Sarantis Michalopoulos

22-03-2023

Υπό στενή παρακολούθηση από την Κομισιόν η Ελλάδα για τους σιδηροδρόμους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των ελληνικών μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα.
Μεταφορές 16-03-2023

«Εντοπίστηκε αλλά δεν αντιμετωπίστηκε» η έλλειψη φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εντόπισε» την έλλειψη μόνιμου και ανεξάρτητου οργάνου διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων στην Ελλάδα από το 2019, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ερωτηματικά από την αντιπολίτευση για την ελλιπή επένδυση 600 εκατ. ευρώ για τρένα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα και τις επικοινωνίες με την ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία που υποτίθεται ότι θα επένδυε 750 εκατ. ευρώ.
Οικονομία 13-03-2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Ελλάδα και ΕΕ χαμένες στη «Βαβέλ» των συμβάσεων

Η ΕΕ και η Ελλάδα προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και να βελτιώσουν τη διασυνοριακή λειτουργικότητα των ελληνικών σιδηροδρόμων για σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Αλλά μια σειρά καθυστερήσεων, γκρίζων συμβάσεων και...
Πολιτικά 04-03-2023

Η Επιτροπή LIBE βλέπει και Ελένη Τουλουπάκη την Δευτέρα

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε και θα συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του EURACTIV.
03-03-2023

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαιώνει έρευνα για τη σύμβαση «717»

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε πρόσφατα έρευνα σχετικά με μια σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεχειρισμού της Ελλάδας, την περίφημη σύμβαση «717» του 2014, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του Documento.
20-02-2023

Κομισιόν: «Δεν υπάρχουν μυστικά ευρωπαϊκά κονδύλια»

Δεν υπάρχουν «μυστικά κονδύλια» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είπε στη EURACTIV Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι όλα τα συμβόλαια που υπογράφονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή σε περίπτωση ελέγχου.
Πολιτικά 09-02-2023

Γερμανός ευρωβουλευτής: Εμπιστεύομαι το ΠΑΣΟΚ, θα κάνει τις «σωστές» επιλογές

Ο κ. Μπούλμαν έχει ταχθεί ανοιχτά στο παρελθόν κατά του «Μεγάλου Συνασπισμού» μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλιστών ενώ έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης προοδευτικών κυβερνήσεων όπου είναι εφικτό.

Αποκλειστικό: Η Ευρωβουλή ζητά προστασία ΑΔΑΕ, Ράμμου

Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία της αρμόδιας για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αρχής (ΑΔΑΕ).
Διεθνή 13-01-2023

Φρένο γερμανικής δεξιάς στα ευρωπαϊκά σχέδια Βέμπερ-Μελόνι

Μια πιθανή συμμαχία μεταξύ της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είναι εκτός συζήτησης για το γερμανικό CDU/CSU.

Επιστροφή των αντιβιοτικών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε ένα μήνα

Η έλλειψη αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στις κυβερνήσεις όλης της Ένωσης εν μέσω της αυξανόμενης οργής των πολιτών της ΕΕ.
21-12-2022

«Βόμβα» Μπερίσα: Η Τουρκία «παρενέβη» στη θαλάσσια συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας το 2009

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αλλά έκανε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε, σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV....
Διεθνή 21-12-2022

Μυστήρια απομάκρυνση μέλους των ευρωσοσιαλιστών λόγω Qatar-gate

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αποφάσισαν χθες αργά το βράδυ την απομάκρυνση ενός μέλους του προσωπικού της ευρωομάδας (S&D) στις Βρυξέλλες μετά από «σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα».

Ευρωσοσιαλιστές: Από Σεπτέμβρη ήξεραν ότι η Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια

Μετά το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε διαδοχικές συναντήσεις είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία ότι η Εύα Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια, επιβεβαίωσε στην EURACTIV το γραφείο της Προέδρου των σοσιαλιστών.

Σε καταφύγιο ο Βέλγος υπουργός δικαιοσύνης

Σε καταφύγιο λόγω απειλής για τη ζωή του βρίσκεται ο Βέλγος υπουργός δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα. Η υπόθεση δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο του Κατάρ, είπε πηγή του υπουργείου στο EURACTIV.

Qatar-gate: Το Βέλγιο συνεργάστηκε με ξένες μυστικές υπηρεσίες

Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου συνεργάστηκαν στενά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερο από ένα χρόνο για να αποκαλύψουν το σκάνδαλο δωροδοκίας που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου).

Μέτσολα: Απάντηση σε Καϊλή με «αιχμές» για τα περί «εντολών» στο Κατάρ

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Δημητρακόπουλου, Εκπρόσωπος της κα Μέτσολα είπε στη EURACTIV: «Η σαφής και πάγια οδηγία προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο».  
Εκλογές 08-12-2022

RSF: Ο «λεκές» στην ελληνική Δημοκρατία μεγαλώνει συνεχώς

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ένας «λεκές» στην ελληνική δημοκρατία που «μεγαλώνει κάθε εβδομάδα», είπε στη EURACTIV στις Βρυξέλλες ο υπεύθυνος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Πάβολ Σζλάι.
Οικονομία 30-11-2022

Ο πληθωρισμός «φρενάρει» το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πληθωρισμός προκαλεί τρύπα στους προϋπολογισμούς των σχεδίων ανάκαμψης των κρατών της ΕΕ. Ολοένα και περισσότερες φωνές ζητούν νέα μετρητά για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους, ενώ αρκετές νέες κυβερνήσεις αμφισβητούν τις δεσμεύσεις των προηγούμενων. 

Φαγητά για χορτοφάγους από τη βιομηχανία αιθανόλης; [ΒΙΝΤΕΟ]

Η EURACTIV παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την Ημέρα των Αγροτών στο Dunafö ldvár στην Ουγγαρία, όπου τοπικοί αγρότες και παραγωγοί τόνισαν την ανάγκη να επικεντρωθεί η Ευρώπη στην παραγωγή των δικών της ζωοτροφών.
Ενέργεια 11-11-2022

Οι «15» απειλούν με συνολικό «βέτο» εάν δεν δουν πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν

Η ομάδα των «15» κρατών μελών της ΕΕ, που ζητά εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, είναι εκνευρισμένη από την κωλυσιεργία και απροθυμία της Κομισιόν να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για πλαφόν.

Κύρτσος για υποκλοπές: Ο Μεϊμαράκης «αρνείται να λερώσει τα χέρια του» – «Αρχικοριός ο Μητσοτάκης»

Κύρτσος: "Βλέπουμε τον Βέμπερ να ξεπλένει τον Μητσοτάκη, και να βάζει και ορισμένους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, στο θέμα των κοριών."
Εκλογές 07-11-2022

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής θα γίνει όταν θα μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν στην EURACTIV ότι «η πρόταση μομφής θα γίνει όταν θα μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη». Η νέα λίστα των παρακολουθήσεων που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento εγείρει μια σειρά ζητημάτων στις Βρυξέλλες. Αρχικά, αναφορικά με την...

RSF: «Εκκωφαντική» η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα προτείνει σύντομα νόμο για να καταστήσει παράνομη τη χρήση spyware».