Jorge Valero

Εμπόριο 20-02-2021

Η ΕΕ διαμορφώνει μία πιο «πράσινη» και δυναμική πολιτική εμπορίου

Με μια πιο αυστηρή προσέγγιση με τους εταίρους της και με μεγαλύτερη εστίαση στο κλίμα και τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η νέα εμπορική πολιτική της ΕΕ όπως τη σκιαγράφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη (18 Φεβρουαρίου).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επιπλέον 1,5 δις. ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας

Τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μελετών επαγρύπνησης σε σχέση με τα φάρμακα από τα κράτη μέλη.

Δεκάδες ανώτερες θέσεις εξακολουθούν να είναι κενές στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τουλάχιστον 50 ανώτατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν κενές, καθώς οι υποψηφιότητες έχουν αποδυναμωθεί από τη νομοθετική βιασύνη κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους της ΕΕ.
Διεθνή 26-11-2019

Ξεκινά η νέα Κομισιόν χωρίς Βρετανό Επίτροπο

Πράσινο φώς έδωσαν τα κράτη-μέλη στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τη λειτουργία της, χωρίς τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις νομικές προκλήσεις, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το νέο εκτελεστικό όργανο, όπως, για παράδειγμα, το ότι σφυρηλατείται παράνομα. 

Διχασμένη η ΕΕ για το θέμα της ηγεσίας του ΔΝΤ

Διχασμοί μεταξύ των γεωγραφικών συνασπισμών της ΕΕ περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής του Ευρωπαίου υποψηφίου για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς η ΕΕ επιθυμεί να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει την προεδρία του Ταμείου.
Διεθνή 02-08-2019

Οι πρωτεύουσες επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν τις συνόδους κορυφής της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για την επαναθεώρηση των συνόδων κορυφής των ηγετών τους προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους εν μέσω των προκλήσεων του Donald Trump, της Κίνας και άλλων ξένων παραγόντων.

Η Ισπανία εμποδίζει τη συμφωνία για τον «φόρο Tobin»

Η κατανομή των εσόδων μεταξύ των κρατών μελών εμφανίζεται ως το κυριότερο ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ), καθώς η Ισπανία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ανακατανομή των πόρων, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη EURACTIV.
Οικονομία 24-06-2019

Μάλμστρομ: πιο κοντά η συμφωνία ΕΕ-Mercosur αλλά «όχι με κάθε κόστος»

Η Επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε στις 17 Ιουνίου ότι η εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Mercosur θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της θητείας αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα».
Οικονομία 05-06-2019

Διέρρευσαν οι πέντε προτεραιότητες για τον επόμενο Επίτροπο Χρηματοοικονομικών

Μια νέα στρατηγική για την ένωση των κεφαλαιαγορών, το fintech, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη βιώσιμη οικονομία και το Brexit είναι οι προτεραιότητες για τον επόμενο Επίτροπο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, αποκαλύπτει η EurActiv.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα απορρίψουν τα σχέδια για μικρότερη Επιτροπή στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να απορρίψουν την ιδέα να έχουν λιγότερους Επιτρόπους, όπως συνιστά η Συνθήκη, σε μια σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, στην οποία θα παλέψουν να επιτύχουν συναίνεση για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων της Ένωσης, δεδομένου ότι...
Οικονομία 12-04-2019

5G: Η Huawei παραδέχεται ότι ο κινεζικός νόμος υποχρεώνει υπό όρους τις εταιρείες να συνεργάζονται με την κυβέρνηση

Ο Νόμος για την Ασφάλεια του Κινεζικού Κράτους υποχρεώνει τις εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να «παρέχουν βοήθεια σε εργασίες που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Huawei στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην εταιρεία “δεν έχει...
Εμπόριο 14-03-2019

Η Ιταλία θα ενταχθεί στο νέο σχέδιο της Κίνας “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος”

Η Ιταλία πρόκειται να γίνει το πρώτο μέλος από την «Ομάδα των Επτά» (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο υποδομής της Κίνας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (“One Belt, One Road”-OBOR), παρά τις αυστηρά ελεγχόμενες επενδύσεις του Πεκίνου στην Ευρώπη.
Πολιτικά 07-03-2019

“Νίκησαν” την Κομισιόν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης για τα φορολογικά καθεστώτα

Οι Ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ΚΑ Οσασούνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ φορολογικών αποζημιώσεων, αφού οι δικαστές της ΕΕ αποφάσισαν πρόσφατα ότι τα φορολογικά καθεστώτα τους ήταν νόμιμα, σε αντίθεση με την...
Μεταφορές 20-02-2019

Γαλλία και Γερμανία προετοιμάζουν σχέδιο για τη δημιουργία “ευρωπαίων πρωταθλητών”

Έπειτα από την απόρριψη της συγχώνευσης Alstom – Siemens, η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωτοποριών οι οποίες θα είναι ικανές να ανταγωνίστουν τις πολυεθνικές των ΗΠΑ...
Μεταφορές 12-02-2019

Έξι μαθήματα από την απόρριψη της συγχώνευσης Siemens-Alstom

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να εμποδίσει τη συγχώνευση της Siemens και της Alstom με σκοπό τη δημιουργία ενός Ευρωπαίου πρωταθλητή στον τομέα των σιδηροδρόμων, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε στην ευρωπαϊκή αγορά και στους καταναλωτές....
Μεταφορές 06-02-2019

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για το Brexit, επιμένουν οι Βρυξέλλες

Χιλιάδες πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες όπως η Iberia ή η Vueling θα μπορούσαν να ανασταλούν λόγω του εκτός-ΕΕ καθεστώτος ιδιοκτησίας τους, στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την Τρίτη (5 Φεβρουαρίου) ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει ήδη προειδοποίηση να προετοιμαστούν.

Μεγαλύτερη συνοχή στην ΕΕ ζητά ο Ντράγκι

Την ανάγκη μεγαλύτερης συνοχής για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καθώς και την αύξηση της επιρροής του κοινού νομίσματος στο εξωτερικό, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Κομισιόν εναντίον Nike και Ολλανδίας για φοροαποφυγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες (10 Ιανουαρίου) την έναρξη διεξοδικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Ολλανδία παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ, επιτρέποντας στη Nike να μειώσει το φορολογικό της βάρος μέσω πολύπλοκων οικονομικών προγραμμάτων.
Οικονομία 06-12-2018

Ισχυρότερο ρόλο του ευρώ σε διεθνή κλίμακα ζητά η ΕΕ

Μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (5 Δεκεμβρίου), με τα κράτη μέλη να συνεχίζουν το διάλογο για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ντράγκι: Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας Ιταλίας – Επιτροπής

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ιταλίας - Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωπαϊκές εκλογές εν μέσω επικείμενης οικονομικής καταιγίδας

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης και ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης σε περίπτωση επιδείνωσης της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Επιτροπή: Άνευ προηγουμένου παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων από την Ιταλία

Να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης την Πέμπτη (18 Οκτωβρίου), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε τις προσπάθειες των κρατών μελών να εξισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, ιδιαίτερα της Ιταλίας.
Εμπόριο 18-10-2018

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ευρώπη για έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες

Τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες, εξέφρασαν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ την Τετάρτη (17 Οκτωβρίου), με διαφαινόμενη πιθανότητα την επιβολή νέων δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα
Οικονομία 17-10-2018

Γιούνκερ: Η αποδοχή του ιταλικού προϋπολογισμού θα θεωρηθεί «προσβολή» από τα κράτη-μέλη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (16 Οκτωβρίου) ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τις πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης