Pekka Vänttinen | EURACTIV.com

25-11-2021

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε μετά από λίγες ώρες στην εξουσία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας από τότε που οι γυναίκες στη χώρα έλαβαν το δικαίωμα ψήφου το 1921, αλλά έχασε την θέση παραιτούμενη λίγες ώρες μετά τον διορισμό της. ...
Πολιτικά 23-11-2021

Παράταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σουηδίας 

Η υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον, έλαβε προθεσμία έως το πρωί της Τετάρτης για να εξασφαλίσει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη.
Οικονομία 22-11-2021

Μια νέα πραγματικότητα: τρόφιμα χωρίς γεωργία

Για να τραφεί ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι απαιτούνται νέες μέθοδοι παραγωγής τροφίμων. Μια τέτοια μέθοδος, χωρίς τη χρήση γης και ζώων, ίσως προέλθει από τη Φινλανδία
Πολιτικά 17-11-2021

Οι χώρες της Βαλτικής συζητούν το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται να υποστηρίξουν την Πολωνία

Τα τρία κράτη της Βαλτικής ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν την Πολωνία εάν επικαλεστεί το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Πολιτικά 16-11-2021

Η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας προκαλεί πολιτική θύελλα στη Φινλανδία

Η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έχει προκαλέσει πολιτική διαμάχη στη Φινλανδία.
Οικονομία 12-11-2021

Η Wolt εξαγοράζεται από αμερικανική εταιρεία και γράφει ιστορία

Η Wolt, μια νεοφυής τεχνολογική επιχείρηση και εταιρεία διανομής τροφίμων που ιδρύθηκε το 2014, πωλήθηκε στην DoorDash, τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία στις ΗΠΑ.
Πολιτικά 11-11-2021

Εσθονία: Η κρίση με τη Λευκορωσία είναι η «σοβαρότερη των τελευταίων 30 ετών για ΕΕ-ΝΑΤΟ»

Μιλώντας για την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και τις επιπτώσεις της, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Κάλε Λαάνετ δήλωσε ότι η σοβαρότητά της δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο έχουν αντιμετωπίσει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ τα τελευταία 30 χρόνια   
Διεθνή 10-11-2021

Τα φινλανδικά πανεπιστήμια θα λάβουν κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας

Καθώς η ΕΕ ετοιμάζει συστάσεις σχετικά με τους τρόπους ασφαλούς συνεργασίας με κινέζους εταίρους, οι φινλανδικές αρχές καταρτίζουν ήδη τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για τα πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα. 

Οι Σκανδιναβοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις

Οι σκανδιναβικές χώρες υιοθέτησαν μια προσέγγιση για την κοινή προετοιμασία τους έναντι όλων των κινδύνων.

Το Ελσίνκι καταργεί το κρέας και το αγελαδινό γάλα από το μενού

Κρέας και αγελαδινό γάλα δεν θα σερβίρονται πλέον σε δημόσιες εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις ή εργαστήρια από τις αρχές του επόμενου έτους στο Ελσίνκι.

Φινλανδία: Στρατιωτική θητεία και για γυναίκες

Η Φινλανδία μεταρρυθμίζει το μοντέλο της στρατολογίας της. Κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα προτείνει την επέκταση των προσκλήσεων για στράτευση και στις γυναίκες.
Ενέργεια 04-11-2021

Οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το μισό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πάνω από το 52% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας. 
Shutterstock / Aritra Deb

Σουηδία και Φινλανδία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση των βιομηχανικών εξαγωγών

Φινλανδικές και σουηδικές εταιρείες πρόκειται να ξεκινήσουν κοινές αποστολές για την κατάκτηση των παγκόσμιων αγορών. Πίσω από τη νέα στρατηγική βρίσκεται η διαπίστωση ότι οι σκανδιναβικές εταιρείες είναι πολύ μικρές για να πετύχουν μόνες τους
EPA-EFE / KIMMO BRANDT
Διεθνή 26-10-2021

Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα βρίσκεται ψηλά στη νέα στρατηγική ατζέντα του ΝΑΤΟ

Η Κίνα θέτει προκλήσεις εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι.
[EPA-EFE / KIMMO BRANDT]

Στο «κόκκινο» η Φινλανδία λόγω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19

Ανησυχητική επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Φινλανδία που βάφτηκε «κόκκινη» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Ενέργεια 11-10-2021

Η Φινλανδία πιέζει να κηρυχθεί η πυρηνική ως βιώσιμη πηγή ενέργειας

Μετά από μια απόφαση που κρατήθηκε για πρώτη φορά μυστική, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η πυρηνική ενέργεια να κηρυχθεί ως βιώσιμη πηγή ενέργειας.
Πολιτικά 01-10-2021

Για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός στη Σουηδία

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Magdalena Andersson και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Στεφάν Λόφβεν τον Νοέμβριο για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα.