Alice Taylor | EURACTIV.com

Διεθνή 11-04-2022

Διεύρυνση: «Αποσύνδεση» από τη Βόρεια Μακεδονία θα επιδιώξουν τα Τίρανα

Η προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ έχει συνδεθεί με τη γείτονά της, τη Βόρεια Μακεδονία. Στις Βρυξέλλες έχει επικρατήσει το σενάριο ότι οι δυο χώρες πρέπει να ενταχθούν παράλληλα, σε μια «συμφωνία-πακέτο».
Διεθνή 31-03-2022

Απογραφή Βόρειας Μακεδονίας: Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Αλβανοί

Ο χαμηλός αριθμός των Βουλγάρων είναι πιθανό να προκαλέσει σύγκρουση με τη Σόφια, η οποία πιστεύει ότι ο αριθμός τους είναι πολύ υψηλότερος.
Διεθνή 22-03-2022

«Σιγή ιχθύος» στα Δυτικά Βαλκάνια για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

Η EURACTIV επικοινώνησε με τα υπουργεία ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων κάθε χώρας, αλλά μόνο το Μαυροβούνιο απάντησε.

Ράμα: Οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια και τη διαφθορά «υπέρ του Πούτιν»

«Διάβασα ένα μήνυμα που μου ήρθε πριν από δύο ημέρες από τις Βρυξέλλες όπου μου λέει «ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις στα Τίρανα; Η Ρωσία έχει μεγάλες ελπίδες για οικονομικές διαμαρτυρίες».

Ράμα: Οι Αλβανοί θα πρέπει να «ντρέπονται» που διαδηλώνουν για την αύξηση των τιμών

Οι Αλβανοί θα πρέπει να ντρέπονται, καθώς είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που διαμαρτύρεται για τις «συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς οι διαδηλώσεις σε όλη την Αλβανία συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.
Διεθνή 11-03-2022

ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διακινητές στα σύνορα με Ουκρανία

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, οι ΜΚΟ που βρίσκονται στα σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πρόσφυγες.
Διεθνή 08-03-2022

«Απίθανη» μια γρήγορη ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ

Το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ φαίνεται εξαιρετικά απίθανο λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των μελών και δεν υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες που θα επιταχύνουν τη διαδικασία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
Διεθνή 03-03-2022

Η Μάλτα τελικά καταργεί τις «χρυσές βίζες» για τους Ρώσους

Η κυβέρνηση της Μάλτας ανέστειλε το πρόγραμμα «χρήματα έναντι διαβατηρίου» για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους πολίτες, μετά από πιέσεις της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών, λόγω φόβων ότι ολιγάρχες που συνδέονται με το Κρεμλίνο εξαγοράζουν την είσοδό τους...
Διεθνή 02-03-2022

Το Κοσσυφοπέδιο απαγορεύει τα ρωσικά MME

Οι τηλεοπτικές εταιρείες στο Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να κλείνουν τα ρωσικά κανάλια μετά από απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Μέσων Ενημέρωσης, με την ελπίδα να καταστείλουν την εξάπλωση της ρωσικής προπαγάνδας.
Διεθνή 28-02-2022

Πιέσεις στη Μάλτα να βάλει «φρένο» στα διαβατήρια σε πλούσιους Ρώσους του Κρεμλίνου

Η κυβέρνηση της Μάλτας κλήθηκε από έξι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να σταματήσει την πώληση διαβατηρίων σε πλούσιους Ρώσους που «επωφελήθηκαν από τη διαφθορά του Πούτιν», μετά την παράνομη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Διεθνή 25-02-2022

Ανάλυση: Πόλεμος με τη Ρωσία και τι σημαίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια

Βασιζόμενοι στο δίκτυο EURACTIV, εξετάσαμε το τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα Δυτικά Βαλκάνια και πώς η στάση της Σερβίας θα μπορούσε να επηρεάσει την ευθραυστότητα της περιφερειακής ειρήνης.
Διεθνή 22-02-2022

«Λάβρος» ο Λαβρόφ: Μισθοφόροι από Αλβανία, Κόσοβο στέλνονται στην Ουκρανία να πολεμήσουν

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μισθοφόροι από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογούνται για να μεταφερθούν στο Ντονμπάς και σε άλλα έθνη, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία», είπε συγκεκριμένα.

Διαφθορά και διαρροή προσωπικών δεδομένων στο επίκεντρο των συνομιλιών ΕΕ-Αλβανίας

Η επιτροπή ΕΕ-Αλβανίας που παρακολουθεί την πρόοδο της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ συναντήθηκε την Τρίτη εστιάζοντας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην τεράστια διαρροήδεδομένων του περασμένου έτους, με στοιχεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, όπως όνομα, ταυτότητα, μισθός, αριθμός τηλεφώνου,...
Διεθνή 16-02-2022

ΗΠΑ προς Σερβία: Αναγνωρίστε το Κόσοβο για να μπείτε στην ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε επιστολή στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Διεθνή 10-02-2022

Κόσοβο: Διακοπή των εργασιών ανακαίνισης σπιτιού συνεργάτη των Ναζί

Μετά την κατακραυγή της κοινωνίας των πολιτών και δύο πρεσβευτών, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και η ΕΕ ανακοίνωσαν την αναστολή της ανακαίνισης του σπιτιού του Κοσοβάρου Αλβανού πολιτικού και συνεργάτη των Ναζί Xhafer Deva.

Οι αλβανικές αιτήσεις ασύλου συνεχίζουν να αυξάνονται – «Σιγή ιχθύος» της Κομισιόν

Ο αριθμός των Αλβανών που ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη μειώθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά αυξήθηκε σημαντικά συνολικά κατά το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1.121 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν από Αλβανούς...

Ευρώπη: Αύξηση αυτοκτονιών μεταξύ των νέων- Απροετοίμαστες οι κυβερνήσεις

Η πανδημία COVID-19 έχει επιβαρύνει την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων και οι αυτοκτονίες μεταξύ των νέων αυξάνονται.