Bogdan Neagu

Ενέργεια 03-11-2021

ΗΠΑ και Ρουμανία θα κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια για την κατασκευή μιας «πρώτης στο είδος της» μονάδας μικρού δομοστοιχειωτού αντιδραστήρα (SMR) στη Ρουμανία.
[Shutterstock / Sashkin]
Ενέργεια 19-10-2021

Ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας στη Ρουμανία

Η σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί μείζονα ανησυχία για τη Ρουμανία.
Πολιτικά 13-10-2021

Μαζική αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Ρουμανία

Περισσότερο από δύο τρίτα των Ρουμάνων πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της όταν αυτά αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ.

Ψήφος Δυσπιστίας από τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας;

Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Florin Citu από τα κόμματα PSD, USR και AUR. Οι υποστηρικτές είναι αρκετοί ώστε να μπορεί να προκληθεί διάλυση της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ρουμανία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω αύξησης κρουσμάτων COVID-19

Καθώς εδώ και 14 ημέρες παρατηρείται στο Βουκουρέστι αύξηση των κρουσμάτων COVID19 - ξεπερνώντας μάλιστα το όριο των 6 κρουσμάτων ανά 1.000 άτομα, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πιο αυστηρά μέτρα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κερδίζει τις εκλογές

Μέλη του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) εξέλεξαν τον πρωθυπουργό Florin Citu ως τον νέο πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος.

Ρουμανία: Η διασπορά του κορονοϊού φέρνει mini lockdown

 Οι μολύνσεις από τον COVID-19 εξαπλώνονται ραγδαία στη Ρουμανία και οι μεγάλες πόλεις ετοιμάζονται ήδη να ενισχύσουν τους περιορισμούς.

Ρουμανία: Εξαντλούνται τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία στη Ρουμανία ξεμένουν από κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με COVID-19.

Μεγάλη άνοδος στον αριθμό κρουσμάτων COVID και στη Ρουμανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παρουσίασε αύξηση την Τετάρτη, εμφανίζοντας τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό περιστατικών για περισσότερους από πέντε μήνες- σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το κόμμα USR PLUS αποχωρεί από τη ρουμανική κυβέρνηση

Όλοι οι υπουργοί από το κόμμα USR PLUS πρόκειται να υποβάλουν την παραίτησή τους από τη ρουμανική κυβέρνηση σήμερα.

Η Ρουμανία στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης

Η απομάκρυνση του Ρουμάνου υπουργού Δικαιοσύνης Stelian Ion με απόφαση του πρωθυπουργού Florin Citu προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η πολιτική συμμαχία USR PLUS ζητά από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) να ορίσει νέο αρχηγό κυβέρνησης.

Μάχη στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τις επενδύσεις της Volkswagen

Τέσσερις χώρες αναθάρρησαν στα νέα ότι η Volkswagen έχει αναβάλει την απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.
Διεθνή 21-06-2019

Διχασμός μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21 Ιουνίου) σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, καθώς οι διαχωρισμοί σχετικά με τη διανομή βασικών θέσεων εμπόδισαν την πρόοδο.

Μείωση ΦΠΑ για «υγιεινά και παραδοσιακά τρόφιμα» στη Ρουμανία

Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την κατανάλωση υγιεινών και παραδοσιακών τροφίμων, μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5%, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η EURACTIV Ρουμανίας. “Για να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και να ενισχυθούν οι πωλήσεις ρουμανικών...
Διεθνή 12-04-2019

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές «παγώνουν» τις σχέσεις τους με τους Ρουμάνους λόγω του κράτους δικαίου

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) εξετάζει το πάγωμα των σχέσεων με το αδελφοποιημένο κόμμα της στη Ρουμανία, το κυβερνών κόμμα PSD.

Αγώνας για τη διασφάλιση της έδρας της Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο για τη σύσταση νέας Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής (ELA) για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έναρξη διασυνοριακών ερευνών σε περίπτωση πιθανής κατάχρησης.
Διεθνή 20-03-2019

The Capitals – Brexit – παράταση: οι θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ

Η Πρωθυπουργός Theresa May θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ζητώντας παράταση του Brexit πέρα ​​από τις 29 Μαρτίου. Η επιστολή θα φτάσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Διεθνή 07-03-2019

Ο Macron φτιάχνει “φίλους και εχθρούς” λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Η έκκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron «για μια ευρωπαϊκή ανανέωση» προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Κάποιοι επαίνεσαν τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά άλλοι κράτησαν απόσταση ή κατηγόρησαν τον Macron ως μη ρεαλιστή που χρησιμοποιεί την Ευρώπη για τους δικούς του πολιτικούς στόχους.

Ρουμανία: εγκαταλείπουν οι νέοι αγρότες λόγω έλλειψης τραπεζικών εγγυήσεων

Η λήψη δανείου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες στη Ρουμανία, ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να παράσχουν εγγυήσεις ως υποστήριξη.