Γαλλία: Ο μεγάλος «ασθενής» της Ευρώπης

EurActiv.gr  

Η Γαλλία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης εξαιτίας κυρίως της αντίστασής της σε μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την έκθεση του think tank Συμβούλιο της Λισαβόνας 2013.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Λισαβόνας «Euro Plus Monitor», η οποία και αφιερώθηκε στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα με εξαίρεση τη Γαλλία.

Το Συμβούλιο της Λισαβόνας, αντίθετα με άλλους αναλυτές που ανησυχούν ιδιαίτερα για το ιταλικό χρέος που θα πρέπει να φθάσει το 134% του ΑΕΠ το 2014, είναι πεπεισμένο ότι η Ρώμη θα βγει από την κρίση. Ωστόσο η αξιολόγησή της για την γαλλική οικονομία είναι πολύ λιγότερο θετική.

«Δεν γίνονται πολλά στη Γαλλία», είπε στη EurActiv Γαλλίας ο Holger Schmieding, συντάκτης της έκθεσης και οικονομολόγος στην τράπεζα Berenberg.

«Το ποσοστό ανεργίας είναι υπερβολικά υψηλό και οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στους φόρους δεν αποτελούν λύση στο λήθαργο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Γαλλία». 

Συντάξεις και αγορά εργασίας

Όπως και το ΔΝΤ με την Κομισιόν, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό.

«Το κόστος εργασίας στη Γαλλία είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι γεγονός, αλλά άλλες χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν βρήκαν τρόπο να προσαρμοστούν, όπως η Πορτογαλία. Στη Γαλλία είναι αδύνατο, κάθε σχέδιο μεταρρύθμισης καταλήγει σε διαδηλώσεις στους δρόμους».

Η πολιτική κατάσταση επίσης τροφοδοτεί την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες ευρωεκλογές, κάτι που θεωρεί ανησυχητικό ο αναλυτής.

Ο Επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Olli Rehn, που ήταν παρών στην παρουσίαση της έκθεσης, έχει την ίδια άποψη:

«Η Γαλλία έχει την τάση να αυξάνει τους φόρους αντί να προβαίνει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν είναι υπέρ της ανάπτυξης», τόνισε ο Φιλανδός στις 3 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το 2011, η ίδια έκθεση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γαλλία. Το Euro Monitor Plus λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τους συνήθεις αναλυτές και οίκους αξιολόγησης, καθώς εξετάζει περισσότερο την «τάση» για μεταρρυθμίσεις.

Βάσει της έκθεσης, η Γαλλία δείχνει κυρίως άσχημα αποτελέσματα στις διαρθρωτικές προσαρμογές, εν μέρει διότι δεν ασκούνται πιέσεις στη χώρα: δεν υπάρχει Τρόικα να επιβάλει μεταρρυθμίσεις και επίσης δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτής, καθώς το έλλειμμα είναι ακόμη διαχειρίσιμο στο 4% του ΑΕΠ.

Όπως η Γερμανία το 2000

«Η Γαλλία σήμερα μοιάζει λίγο με τη Γερμανία του 2000», συμπεραίνει ο Schmieding. Η Γερμανία στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ σε κρίση αλλά πέρασε μια περίοδο χωρίς δημιουργία απασχόλησης και με πολύ χαμηλή ανάπτυξη μέχρι να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις ο Gerhard Schröder, στη δεύτερη θητεία του».

Αυτό ακριβώς εύχεται ο οικονομολόγος για τον Πρόεδρο Hollande: να γίνει ο Γάλλος Schröder.