Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com

Διεθνή 21-06-2022

Η Δανία τώρα υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, «ασαφές» το σχέδιο Μακρόν

Σηματοδοτώντας μια αλλαγή στο ύφος της, η Κοπεγχάγη δήλωσε τώρα ότι υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, ιδίως αυτή της Ουκρανίας, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν για το μέλλον της ένωσης.
Διεθνή 10-06-2022

Διπλωματική προσπάθεια Κιέβου να πείσει τους δύσπιστους για ένταξη στην ΕΕ

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια επίθεση γοητείας τις τελευταίες εβδομάδες για να πείσει τις ακόμη δύσπιστες δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες να χορηγήσουν στη χώρα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Η ΕΕ παρουσιάζει σχέδια για την κατάσχεση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη (25 Μαΐου) σχέδια που θα διευκολύνουν την κατάσχεση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με σοβαρές παράνομες δραστηριότητες και υποψίες εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Διεθνή 17-05-2022

Η φήμη της ΕΕ κινδυνεύει με την Ουγγαρία να συνεχίζει τα εμπόδια στις κυρώσεις

Η ΕΕ δεν έχει βρει την συναίνεση σχετικά με τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και μια συμφωνία μπορεί να απέχει ακόμη «μία ή δύο εβδομάδες».
Διεθνή 15-05-2022

Νατοϊκή πηγή: «Προσωρινό» το τουρκικό βέτο για Φινλανδία – η Άγκυρα παζαρεύει τα αμερικανικά F-16

Τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο «προσωρινά» και στην πραγματικότητα συνδέονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα για την απόκτηση όπλων από τις ΗΠΑ, δήλωσε πηγή του ΝΑΤΟ στο EURACTIV.
Διεθνή 12-05-2022

Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν υποστήριξαν και επίσημα την Πέμπτη (12 Μαΐου) την άποψη ότι η χώρα τους πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Διεθνή 26-04-2022

Αρχηγείο ασφαλείας στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας επλήγη από εκρήξεις

Μια σειρά εκρήξεων έπληξε το κτίριο που στεγάζει το υπουργείο κρατικής ασφάλειας στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας τη Δευτέρα (25 Απριλίου).
Διεθνή 26-04-2022

Φον ντερ Λάιεν: Στην Ινδία για σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών

Η ασυγκράτητη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε τη Δευτέρα (25 Απριλίου) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διεθνή 15-04-2022

Αναπληρωτής ΠΘ της Πολωνίας: Ο πόλεμος δίνει στην Πολωνία και την Ουκρανία την ευκαιρία να θάψουν το ταραγμένο παρελθόν

Η Πολωνία έχει δείξει τεράστια υποστήριξη στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.
Εμπόριο 06-04-2022

Άνθρακας, ναυτιλία και οδικές μεταφορές στο στόχαστρο των επόμενων κυρώσεων της ΕΕ

Ένα σύνολο νέων σαρωτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών άνθρακα, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.
Διεθνή 22-03-2022

«Συμπληρωματική» του ΝΑΤΟ η νέα αμυντική στρατηγική της ΕΕ

«Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.
Διεθνή 21-03-2022

Ενέργεια και πέμπτο πακέτο κυρώσεων στη συζήτηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ

Καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (21 Μαρτίου), το ερώτημα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ένωση σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Διεθνή 16-03-2022

Η «στρατηγική ασάφεια» του ΝΑΤΟ αμυντικό μέσο κατά της Μόσχας

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να αναθέσουν στους στρατιωτικούς διοικητές της συμμαχίας να καταρτίσουν σχέδια για νέα περισσότερα στρατεύματα και αντιπυραυλική άμυνα στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση την Τετάρτη (16 Μαρτίου). «Πρέπει να...
Διεθνή 15-03-2022

Πρώην Ουκρανός Πρωθυπουργός: Γερμανία, Γαλλία να σταματήσουν να κοροϊδεύουν ότι ασκούν διπλωματία

Το Παρίσι και το Βερολίνο πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα οκτώ χρόνια διπλωματίας που διεξάγουν με τη Μόσχα, οδήγησαν μόνο σε κλιμάκωση και τελικά στον τρέχοντα πόλεμο, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV.
Διεθνή 10-03-2022

«Απίθανο» το καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία

Πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημο αίτημα να αποκτήσει η χώρα «άμεση» ένταξη στο πλαίσιο μιας ειδικής ταχύρρυθμης διαδικασίας.
Διεθνή 10-03-2022

Πολωνία: Ζώντας με τη ρωσική απειλή στα σύνορα

Σε αυτό το βίντεο, η EURACTIV μίλησε με ντόπιους Πολωνούς για να δει πώς η παραμεθόρια περιοχή της χώρας αντιμετωπίζει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και της κατάστασης ασφάλειας.
Διεθνή 08-03-2022

Ουγγαρία: «Ναι» σε νατοϊκά στρατεύματα, «όχι» σε αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα επιτρέψει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στα δυτικά της χώρας και αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (7 Μαρτίου). Το...
06-03-2022

ΔΙΑΡΡΟΗ: Η Ρωσία αλλάζει τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σχέδια – Αύξηση αμυντικών δαπανών

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε σημαντική αλλαγή του επερχόμενου εγγράφου στρατιωτικής στρατηγικής της ΕΕ, με την απειλή ασφαλείας από την επιθετικότητα της Μόσχας να κυριαρχεί σε όλη την τελευταία έκδοση του εγγράφου, που είδε η EURACTIV. Το...
Διεθνή 04-03-2022

Το τρένο διαφυγής από την κόλαση του Πούτιν [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην πόλη Przemyśl βρίσκεται ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός από τα σύνορα με την Ουκρανία. Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν. Για πολλούς από αυτούς, το τρένο που παίρνουν από το Κίεβο είναι ένα τρένο...
Διεθνή 04-03-2022

Η Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία υποβάλλουν αίτηση ταχείας ένταξης στην ΕΕ

Η Μολδαβία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ταχεία ένταξη στην ΕΕ την Πέμπτη (3 Μαρτίου), όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Διεθνή 03-03-2022

Με fake news και «πανικό» η Ρωσία υπονομεύει την στήριξη στους πρόσφυγες

Η Alexandra Brzozowski και ο Σαράντης Μιχαλόπουλος μεταδίδουν το ρεπορτάζ από τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. Διαβάστε περισσότερα.
Διεθνή 01-03-2022

Το αίτημα για ουκρανική ένταξη στην ΕΕ «τεστ» για τους Ευρωπαίους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) επίσημο αίτημα για να δοθεί στη χώρα του «άμεσα» καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ με ειδική ταχεία διαδικασία.
Διεθνή 01-03-2022

Η Πολωνία «κλειδί» στην αποστολή δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Καθώς η Πολωνία έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση φονικών όπλων από το έδαφός της.
Διεθνή 28-02-2022

ΠΘ Σλοβενίας στο EURACTIV: Εάν πέσει το Κίεβο, θα έχουμε θέμα στα Βαλκάνια

«Είμαι 100% πεπεισμένος ότι εάν η Ρωσία δεν σταματήσει στην Ουκρανία και πέσει το Κίεβο, τότε ο επόμενος στόχος είναι η Μολδαβία, η Γεωργία, τότε θα προκληθούν προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε τα κράτη της Βαλτικής είναι ο επόμενος στόχος»,...