Pekka Vänttinen | EURACTIV.com

Η οικονομική ανάπτυξη της Φινλανδίας ανακάμπτει πριν επιβραδυνθεί

Φέτος, η φινλανδική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και να επανέρχεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το 83% των Φινλανδών έτοιμο να υπερασπιστεί στρατιωτικά τη χώρα

Ο αριθμός των Φινλανδών που είναι πρόθυμοι να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Ενέργεια 23-05-2022

Η διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία δεν συνδέεται με την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την πώληση φυσικού αερίου στη Φινλανδία δεν συνδέεται με την απόφαση της χώρας να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βάνχανεν.
Διεθνή 23-05-2022

Η Φινλανδία δεν θα εγκαταλείψει τη Σουηδία στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα προχωρήσει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ στον ίδιο ρυθμό με τη Σουηδία, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βάνχανεν από το κόμμα Κέντρο σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE το Σάββατο.

Η αντιπολίτευση στη Φινλανδία «ανταμείβεται» για την υποστήριξή της στο ΝΑΤΟ

Το φιλελεύθερο-συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση διατήρησε και μάλιστα αύξησε το προβάδισμά του ως το δημοφιλέστερο κόμμα στη Φινλανδία.
Ενέργεια 18-05-2022

Αριθμός ρεκόρ Φινλανδών τάσσεται τώρα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Αριθμός ρεκόρ καταγράφεται για τους Φινλανδούς που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Φινλανδικής Ενέργειας, αναφέροντας ως κύριο λόγο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Διεθνή 17-05-2022

Φινλανδός ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν είναι προϊόν συναλλαγών

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο από το Κόμμα των Πρασίνων υποβάθμισε τους φόβους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης στο ΝΑΤΟ τη Δευτέρα.
Διεθνή 16-05-2022

Ο Νιινίστο καλεί για «επαγγελματική συμπεριφορά» στις μελλοντικές φινλανδο-ρωσικές σχέσεις

Μετά την ανακοίνωση ότι η Φινλανδία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ανέπτυξε τις απόψεις του για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας και ζήτησε «επαγγελματική συμπεριφορά».

Λιγότεροι από τους μισούς Φινλανδούς πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να αμυνθεί μόνη της

Μια νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης Finnish Business and Policy Forum (EVA) αποκαλύπτει το σκεπτικό πίσω από το οποίο το 76% των Φινλανδών στηρίζει την απόφαση να υποβληθεί αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Διεθνή 12-05-2022

«Επισημοποιήθηκε» η συνεργασία στην ασφάλεια μεταξύ Φινλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο υπέγραψαν στο Ελσίνκι δήλωση για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους και την ενίσχυση της άμυνας της Βόρειας Ευρώπης.
Διεθνή 11-05-2022

Ευρωπαία Επίτροπος: Οι φιλικές προς τη Ρωσία χώρες δεν πρέπει να τιμωρηθούν

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας ή απέχουν από την ψηφοφορία κατά της χώρας στον ΟΗΕ δεν θα πρέπει να «τιμωρούνται», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Διεθνή 10-05-2022

Η Αριστερή Συμμαχία δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εξαιτίας της αίτησης στο ΝΑΤΟ

Από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, για την Αριστερή Συμμαχία η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση.
Οικονομία 09-05-2022

Χωρίς ρεύμα η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex στη Φινλανδία

Οι φινλανδικές εταιρείες ηλεκτρισμού αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας με τη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex λόγω υποψιών ότι μπορεί να διανέμει πολεμική προπαγάνδα.
Διεθνή 05-05-2022

Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα συνδράμει πάντα σε βοήθεια» στη Φινλανδία και τη Σουηδία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρχεται να βοηθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ακόμη και αν δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να ενισχύσει τα ανατολικά σύνορά της

Τα σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων που χωρίζουν τη Φινλανδία και τη Ρωσία ανακαινίζονται.
Πολιτικά 04-05-2022

Εκστρατεία κατά της πορείας υπέρ του Πούτιν από τη ρωσική κοινότητα της Φινλανδίας

Η οργάνωση των ρωσόφωνων (SVK) και η λευκορωσική διασπορά στη Φινλανδία ξεκίνησαν εκστρατεία με αίτημα την απαγόρευση της αυτοκινητοπομπής υπέρ του Πούτιν που έχει προγραμματιστεί για να τιμήσει τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
Πολιτικά 29-04-2022

Οι Φινλανδοί πρόθυμοι να «παρκάρουν» τα ΙΧ τους

Σχεδόν οι μισοί Φινλανδοί θα ήταν έτοιμοι να μειώσουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους σε περίπτωση που η τιμή των καυσίμων μεταφοράς συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Διεθνή 28-04-2022

Η Ρωσία υιοθετεί πολιτική «μαστίγιου και καρότου» σε Φινλανδία και Σουηδία

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα επιδεινωθούν εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Ρωσικής Δούμας.

Κομισιόν: Η Φινλανδία πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό

Η Φινλανδία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους που αντιμετωπίζει η μικρή εβραϊκή κοινότητα στη χώρα.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ίσως επηρεάσει το καθεστώς των νήσων Åland

Η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το σημερινό αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νήσων Åland.
Ενέργεια 21-04-2022

Φινλανδία και Εσθονία μισθώνουν πλωτό τερματικό σταθμό LNG

Η Φινλανδία και η Εσθονία έλαβαν κοινή απόφαση να μισθώσουν ένα μεγάλο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην προσπάθειά τους να μειώσουν ή και να σταματήσουν τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Διεθνή 20-04-2022

Η Φινλανδία φοβάται επιθετική παρέμβαση της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών της Φινλανδίας προειδοποιεί τις ρωσικές επιδιώξεις.
Διεθνή 19-04-2022

«Έκρηξη» δωρεών των Φινλανδών για την Ουκρανία

Οι δημόσιες δωρεές της Φινλανδίας για την Ουκρανία έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κατακτήσει τις καρδιές και το μυαλό του φινλανδικού κοινού πυροδοτώντας οδυνηρές αναμνήσεις της ιστορίας της.
Οικονομία 18-04-2022

Φινλανδία: Ανησυχία στους ξένους επενδυτές λόγω γειτνίασης με Ρωσία

Οι ξένοι επενδυτές και οι εργαζόμενοι βλέπουν τη Φινλανδία διαφορετικά από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς η χώρα έχει σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.