Μέχρι τέλη του έτους πιθανή η τραπεζική ένωση, λένε Μαδρίτη-Παρίσι

EurActiv.gr  

Η τραπεζική ένωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, τόνισε χθες (8 Δεκεμβρίου) σε συνέντευξη στην El Pais, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy.

Πέρυσι η Ισπανία ήταν στην καρδιά της κρίσης, αλλά βγήκε από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο και χρηματοδοτείται άνετα στις διεθνείς αγορές, δη μετά την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπερασπιστεί το ευρώ με κάθε κόστος.

Ο Rajoy μιλώντας στην El Pais, είπε ότι τα χειρότερα περάσανε για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη πρέπει να δουλέψουν τώρα για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ενοποίηση.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ειδικά αυτής της Γερμανίας […] να έχουν μια σαφή εικόνα για το πού οδεύουμε».

Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την τραπεζική ένωση θα πρέπει να καταρτιστούν τον Δεκέμβριο, συνέχισε.

 «Είναι πολύ σημαντικό όλες οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό της τραπεζικής ένωσης να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο», τόνισε, «Προτεραιότητα της Ισπανίας να κλείσει το θέμα».

Η Γαλλία επίσης τρέφει ελπίδες να κλείσει η συμφωνία για την τραπεζική ένωση πριν τα τέλη του 2013, είπε χθες (8 Δεκεμβρίου) ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Pierre Moscovici.

Την Παρασκευή στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι της ΕΕ για να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τη διάλυση των προβληματικών τραπεζών.

Ελπίζω την Τρίτη το βράδυ, να βρούμε συμφωνία και εάν δεν το καταφέρουμε θα το καταφέρουμε την επόμενη εβδομάδα όταν συναντηθούμε στις 18 Δεκεμβρίου», τόνισε ο Moscovici ενόψει της ερχόμενης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.

Ο Γάλλος είπε πως η συνάντηση της Παρασκευής ήταν χρήσιμη.

 «Όλοι κινήθηκαν λιγάκι», υπογράμμισε.

Το προβληματικό σημείο για τη συμφωνία είναι η αντίθεση του Βερολίνου και ορισμένων βόρειων συμμάχων του, στις προτάσεις που δίνουν στην Κομισιόν νέες εξουσίες στη διάλυση των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει συμφωνία για την εξυγίανση των τραπεζών, ένα βασικό στοιχείο της φιλόδοξης «τραπεζικής ένωσης», μέχρι το τέλος του έτους. Μη επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του λόγω των ευρωεκλογών και τις αλλαγές στη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

EurActiv με Reuters