, αρχηγός του VMRO-DPMNE, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).
Πολιτικά 08-11-2021

ΣΚΟΠΙΑ: Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE λέει πως διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την παραίτηση Ζάεφ μέχρι τη Δευτέρα. Εάν αυτό δεν συμβεί, το VMRO-DPMNE θα καταθέσει πρόταση για ψήφο δυσπιστίας καθώς έχει στήριξη από 61 βουλευτές, όπως ισχυρίζεται
Οικονομία 05-11-2021

Ο Σέρβος «βασιλιάς της ζάχαρης» απέκτησε το 40% της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων

Η Sberbank Europe ανακοίνωσε την πώληση των θυγατρικών της στην Κροατία, τη Βιέννη, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβενία στην AIK Bank με έδρα το Βελιγράδι, τη Gorenjska Banka της Σλοβενίας και την Agri Europe Cyprus Limited
Πολιτικά 04-11-2021

Βόρεια Μακεδονία: Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές 

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να έχει μια πλήρως νομιμοποιημένη κυβέρνηση.
Πολιτικά 02-11-2021

Αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία – Υπό παραίτηση ο Ζάεφ

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Η παραίτηση του πρωθυπουργού θα συνεπαγόταν την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης
Ντιμιτροφ
Διεθνή 29-10-2021

Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: Μακεδονίας: Τα Βαλκάνια δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. 

«Αν και μερικές φορές το θέλουμε και το πιστεύουμε, η περιοχή δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος και η Ευρώπη έχει άλλα, εσωτερικά προβλήματα, σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία της».

Κροατία: Καρατομήσεις αστυνομικών μετά τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Σε αναστολή τέθηκαν τρεις αστυνομικοί στην Κροατία μετά την δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζονται  να βιαιοπραγούν εναντίον μεταναστών στα σύνορα.

Κροατία: Εξηγήσεις για τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών ζητά ο Πλένκοβιτς

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς είπε ότι είχε ήδη μιλήσει με τον υπουργό Εσωτερικών Νταβόρ Μπότσινοβιτς για τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.