Aneta Zachová | EURACTIV.cz

Ενέργεια 12-05-2022

Η Τσεχία σχεδιάζει εισαγωγές LNG με τρένο από τη Βαλτική

Ο τσεχικός κρατικός διανομέας καυσίμων Čepro είναι έτοιμος να κατασκευάσει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα.

Τσεχία: Οι μεγαλογαιοκτήμονες μπλοκάρουν τα σχέδια επέκτασης της βιολογικής καλλιέργειας

Μεγάλες τσεχικές αγροτικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο σχέδιο της ΕΕ να επεκτείνει τη βιολογική γεωργία στο 25% της γης, προειδοποιώντας για πιθανή αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Άλμα 20 θέσεων για την Τσεχία στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου

Η ελευθερία του Τύπου έχει βελτιωθεί σημαντικά στην Τσεχική Δημοκρατία σύμφωνα με το δείκτη ελευθερίας του Τύπου για το 2022, ο οποίος κατατάσσει πλέον τη χώρα στην 20ή θέση σε σύγκριση με την 40ή θέση που είχε καταλάβει πέρυσι.

Μείωση της εξάρτησης από τα λιπάσματα με βάση το Φ.Α. ζητά η ΕΕ από την Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τσεχική Δημοκρατία να μειώσει την εξάρτησή της από τα συνθετικά λιπάσματα, που παράγονται κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Διεθνή 28-04-2022

«Απρόθυμη» η Κύπρος να παράσχει πληροφορίες για τους ολιγάρχες

Η Οικονομική Αναλυτική Υπηρεσία της Τσεχίας διαμαρτύρεται για την απροθυμία της Κύπρου να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες εταιρειών.
Διεθνή 19-04-2022

Η Ρωσία αποπειράθηκε να στρατολογήσει Τσέχους διπλωμάτες

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να «προσλάβουν» Τσέχους διπλωμάτες.
Διεθνή 18-04-2022

Ανοησία το ρωσικό αίτημα να μην στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, λέει η Πράγα

Στο διπλωματικό σημείωμα, η Ρωσία προειδοποίησε επίσημα τα δυτικά κράτη ότι οι προμήθειες όπλων τους στην Ουκρανία τροφοδοτούν τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και θα μπορούσαν να επιφέρουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

Γιούροβα: Ανεπαρκής ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα αναγνώρισε ότι τα σχέδια της Επιτροπής για την αναδιάθεση 17 δισεκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ για τη βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων είναι ανεπαρκή.
Διεθνή 12-04-2022

Τσεχία: Ευρωπαϊκή Προεδρία με χρήματα από το… Erasmus

Η τσεχική προεδρία θα πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες χαμηλού κόστους, όπως είχε ήδη αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις.
Διεθνή 11-04-2022

Τσεχία: Θέλει αμερικανική βάση στο έδαφος της

Η Τσεχία θέλει τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός της.
Ενέργεια 07-04-2022

Είναι λύση για την ΕΕ η χρήση μικρών αντιδραστήρων;

To club χωρών υπέρ της χρήσης πυρηνικών στην ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο για δημιουργία αντιδραστήρων στην Ευρώπη με την βοήθεια των ΗΠΑ.
Οικονομία 31-03-2022

Αναξιόπιστα τα ρωσικά anti-virus, προειδοποιούν Τσέχοι εμπειρογνώμονες

Μεταξύ των πιο δημοφιλών ρωσικών λογισμικών προστασίας από ιούς είναι το Kaspersky, ένα σύστημα που προστατεύει περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Διεθνή 29-03-2022

Οργή στο Βίσεγκραντ για την στάση της Ουγγαρίας στο ουκρανικό

Η Ουγγαρία επιλέγει να ακυρώσει τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των Visegrád 4 (V4) που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα.
Διεθνή 29-03-2022

Τα δύο τρίτα των Oυκρανών προσφύγων ευπρόσδεκτοι για επ’αόριστον παραμονή στην Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει πλέον χορηγήσει πάνω από 233.000 βίζες σε ανθρώπους που διαφεύγουν από την Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης.
Διεθνή 28-03-2022

Τσέχοι διπλωμάτες στη Μόσχα «παρενοχλούνται» από τις ρωσικές αρχές

«Δεν θα δώσουμε λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, αλλά απευθύνουμε έκκληση στη ρωσική πλευρά να σεβαστεί τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», πρόσθεσε η ίδια. 
Διεθνή 24-03-2022

Τσέχος ευρωβουλευτής: Ο Σολτς «έχει χάσει τα λογικά του» – Το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα όπλα

«Ο Όλαφ Σολτς επαναλαμβάνει τις ανοησίες της ρωσικής προπαγάνδας. Εάν δεν παραδώσουμε όπλα στην Ουκρανία, θα την αφήσουμε στην τύχη της. Αυτός (ο Σολτς) έχει χάσει εντελώς τα λογικά του», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Τομάς Ζντεχόφσκι (ΕΛΚ).
Οικονομία 23-03-2022

Χρήματα τσεχικών δήμων «μπλοκαρισμένα» σε ρωσικές τράπεζες

Όπως ανέφερε η Seznam Zprávy, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε δήμους της Τσεχίας είναι τώρα δεσμευμένα στη Sberbank, τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, που έκλεισε πρόσφατα με εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οικονομία 22-03-2022

Πιέσεις να ενταχθεί η κατασκευή όπλων στην ταξινoμία της ΕΕ

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διοχετεύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα βρήκε αμέσως ανταπόκριση από τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την Commerzbank, η οποία δήλωσε επίσης πρόθυμη να επενδύσει περισσότερα στον αμυντικό τομέα.
Εμπόριο 21-03-2022

ΥΠΟΙΚ Τσεχίας: Συνολική απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσία δεν είναι ρεαλιστική

Η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσία που πρότεινε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δεν είναι ρεαλιστική, καθώς τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ λειτουργούν καλά, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbyněk Stanjura.
Διεθνή 17-03-2022

Τσέχος πρωθυπουργός: Οι χώρες της ΕΕ να χορηγήσουν άσυλο σε Ρώσους λιποτάκτες

Ο Φιάλα δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα, όπως αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Ενέργεια 15-03-2022

Ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται στον άνθρακα, φοβούμενες ρωσικό μπλόκο στο φυσικό αέριο

Αρκετές χώρες της ΕΕ ανέστειλαν τα σχέδια σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, καθώς βασίζονταν στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Διεθνή 14-03-2022

Σοβιετικά πολεμικά μνημεία καταστρέφονται σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη

Αρκετές περιπτώσεις βανδαλισμών κατά σοβιετικών πολεμικών μνημείων έχουν αναφερθεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τσεχία φθάνει στα όρια της για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων

«Οι δυνατότητες του κράτους έχουν εξαντληθεί», δήλωσε η Πάβλα Γιακουμπκόβα, εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης πυροσβεστών της Τσεχίας.
Οικονομία 09-03-2022

Τσέχος ειδικός: Απατεώνες του διαδικτύου εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση στην Ουκρανία

Εκτός από τους ευρωπαίους πολίτες, η υποδομή ζωτικής σημασίας και τα επίσημα δίκτυα της Ουκρανίας είναι μεταξύ των βασικών στόχων της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις.