Giedre Peseckyte | EURACTIV.com

Δάνεια στις λιθουανικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές λόγω των κινεζικών κυρώσεων

Οι λιθουανικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες λόγω των κυρώσεων της Κίνας μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Η Λιθουανία θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά από τη Γαλλία

Η Λιθουανία θα αγοράσει 18 αυτοκινούμενα τροχοφόρα οβιδοβόλα νέας γενιάς 155 χιλιοστών Caesar MarktII αξίας έως 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας.
Ενέργεια 14-06-2022

Η Λιθουανία θα αποκοπεί από την BRELL νωρίτερα από το αναμενόμενο

Η Λιθουανία ελπίζει να αποσυνδεθεί από το μετασοβιετικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας BRELL νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda.

Η Λιθουανία θα ενισχύσει την ασφάλεια εκεί όπου ζουν οι απορριφθέντες για άσυλο

Τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας θα ενισχυθούν στους δήμους όπου ζουν απορριφθέντες των αιτούντων ασύλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών.
Διεθνή 09-06-2022

Η ρωσική Δούμα αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Λιθουανίας

Σχέδιο νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη ρωσική Κρατική Δούμα ζητά την κατάργηση του διατάγματος του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ «Για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».
Διεθνή 26-05-2022

Στρατιωτικό εξοπλισμό 15 εκατ. ευρώ θα παράσχει η Λιθουανία στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας με τις ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν 20 τεθωρακισμένα οχήματα M113, 10 στρατιωτικά φορτηγά και 10 SUV για την αποναρκοθέτηση που θα παραδοθούν στην Ουκρανία.
Εμπόριο 19-05-2022

Οι λιθουανικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν πάνω από το ένα τρίτο

Οι εξαγωγές αγαθών λιθουανικής προέλευσης το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον.

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε τη στρατηγική της «πολιτικής αντίστασης»

Την Τρίτη το κοινοβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική προετοιμασίας των πολιτών της Λιθουανίας για την πολιτική αντίσταση, η οποία συντάχθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά και ενήλικες με αναπηρία, καθώς και ηλικιωμένοι, δεν έχουν πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία που χρειάζονται.
Διεθνή 17-05-2022

Αυξήθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στη Λιθουανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Λιθουανία κατέγραψε 1.020 κυβερνοεπιθέσεις σε σύγκριση με τις 981 που κατέγραψε η χώρα το προηγούμενο έτος.
Διεθνή 12-05-2022

Τα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας παραμένουν υπό ενισχυμένη φρούρηση

Μόνιμες στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στα πιο επικίνδυνα τμήματα των λιθουανο-λευκορωσικών συνόρων, ανακοίνωσαν την Τετάρτη η υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė με τον υπουργό Άμυνας Arvydas Anušaukas.

Οι Λιθουανοί μαθητές θα διδάσκονται δημόσιο πνεύμα και αμυντικές δεξιότητες

Τα λιθουανικά σχολεία θα διδάσκουν δεξιότητες εθνικής ασφάλειας και δημόσιο πνεύμα, όπως παρουσιάστηκε από το υπουργείο Παιδείας της Λιθουανίας μαζί με το υπουργείο Άμυνας.

ΠΟΥ: Πάνω από 200 ρωσικές επιθέσεις στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας

Πάνω από 200 επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων και προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Διεθνή 04-05-2022

Εσθονία και Λιθουανία μεταξύ των καλύτερων χωρών στην ελευθερία του Τύπου

Η Εσθονία και η Λιθουανία συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα καλύτερων κρατών για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Διεθνή 14-04-2022

Ουκρανία: Επίσκεψη προέδρων Λιθουανίας, Πολωνίας, Λετονίας και Εσθονίας

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ταξίδεψαν στην Ουκρανία την Τετάρτη, καθιστώντας τους τους πρώτους προέδρους που επισκέφθηκαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Βέλγιο: Το εργοστάσιο της Ferrero αναστέλλει την λειτουργία του

Μια επιδημία σαλμονέλας, η οποία συνδέεται με πολλά προϊόντα Kinder που παρασκευάζονται σε εργοστάσιο της Ferrero στο Βέλγιο, συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Λιθουανία: Γενοκτονία η ρωσική εισβολή

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα την επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία και να τα χαρακτηρίσει ως γενοκτονία του ουκρανικού έθνους, αναφέρει ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους Λιθουανούς βουλευτές την Τρίτη.
Διεθνή 08-04-2022

Λιθουανία: Να οριστούν ως «γενοκτονία» τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ομόφωνα να καταδικάσει την επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία και να τα χαρακτηρίσει ως γενοκτονία, σύμφωνα με δήλωση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του λιθουανικού κοινοβουλίου την Πέμπτη.
Οικονομία 07-04-2022

Λιθουανία: Να αφαιρεθούν οι εφαρμογές Yandex από την Ευρώπη

Οι εφαρμογές παράδοσης τροφίμων και μεταφορών που ανήκουν στη ρωσική Yandex θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη.

Ευρωβαρόμετρο: Η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων λέει «τίποτα δεν μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν»

«Το γεγονός ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς» αναφέρεται στην έκθεση ως ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν εμβολιάζονται.
Ενέργεια 04-04-2022

Λιθουανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σταματά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Πρόσθετο αέριο μπορεί επίσης να παραδοθεί στη Λιθουανία μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Λετονία, και από την 1η Μαΐου - μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Πολωνία. 
Διεθνή 01-04-2022

Λιθουανία-Δανία συμφωνούν στην αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε και η Δανή ομόλογός της, Μέτε Φρεντέρικσεν, συμφώνησαν -κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βίλνιους- ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Διεθνή 01-04-2022

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για εμπορία Ουκρανών προσφύγων

Tα 2.300 καταγράφηκαν ως ασυνόδευτα ανήλικα «αλλά η UNICEF εκτιμά ότι έχουμε λάβει 6.000 ασυνόδευτους ανηλίκους, επομένως υπάρχει κίνδυνος μη εγγραφής σε μητρώο», τόνισε η Επίτροπος.
Διεθνή 30-03-2022

Η Ρωσία απελαύνει διπλωμάτες της Βαλτικής

Η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες από διάφορα κράτη της Βαλτικής, μεταξύ των οποίων τέσσερις από τη Λιθουανία, τρεις από τη Λετονία και τρεις από την Εσθονία.